Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 22:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Mam dylemat 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Mam dylemat
Witam wszystkich,
chciałem spytać o to na jakimś forum komputerowym lecz cały mój problem ukierunkowany jest w stronę obróbki video, wiec pytam tutaj.
Otóż w niedługim czasie planuje kupić sobie tanią kamerę HD cena do około 1400zł, głownie do nagrywania moich sportowych wyczynów. I problem się pojawia w parametrach komputera i systemie operacyjnym.

Parametry mojego kompa:

Procek: AMD Athlon 64 X2 3000
Grafika: Radeon HD 4670 1GB DDR3
Pamięć : 5 GB DDR2 (jedna kość 1GB, druga świeżo kupiona 4GB)

Mianowicie chodzi mi o to czy zmieniać system na 64 bitowy? Np na Windows 7? Aktualnie jadę na XPku 32 bity, wiec pamięci RAM odczytuje mi tylko 3,25 GB nie mówiąc o dwóch rdzeniach w procku, więc marnuje się potencjał mojego sprzętu o ile się nie mylę.. Komputer po kupnie kamery będzie dość sporo wykorzystywany do obróbki video, zajmuje się tez obróbką audio a rzadziej do grania. Prawdopodobnie będę obrabiał programem Adobe Premiere CS4 chyba że polecacie coś innego na taki sprzęt. Wiem też że po zmianie na system 64 bitowy, programy do obróbki itp będą potrzebowały więcej pamięci RAM, ale jestem skłonny dokupić w razie czego drugą kość 4GB a wywalić tą 1GB. I mój dylemat jest taki czy nie zostać przy windzie 32 bitowej? Opłaca się na rzecz takiej amatorskiej zabawy video wprowadzać takie zmiany? Nie znam się zbytnio na tym, niech jakiś znawca się wypowie i uświadomi mi co dla mnie lepsze.
Pozdrawiam


czwartek, 17 maja 2012, 22:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Mam dylemat
jesli cs4 to 8gb ram i xp x64 - na tym ladnie popracujesz pod warunkiem ze cs4 wczytuje pliki z twojej kamerki


czwartek, 17 maja 2012, 22:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mam dylemat
Pozytywne wibracje nie powinny utrudniać napisania sensownego tytułu posta, co? :wink:
Proponowana lista zakupów to:
- procesor 4 rdzeniowy o ile płyta główna pozwala. Jeżeli nie to masz okazję do przejścia na platformę Intela.
- program do montażu. Jeżeli może być amatorski to Cyberlink - wymagania sprzetowe - LINK na przykład, lub Corel, czy Premiere Elements LINK.
PS Poczytaj trochę forum. Kamerę lepiej kup z matrycą większą niż 1/6 cala. Na przykład Panasonic HC-V700, lub odpowiedniki cenowe Canona, czy Sony, czyli ok 1800zł.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 maja 2012, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Mam dylemat
A może spróbować inaczej. Zakupić kamerkę dedykowaną do rejestrowania wyczynów sportowych GoPro Hero 2. Mieści się w wymienionej kwocie. Firma produkująca wspomnianą kamerkę wykupiła firmę CineForm, która pisała doskonałe wtyczki do programów edycyjnych. Miała też doskonały enkoder dzięki któremu obróbka wideo była możliwa nawet na "lepszym zegarku elektronicznym".
Oczywiście encoder ten znalazł się we wspomnianej kamerce, a podstawowe oprogramowanie edycyjne GoPro CineForm Studio jest teraz za darmo.


czwartek, 17 maja 2012, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Mam dylemat
Właśnie chodzi o to że nie mam zbytnio funduszy żeby wymieniać sprzęt w kompie.. jedynie za miesiąc mógłbym się skusić na tą kość RAMu dodatkową..

Co do tej GoPro Hero 2 to ciekawe opcja, poczytam o tym więcej lecz nie potrzebuje kamery nagrywającej z pierwszej osoby a szkoda przepłacać za te kaski i mocowania do niej..

Co do programu chyba zrezygnuje z Adobe Premiere, nie potrzebuję aż tak zaawansowanej obróbki, rzeczywiście wezmę coś łatwiejszego.

Jeszcze zwracam się z tą kwestią zmiany systemu. Będzie wydajniej dla mojego sprzętu jak zmienię system na Windows 7 64bit? Ewentualnie po dokupieniu RAMu?


piątek, 18 maja 2012, 16:57
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mam dylemat
pozitivvibration napisał(a):
Właśnie chodzi o to że nie mam zbytnio funduszy żeby wymieniać sprzęt w kompie.. jedynie za miesiąc mógłbym się skusić na tą kość RAMu dodatkową..

...

Co do programu chyba zrezygnuje z Adobe Premiere, nie potrzebuję aż tak zaawansowanej obróbki, rzeczywiście wezmę coś łatwiejszego.

Jeszcze zwracam się z tą kwestią zmiany systemu. Będzie wydajniej dla mojego sprzętu jak zmienię system na Windows 7 64bit? Ewentualnie po dokupieniu RAMu?

Jaki masz właściwie procesor? Coś się chyba zamotałem i nie potrafię go znaleźć w Google żeby ocenić...

Cyberlink potrafi wykorzystać oprócz procesora, moc Twojej karty graficznej.
Poczytaj ich stronę, pobierz trial, (nie pamiętam czy jest w pełni funkcjonalny, ale da wyobrażenie o programie). Nie ma polskiej wersji niestety.

Z czasem przyda się więcej RAMu niż widzi go XP 32bit, to prawda, ale zacznij tak jak jest.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 18 maja 2012, 17:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Mam dylemat
przepraszam to ja źle napisałem

procek to AMD Athlon II X2 250 3,0Ghz


piątek, 18 maja 2012, 17:19
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mam dylemat
Sprawdź czy Twoja płyta główna obsłuży taki procesor: LINK? Powinna. Jeżeli zasilacz wytrzyma, to namawiam na zmianę procesora.
Tu powody: LINK, chociaż ten co masz zły nie jest.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 18 maja 2012, 18:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL