Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 09:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Płyta, procesor i pamieć. 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Płyta, procesor i pamieć.
hej,

Witam, będę potrzebował waszej porady, co do kwestii płyty głównej, klocka, czyli procesora np. i7 4770k i pamięci ram. Wiem ze trzeba podać cenę, bo ta kto rozpiętość cenowa może wahać się od 1500 zł - 5000 zł tak przypuszczam :) . Ale mnie interesuje pod składanie materiału video z kamer, i tak żeby można było składać pod HD, i co ciekawe płynnie żeby nie były żadne przycięcia. Ja ta jak ogłada na pierwszy rzut oka to bym dał około 500 zł za płytę główna, za pamięć ram około 600 zł i klocek to nie wiem czy AMD czy raczej Intela i5 4200 czy raczej i7 4770K to nie wiem. Bo za i5 trzeba dać około 800 zł a za i7 koło 1200 zł, i dlatego pytam się was:)

Dla porównania:

AMD X8 FX-8320 : http://www.morele.net/procesor-amd-fx-8320-x8-socket-am3-64bit-3-5ghz-125w-cache-16mb-box-fd8320frhkbox-529048/" cenna 530,00 zł

CORE I7-4770K 3.5GHz LGA115 :http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770k-3-5ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i74770k-546532/ cenna 1229,00 zł

i jeszcze

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4770K-vs-Intel-Core-i5-4670K


sobota, 28 czerwca 2014, 10:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Taki zestaw składałem znajomemu na początku roku
Taniej może być I5, a jak poczekasz miesiąc to będzie drożej, ale wydajniej na I7 4790k. Narazie nie ma testów konsumenckich

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 14:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
spoko zestaw, tylko jak już to może być płyta główna bez integrowanej karty graficznej, a klocek to wybieram I7 4790k . Znajdzie się coś ??

A i tak miało wejście 1394 FireWire, żeby nie zabiło śledzia podpiąć gdzie kol wiek, a nie w płytę.


sobota, 28 czerwca 2014, 15:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Grafika jest w procesorze nie w płycie. Bez wyjść o ile dobrze pamiętam są na chipsecie H. W zależności od Edytora i jego możliwości ta grafika potrafi przyspieszyć znacznie kodowanie. W Ediusie to działa, w Premiere(nie używam, więc tylko wiedza wyczytana) są presety i nie działają najlepiej, w Vegasie są presety i można użyć jej do podglądu, ale w obu przypadkach występuje zauważalny spadek jakości.

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 15:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
a to lepiej aby była :), a co do wejścia 1394 FireWire czy licząc ze teraz karty kamery obsłguja to nie patrzeć czy jest wejście ???


sobota, 28 czerwca 2014, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Do linkowanego zestawu wsadziłem najtańszą(na allegro po 15zł) PCI VIA(taką miałem w szafie) i działa. Sprawdzałem inne i też działały. Z firewire korzystam sporadycznie, jak brakuje kamer kreci się "rezerwą"...

PS
Na Twoim miejscu(sam czekam) poczekał bym ten miesiąc bo ten nowy procesor raz że jest na starcie wydajniejszy, a dwa to ma mieć lepsze chłodziwo pod HIS. Dotychczas Hasswele miały je delikatnie mówiąc nie szczególne.
Procesor musi pojawić się w sklepach i dopiero pojawiać się będą testy. Może z jakąś inną płytą działać będzie lepiej niż z linkowaną... Na razie nie wiadomo.

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 16:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Płyta - http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z87-extreme4-z87-dualddr3-1600-sata3-gblan-raid-atx-z87-extreme4-583114/

Procesor - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4790k-socket-lga1150-64bit-do-4-4-ghz-88w-cache-8mb-box-bx80646i74790k-haswell-refresh-647917/

Pamieć - http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr3-16gb-2x8gb-tridentx-2666mhz-cl12-turbulence-xmp-f3-2666c12d-16gtxd-587060/

to co wy na to ??, i jak można obrabiać filmy full HD :)


sobota, 28 czerwca 2014, 17:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Ram Jest taktowany 2666MHz, a procesor obsługuje max 1600MHz. Oczywiście producenci płyt jakoś sobie radzą z nadmiarem, ale jak... 1600 było by tak jak wymyślił to sobie Intel,
Oczywiście linkowana będzie działać.
Pamiętej tylko by dysk SSD podłączyć do drugiego Sata. Przerabiałem to. Pierwszy jest linkowany z Esata, a bootowanie zaczyna się właśnie od drugiego. Pisze to w instrukcji, ale odsetek, którzy ją czytają...

PS
Na pewno trzeba będzie uaktualnić bios, dla nowego procesora. Leżak magazynowy będzie miał stary. Można to zrobić z samego biosu.

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 22:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
A sorki ze pytam, ale z kant wiadomo ze procesor obsługuje max 1600MHz ?? a nie tam jak pamieć która ja użyłem 2666MHz.


sobota, 28 czerwca 2014, 22:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Z strony Intela.

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 22:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
a no tak, ale ze mnie debil :x , a jest jakiś procesor który ma większą rodzaj pamieć ??


sobota, 28 czerwca 2014, 22:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
A i dobrze wiedzieć ze dysk SSD podłączyć do drugiego bo linkowany z Esata, a bootowanie zaczyna się właśnie od drugiego . :D

I wybieram pamieć ram:
http://www.morele.net/pamiec-kingston-khx16c9k2-16x-518804/


sobota, 28 czerwca 2014, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Inną.. Są.

_________________
Obrazek


sobota, 28 czerwca 2014, 23:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
A czy mogę użyć większa częstotliwość niż procesor tego wymaga ???


niedziela, 29 czerwca 2014, 00:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Płyta, procesor i pamieć.
Możesz, nawet producent płyty przyszykował listę.

_________________
Obrazek


niedziela, 29 czerwca 2014, 02:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL