Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Adobe Premiere Pro – za słaby procesor? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 maja 2015, 11:29
Posty: 4
Post Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Witam,
Mam pewien problem z szybkością działania Adobe Premiere Pro. Otóż ostatnio, aby poprawić osiągi Premiere wymieniłem kartę graficzną oraz dokupiłem RAM – obecnie mam GeForce GTX970 oraz 8 GB RAM. O ile po tym upgradzie szybkość renderowania się poprawiła, o tyle sam program działa powoli. Długo ładują się projekty, filmy na podglądzie czasami potrafią się przyciąć itd. Czy to może być wina procesora? Teraz mam Intel Pentium G2020.


piątek, 15 maja 2015, 12:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2015, 18:47
Posty: 50
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
O ile do samych obliczeń podczas renderowania wykorzystywany jest GPU, o tyle do wiele kluczowych zadań wykorzystywany jest procesor i dobrze, aby był on przynajmniej ze średniej półki. Ten Twój Pentium jest bardzo słaby i trzeba go wymienić. Spowalniać program może również dysk – przydałby się jakiś szybki SSD (o ile już takiego nie posiadasz). Co do grafiki, to nie jest zła, jednak do profesjonalnej pracy z Premiere przydałoby się wziąć jakiegoś Quadro, ale one sporo kosztują (jest to opcjonalne). A jaką masz płytę główną?


piątek, 15 maja 2015, 13:04
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 maja 2015, 11:29
Posty: 4
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Mam płytę ASRock P67 Pro3. Dysk HDD – jego też wymienić?


piątek, 15 maja 2015, 13:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2015, 18:47
Posty: 50
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Tutaj masz listę procesorów jakie obsługuje Twoja płyta: http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/?cat=CPU. Co do dysku, to polecam też nowy.


piątek, 15 maja 2015, 13:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 maja 2015, 11:29
Posty: 4
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Te najwydajniejsze są zdecydowanie za drogie. Który z tych procesorów ma największą wydajność, ale jest nie droższy niż 800 zł.


piątek, 15 maja 2015, 13:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2015, 18:47
Posty: 50
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Na przykład Intel Core i5 3470, albo jakiś inny o porównywalnej wydajności


Ostatnio edytowano piątek, 11 grudnia 2015, 14:24 przez Karlson, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 15 maja 2015, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Kompletnie bez sensu, za rowno tysiac bedziesz mial i5 haswell z plyta 1150, bez porownania do starych i5. W stare konfigi sie takich pieniedzy nie inwestuje.


piątek, 15 maja 2015, 14:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 maja 2015, 11:29
Posty: 4
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
Ale ja mogę przeznaczyć max 800 zł, a jeszcze dysk SSD bym chciał :|


piątek, 15 maja 2015, 18:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere Pro – za słaby procesor?
No niestety zle rozplanowales zakupy a 970 to karta na wyrost dla twojego konfigu. Jeden dysk ssd nic nie wniesie a jak znam zycie to i tak by poszedl na system. Szukaj uzywanych i7 , chodza po okolo 700-750 pln a wszystko ponizej czyli i5 sb czy ivy to bryndza zwlasza do kupowania w tym momencie.


piątek, 15 maja 2015, 18:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL