Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 duzo ramu - ramdisk w montazu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post duzo ramu - ramdisk w montazu
Moze komus sie przyda takie rozwaiazanie, ram jest bardzo tani a wyszly plyty obslugujace 64gb.

http://memory.dataram.com/products-and- ... re/ramdisk

Kupilem ten programik zeby miec mozliwosc instalowania ramdysku wiekszego niz 4GB i w sumie sprawdza sie to w montazu rewelacyjnie.
Odczyt i zapis w obrebie tego ramdyku oscyluje miedzy 4 a 8 giga na sekunde (przy pamieciach 1333(latop)) co pozwala montowac praktycznie dowolne materialy bez martwienia sie o plynny podglad.
Polaczylem to w projekcie z raidem na dwoch dyskach ssd 500/500 i kopiowanie w te i we w te osiaga 1giga na sekunde.

Pozwala to na dwa rodzaje montazu, albo materialy glowne w ramdysku a przeliczenia/conformingi na ssd albo odwrotnie, w zaleznosci od tego jaka ilosc materialow i jaki transfer potrzebny do ich montazu z podgladem RT.
W drugim przypadku zapisywane i liczone sa tak szybko ze mozna ramdysku spokojnie nie backupowac.

Przy pracy z afterem i premierem sprawdza sie rewelacyjnie, moze ktos sie pobawi i powie jak sie sprawuje edius/vegas itd. ?
Wersja ustawiajaca ramdisk do 4gb jest darmowa.

HD test blackamgica skale pogubil przy tym transferze - patrz. zalacznik.


Załączniki:
hd test.jpg
hd test.jpg [ 113.81 | Przeglądane 257 razy ]
sobota, 23 czerwca 2012, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Tak mi się przypomniało że właściciele Asrocków mają "ASRock XFast RAM"
Szczerze to nie używałem, ale potestuję dla spokojności ;)
A tu trochę propagandy.

_________________
Obrazek


niedziela, 24 czerwca 2012, 04:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
no prosze i bez kombinacji i recznego mapowania pozwala na uzywanie ramdysku do tempow, swietne narzedzie, photoshop rzeczywiscie jak ma swapy w ramdyskach kopa dostaje, moze nie az 5x ale cos kolo 3x u mnie tak na pierwszy rzut oka


niedziela, 24 czerwca 2012, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Czy możliwa jest opcja automatycznego przepisywania danych z tego wirtualnego dysku na dysk twardy. Na przykład po zakończeniu przechwytywania pliku? Mam na myśli bezpieczeństwo.


niedziela, 24 czerwca 2012, 10:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
z tego co ja podalem tak, mozna zrobic przy starcie systemu ladowanie imagea a przy zamknieciu saveowanie, i ma autosave do ustawienia

przy raidzie z dwoch ssd jedna i druga operacja u mnie trwa okolo 1gb/s z zegarkiem w reku, biorac pod uwage ze mam ustawiony teraz na 8gb ramdysk to nie wplywa mi to znaczaco na uruchamianie czy shutdown systemu


niedziela, 24 czerwca 2012, 11:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Tak wstępnie to Edius nie przyspieszył(projekt na ramdisku), za to After zaczął mi się buntować.
Mam 8GB ramu, z czego 3GB przeznaczyłem na testy z ramdiskiem, wiec to jest źródłem problemów(jeszcze testuję różne rozmieszczenie TMP).
Generalnie problemy z Afterem u mnie wyglądają tak że albo się wysypuje, albo przestaje liczyć(zwalnia zajętość procesora). Testowałem na Pro Motion Menu Kit 05.
Przy mojej ilości ram jest więcej kłopotów niż korzyści, których jeszcze nie odkryłem. Jeszcze trochę potestuję, ale puki co pozytywów nie ma.

_________________
Obrazek


niedziela, 24 czerwca 2012, 11:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
nie no, zeby to mialo rece i nogi to moim zdaniem warto testowac od 32 giga w gore, bo tak to ramdysk zabiera "zwykly" ram i zaczyna sie rzezbienie z wirtalna albo jakies inne hocki klocki


niedziela, 24 czerwca 2012, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Czekam na wakacyjny spadek cen i zmieniam podstawkę, to i ramu przybędzie...
Natomiast powyżej 32GB ciężko znaleźć taką płytę. Będę celował w tą płytę(ma 10szt sata i 2 PCI, które wykorzystam), ale tam też jest max 32...

_________________
Obrazek


niedziela, 24 czerwca 2012, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty ... 0Champion/

a to dlaczego nie w taka, tam masz wiecej slotow


niedziela, 24 czerwca 2012, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Edius jest 32 bitowy... Ram nie jest dla mnie priorytetem, raczej wyżyłowanie cpu. No i na LGA 2011 procki są cieplejsze i gorzej się kręcą. Moim zdaniem drożej i trochę mniej wydajniej, ale jednak.

EDIT
...i doczytałem że ten socket nie obsługuje Intel Quick Sync Video. To gwóźdź do trumny przy przeznaczeniu PC do obróbki video.

_________________
Obrazek


niedziela, 24 czerwca 2012, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
to ze edius jest 32-bitowy niczego nie zmienia, bo to znaczy ze pojedynczy proces adresuje tyle ramu, after fx w wersji cs4 jest 32-bitowy i wciaga dowolna ilosc ramu , po prostu uruchamia kolejne swoje instancje
reszta zgoda,
tylko np. moim zdaniem zylowanie prockow w kompach do montazu to poza przyspieszeniem, zawsze margines bledu ze sie cos wywali, ze sie zagrzeje, trzeba aste kontrolowac i czesto (stosunkowo) odnawiac , no chyba ze uzywasz LQ

dobra ale to inny temat :)


niedziela, 24 czerwca 2012, 12:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2070
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
robertnik napisał(a):
..i doczytałem że ten socket nie obsługuje Intel Quick Sync Video. To gwóźdź do trumny przy przeznaczeniu PC do obróbki video.

Gwóźdź do trumny tylko u tych, którzy preferują szybkość a nie jakość.


niedziela, 24 czerwca 2012, 15:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Poczekajcie sekundę na płyty z interfejsem Thunderbolt. Asus pokazał ale ceny kosmiczne.
Wracając do rozwiązania z ramdiskiem nie bardzo rozumiem, jak może on przyspieszyć montaż? Dyski w tym procesie nie są wąskim gardłem, natomiast jest nim zastosowany w oprogramowaniu algorytm. Zakładając, że proces zamiany "strumienia danych" na kod maszynowy zrozumiały dla procesora następuje z udziałem pamięci komputera, to taki wirtualny dysk niczego nie wnosi. Ale mogę się mylić.
Natomiast może on mieć kapitalne znaczenie podczas przechwytywania nieskompresowanego strumienia HD, z czym tradycyjne dyski słabo sobie radzą.


niedziela, 24 czerwca 2012, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
wszystkie tempy, conformingi i export zapisuja sie od dwoch razy szybciej w gore, ja biore pod uwage premierea i aftera (innych softow nie uzywam na codzien) i obydwa miela fatalnie po dyskach

podawalem juz roznice w eksporcie u mnie:

na raidzie 2x1T sata 2 - eksport godziny materialu dv do mpega 2 z korektami zajumuje 8 minut
na ramdysk - ten sam material 3minuty bez multipleksingu a do 5 z multipleksingiem a samo skopiowanie gotowego mpega 2 na dysk zajmuje ponizej 5 sekund

dla mnie to dosc spora roznica


niedziela, 24 czerwca 2012, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: duzo ramu - ramdisk w montazu
Wrócimy do tego. W następnym tygodniu spróbuję zainstalować Adobe Premiere, to zobaczymy jak to działa.


niedziela, 24 czerwca 2012, 18:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL