Witam
Chciałby podzielić sie kilkoma uwagami odnośnie zgrywania materialu na dysk .i różnymi problemami typu "gubi klatki "," brak dzwięku ".
mój pierwszy komp do zgrywania materiału to :
rok 1996
pentium 200
Ram 32 MB !!!!!!!!!!!!
dysk jeden 2 GB DMa 66 oczywiście nie UDMA
karta miro DC30
Win 95
nie defragmentowałem dysku
jak widać zesaw historyczny.
jak działał ? -czasem góbił klati Adobe często się wysypywało.
co zrobilem ?
dodałem Ramu kolejne 32MB razem było 64 MB
kupiłem drugi dysk 6 GB na wideo
zaczołem defragmentować dysk wideo przed każdym zgrywaniem materiału .
czy pomogło ? oczywiście -obraz i dźwięk OK bez gubienia klatek nawet przy max jakości.
Adobe wysypywał się wersja 4.2 raz na miesiąc ,przy pracy 4 h dziennie
i to raczej z winy mojej .
teraz oczywiście pracuje na lepszym sprzęcie P866 dyski 40 GB Ram 256 MB. ale to nie jest ważne
Powracam do tematu " gubi klatki "
powodem nie jest RAM bo wystarczy go 256MB ( a dzisiaj to standart)
nie są dyski -bo wszystkie pracują w UDMA
problemem nie jest procesor
problemem jest --konfiguracja !!!!!!!!! i tylko ona
więc jak ktoś radzi do 265 MB dołuż kolejne a wszystko będzie OK lub zmień procesor na lepszy -to radze natychmiast zmienić doradce .Ja miałem 64 MB i wszystko było OK
Niestety w Polsce naszej kochanej nie ma prawdziwych firm zajmujących się tym tematem ,brak specjalistów .A w wielu byłem które reklamuja sie na całą Polskę .a jak zadalem poważniejsze pytanie to robili minę karpia i twierdzili no tak "ale ja tu tylko sprzedaje "
Ostatnio" poważna firam " sprzedająca MatroXa stwerdzila że u nich stabilny system to taki który sie wysypuje czasem raz na dzień -czym mnie doprowadzili do śmiechu . Powiem krótko _Debile ( chcą 12000 Zł)
U mnie pierwszy system do przechwytywania obrazu instalował kolega informatyk-po studiach z 20 letnim doświadczeniem ( nie w sprawie kart video)
instalowal pól dnia - problemów zadnych przez rok.
Niestety wyjechal do stanów ( 7 000$-na wstępie,to ja bym wyjechał na koniec swiata)
Drugi system też byl instalowany przez informatyka -który coś wiedzial -trwalo to przeszlo tydzien ,i do końca nie byłem zadowolony ,czasem coś nie dzialoło Ok .ale tylko czasem.
Teraz podsumowanie
jeśli nie jest potrzebny komputer do zrobku (montaż wesel i tp)
to należy kupić komp na swoją kieszeń pamiętając:
2 dyskach -jeden tylko na wideo -i defragmętowac go przed kazdym zgrywaniem partycje na NTFS
kupić jak najtańszą kartę wideo - im będzie tańsz tym mniej problemów z instalacja -oczywiście wiele nie powalczymy z montażem .
przechwytując wideo należy wyłączyć wszystko co zbędne (programy -ktore pracują w tle i zabierają Ram -to jest głowny powód
gubienia klatek
uwaga win XP jest fajny i nowy ale zabiera bardzo dużo Ramu-tak już ma .
po kontrorelach FreWire -nie wolno spodziewadz się zbyt wiele -więc
jeśli ktoś narzeka na jakośc przechwytu niech sie zastanowi,po co ludzie płaca za karty do przechwytywania wideo po 4000 zl
teraz piszę różne zalecenia do kart tych lepszych typu pinacle DV500,matrox RX100 itp co do konfiguracji :
- kup właściwą płytę główną
- kup właściwą kartę graficzną
- kup wlaściwy procesor Hi hI Pentium lub inny
- kup wlasciwe dyski (niektóre firmy zalecaja takie a inne nie ..ciekawe dlaczego ?
-kup właciwa kartę dzwiekową -
_itp
-nie słyszalem tylko o właściwej myszce i klawiaturze
- teraz to wlaściwie połącz jest to
bardzo ważne -nie instaluj oczywiście jeszcze karty Hi HI
-teraz zainstaluj odpowiedni system operacyjny "wlaściwy " -bo niektóre karty nie mają dobrych sterownikow do odpowiednich systemów
_teraz wgraj program Adobe Premier lub inny którego będziesz używal.
-uwaga wgranie niektórych dodatkowych programów np. od skanera lub drukarki lub innych z Ofisu powoduje zmiany w win i Adobe i wpływa na dzialanie Adobe -dziwne ale prawziwe ,niektóre pod programy nawet uniemozliwiaja prawidlowa prace Adobe

dotyczy to programów jak i sterowników
-włuż kartę wideo w odpowiednie gniazdo Hi Hi -jest to bardo istotny element,daj jej odpowiedni przeplot
_teraz zainstaluj odpowiedni sterownik
- jeśli wszystko dziala to masz szczęście
- jeśli nie to życze wytrwałości ,zmieniaj gniazda połączenia ,przeploty ,kolejnośc wgrywania programów instalacji itp
-czy ktoś wie że na wpływ działania systemu miała stacja CD-ROMU,po jej odłączenu zaczelo wszystko dzialać
-je
[/list]