Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 21:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 FireWire PCI Win 8.1 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post FireWire PCI Win 8.1
Witam serdecznie.
Składam akurat PC(specyfikacja).
Przy tej konfiguracji dostaje się sporo bonusów z Windows 8.1, ale tknęło mnie by zapytać googla o firewire(jednak czasem może zajść potrzeba zczytania DV) i trafiłem na ten wątek na stronach MS.
Celem upewnienia się zapytam.
Jak działa Wam FireWire pod Windowsem 8.1 x64?
Z modułami na 1394b PCI-E prawdopodobnie(bo jeszcze nie przekopałem wszystkiego) nie ma problemu, ale na PCI i tymi zintegrowanymi z płytą?

Sprzęt składam znajomemu, więc prawdopodobnie nie bedzie czasu na testy z Virtualboxem i udostępnianiem nierozpoznanego użądzenia, lub źle rozpoznanego dla virtualnego xp, albo 7....

Będę wdzięczny za podzielenie się własnym doświadczeniem.
Oczywiście pozdrawiam.

EDIT.
W związku z licznymi odpowiedziami :wink: postawiłem na dysku USB Windows To Go x64. To wersja dostępna w 8 i 8.1 Ultimate. Instaluje się ją na dyskach USB, wybranych penrdiwach i można taką instalację bootować na prawie dowolnym innym PC.
Posiadam kartę PCI z FireWire VIA(dziś pewnie dopłacają by ktokolwiek ją wziął :mrgreen: ) i niestety nie ma starszego sterownika...

Obrazek

Na dodatek doczytałem że żadna platforma virtualizacyjna nie obsługuje FireWire, w tym i macierzysty XP Mode....

Niestety aktualnie nie mam nic DV i sprawdzić nie mogę...

Panowie, nikt z Was jeszcze nie robił capture(zgrywanie kasetek) na Windows 8.1?

W razie czego postawie złoma z XP tylko do zgrywania, plus przełącznik KVM by gratów nie mnożyć, ale to pomijając estetykę komplikacja całej instalacji, a dyski z źródłami i tak szybciej będzie ręcznie przełożyć...
Można też się poddać i postawić 7, oczywiście rezygnując z bonusów...

EDIT 2 (coś wolno myślę...)
Tak sobie przypomniałem że w ramach komplikowania tego co powinno być proste przełącznik KVM nie musi obsługiwać monitorów. Asrock(mobo) z specyfikacji posiada wejście HDMI, więc "capture złom" można spiąć z płytą pomijając KVM. Pozostaje kwestia używania wejścia HDMI pod Windows, bo jak działa tylko spod EFI to cały plan jest do...


sobota, 4 stycznia 2014, 03:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
Na wszelki wypadek podbijam temat. Też ciekawi mnie, czy w praktyce sklonowanie drivera z Win 7 to najprostsza droga?

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 stycznia 2014, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
Robertnik nie dziw się bo póki co większość omija 8-kę szerokim łukiem.


poniedziałek, 6 stycznia 2014, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
@robertnik
Cytuj:
Zmiana w procesorze na i7-4770. Okazuje się że i7-4770k co prawda da się łatwiej podkręcać, jednak pozbawiony jest paru funkcji.


Kto pisał te "złote" myśli?


poniedziałek, 6 stycznia 2014, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
Sam tam gdzie montuje nie mam i nie tęsknie, ale mam stary procesor. Na nowych chyba bym się skusił. Wkurza parę rzeczy, przy czym mnie osobiście harmsbar w konfiguracji wielomonitorowej.
Na starym netboku(za mała rozdzielczość na modern) doinstalowałem start, włączyłem uruchamianie do pulpitu i autologowanie bez wprowadzania hasła i zrobiło się prawie jak w 7. Na tyle że modern widać tylko jak szukasz.
No ale jak nie działa firewire to raczej niewielu się zdecyduje.

@Pinto
i7-4770 i i7-4770k oba są cięte. Pierwszy ma niższy zegar bazowy o 100 i nie da się kręcić(na Asrockach się da po staremu). Drugi pozbawiony jest paru funkcji, które ma pierwszy.
Obrazek
Zważywszy o ile ludziom udaje się je podkręcić doszedłem do wniosku że nie warto, zwłaszcza jak składa się komuś. Sam w upały wiedział bym jak zejść z taktami, ale znajomego na taką minę nie wsadzę. Nikt nie musi się z tym zgadzać.
Pytałem o zgrywanie kasetek pod Windows 8 x64. Miałem nadzieję że ktoś już przetarł szlak. Z resztą komponentów problemów nie mam.

_________________
Obrazek


wtorek, 7 stycznia 2014, 02:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
Dostałem kamerę, jednak ma uszkodzone wejście firewire i pojawia się na parę sekund w systemie by zniknąć(również na 7).
Kamera jest wykrywana w Windowsie 8.1, niestety ze względu na uszkodzenie testowego egzemplarza chwilowo nie jestem w stanie zdążyć włączyć programy do zgrywania zanim zwyczajnie mi kamera z systemu nie zniknie...
Screen
http://i44.tinypic.com/fv8xno.png

EDIT
No i lipton...
Screen
http://i44.tinypic.com/fx3pyx.png

kotin napisał(a):
...sklonowanie drivera z Win 7 to najprostsza droga?


Masz jakieś propozycje, link do sklonowania sterownika, czy bazowałeś na informacjach linkowanych w pierwszym poście?

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano czwartek, 16 stycznia 2014, 21:18 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 16 stycznia 2014, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: FireWire PCI Win 8.1
Znalazłem rozwiązanie:
Cytuj:
I used the same IEEE-1394 drivers downloaded from http://www.qimaging.com/support/downloads/ for my camera Panasonic NV-DX100 and it works! Use to save all my DV video on a PC with Windows 8.1 64bit. Information how to use the drivers directly on the download.


Alternatywnie plik umieszczam również na moim dropboxie

Należy uruchomić plik exe z folderu i przejść przez kreator, który rozpakuje nam pliki.
Dla Windowsa 8.1 x64 przechodzimy do C:\Thesycon\T1394bus\v1.29.2\drv.install\64bit i uruchamiamy t1394bus_installwizard_x64.exe(sam poprosi o uprawnienia administratora).
Zaznaczamy kontroler(w moim przypadku to VIA) i klikamy Switch to T1394bus driver.

Obrazek

W komunikacie, który wyskoczy potwierdzamy nasze chęci. Zamykamy co otwarte mieliśmy, restartujemy system(Windowsa) i w moim przypadku trzeba było jeszcze odłączyć i ponownie podłączyć kamerę. Usłyszymy dźwięk podłączonego urządzenia, będzie różny w zależności od ustawień kompozycji i... to wszystko.

Nie żeby jakoś szczególnie łatwo i klarownie, ale da się i to bez trybów wymuszających uruchomienie bez sprawdzania podpisów.

Gdyby działać przestało, np w ramach jakiś aktualizacji zakładam że należy powtórzyć operację.

_________________
Obrazek


czwartek, 16 stycznia 2014, 21:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL