Teraz jest czwartek, 18 lipca 2019, 02:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Ocena zestawu do montażu HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Ocena zestawu do montażu HD
Witam
Bardzo proszę o ocenę zestawu do montażu HD. Na razie mam kamerę SONY HDR HC9
Myślę o obrabianiu w Ediusie 6


Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit

Crucial 8GB 1600MHz CL9 Ballistix

Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

bequiet! PurePower L8 530W Modularny

Corsair Carbide Series 330R (black)

SilentiumPC Fortis HE1225

LG GH24NSB0 SATA (black)

Asus Z87-C /intel Z87, LGA1150/



Razem: 3789zł na esc.pl



Lub
Intel Core i7-4770K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/

Asus GeForce GTX 660 DCII OC 2GB DDR5 192bit (1085/6008)

Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)

LG GH24NSB0 SATA (black)

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronz

AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/

Corsair Carbide Series 330R (black)

Liteon iHAS122 SATA (black)

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix

3870


środa, 29 stycznia 2014, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
A który Edius?
Edius nie zrobi użytku z karty Nvidi, zrobią to ewentualne dodatki(pluginy, np Vitascene). Ważne żeby miała jak najwięcej jednostek Cuda. Testy w grach są nam o kant .... rozbić.
Ram. Edius do 6 nie weźmie więcej niż 3GB. W 7 moźe i pewnie jest inaczej, ale zabezpieczenia demo skutecznie powstrzymują mnie przed sprawdzeniem.

Edius lubi Quick Sync Video, jak żaden inny edytor. Sprawdź czy do płyt dają Lucid Virtu. Na Windowsie 8.1 obszedłem ten problemi tu o nim pisałem, nie wiem czy zadziała w Windowsie 7(nie sprawdzałem).

Niezależnie od Ediusa.
Nie pisałeś nic o dyskach, może nie potrzebujesz ich dużo.
Tak czy siak upewnij się że płyta ma tyle Sata ile potrzebujesz. Myślę że 8 nie jest przesadą, nagrywarki zawsze można podpiąć pod USB(Z87 Extreme 4 ma port koło slotów ram, strasznie miło).
Jak już sobie odpowiesz ile użyjesz Sata to pamiętaj że trzeba je zasilić.
Proponuję mocniejszy zasilacz, z nadmiarową ilością zasilania do Sata, zawsze będziesz mógł dołożyć kontroler Sata na PCI-E, ale jak podepniesz z 10 HDD to przyda się i moc i wtyczki.

Procesory "K"
Będziesz podkręcał? Stabilność i OC stąpają po cienkiej granicy. Innej latem, innej zimą.
Chłodzenie BOXowe(to z pudełka) odrazu do kosza.
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=chlod ... a_strona=1
Jakaś Noctua NH-U12S, NH-U14S będzie dobrym wyborem.
Obrazek

i7-4770 z Noctua NH-U12S sam przez 20min obciążałem Linxem i wyszło 62°C(latem będzie więcej). Podkręcony "K" będzie cieplejszy.

Jak by się okazało że będziesz jeszcze używał np Aftera to grafę dobież do niego i nie żałuj RAM.

_________________
Obrazek


środa, 29 stycznia 2014, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
edius jak najbardziej uzywa karty graficznej, tylko nie przez api producentow a po drugie akurat wydajnosc gier directxowych to calkiem przeklada sie na pluginy typu vitascene


środa, 29 stycznia 2014, 15:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Nie znam się na konfiguracji.
To polecił mi znajomy, ale nie zna się za bardzo na montażu.
A czy mogę Was prosić byście mi zaproponować zestaw za ok 4000 zł ?
Karta graficzna była wybierana ze względu na symulator lotu FSX.
Dyski mam dwa 1T


środa, 29 stycznia 2014, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Ta, używa tylko do wyświetlania :) Vitascene zamuli każdą kartę. Oczywiście nie każdy efekt, ale bez kłopotu zaczerwieni timeline. Słabo to działa...

EDIT
Ostatnio taki składałem pod Vegasa.

Taka propozycja. Jeśli się nie znasz na podkręcaniu to nie kupuj "K", bo użytku z tego nie zrobisz, a jak na slepo zaczniesz podkręcać to będą same kłopoty.
Dyski kupuj WD.

_________________
Obrazek


środa, 29 stycznia 2014, 15:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
to wloz sobie do ediusa karte graficzna matroxa bez zadnych akceleracji i sprawdz jak bedzie wygladal podglad i efekty, ktore normalnie dzialaja w rt i gdzie poza tym jest napisane ze vitascene uzywa cuda bo jakos nie moge dojrzec na stronie producenta ?


środa, 29 stycznia 2014, 15:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
jeden dysk mam WD niebieski a drugi Seagate.
Do ASRock Z87 EXTREME4 dodają Lucid Virtu ?

MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1085/6008)
Czy ta grafika może zostać ?


środa, 29 stycznia 2014, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
a ile kosztuje


środa, 29 stycznia 2014, 16:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Mag777 napisał(a):
Do ASRock Z87 EXTREME4 dodają Lucid Virtu ?

MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1085/6008)
Czy ta grafika może zostać ?

Nie dają, linkowałem wcześniej. Nie dają jej chyba nigdzie do Z87, ale sprawdzałem tylko pobieżnie.

Niestety nie wiem jakie ma wymagania "symulator lotu FSX"

Degenerado napisał(a):
i gdzie poza tym jest napisane ze vitascene uzywa cuda bo jakos nie moge dojrzec na stronie producenta ?

No właśnie gdzie? Byłem pewien że używa, ale faktycznie nic tam nie pisze.
Dają tylko program do sprawdzenia czy działa, czy nie.
Obrazek
Obrazek

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano środa, 29 stycznia 2014, 16:14 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

środa, 29 stycznia 2014, 16:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
co do wymagań gry: http://jetlinesystems.com/performance.php.


A do jakiej płyty którą warto brać pod I7 i Ediusa dodają Lucid Virtu?


środa, 29 stycznia 2014, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Mag777 napisał(a):
A do jakiej płyty którą warto brać pod I7 i Ediusa dodają Lucid Virtu?


Szczerze mówiąc nie wiem. Brak Lucid Virtu zaskoczył mnie dopiero przy instalacji sterowników. Do głowy mi nie przyszło że go nie będzie, ale poradziłem sobie. Podobnie zadziała wpięcie jednego z monitorów do karty zintegrowanej.
Sam dla siebie kupił bym pod Ediusa właśnie wspomnianego Asrocka. Jest atrakcyjny cenowo i na moje potrzeby wystarczający.
Dla rozrywki przydał by się jeszcze zintegrowany układ do WiFi, który działał by z Miracast w 8, ale to z montażem niewiele ma wspólnego...

_________________
Obrazek


środa, 29 stycznia 2014, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
no wlasnie nie jest nigdzie napisane bo vitascena korzysta z direct x i dlatego sie zdziwilem czytajac w poradach :

"Karta graficzna (dla efektów cuda, jak vitascene)" i w kompie do vegasa nvidia, ktora do niczego sie nie nadaje ze wskazaniem na "zwłaszcza" do vegasa


środa, 29 stycznia 2014, 17:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Nie za bardzo znam vegasa. W 12 robiłem prosty test. Bez korekcji koloru, przejść, masek, efektów, tylko klipy 1440x1080 50i na 1 ścieżce. Eksport do BD i do DVD był szybszy na CPU. QSV i Cuda były wolniejsze i na QSV obraz był jaśniejszy(nie wnikałem dlaczego).
Nie wiem czy przy prawdziwym montażu na wielu ścieżkach z korekcją koloru, maskami, przejściami itd będzie tak samo(zabrakło znajomości programu), ale chyba nie dawali by obsługi IGPU gdyby miało być gorzej niż na samym CPU...
A nawet gdyby nie wyszło ;P to może w kolejnych wersjach zacznie działać jak powinno.

_________________
Obrazek


środa, 29 stycznia 2014, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
vegas po prostu najbardziej lubi radeony i akceleracje open cl, na nvidii, z kartami montazowymi daje tak kijowy podglad (chodzi o odwzororwanie kolorow, jasnosc i kontrast) ze plakac sie chce, nawet nie ma jak porownac do ediusa czy premierea


środa, 29 stycznia 2014, 17:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 sierpnia 2013, 08:40
Posty: 21
Post Re: Ocena zestawu do montażu HD
Dziękuje za informacje.
Czytałem wczoraj do późna to i inne fora. I szczerze zmieniałem konfiguracje kilkanaście razy. Dużo pomogły mi wątki z tego forum, sugestie Pana Bogusława.
Ponieważ nie znam się na na sprzęcie komputerowym za bardzo, prawdopodobnie będę obrabiał w Ediusie, dlatego proszę jeszcze raz o weryfikację.
Niestety ze względu na koszty zmieniłem i7 na i5.

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX
Asus P8Z77-V LK /intel Z77/
Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix
Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s)
Asus GeForce GTX 650 Ti OC 2GB DDR5 128bit (980/5400)
bequiet! PurePower L8 530W Modularny


czwartek, 30 stycznia 2014, 11:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL