Teraz jest sobota, 19 października 2019, 22:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Laptop pod Premiera 2 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Laptop pod Premiera 2
witam,

mam komputer o parametrach:

- Windows Vista SP2 x86bit
- NVIDIA GeForce 8400M GS
- 3 GB pamięć
- Inter Pentium Dual CPU T2310 1.47 GHz
- Adobe Premier Pro 2.0

mnie interesuje czy programie "Premier" można sobie robić filmiki do około 7 min, w materiału nagranego za pomocą "Bandicam". Czy wydali mój komputer.

i takie amatorskie filmiki :)


poniedziałek, 17 marca 2014, 20:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop pod Premiera 2
Praktycznie każdy program do edycji czyta i pozwala montować, któryś z zapisywanych przez Bandicam kodeków. Trzeba wypróbować który. Co do mocy komputera to nie wiem czy starczy do Premiere. Chyba tak. Do prostszych programów, typu Cyberlink Power Director czy Magix wystarczy na pewno. Mogą być to starsze (pełne) wersje tych programów dostępne jeszcze być może na chomikuj, czy gdzieś. Darmowe Wirtual Dub we wszystkich odmianach, czy Avidemux, też masz w wielu miejscach do pobrania.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 18 marca 2014, 12:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
czyli lepiej użycz lżejszego programu np. Magix Video Easy. Bo ten co używam to powoduje tak zwane skoki obrazu. Nie można na pod gładzie zobaczyć materiału ponieważ tylko skacze ale płynie a jak się wciśnie "Pauzę" to zatrzymuje się nie tam gdzie chcemy tylko z przesunięciem. I nie wiem czy to wina jest systemu bo już jakiś czas nie odnawiany, czy wina kodeku. Wysyłam wam zdjęcie kodeka który jest ustawiony w Bandicam.


Załączniki:
Codec_1.jpg
Codec_1.jpg [ 82.23 | Przeglądane 216 razy ]
wtorek, 18 marca 2014, 14:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
sprawdzę program "Magix Video Easy 3" bo mi się wydaję ze za "ciężki" program użyłem wcześniej (Premier). Teraz się okaże czy da się coś ciekawego zrobić,i czy opcje zapisy za odpowiednie np. 1280x720, 25 fps bo nie znam tego programu :)


wtorek, 18 marca 2014, 15:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
fajnie tylko ten program nie obsługuje tak żeby w czasie klipu była grafika np. jpg . To znaczy nie na 2 osi czasu dla video tylko jest jedna, a jak wczytuje grafikę to już nie można jej zmieniać. Chodzi mi o wielkość, chyba ze się mylę i gdzieś do jest.


wtorek, 18 marca 2014, 17:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Laptop pod Premiera 2
Pamiętaj, że musisz ustawić projekt zgodnie z właściwościami pliku z grabera (rozdzielczość, fps, pixel aspect ratio). Premierę można ustawić tak, aby obraz wyświetlał się ze zmniejszą rozdzielczością (co poprawia płynność podglądu). Spróbuj prawym myszy w oknie podglądu i szukaj opcji playback resolution (powinno być: full, 1/2 i 1/4). Może pójdzie, ale masz bardzo słaby procek na rozdzielczość HD. Kolejna możliwość to rendering podglądu. Ustawiasz work area bar na taki obszar jaki chcesz mieć wyrenderowany i enter. Program przeliczy Twoje wideo, zapisze w tempach w lżejszym formacie i na pewno płynniej się będzie wyświetlać.


wtorek, 18 marca 2014, 18:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
Nie wiedziałem ze coś takiego jest „opcji playback resolution (powinno być: full, 1/2 i 1/4) „, ale nie mogę u siebie znaleźć, ale jeszcze poszukam.

A i jeszcze czy to możliwe ze filmik około 3 min żeby się renderował około 1.5 godziny ??? i tyle samo zapisywał jako MPEG-4 ??? . Czy to wina klocka, jednym słowem za słaby.


wtorek, 18 marca 2014, 19:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
..


Załączniki:
premier2.jpg
premier2.jpg [ 41.75 | Przeglądane 5260 razy ]
wtorek, 18 marca 2014, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Laptop pod Premiera 2
rozdzielczość podglądu będzie w quality

rendering raczej przegięty nawet na słaby komp
pewnie masz złe ustawienia sekwencji/projektu (nie pamiętam jak to było w starszych wersjach Premiery, ale w 2.0 to chyba się ustawiało parametry na poziomie całego projektu)


wtorek, 18 marca 2014, 20:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
sory ze tak pytam ale wiesz jak to jest,jak się nie spytam tonie będę wiedział.

ja biorę "New project" i wyskakuje takie okno "..." i wciskam "Custom Settings" i tam po kolei.

tylko mnie własnie teraz dziwi ze w programie do nagrywania w Bandicam jest ustawiony na "Xvid MPEG-1" a projekt premiera w zakładce "Custom Settings--> Video Rendering" jest ustawiony na "DivX@ 6.1.1" . A następnie jak daje "Export Movie Settings" --> Video i Compressor: jest Xvid MPEG-4.

to jest dziwne, nie wiem ale powinien być ten sam kodek ???


Załączniki:
premier2_c2.jpg
premier2_c2.jpg [ 78.03 | Przeglądane 155 razy ]
premier2_c1.jpg
premier2_c1.jpg [ 95.93 | Przeglądane 172 razy ]
wtorek, 18 marca 2014, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Laptop pod Premiera 2
W general zmień pixel aspect na square (1.0), lower field na progressive, rozdzieczość ustaw tak jak w przechwyconym pliku.
Rendering na Twoim kompie ustaw na PAL DV Widescreen.


środa, 19 marca 2014, 02:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
dobre rady :) ,tylko ze kilka pytań mam co do exportu,

- General --> File Type dam na "Micriosoft DV AVI" do w zakładce "Video" Compressor: DV PAL to Freme Size: 720 h 576 v 16:9,a Pixel Aspect Ratio: D1/DV PAL Widescreen 16:9 (1.422)

- General --> File Type dam na "Micriosoft AVI" do w zakładce "Video" Compressor: Xvid MPEG-4 Codec to Freme Size: 1280 h 720 v 91:36, a Pixel Aspect Ratio: D1/DV PAL Widescreen 16:9 (1.422)

- General --> File Type dam na "Micriosoft AVI" do w zakładce "Video" Compressor: Xvid MPEG-4 Codec to Freme Size: 1280 h 720 v 16:9, a Pixel Aspect Ratio: Square Pixel (1.0)

jak byś mi jak wytłumaczył jak ustawiać export, czy jakiś namiary na stronkę gdzie jest to wytłumaczone.


Załączniki:
bbb_calosc.jpg
bbb_calosc.jpg [ 439.6 | Przeglądane 138 razy ]
środa, 19 marca 2014, 13:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Laptop pod Premiera 2
ustawienia eksportu do pliku zależą głownie od czynników:
- formatu / właściwości surówki
- formatu / właściwości sekwencji (w Twoim wypadku projektu)
- co chcesz robić z filmem


środa, 19 marca 2014, 16:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Laptop pod Premiera 2
materiał do exportu powinien spełniać wymagania:

od. - użyty materiał to nagranie z „Bandicam” 1280x720 (16:9) Xvid MPEG-4 Codec 25 kl/s
od. - jeśli o to chodzi to wstawiona jakaś grafika i napis, i kilka ciec klipu
od. - a film ma pozostać jak najlepszej jakości, aby tylko nie pogorszyć jakość ani format to psuje jakość klipu. I aby się stworzyć z 3 min i 5 MB klipu materiału który by zajmował 500 MB.


środa, 19 marca 2014, 18:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1308
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Laptop pod Premiera 2
więc eksportuj w xvidie z zachowaniem parametrów: rozmiar obrazu, liczba klatek na sek, pixel aspect ratio. Bitrate daj nieco większy niż w pliku źródłowym z bandicam (ok 30% powinno być ok)


środa, 19 marca 2014, 19:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL