Teraz jest środa, 16 października 2019, 19:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zestaw do obróbki AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Zestaw do obróbki AVCHD
Witam. Zajmuję się amatorskim (jak na razie :D) nagrywaniem filmów i ich późniejszą obróbką. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu komputerowego. A więc tak:
Procesor - I tu nie wiem. Myślałem o Intelu i7 4820K lub 4930K. Warto dopłacić te 1000 zł, żeby mieć 6 rdzeni? Czy może lepiej starszą wersją Sandy Bridge 3930 albo 3820? Wydaje mi się, że lepiej wziąć coś z podstawką 2011 niż starszymi, w celu dalszego rozbudowywania komputera w przyszłości. Obecnie pracuję na Corelu Video Studio x5. Nie wiem czy obsłuży 6 rdzeni. Również brałem pod uwagę zmianę oprogramowania. Może lepiej przeznaczyć te 1000 zł na coś innego np. lepszą grafikę czy płytę główną? Nie mam pojęcia jaką płytę i grafikę kupić. Podobno przy obróbce filmów od karty graficznej ważniejszy jest procesor, ale też lubię czasem sobie pograć w jakieś gry itp. Dyskiem pod system będzie ssd Plextor M5 128 GB. Magazynem danych będzie Seagate Barracuda ST1000DM003. Zamierzam podkręcać procesor, więc przydałoby się porządne chłodzenie. Lepiej inwestować w chłodzenie cieczą czy pozostać przy tradycyjnych wiatraczkach i radiatorach. Napęd DVD zostanie tymczasowo ze starego komputera, później będę chciał zakupić jakąś nagrywarkę Blu-Ray. No i oczywiście mocny zasilacz, który to wszystko pociągnie. Czy taki XFX Core 550W wystarczy? Podkreślam, że na pewno podkręcę procka. I najważniesze - budżet do +/- 5000 zł. Wielkie dzięki !!!!


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 00:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Dla Corela najnowsze czterordzeniowe i5 / i7 wystarczą, do tego karta Nvidii, bo program deklaruje wykorzystanie CUDA. Dyski bierz 3. Systemowy SSD i 2 talerzowe. 1 na materiał, projekt, dodatki, a drugi na odbiór eksportu / magazyn. Zasilacz lepiej Be Quiet, Seasonic... Płyta - dobre ostatnio sa płyty Asrock, (może nawet lepsze, od teoretycznie z wyższej półki firmy Asus, która jest właścicielem Asrocka). Wraca powoli do łask Gigabyte, ja mam MSI i to cały wybór w praktyce w płytach na razie. Socet 2011 wiem że kusi, ale czy jest sens - nie wiem. Do Corela LGA1150 z chipsetem Z powinno wystarczyć na lata. Do zmiany programu się nie odniosę, bo to by zmieniało koncepcję komputera.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 13:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Czyli polecasz podstawkę lga1150? Mógłbyś zaproponować jakiś konkretny zestaw procesora z płytą? To też nie jest tak, że komputer musi być konkretnie pod Corela. Być może w przyszłości zmienię oprogramowanie. Obecnie korzystam z Corela gdyż oferował on inteligentne proxy, co było świetnym rozwiązaniem dla obecnego kompa z core 2 duo. Chciałbym złożyć komputer, który za kilka lat mógłbym 'uaktualnić' bez zmiany wszystkich podzespołów. Wydawało mi się że lga2011 oferuje coś takiego, nie wiem może się mylę. Zresztą patrząc na technologię z perspektywy np. 10 lat to wszystkie standardy, które '' dopiero co wyszły'' po krótkim czasie już nie są już rozwijane.
Nie wiem jak z cenami - czy np. za 1000 zł można kupić lepszą płytę pod lga1150, niż pod lga2011?
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-)


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Jak sie chce komputer na lata i do rozbudowy to sie nie kupuje intela do grania, wtedy mozna byc pewnym ze gora 2-3 lata i nadejdzie koniec platformy i trzeba wymieniac calosc , plyta, proc i ram.


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 20:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Jednak podstawowym zadaniem komputera ma być sprawna obróbka wideo, granie jest rzeczą drugoplanową. Dlatego wydaje mi się, że w tym przypadku intel będzie wydajniejszy. Trudno, najwyżej za parę lat znowu kupie cały zestaw procesora płyty i ramu. Ale wróćmy do głównego tematu - lga1150 czy lga2011?


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 21:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
seba0701 napisał(a):
...To też nie jest tak, że komputer musi być konkretnie pod Corela. Być może w przyszłości zmienię oprogramowanie....

...Chciałbym złożyć komputer, który za kilka lat mógłbym 'uaktualnić' bez zmiany wszystkich podzespołów. ...

Takiego komputera nie da się złożyć w ogóle, a nie tylko na lata.

Zaproponowałem komputer na LGA1150 z chipsetem Z właśnie na potrzeby programu Corel, a jednocześnie na tyle tani, aby wraz ze wzrostem Twoich ambicji i potrzeb, sprzedać go bez kłopotów, by móc zastosować inny program.
Szkoda na potrzeby Corel Studio kupować coś lepszego, nie ma potrzeby. Z drugiej strony jak chcesz inny program, to podaj jaki. Pomożemy dobrać sprzęt.
Możesz też próbować złożyć komputer na lata, ale będzie to drogie i aż prosi się o program który moc komputera wykorzysta.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 grudnia 2013, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
"Takiego komputera nie da się złożyć w ogóle, a nie tylko na lata"

bzdura, mój komputer ma około dychy już i jest 3.5x wolniejszy od tej najszybszej dwuxeonowej maszyny, którą ostatnio tu reklamował jeden user, na ten moment nie mam potrzeby niczego wymieniac , wszystko chodzi bez kłopotu, po drodze były tylko wymienione opterony z 2 na 4 a potem na 6 rdzeni. Kolejny socket amd też już wisi kilka lat i wszystkie nowe edycje do 16c włącznie pasują a zmieniany jest tylko bios. Po prostu u nas kupuje się to co jest powszechne, czyli półka dla graczy a ta się zmienia tak szybko jak to tylko możliwe bo gracze zawsze muszą mieć te kilka fpsów więcej i rynek się kręci.


wtorek, 17 grudnia 2013, 00:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Szczerze mówiąc to nie wiem w jakim programie będę robił filmy powiedzmy za rok. Chciałbym wypróbować te najpopularniejsze typu Adobe Premiere, Sony Vegas, Pinnacle Video Studio itd. Nie wiem na czym będę pracował. Obecnie trudno mi to stwierdzić, gdyż obróbka avchd na komputerze z Intel Core 2 Duo E6600 to męczarnia bez funkcji proxy, którą oferuje Corel. Cały czas się uczę nowych rzeczy i może się okazać że dotychczasowy program nie wystarczy. Spróbuję trochę przetestować te programy chociażby na plikach w zwykłej rozdzielczości. Potrzebuję uniwersalny komputer do obróbki HD, który zapewni komfortową pracę przy programach tego typu. Może jednak skłonić się w stronę AMD jak pisał kolega wyżej? Chociaż wydaje mi się, że jeśli teraz kupię komputer wystarczający do komfortowej obróbki avchd, to za np. 4 lata nie będzie sprawiał problemów z tym samym formatem. Zresztą to chyba logiczne :) No chyba, że zapotrzebowanie nowych wersji programów na moc obliczeniową drastycznie wzrośnie. Nie zamierzam zmieniać kamery w ciągu najbliższych 2-3 lat. Co byście wybrali na moim miejscu? Nie chcę również zmieniać kompa powiedzmy za rok tylko dlatego, że zmienię program na którym pracuję. Potrzebuję takiej konfiguracji, która zapewni optymalną wydajność dla najpopularniejszych, półprofesjonalnych programów na rynku.


wtorek, 17 grudnia 2013, 01:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
ja tam nie promuje w zadnym razie amd, tylko zwracam uwagę, ze z intelem konfig nie będzie na lata, natomiast wybrałbym socket 2011 z dobra plyta która ma dużo dziur sata 3, koniecznie 8 slotow na pamięci, żeby rozbudowac do 64gb i procesor w zaleznosci od kasy, jeśli masz i oplaca się 6c to taki, jeśli nie to 4c i7 i z czasem jak spadna z ceny zmienisz na 6c.

przy grafice nvidii z duza przepustowoscia magistrali nie ebdzie klopotow z montażem i kluczowe będzie tylko skonfigurowanie dyskow, system na ssd 120 gb, 2s ssd 120 lub 240 w raidzie (partycji rozlozonej) na video i jakiś 1t/2t albo 2x1t w raidzie na eksport , backup itp , osobiście mam zaufanie do dyskow 1T


wtorek, 17 grudnia 2013, 02:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Degenerado napisał(a):
...bzdura, mój komputer ma około dychy już...

Dlatego nie chodziło mi że nie da się zbudować komputera na lata, bo się da. Chodziło mi o to że lepiej budować komputer pod jeden soft, a nie pod wszystkie. Poza tym OK. :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 17 grudnia 2013, 02:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
aaaa... to się nie zrozumieliśmy


wtorek, 17 grudnia 2013, 02:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
A który z programów najlepiej wykorzysta procesor i7 4820 K? Również sensowne wydaje się kupienie tańszego procka, a po jakimś czasie sprzedać go i kupić 4930K, kiedy różnica w cenie obu będzie mniej wynosiła. Czym się np. różnią wymagania Adobe Premiere albo Sony Vegas od tego Corela ?


wtorek, 17 grudnia 2013, 19:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4860
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Najpierw trochę tłumaczenia się: nie znam wszystkich programów, procesory mam od dawna tylko 4 rdzeniowe, (Q6600, teraz i5).
Trochę podpowiedzą użytkownicy poszczególnych programów, o ile mają więcej niż 4 rdzenie / wątki w swoim procesorze.
4 rdzenie, przynajmniej dla podstawowych dla siebie kodeków, obsługują już wszystkie chyba programy do montażu.
W porównaniu do procesora 2 rdzeniowego daje to, (przy podobnej architekturze i taktowaniu procesora), przyrost wydajności o ok. 90%.
W przypadku procesorów o 4 rdzeniach, ale 8 wątkach, (Hyper Threading), daje to dalszy przyrost wydajności o około 30%.
Jedynym programem o którym na pewno wiem, (z forum, bo nie używam), że reaguje prawie liniowo na zwiększanie ilości rdzeni (nie wątków HT) i procesorów, jest Adobe Premiere. Czy Avid (chyba tak) i "dorosła" wersja sony Vegas (chyba nie), mają tez taką cechę - nie wiem. Poczekajmy na podpowiedzi kolegów. Gdybyś miał dostęp do komputera z większą ilością rdzeni, sprawdź sam na trialach interesujące Cię programy. Wielowątkowość programu sprawdza się podczas jego pracy, w zakładce wydajność windowsowego menedżera zadań.
Programy różnią się też wymaganiami co do innych składników komputera.
Inaczej obciążają transfer dysków, (tu różnice występują tez w ramach jednego programu, w zależności od stopnia kompresji materiału).
Inne mają zapotrzebowanie na pamięć RAM.
Inaczej korzystają z karty graficznej przy renderowaniu podglądu podczas montażu.
Inaczej korzystają z mocy karty graficznej podczas eksportu.
Do tego na kartę graficzną inaczej mogą reagować zewnętrzne pluginy, filtry, tytularki i podobne elementy dodane do naszego programu do montażu.
Przy podglądzie często mamy wybór, bo obsługa Open GL i DX jest cecha wspólną wszystkich kart, różnice są tylko w wydajności. Przy eksporcie sprawy się komplikują, bo różne programy korzystają z różnych silników renderujących zawartych w kartach graficznych. Informacji o tym szukaj na stronach producentów programów i pod hasłami: mercury engine amd, intel virtu, nvidia cuda. Czekają tu na nas różne niespodzianki: Premiere 5 to CUDA, w Premiere 6 dodano open CL (mercury), w Gras Valley Edius jest to Virtu, a tani, prosty, amatorski wręcz Cyberlink Power Director korzysta ze wszystkich trzech technologii.

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 grudnia 2013, 10:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 grudnia 2013, 23:59
Posty: 12
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Teraz wiem o co w tym wszystkim chodzi :) Trochę poczytałem i popatrzyłem i jeśli chodzi o oprogramowanie - to (jeśli Corel nie wystarczy) skłaniałbym się w stronę Adobe Premiere Pro lub Sony Vegas. Oba te programy wspierają CUDA, jednak (tak jak pisał Kotin) nowy Adobe korzysta z tej technologii tylko podczas renderingu, przy kompresji używa tylko samego CPU. I teraz mam pytanie - lepiej inwestować w Intela 4770K na podstawce lga 1150 i zaoszczędzone pieniądze włożyć w lepszą płytę główną i kartę graficzną czy lepiej kupić 4820K na lga 2011, który wydajnościowo jest taki sam jak 4770K i w przyszłości wymienić go na 4930K? Wtedy jednak musiałbym kupić droższą (w aspekcie jakość/cena) płytę z lga 2011. Jak myślicie o przyszłości lga 1150? W sumie wyszła niedawno, więc w przyszłości również może wyjdą na nią jakieś jeszcze wydajniejsze procesory? Skłaniam się w stronę lga 1150, gdyż zaoszczędzone pieniądze (na płycie z lga 2011) mógłbym przeznaczyć na lepsze gpu z CUDA. Zresztą nie wiem czy Corel wykorzystuje 6 rdzeni.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)


środa, 18 grudnia 2013, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Zestaw do obróbki AVCHD
wkradają się wam bardzo poważne bledy , które potem rzutują na decyzje :

Kotin - w cs6 dodano open cl ale tylko after i photoshop , zero rewelacji, można w ogole nie brac pod uwagę

seba : soft Adobe korzysta nie tylko podczas renderingu ale w trakcie pracy na poziomie timeline, efekty akcelerowane zobacz, przy kompresji jak najbardziej tez używa gpu, wszystko zależy od rodzaju projektu i eksportu, jeśli ma te same parametry to wtedy gpu się nie wlacza bo materialy nie sa renderowane tylko kopiowane, jeśli sa zalozone efekty lub skalowanie chociażby już gpu zapier....

socket 2011 tylko jeśli masz w planie 56 albo 128 gb ram, tudzież jakiś 6c ale to kasa wydana ogromna a przyrost taki sobie, natomiast inwestycja w gpu się oplaci bo już wszystkie softy przekladaja najcięższe obliczenia na karte grafiki nie mowiac o komforcie preview w rt


czwartek, 19 grudnia 2013, 02:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL