Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 07:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 OPTYMALIZACJA KOMPUTERA 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
Witam! Posiadam plyte pod AM3 gigabite GA 790, procesor AMD 955 BE, 16 giga ramu, SSD sata 2 60 g, 2 dyski samsung HD 103 UJ 1 tb. Używam sony vegas pro 11 i chodzi to jakos w miare dobrze. Teraz pytanie czy mozna ta konfiguracje jakos ulepszyc nie ponoszac wielkich kosztow. Myslalem np dokupic kilka dyskow sata 2 ( płyta moze obsluzyc 10 dyskow) i polaczyc je w raid ,dodac lepsze chlodzenie procka i podkrecic go (obecnie pracuje na chlodzeniu boxowym i bez oc). Pracuje na materiale HDV. Chetnie wyslucham wszystkich uwag Szanownych kolegow. Pozdrawiam!


poniedziałek, 11 lutego 2013, 01:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5174
Lokalizacja: Tczew
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
HDV ma przepływ danych podobny do DV SD, więc RAID-0 nie jest konieczny, natomiast wzrost mocy procesora zawsze pomoże.

_________________
最诚挚的问候


środa, 13 lutego 2013, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
taaak... o ile zakladasz najprostszy montaz na jednej sciezce , wystarczy ze gdziws bedzie multikamera albo jakas kompozycja z pipow i po zabawie

ram - im wiecej tym lepiej
proc - im szybszy tym lepiej
dyski - im wiekszy transfer a mniejszy czas dostepu tym lepiej

to dziala zawsze i niezaleznie od konfigu, przeklada sie i na podglad i na eksport i na komfort pracy


środa, 13 lutego 2013, 13:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
raz: szybki transfer zawsze się przyda
jeśli dysk pracuje tak, że strumień video może być transportowany z prędkością x4 czasu rzeczywistego, to podniesienie go do x10 zawsze będzie miłe!!!

dwa: szybki proc to jedno, ale ilość rdzeni to drugie. Dla tego renderowanie przeniesiono na karty graficzne. Bo tu nie potęga jednego rdzenia robi, a ilość tych rdzeni. Dla tego karta graficzna i CUDA uczyni... no właśnie.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 26 lutego 2013, 16:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
trzeba dopasowac do swoich zastosowan pod konkretna robote
ze wzgledu na rozne algorytmy zastosowane przy silniku gpu lub none-gpu obraz sie rozni, sa przypadki ze na plus, sa ze na minus
a poza tym akceleracja gpu jest akceleracja przy zabawkowych jednointelowych komputerach, przy kilkunastu lub wiecej rdzeniach realnych cpu w systemie juz moze byc waskim gardlem


środa, 27 lutego 2013, 01:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
Wow...
Degenerado napisał(a):
a poza tym akceleracja gpu jest akceleracja przy zabawkowych jednointelowych komputerach, przy kilkunastu lub wiecej rdzeniach realnych cpu w systemie juz moze byc waskim gardlem

Coś czuję, że tu mówisz o farmach renderujących, przy których 99,99% maszyn (i ich możliwości obliczeniowych) użytkowników tego forum to nie tylko zabawki, ale wręcz kiepskie zabawki. Tu jednak mówimy o konkretnej maszynie pod konkretną aplikację. I o konkretnym pytaniu. Ja bym rzucił okiem na ceny kart graficznych zwłaszcza, że człowiek nic o GPU nie napisał.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 1 marca 2013, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
no nie, ja mam dwa opterony po 6 rdzeni i musze sprawdzac metoda prob i bledow co mi quadro przyspieszy a co nie, oczywiscie trzeba brac pod uwage, ze uzywajac gpu masz zawsze defaultowo max quality + lanchos i inne udogodnienia ale przy niektorych projektach nie ma to znaczenia. to samo z obrazem, tam gdzie jest sporo grafiki , jej miksowania z wideo tez trzeba sprawdzic, ktore rozwiazanie daje oczekiwany efekt bo na wyjsciu jest inne nasycenie kolorow, cieni, miksu z opcja "vivid" itp.

ostatnio sprawdzelme looksa jak chodzi gpu vs cpu i tragedia po prostu, 10x szybciej z gpu ale... wykorzystanie cpu (bez gpu) 20% z rdzenia, co to za optymalizacja, zeby to dzialalo w rt to trzeba miec 2xquadro 6000 ?


piątek, 1 marca 2013, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
Kiedyś na stronie MB pisali, że na RT w full Quality w niektórych przypadkach szans nie ma. Tak z definicji!
Więc ja bym się nie nastawiał.

Z resztą... przyznam się szczerze, że od lat mam ten sam sprzęt, i jakoś RT nie wymagam w fazie masteringu. Przy samym montażu pomaga, ale... jak mam materiał z lustra, który się przycina, to też sobie z tym jakoś radzę. Jest nerwowo, ale pracować się da. Jednak potem, w fazie masteringu płynności w pełnej rozdzielczości nie wymagam. I żyję. I pracuję. I robota jakoś leci.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 1 marca 2013, 18:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: OPTYMALIZACJA KOMPUTERA
no wszyscy tak robimy ale trzeb dazyc do poprawy "workflowu" (ale wygibas jezykowy)


poniedziałek, 4 marca 2013, 00:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL