Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 19:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Smieszny koles jesteś ... karta video to nie jest karta graficzna, jesteś na forum dotyczącym edycji video to powienienes rozrozniac take niuanse skoro oferujesz stacje montażowo renderujaca. Niestety jak widać... jaka wiedza taka oferta i stacje.

Doradzasz klientowi dobrze ? Jak ty tutaj wciskasz kity odnośnie obudowy, zsilacza czy gtxa... nie rozróżniasz podstawowych pojec i myślisz, ze mnie obrazisz swoimi zaczepkami (argumentow jak widać (nie mowiac o wiedzy) nie starczylo). Ja nie musze walczyc z toba czy twoja firma o klienta, każdy rozsądny człowiek, przeczyta sobie taki temat i będzie miał wyrobione zdanie o kolejnej firmie sprzedającej hiper super szybkie zestawy, tak jak i użytkownicy tego forum maja wyrobione zdanie o mnie .

I zdecyduj się o co walczysz bo najpierw oferujesz powtarzalne konstrukcje a nie bezmyślne dziwolągi a potem dopasujesz tak jak sobie klient zyczy, zmieniając wszystko poza ramem , procami i plyta... czyli robiąc wlasnie takiego dziwoląga.


środa, 9 października 2013, 02:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
mateusz_gpucomputer napisał(a):
A moze rekomendacje....???

A proszę bardzo!

Wystawiam rekomendację Degenerado, jako człowiekowi wybitnie obeznanemu z konfiguracją stacji do montażu wideo.

A swoją stroną, dawno się tak nie ubawiłem :lol:
Bajer jak u "perfumerek" przy wejściu do MM:
Cytuj:
....minimalna cena przy maksymalnej mocy CPU...
...Zakładam że ktos kto potrzebowałby dużej mocy CPU a jednocześnie rozbudowanego konfigu graficznego nie zawaha się sam zasugerować co potrzebuje...
...Rozumiem że przy montażu taka wydajnosć jest zbędna...
...to co zdarza nam się dostarczac klientom to konstrukcje powtarzalne...

a jednocześnie "profesjonalizm" w naiwnych pytaniach o know-how:
Cytuj:
...jesteś szczęśliwym uzytkownikiem konfiguracji opartej na 48 wątkach?
Jeżeli tak to napisz prosze co to jest i ile kosztowało...
...może mógłbyś cos fizycznie zademonstrowac , co? na pewno czegoś się nauczę...

:roll:

A to nie jest forum dla początkujących niestety ...


środa, 9 października 2013, 03:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 października 2013, 12:39
Posty: 15
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Posiwiały napisał(a):
mateusz_gpucomputer napisał(a):
A moze rekomendacje....???

A proszę bardzo!

Wystawiam rekomendację Degenerado, jako człowiekowi wybitnie obeznanemu z konfiguracją stacji do montażu wideo.

A swoją stroną, dawno się tak nie ubawiłem :lol:
Bajer jak u "perfumerek" przy wejściu do MM:
Cytuj:
....minimalna cena przy maksymalnej mocy CPU...
...Zakładam że ktos kto potrzebowałby dużej mocy CPU a jednocześnie rozbudowanego konfigu graficznego nie zawaha się sam zasugerować co potrzebuje...
...Rozumiem że przy montażu taka wydajnosć jest zbędna...
...to co zdarza nam się dostarczac klientom to konstrukcje powtarzalne...

a jednocześnie "profesjonalizm" w naiwnych pytaniach o know-how:
Cytuj:
...jesteś szczęśliwym uzytkownikiem konfiguracji opartej na 48 wątkach?
Jeżeli tak to napisz prosze co to jest i ile kosztowało...
...może mógłbyś cos fizycznie zademonstrowac , co? na pewno czegoś się nauczę...

:roll:

A to nie jest forum dla początkujących niestety ...


Witam kolego... i co cię rozbawiło... to ze nie wyczułes ironi w moich pytaniach dotyczacych doswiadczen ze stacjami wieloprocesorowymi kolegi Degenerado ? ,wyciągnij wnioski i czytaj miedzy wierszami... nie sądzę żebym miał korzystać z wiedzy technologicznej Degenerado a już na pewno z jego jak to napisałeś know-how....
Ma on dużo do powiedzenia bo naczytał się... a co do moich pytań to nie miałem złudzeń ze zbędzie je milczeniem... doprawdy...Czy w zakres tego known-how wchodzi również nazwa firmy???
A tak w ogóle Posiwiały to jest takie powiedzenie: Mamo ,chwalą nas. Kto??? ... My a ja Was.
Mam nadzieje ze nie masz mi za złe tego co napisałem... po prostu mam wrażenie że nie zrozumiałeś celu mego podpytywania kolegi Degenerado .. a na pewno nie była to moja niewiedza czy chęć nauczenia się... byłem złośliwy i chyba nadal pozostanę bo na żadne z mych pytań nie był uprzejmy odpowiedzieć...


środa, 9 października 2013, 03:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 października 2013, 12:39
Posty: 15
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Degenerado napisał(a):
Smieszny koles jesteś ... karta video to nie jest karta graficzna, jesteś na forum dotyczącym edycji video to powienienes rozrozniac take niuanse skoro oferujesz stacje montażowo renderujaca. Niestety jak widać... jaka wiedza taka oferta i stacje.

Doradzasz klientowi dobrze ? Jak ty tutaj wciskasz kity odnośnie obudowy, zsilacza czy gtxa... nie rozróżniasz podstawowych pojec i myślisz, ze mnie obrazisz swoimi zaczepkami (argumentow jak widać (nie mowiac o wiedzy) nie starczylo). Ja nie musze walczyc z toba czy twoja firma o klienta, każdy rozsądny człowiek, przeczyta sobie taki temat i będzie miał wyrobione zdanie o kolejnej firmie sprzedającej hiper super szybkie zestawy, tak jak i użytkownicy tego forum maja wyrobione zdanie o mnie .

I zdecyduj się o co walczysz bo najpierw oferujesz powtarzalne konstrukcje a nie bezmyślne dziwolągi a potem dopasujesz tak jak sobie klient zyczy, zmieniając wszystko poza ramem , procami i plyta... czyli robiąc wlasnie takiego dziwoląga.


A wiec "koleś" jaka to karta VIDEO nie wejdzie do rzeczonej obudowy....
proszę o odpowiedź.
A jeśli chodzi o walkę... o nic nie walcze...czy to tak trudno zrozumieć??? nasza firma oferuje zestawy w wersji minimum do ew. rozbudowy w momencie decyzji konkretnego klienta. Nie będziemy tworzyć pierdyliona konfiguracj na papierze. Jest zdecydowany klient to uzgadnia się koncową wersje, ot wszystko.
To Ty stawiasz wszystko na głowie...
Swoją drogą... nie wiem dlaczego i w czym imieniu krytykujesz moje stanowisko... prubujesz wyszydzić , osmieszyć...
Jakie masz doswiadczenia w dostarczaniu stacji wieloprocesorowych...
Masz swoją działkę w którą nawet gdybym chciał ( a wierz mi ze nie chce) to nie wchodze... są to zapewne stacje jednoprocesorowe i ... ok.
To nie nasz target...zyjmy sobie długo i szczęśliwie...
Jednakzę jezeli juz uwazasz się za autorytet to udowodnij ze wiesz cos wiecej w sprawie multiprocesoringu aniżeli przeczytaleś w sieci.

pozdrawiam
ps... jednakże prosze o podanie jaka to karta VIDEO nie wejdzie do obudowy
Chieftec CH-09B-OP ...


środa, 9 października 2013, 03:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
mateusz_gpucomputer napisał(a):
A tak w ogóle Posiwiały to jest takie powiedzenie: Mamo ,chwalą nas. Kto??? ... My a ja Was.

Wiesz... Pytałeś o rekomendacje - to napisałem. Nie jestem krewnym Degenerado, ani nawet go w życiu na oczy nie widziałem.
Ale znam jego wiedzę i możliwości.

A Twoja (?) Firma - jakie ma rekomendacje?

EDIT:

BTW, widzę, że przedstawiasz się jako "GPUcomputer",
a konfigi na stronie składają się z płyt, procesorów i ...
powiedzmy - życzeń klientów.
Czy nie wydaje Ci się to nielogiczne, a nawet lekko wprowadzające w błąd?
Czy "CPUcomputer" nie byłoby właściwsze?


środa, 9 października 2013, 03:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 października 2013, 12:39
Posty: 15
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Posiwiały napisał(a):
mateusz_gpucomputer napisał(a):
A tak w ogóle Posiwiały to jest takie powiedzenie: Mamo ,chwalą nas. Kto??? ... My a ja Was.

Wiesz... Pytałeś o rekomendacje - to napisałem. Nie jestem krewnym Degenerado, ani nawet go w życiu na oczy nie widziałem.
Ale znam jego wiedzę i możliwości.

A Twoja (?) Firma - jakie ma rekomendacje?


Cieszę się ze znasz wiedzę i możliwosci Degenerado.... mam jednak nadzieje że nie z lektury postów ale jest to rekomendacja klienta, choć przyznaję że mam wiele wątpliwości choćby to jak to mogłbym zweryfikować Twoją osobę ale ok.... Nie dworuję sobie z jego wypowiedzi choć czuje ze jego wiedza w temacie multiprocesoringu jest czysto teoretyczna...Czy uparte trzymanie sie krytyki wyboru przez nas obudowy czy mocy zasilacza w sytuacji w której ja wyraźnie pisze że to tylko konfig wyjściowy i dla tej konkretnej konfiguracji zupełnie wystarczający to tylko brak zrozumienia sensu tego co piszę? Przeciez te dwie konfiguracje to dwie typowe koncówki renderujące.
Dla kogo taka konfiguracja.. a dla grafika 3d który dużo renderuje i to byłby np. drugi komp wykorzystywany tylko w renderingu sieciowym. Przy pulpicie zdalnym w ogóle nie musi byc karty liczy sie tylko pamiec i moc procesora. Odezwie się ktos kto montuje to... dołożymy kartę graficzną a nawet kartę VIDEO i byc może zasilacz i obudowę jaką sam wskaże albo my ją mu zasugerujemy...ale tylko jeżeli to będzie konieczne. Trudno to zrozumieć ??? Nie ... ja po prostu wlazłem na jego podwórko (forum) z silnymi maszynami w uczciwej cenie choć nie opartej na komponentach z ebay-u no i jesczze da f-re VAT.... prawda??? to się daje odczuc że nie jestem tu mile widziany. Jestem obcy a więc huzia na mnie...
Może zaczekajmy do pierwszej ( mam nadzieje :? realizacji dla kogos kto zaglada na to forum i jest Wam znany???? ) i wtedy dopiero zweryfikujcie nasze doswiadczenie, wiedzę, ceny.
Co do rekomendacji... proszę ... Degenerado jest z W-wy ( tak wynika z opisu) więc proszę .... o nie spokojnie nie bedzie to kolega z forum o nawet najsympatycznijszym nicku.
Co prawda pomyślałem o szwagrze lub teściu ( ironizuję) choć to głupie i naiwne ( teraz też ironizuję :lol:) ale powołam się na firmę , taką prawdziwą nawet z NIP-em -( ironizuję). Niewielką ale za to z W-Wy - http://studiob4.pl/ , można pisać i dzwonić w stopce sa dane ( nawet telefoniczne cos takiego...) i zapytac jak oceniają nasze produkty...
Nie wiem czy to będzie godna rekomendacja ale ....
Dla klientów zdecydowanych jeżeli takie bedzie zyczenie lista rekomendacji.

pozdawiam
ps... nie było mi dane doczytac bo brakło odpowiedzi...czy Degenerado prowadzi działalność bądź pracuje w jakiejś firmie związanej z tematem naszej dyskusji.
Jakaś nazwa???
Zresztą nie ważne ... to już i tak mój ostatni post w TYM pasjonującym temacie.
Niedługo dojezdzam do "Stolycy" w zwiazku z czym ogłaszam...
Pax Panowie...żyjmy długo i szczęśliwie ... niech nam wszystkim nie zabraknie zadowolonych klientów tak teraz jak i w przyszłosci Amen

EDIT:
A jednak... :lol: to co ... teraz bedziemy rozpatrywali wpływ nazwy firmy na jakość jej produktu 8O ????? tym razem ty mnie rozbawiasz :lol:
sorry ale nie...
z braterskim pozdrowieniem

mateusz


środa, 9 października 2013, 04:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
1. Chyba liczyłeś się z tym, że nowy user reklamujący "na dzień dobry" swoją działalność jest odebrany przez forumową brać tak, a nie inaczej.
Degenerado pomaga od długiego czasu na forum i robi to bezinteresownie. Inaczej by to wyglądało, gdybyś udzielał się wątkach dotyczących konfiguracji komputerów, a potem reklamował swoje usługi.

2. Teraz Posiwiałego chcesz weryfikować? Chcesz poznać usera, poczytaj jego posty. Proste.
Posiwiały doskonale zrozumiał Twoje złośliwości. Posty i sposób pisania świadczą o Jego inteligencji, a subtelną nicią tkane złośliwości (w innych tematach) są majstersztykiem.

3. Domagasz się rekomendacji. Proszę:
viewtopic.php?f=30&t=36360
viewtopic.php?f=30&t=32966
Tylko w swej podejrzliwości sprawdź daty powstania postów, abyś nie pomyślał,
że wątki powstały przed chwilą.

I nie są to rekomendacje z "lektury jego postów", tylko pomoc w realnym świecie.
Należę do grona tych ludzi, którym Degenerado pomógł w realu. Potem niejednokrotnie widziałem go w akcji i znam ten jego błysk w oku, kiedy rozwiązuje problem. A jeszcze nie znam przypadku, na którym by poległ.
Jest wielu ludzi, którym Degenerado pomógł (osobiście znam czterech), a nie wszyscy od razu piszą o tym na łamach forum. Wiele spraw idzie przez pw.

4. Oczywiście peace, ale mam gdzieś czy pomyślisz, że jesteśmy towarzystwem wzajemnej adoracji. Dla Ciebie mogę być nawet szwagrem lub teściem Degenerado. (nie ironizuję) To forum nie jest podwórkiem Degenerado i nie jesteś odebrany jako niezdrowa, czy też zdrowa konkurencja. Tylko...patrz pkt.1.


środa, 9 października 2013, 05:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 8 października 2013, 12:39
Posty: 15
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Witam.
Awantura dziękuję za spokojne podejście do całości wątku i wyjasnienie mi zawiłości funkcjonowania Waszego forum.
Mea culpa tam gdzie zawiniłem.
Już na spokojnie stwierdzam ze jednym z błędów była próba podjęcia dyskusji w temacie dlaczego taka a nie inna obudowa, zasilacz czy cośkolwiek innego z naszej oferty w dziale Giełda....
Winienem skwitować że tak ma być i tyle a jeżeli potencjalnemu klientowi to nie odpowiada i nie słyszy ( nie chce usłyszeć) że możemy dostosować się do jego oczekiwań na miarę możliwości konstrukcyjnych i jego własnych finansowych dając mu tę lepszą obudowę czy mocniejszy zasilacz to trudno... zapewne pójdzie do konkurencyjnej firmy i po temacie.. Jam tylko zwykły pracownik w mojej f-mie i nie mam wpływu na polityke sprzedaży (tej rozumianej choćby jako treść anonsu naszej oferty czy ogłoszenia).

Nikogo nie miałem zamiaru do siebie czy to zrazić czy obrazić samemu zaś stałem sie od 3 -go bodajże postu obiektem ataków pełnych złośliwości czy to w temacie mojej wiedzy ( niewiedzy) sprzętowej czy z powodu rażącej co niektórych w ich mniemaniu niskiej jakościi obudowy, zasilacza czy małej wydajnosci grafiki . Dostało mi się też za to że głośno wyraziłem opinie (i dalej tak uważam) że cena za pierwszy zestaw ( 9600 pln) to cena atrakcyjna . Każdy sam sobie policzy ile kosztują komponenty w oficjalnym obiegu handlowym ( niestety... firma nie zdecyduje się na zakupy na ebay) i powinno wyjść że tyle kosztują 2 procesory Xeon 8 rdzeniowe choćby na Ceneo a reszta komponentów jest "darmo".
Podobnie wygląda sytuacja z ceną za zestaw nr 2.
Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia i wskazówki. Mogę zadeklarować że o ile o mnie chodzi każdemu kto zechce skorzystać z mojej opinii w miarę możliwości i wiedzy będę służył bezinteresowną poradą ( mam na myśli konfiguracje multi czy to CPU czy też gpu).

Jeszcze raz pozdrawiam i Pokój nam wszystkim :) ...
Uważam że z mojej strony temat został wyczerpany.


środa, 9 października 2013, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Mateusz - nie, nie prowadze firmy takiej jak twoja, wręcz przeciwnie, najczęściej po takich firmach poprawiam robote. Uszczypliwosci zaczely się po twojej stronie ale mi to kompletnie nie przeszkadza, bo to Ty robisz sobie czy swojej firmie antyreklamę, jak trzeba Ci tlumaczyc ze karty pokroju Matrox RTX2 albo zaawansowane kontrolery SAS/SATA nie wejda w ta obudowę, ze nie dociera do Cebie ze nie ma cyrkulacji powietrza odpowiedniej co przy maszynach do liczenia jest podstawa, ze przy dość wysokiej cenie oferujecie jakies gnioty, które na dzień dobry trzeba wymienić co automatycznie jeszcze podbije ta cene. Wasze stacje sa przy tych konfigach co podales nieprzemyślane i ewidentnie widać ze chcecie zbic kapital na bazie dwóch najszybszych procesorow... a cala reszta jest tylko zakamuflowana żeby klientowi nie walnela w oczy cena 20 tys na dzień dobry.

p.s. w załączniku zdjęcia tego co mam otwarte od reki, bo twoje podjazdy ze to niby wy się znacie na maszynach dwuprocesorowych a ja składam konfigi jednoprocesorowe to widzisz ... tak się sklada ze zle trafiles bo jedyny konfig jednoprocesorowy jaki mam to laptop, nawet najstarsze p3-ki miałem na plytach dwuprocesorowych...


Załączniki:
2xcpu.jpg
2xcpu.jpg [ 402.43 | Przeglądane 225 razy ]
środa, 9 października 2013, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 354
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Jeśli chcesz rekomendacji dla Degenerado to bardzo proszę. Byłem "szczęsliwym" nabywcą stacji montażowej skomponowanej przez wyspecjalizowaną firmę. Po zakupie okazało się, że stacja nie działa tak jak powinna. Mimo kilku wizyt w firmie nie umiano sobie z moimi problemami poradzić. Po wizycie u Degenerado (w realu!) komputer do dziś (2 lata) pracuje bez zarzutu. Nie wspomnę o wielu telefonicznych radach i wyjaśnieniach, których udzielił mi kolega Degenerado.
Bez względu na branżę nachalna reklama i "wymądrzanie się" jest dla mnie mocno odpychające. Jeśli rzeczywiście jesteście dobrą i solidną firmą to nie musicie chyba w taki sposób "zdobywać" klientów.


środa, 9 października 2013, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2080
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Degenerado napisał(a):
1. to pokaz mi czesci przed fermi co pracuja normalnie w 95 stopniach
2. rozumiem ze coraz większe i wymyślniejsze chłodzenia na chipsety pelnia funkcje ozdobne ?

Proszę bardzo:
http://www.overclock.net/t/702176/fermi ... st_8925777
Na moim kilkuletnim X58 też jest duże chłodzenie, bo chipset osiąga dużą temperaturę, nie mniejszą niż współczesne, ale w moim Chieftecu czuje się bardzo dobrze :)
Degenerado napisał(a):
(...)jak trzeba Ci tlumaczyc ze karty pokroju Matrox RTX2 albo zaawansowane kontrolery SAS/SATA nie wejda w ta obudowę, ze nie dociera do Cebie ze nie ma cyrkulacji powietrza odpowiedniej co przy maszynach do liczenia jest podstawa,(...).

Matrox RTX2 jest kartą full-length 31,2 cm, a w Chieftecu mamy do dyspozycji więcej cm.
Dlaczego przy zamontowanych dodatkowych wiatrakach miałoby nie być odpowiedniej cyrkulacji?


środa, 9 października 2013, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Pierwsza rzecz, wykresy które podales to wlasnie era fermi i 10 stopni w te i we wte.

Ja nie neguje ze możesz mieć chiefteca, który sobie dobrze działa, stosunkowo po prostu jest bardzo duzy odsiew w porównaniu do corsaira i bequieta a jak by Ci się chciało pogrzebac na forum , kiedyś opisałem pare przypadkow jak się chieftec-ki pala. Natomiast tez nie wiem jak masz ustawiona reszte bebechow, może procesor sam sobie zmienia taktowanie jak się robi cieplo i przez to masz chłodniej, nie wiem jak wieje twoja grafika i jaka temperaturę generuje. Maszyna dwuprocesorowa nastawiona na liczenie jest bardziej pod tym względem wymagajaca, na co widać "profesjonalne" firmy klada laske.

Matrox ma 36 cm od sledzia do usztywnienia, mam go pod reka wraz z obudowa chiefteca DOPASOWANĄ z głową do stacji montażowej, tez zdjęcia powysylac ? A gdzie dopiero jakiś kontroler z wyższej polki , który ma sas/sata wyjście na końcu i wzdłuż karty ?

Wiatrakow możesz zainstalować 20 i nie mieć cyrkulacji. W takim przypadku zasilacz zbiera powietrze znad komponentow wiec sila rzeczy jest podgrzane.
Dyski nie maja własnej cyrkulacji, w chieftecu big tower masz wiatraki pchające po jednej stronie dyskow na sciance obudowy a po drugiej wyciagajace to ci daje temperatur kolo 6x stopni przy pracy. Dyski wsadzone jeden kolo drugiego bez odstepow i osobnego owiewania od razu będą pracowaly w temp. 70-80 stopni.
Od góry nie ma "pchania", czyli cieplo z ramow leci sobie jak popadnie i czesc turbiny z procow zasysaja i wywiewają na zew. a czesc lapie zasilacz zasilacz.
(w ogromnym uproszczeniu, pomijając chipsety, karty itd.)


środa, 9 października 2013, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2080
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Degenerado napisał(a):
Pierwsza rzecz, wykresy które podales to wlasnie era fermi i 10 stopni w te i we wte.

GeForce 8800GT działający z temp. 94 C to era Fermi? Ciekawe.

Degenerado napisał(a):
Ja nie neguje ze możesz mieć chiefteca, który sobie dobrze działa, stosunkowo po prostu jest bardzo duzy odsiew w porównaniu do corsaira i bequieta a jak by Ci się chciało pogrzebac na forum , kiedyś opisałem pare przypadkow jak się chieftec-ki pala.


Ja nie bronię zasilaczy Chiefteca, tylko obudowy. Jeśli chodzi o zasilacz, to używam BeQuiet-a z najwyższej serii, bo Chieftec to nie ta liga.

Degenerado napisał(a):
Matrox ma 36 cm od sledzia do usztywnienia, mam go pod reka wraz z obudowa chiefteca DOPASOWANĄ z głową do stacji montażowej, tez zdjęcia powysylac ? A gdzie dopiero jakiś kontroler z wyższej polki , który ma sas/sata wyjście na końcu i wzdłuż karty ?.


36 cm pewnie z tym uchwytem na końcu, tak? Z nim nie wejdzie, ale można go odkręcić przecież.
Miałeś do czynienia z jakimś kontrolerem, który nie trzyma się standardów i jest dłuższy niż maksymalny rozmiar full-length?

Degenerado napisał(a):
Wiatrakow możesz zainstalować 20 i nie mieć cyrkulacji. W takim przypadku zasilacz zbiera powietrze znad komponentow wiec sila rzeczy jest podgrzane.
Dyski nie maja własnej cyrkulacji, w chieftecu big tower masz wiatraki pchające po jednej stronie dyskow na sciance obudowy a po drugiej wyciagajace to ci daje temperatur kolo 6x stopni przy pracy. Dyski wsadzone jeden kolo drugiego bez odstepow i osobnego owiewania od razu będą pracowaly w temp. 70-80 stopni.
Od góry nie ma "pchania", czyli cieplo z ramow leci sobie jak popadnie i czesc turbiny z procow zasysaja i wywiewają na zew. a czesc lapie zasilacz zasilacz.
(w ogromnym uproszczeniu, pomijając chipsety, karty itd.)

Mam 3 dyski owiewane przez 2 wiatraczki i temp. osiąga maks. 30 kilka stopni.
Ciepło z RAM-ów nie może lecieć gdzie chce, bo jest zgarniane przez wiatrak procesora 12 cm i pchane w stronę tylniego wentylatora 12 cm, a to co do góry leci jest wydalane przez zasilacz. Nie uważam takiej cyrkulacji za nieodpowiednią.


środa, 9 października 2013, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: b.wydajne stacje robocze3d, montażowe, graficzne
Pinto, ja mam w chiefteca wsadzona plyte tyana na dwa procesory. Jest to big tower, który poza wysokoscia ma te same wymiary co ta obudowa. Ma więcej miejsc na wiatraki da się ustawić osobne cyrkulacje i... tez ta obudowa do niczego się nie nadaje chociaż jest dużo lepsza niż ta z oferty, to sa konstrukcje sprzed 10 lat i poza ciężarem i stabilnoscia nie maja zadnych innych zalet. Matroxa po odkręceniu "raczki" nie wsadzisz normalnie, tylko musisz wszystko wypinać i karte w obręby blach wsadzać pod katem, co jest kompletnym debilizmem bo po to sa usztywnienia stosowane, żeby duza karta była w nich osadzona a nie opierala się na 1/4 dlugosci wetkniętej w slot pciex i giela pod wpływem własnego ciężaru. Przy 7 dyskach wlozonych z boku, kabli i wtyczek jest tyle, ze zaczyna się wciskanie i upakowanie ich po czym przy zamykaniu dopchniecie blacha, spoko o ile to lamane wtyczni sata i zasilanie, wtyczek od sasow już tak nie dopchniesz. Trzeba szukac wyszesanych kabli robionych w dalekiej Azji a na blasze powinny jeszcze się upakować dwa wiatraki.
Oczywiście ze kupuje roznego rodzaju kontrolery i sam musialem zrezygnować z sasa który miał wejścia z tylu na rzecz mniejszego i oczywiście wolniejszego kontrolera LSI o którym tu pisaliśmy ale wyjścia sa w nim prostopadle i kiscie z kablami się spokojnie mieszcza. Abstrachujac od konfigu z oferty bo nie mam jak przymierzyć tamtej plyty ale obudowa zalmana 5 cm dluzsza/glebsza i 100zl drozsza nie ma zadnego z tych problemów.
Cieszy mnie bardzo ze twoje dyski maja niska temperaturę ale nie wiem o co Ci chodzi bo ja mowie o zachowaniu stacji montażowej dwuprocesorowej upakowanej w taka obudowę a ty o swoim komputerze... bo Ty uważasz ze jest OK. Niech sobie będzie OK , nie on jest przedmiotem dyskusji. Ja w tej obudowie mam 70 stopni na dyskach Samsunga przy otwartej budzie, 95 stopni na quadro , mierzone na metalowych częściach obudowy karty i 90 stopni na black magic na radiatorze i do tego dochdzi dość wysoka temperatura na ramach. Ty mi tłumaczysz ze masz odpowiednia cyrkulacje, może w przypadku twojego konfigu jest wystarczajaca co nie znaczy ze jest optymalna. Zasilacz nie powinien zbierac ciepla znad komponentow tylko pobierac z zew. obudowy i wywiewac cieplo na zew. nie ingerując w obieg w srodku. Dyski powinny mieć z jednej strony pchanie z drugiej wyciąganie , również bez ingerencji w glowny obieg. A glowny obieg zasysa z zew. chlodne powietrze w dwóch miejscach, do grafiki o ile masz chłodzenie na grafice które zasysa , przewiewa przez radiator i wypluwa cieplo na zew. przez sledzia i w drugim miejscu , z zew. do procesorow gdzie turbiny zasysają i przez dodatkowy wiatrak na obudowie wypychają na zew cieplo. Masz 3 niezależne obiegi powietrza, które z sobą nie kolidują i to jest to do czego się powinno dazyc. Alternatywa może być LQ ale tu tez nawet proste obudowy colermastera sa lepiej przygotowane niż te chieftec-ki.

Możesz sobie w to wierzyc czy nie wierzyc ale w pierwszy tydzień tego lata jak temperatura skoczyla na ponad 30 stopni w cieniu to mialen 35 komputerow ze spalonymi zasilaczami, przegrzanymi grafikami tylko i wyłącznie z powodu zle poustawianych cyrkulacji, kiepskich zasilaczy i obodow. Skladajac komputer za 10tys. już pomijając czy to 1 czy 2 procowy sprzet do video/grafiki/renderingu to się takie zagrozenia eliminuje w przedbiegach, chyba ze priorytetem jest opchniecie klientowi towaru i niech się martwi.

p.s. przestan się czepiac z kartami, bo mam u klienta 8800gtxa i chodzi w temperaturze 65 stopni , ciężko się odnieść do tego zestawienia bo nie wiem jakie chłodzenie, wersja itd. itp., natomiast radeon 4870 w bf3 ma temperaturę 72 stopnie przy gpu load 100% a w fur marku leci w gore az do wylaczenia się obrazu przy około 100 stopniach. Teraz norma jest ze procesor chodzi w 70 stopniach, grafika w 95, chipsety przy dobrym chłodzeniu maja do 60 stopni a przy kiepskim jak decklink BM do 90. Poza tym na każdy argument wyszukasz w sieci jakiś benchmark czy zestawienie, ja Ci podaje dane z tego co mogę sprawdzić organoleptycznie sam a nie opieram się na tym co ktoś pisze i mowiac szczerze wali mnie serdecznie czy ktoś kupi taki zestaw i ile na niego wyda, ważne ze jak przeczyta ten temat na forum to zada konkretne pytania, poprosi o modyfikacje i będzie miał xx% problemów mniej... moim zdaniem po to sa fora


środa, 9 października 2013, 23:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL