Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 02:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Problem z raid0 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post Problem z raid0
Może nie dokońca odpowiednie forum, ale jest tu paru specjalistów z tego co wiem także może ktoś będzie w stanie pomóc.
Komputer pod Vegasa złożony - płyta główna tak jak polecaliście asus p9x79 pro. Teraz chodzi o to, że problem jest z utworzeniem raid0.
Po kolei:
Na dysku ssd "ocz" zainstalowałem system win xp ultimate x64 w biosie tryb ahci podczas instalacji.
Kolejna sprawa dwa dyski wd caviar black i chcę je spiąć w radi0, a więc:
- w biosie zmieniłem na raid
- w ustawieniach programowych (ctrl + I) stworzyłem raid0 z tych dwóch dysków.
- windows nie widzi macierzy raid chociaż sterowniki od raidu w systemie dosinstalowałem
- zarządzanie dyskami widzi mi jeden dyski 2,4tb który mogę sformatować i utworzyć woluminum prosty a drugi 1,5tb i nie mogę nic z nim zrobić
Z tego co wiem to powinnien już widzieć je jako całość - po starcie systemu widzi w całości jako raid0
- jeśli dyski rozepnę mogę oba "wd caviar black" formatować i tworzyć woluminum w zarządzaniu dyskami, w biosie mam ustawione raid
- jak zmienię w biosie na ahci to mogę dyski formatować "wd" i nawet stworzyć parycję łączone (chyba raid systemowy - co nie ma w tym wypadku sensu)
W czym może być problem, a może już podczas instalacji systemu powinnienm ustawić w biosie raid i system dopiero instalować... ale z tego co wiem to nie powinno to tak działać jeśli mam system na oddzielnym dysku.
Z góry dzięki za każde wskazówki.


czwartek, 30 sierpnia 2012, 23:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z raid0
ciezko cos powiedziec bo pracujesz na systemie "win xp ultimate x64 " - ktory nie istnieje

zakladam ze to siodemka, zainstaluj system tam gdzie powienienes, bios ustaw na ahci, po kompletnej instalacji i updacie sterownikow, podlacz dyski do raida i zaloz na nich partycje rozlozona, szybkosciowo to samo co z biosu a bezpieczniej bo w razie co wpinasz na dowolny kontroler i dziala


piątek, 31 sierpnia 2012, 00:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Problem z raid0
Oczywiście, że win7 :) mój błąd. To co bez sesnu robić raid0?


piątek, 31 sierpnia 2012, 07:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z raid0
Zawsze są jakieś konsekwencje...
Rajd0 spod biosu nadawać się będzie do postawienia na nim OS, co przy dzisiejszej dostępności SSD nie ma sensu. W przypadku awarii płyty jest duży problem by odtworzyć dane.
Windows7 umożliwia spinanie dysków w macierze(niestety to microsoft, który jeszcze nigdy cudzych standardów się nie trzymał). Taką macierz można przenieść na inny komputer. Oczywiście nie obędzie się bez kolizji z literami dysków, no ale to nie jest problem, raczej drobny chaos nad którym da się zapanować.

_________________
Obrazek


piątek, 31 sierpnia 2012, 08:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL