Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 UPGRADE KOMPUTERA (Sony Vegas). 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post UPGRADE KOMPUTERA (Sony Vegas).
WITAM!
Mam kompa z plyta GIGABYTE GA MA 790 UD 5
procesor PHENOM 2 X 4 955 BE
grafika RADEON HD 5770
dyski SAMSUNG HD 103 UJ (1000gb) x2 sata2
SSD 60 gb sata 2
Teraz pytanie czy wymiana grafiki na GTX 570 i dolozenie dyskow i polaczenie ich w raid ( np. 2x1tb lub 3x1tb albo 4x1tb) da dobry efekt?
Czy ma to sens? Wydaje mi się ze powinno to dac wyraźny wzrost wydajności. Na razie robie w HDV a niedługo w AVCHD również. Mój soft to SONY VEGAS PRO 11 i MAGIX MOVIE EDIT PRO 2013 PREMIUM.


piątek, 10 stycznia 2014, 13:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Na początek poczytaj: LINK, LINK.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 stycznia 2014, 15:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Kotin poczytałem to co mi podeslales i co dalej? Czyli dolozenie dyskow i wymiana grafiki to dobry pomysl?


piątek, 10 stycznia 2014, 17:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Grafika da coś na pewno, szczególnie w Vegas. Dyski - masz oprócz systemowego - dwa, rozumiem że na montaż i na eksport. Czy potrzebujesz transferów tak wysokich, żeby stosować RAID? Nie wiem. Jakieś masakryczne projekty z wieloma filtrami, przejściami, grafikami... Tyle że wtedy już dawno nie wyrobił by procesor. Myślę że kolejność zmian to najlepiej:
Grafika. (Nie wiem jaka)?
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-90OjUVqGV8
Procesor (Może Phenom II X6...), poluj na używany może?
http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3005
Dopiero wtedy na przykład zepnij Twoje dyski w raid - 0, a dokup jakiś (jakieś), na eksport / magazyn.
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=30&t=38980
Dopóki robisz tylko HDV - nic bym na komputer nie wydawał.

PS Procesor klasy FX, to już nowa płyta główna, wtedy bardziej optuję za Intelem, bo linia procesorów AMD FX skończyła się. Za rok wychodzą z produkcji, bez następcy. No chyba żeby cena była super atrakcyjna... Bo wydajność mają OK.
http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8350-vishera-review,3328-9.html

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 stycznia 2014, 18:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2012, 21:29
Posty: 42
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Grafike chce GTX 570 lub 580 która ma zdecydowanie wieksza przepustowość niż mój RADEON 5770. Ze 2 dyski moglbym jeszcze sobie dolozyc. A ten PHENON 6 rdzeniowy jest dużo wydajniejszy od mojego? A jak ta konfiguracja się sprawdzi z materialem AVCHD?


piątek, 10 stycznia 2014, 19:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Sprawdzałem ostatnio w necie, Vegas korzysta z 6 rdzeni, to przy tym samym taktowaniu - prawie o 1/3 szybciej niż 4. To prawdziwe rdzenie, nie Hyper Threading. Pytanie tylko czy podkręcałeś. Jeżeli tak, to korzyść może być mniejsza, bo Twój procesor prawdopodobnie lepiej się podkręca.
Nie powiem z doświadczenia jak to jest w Vegas z AVC. Przez porównanie z Cyberlinkiem przy wspomaganiu się grafiką radeon 6850: z procesorem Q6600, a wiec słabszym niż Ty masz, dało się. Po zmianie procesora na i5, (odpowiednik Phenoma 6) jest płynnie w większości momentów i szybszy eksport. Czy uzyskasz płynność w najbardziej rozbudowanych fragmentach projektu? Wątpię, ale da się spokojnie pracować.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 stycznia 2014, 20:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
nie sprawdzaj w necie tylko organoleptycznie, inaczej nieczego nie mozna byc pewnym


piątek, 10 stycznia 2014, 22:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
To by był ideał. Mam jednak w tej chwili tylko 4 rdzenie pod ręką. Nie znajdę na szybko teraz tego linka, ale widziałem zrzut ekranu z menedżera zadań. Wszystkie 6 rdzeni tego AMD pracowały w Vegasie na 100%. Przy użyciu karty do renderowania, miały mniej, ale po równo. Masz wiele rdzeni. Napisz przy okazji jakie programy, które próbowałeś obciążają więcej niż 4 rdzenie.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 stycznia 2014, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
after, premiere i composer, reszta jedzie na 4 rdzeniach przy maksymalnym obciazeniu a przy 6 juz spada, testuje na 8 i 12 rdzeniach fizycznych


piątek, 10 stycznia 2014, 23:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Degenerado napisał(a):
after, premiere i composer, reszta jedzie na 4 rdzeniach przy maksymalnym obciazeniu a przy 6 juz spada, testuje na 8 i 12 rdzeniach fizycznych

Dzięki. To ważna informacja.

@zalman1111 to nie znaczy wcale że jak dopadniesz tanio tego Phenoma 6 - żeby go nie brać. O ile taktowanie nie będzie mniejsze niz na Twoich 4 rdzeniach, to dwa dodatkowe jednak prace przyśpieszą. Im mniej zoptymalizowany system, to tym bardziej, bo przejmą też wszystko co dzieje się poza programem do montażu. Tym bardziej że obejdzie się bez wymiany płyty.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 11 stycznia 2014, 15:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Zawsze im wiecej rdzeni tym lepiej bo nawet jesli rendering nie zapycha wszystkiego i liczy dluzej to jednak dzieki temu mozna dalej na komputerze pracowac, do tego proxy albo kolejkowanie w tle.

Trzy rzeczy ktorych nigdy nie jest za duzo

1. Moc procesora
2. Pamiec
3. Transfer i wielkosc dyskow


sobota, 11 stycznia 2014, 17:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Jeszcze trochę testów słabszych procesorów: LINK. Ciekawostką jest zastosowanie właśnie Sony Vegas jako "testera".
Tu test porównawczy wielu procesorów, niestety nie przekładający się dosłownie na wideo: LINK.
Strona gdzie samemu można porównać niektóre procesory: LINK.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 17:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
Ciekawe testy w staroEgipskim.

Link skasowany. Zagłębiając się nieco bardziej prócz całkiem ciekawych testów są i takie kwiaty

Obrazek

Chyba za dokładnie tam testują ;P

_________________
Obrazek


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 18:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA
No to dołożę bez kwiatków http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-rendering-wideo/strona/21337.html. Niestety dotyczy tylko eksportu, a nie płynności podglądu.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 stycznia 2014, 13:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: UPGRADE KOMPUTERA (Sony Vegas).
Wszystkie te testy to tak na prawde funkcjonuja w ramach ciekawostki. Nie wiadomo co oni tam porownuja i jakim projektem mierza. Jesli sie chce miec porownanie wydajnosci procesorow to trzeba uzyc taki projekt w ktorym nie ma akceleracji gpu a dowolna ilosc rdzeni liczy na 100% obciazenia albo cos kolo tego. To samo odnosnie grafiki , jesli chce wiedziec jaka ma wydajnosc w renderingu gpu to nie interesuja mnie projekty gdzie procesor liczy w 80% a gpu mu pomaga na np. 40%. Wiekszosc tych testow i zestawien jest kompletnie z powietrza wyczarowana,nie mamy pojecia czy tam chipset jest dobrze postawiony, ppoprawki do amd ,optymalizacja sterownikow do liczenia a nie do grania itd. Niech podadza zestawienie wynikow przy maksymalnym obciazeniu gpu i cpu i niech podwiesza projekt zeby kazdy mogl porownac ze swoja konfiguracja. Od razu wyjdzie rzetelnosc tych testow bo w wiekszosci przypadkow porownujac ten sam konfig uzyskuje sie zupelnie inne wyniki niz oni tam podaja , oczywiscie o ile podadza jakis benchmark czy cos co mozna porownac.


niedziela, 19 stycznia 2014, 14:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL