Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 19:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jaka konfiguracja jest optymalna dla edycji DV ??? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jaka konfiguracja jest optymalna dla edycji DV ???
Proszę o pomoc w zakresie konfiguracji mojego PC - Intel Pentium 4 1,7 ,
256 Mb Ram, karta Radeon 7000, 2 dyski -Seagate 20Gb i WD 80 Gb 7200, karta 1394 - PCI OHCI Compliant IEEE Host Controler. Używam Pinaccle 7,0 . Co może być przyczyną braku płynności materiału zgranego z kamery ?


środa, 9 kwietnia 2003, 23:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Wydaje mi się że komputer masz dosyć silny,powinien "wyrobić" z obróbką.
Sprawdź czy dysk na który zrzucasz i obrabiasz materiał pracuje w trybie DMA


czwartek, 10 kwietnia 2003, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Sprawdż czy masz dyski podpiętena jednym pasku,poza tym karty Pinnacla nie pracowały stabilnie z karta ATI.


czwartek, 10 kwietnia 2003, 13:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Inna sprawa to (mysle, ze na 20GB masz system a na 80GB zgrywasz) przed kazdym zgrywaniem trzeba defragmentowac dysk. Poza tym to do edycji przydalo by ci sie troche wiecej Ramu.


czwartek, 10 kwietnia 2003, 22:35
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Przyczyną jest karta OHCI coś tam.


sobota, 12 kwietnia 2003, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Chciałby podzielić sie kilkoma uwagami odnośnie zgrywania materialu na dysk .i różnymi problemami typu "gubi klatki "," brak dzwięku ".

mój pierwszy komp do zgrywania materiału to :
rok 1996
pentium 200
Ram 32 MB !!!!!!!!!!!!
dysk jeden 2 GB DMa 66 oczywiście nie UDMA
karta miro DC30
Win 95
nie defragmentowałem dysku
jak widać zesaw historyczny.

jak działał ? -czasem góbił klati Adobe często się wysypywało.

co zrobilem ?
dodałem Ramu kolejne 32MB razem było 64 MB
kupiłem drugi dysk 6 GB na wideo
zaczołem defragmentować dysk wideo przed każdym zgrywaniem materiału .
czy pomogło ? oczywiście -obraz i dźwięk OK bez gubienia klatek nawet przy max jakości.
Adobe wysypywał się wersja 4.2 raz na miesiąc ,przy pracy 4 h dziennie
i to raczej z winy mojej .

teraz oczywiście pracuje na lepszym sprzęcie P866 dyski 40 GB Ram 256 MB. ale to nie jest ważne

Powracam do tematu " gubi klatki "
powodem nie jest RAM bo wystarczy go 256MB ( a dzisiaj to standart)
nie są dyski -bo wszystkie pracują w UDMA
problemem nie jest procesor

problemem jest --konfiguracja !!!!!!!!! i tylko ona

więc jak ktoś radzi do 265 MB dołuż kolejne a wszystko będzie OK lub zmień procesor na lepszy -to radze natychmiast zmienić doradce .Ja miałem 64 MB i wszystko było OK
Niestety w Polsce naszej kochanej nie ma prawdziwych firm zajmujących się tym tematem ,brak specjalistów .A w wielu byłem które reklamuja sie na całą Polskę .a jak zadalem poważniejsze pytanie to robili minę karpia i twierdzili no tak "ale ja tu tylko sprzedaje "
Ostatnio" poważna firam " sprzedająca MatroXa stwerdzila że u nich stabilny system to taki który sie wysypuje czasem raz na dzień -czym mnie doprowadzili do śmiechu . Powiem krótko _Debile ( chcą 12000 Zł)
U mnie pierwszy system do przechwytywania obrazu instalował kolega informatyk-po studiach z 20 letnim doświadczeniem ( nie w sprawie kart video)
instalowal pól dnia - problemów zadnych przez rok.
Niestety wyjechal do stanów ( 7 000$-na wstępie,to ja bym wyjechał na koniec swiata)
Drugi system też byl instalowany przez informatyka -który coś wiedzial -trwalo to przeszlo tydzien ,i do końca nie byłem zadowolony ,czasem coś nie dzialoło Ok .ale tylko czasem.
Teraz podsumowanie
jeśli nie jest potrzebny komputer do zrobku (montaż wesel i tp)
to należy kupić komp na swoją kieszeń pamiętając:
2 dyskach -jeden tylko na wideo -i defragmętowac go przed kazdym zgrywaniem partycje na NTFS
kupić jak najtańszą kartę wideo - im będzie tańsz tym mniej problemów z instalacja -oczywiście wiele nie powalczymy z montażem .
przechwytując wideo należy wyłączyć wszystko co zbędne (programy -ktore pracują w tle i zabierają Ram -to jest głowny powód gubienia klatek
uwaga win XP jest fajny i nowy ale zabiera bardzo dużo Ramu-tak już ma .
po kontrorelach FreWire -nie wolno spodziewadz się zbyt wiele -więc
jeśli ktoś narzeka na jakośc przechwytu niech sie zastanowi,po co ludzie płaca za karty do przechwytywania wideo po 4000 zl

teraz piszę różne zalecenia do kart tych lepszych typu pinacle DV500,matrox RX100 itp co do konfiguracji :

- kup właściwą płytę główną
- kup właściwą kartę graficzną
- kup wlaściwy procesor Hi hI Pentium lub inny
- kup wlasciwe dyski (niektóre firmy zalecaja takie a inne nie ..ciekawe dlaczego ?
-kup właciwa kartę dzwiekową -
_itp
-nie słyszalem tylko o właściwej myszce i klawiaturze :wink: :wink:
- teraz to wlaściwie połącz jest to bardzo ważne -nie instaluj oczywiście jeszcze karty Hi HI
-teraz zainstaluj odpowiedni system operacyjny "wlaściwy " -bo niektóre karty nie mają dobrych sterownikow do odpowiednich systemów
_teraz wgraj program Adobe Premier lub inny którego będziesz używal.
-uwaga wgranie niektórych dodatkowych programów np. od skanera lub drukarki lub innych z Ofisu powoduje zmiany w win i Adobe i wpływa na dzialanie Adobe -dziwne ale prawziwe ,niektóre pod programy nawet uniemozliwiaja prawidlowa prace Adobe :P dotyczy to programów jak i sterowników
-włuż kartę wideo w odpowiednie gniazdo Hi Hi -jest to bardo istotny element,daj jej odpowiedni przeplot
_teraz zainstaluj odpowiedni sterownik
- jeśli wszystko dziala to masz szczęście :P :P :P :P
- jeśli nie to życze wytrwałości ,zmieniaj gniazda połączenia ,przeploty ,kolejnośc wgrywania programów instalacji itp
-czy ktoś wie że na wpływ działania systemu miała stacja CD-ROMU,po jej odłączenu zaczelo wszystko dzialać
-je
[/list]


niedziela, 13 kwietnia 2003, 11:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post cd
i jeszcze jedno

jeśli komputer służy do pracy -to nie wolno go używac do niczego innego-dosłownie .
jeśli komp jest multimedialny czyli służy do wszystkiego czyli do sieci,gier ,itp -proszę nie nażekać na jakość zgrywanego materiału .

pozdrawiam wszystkich serdecznie
życze dużo szczęścia w montażu i omijania firm pseudo profesjonalnych,
[/list]


niedziela, 13 kwietnia 2003, 11:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Kolega Pawel napisal :
[b]"więc jak ktoś radzi do 265 MB dołuż kolejne a wszystko będzie OK lub zmień procesor na lepszy -to radze natychmiast zmienić doradce .Ja miałem 64 MB i wszystko było OK"[/b]

Jesli w dalszym ciagu myslisz, ze pracujac z XP wystarczy ci 64MB to jestes w duzym bledzie. Sam system do stabilnej pracy potrzebuje 128MB. Zgadza sie, ze 256 wystarcza, ale to jest niezbedne minimum- takie jak do obrobki filmow komputer z procesorem 500MHz- powodzenia. Inna sprawa to czas renderingu "bardziej wyszukanych przejsc". Ile na twoim sprzecie zejdzie ci rendering 4 sek. przejscia Hollywood fx> space i Scifi>crusher Hmm-15min-20???
Idac dalej twoim watkiem to w domu uzytkownicy musieli by miec po 3 kompy:
-zalecasz jeden do montazu (tylko i wylacznie)- swietnie,wiekszosc sie z tym zgodzi
-mow co chcesz ale idac dalej twoim tokiem rozumowania przydal by sie drugi do grafiki, zdjec,
-no i trzeci aby uzywac np. do grania, surfowania, jako maszyna do pisania i wypisywania "madrych rad"
Teraz powiedz ilu moze sobie na to pozwolic (i finansowo, i pod wzgledem miejsca jakie to cale laboratorium zajmie)

"Powiem krótko _Debile ( chcą 12000 Zł)
U mnie pierwszy system do przechwytywania obrazu instalował kolega informatyk-po studiach z 20 letnim doświadczeniem"


:?: Za co- za system??? 8O

"Teraz podsumowanie
jeśli nie jest potrzebny komputer do zrobku (montaż wesel i tp)
to należy kupić komp na swoją kieszeń pamiętając:
2 dyskach -jeden tylko na wideo -i defragmętowac go przed kazdym zgrywaniem partycje na NTFS"

Czyli nic nowego- wlasnie to bylo doradzane (o NTFS nikt nie wspominal bo nie to bylo tematem postu)

kupić jak najtańszą kartę wideo - im będzie tańsz tym mniej problemów z instalacja -oczywiście wiele nie powalczymy z montażem .
powodzenia :roll:

przechwytując wideo należy wyłączyć wszystko co zbędne (programy -ktore pracują w tle i zabierają Ram -to jest głowny powód [b]gubienia klatek [/b]
zgadzam sie w 100%

uwaga win XP jest fajny i nowy ale zabiera bardzo dużo Ramu-tak już ma .
jak bylo pisane wyzej:128 na system+128 na Premiere-to minimum, moze ktos sie nie bedzie ze mna zgadzal ja bym min. niezbedne dla w miare stabilnej pracy bez wysypek ustalil od 384MB w gore

po kontrorelach FreWire -nie wolno spodziewadz się zbyt wiele -więc
jeśli ktoś narzeka na jakośc przechwytu niech sie zastanowi,po co ludzie płaca za karty do przechwytywania wideo po 4000 zl


Teraz cie nie rozumiem. Przed chwila pisales o najtanszej, teraz firewire "nie" to powiedz mi jaka zalecasz tania, dobra i nie firewire

teraz piszę różne zalecenia do kart tych lepszych typu pinacle DV500,matrox RX100 itp co do konfiguracji :
- kup właściwą płytę główną
- kup właściwą kartę graficzną
- kup wlaściwy procesor Hi hI Pentium lub inny
- kup wlasciwe dyski (niektóre firmy zalecaja takie a inne nie ..ciekawe dlaczego ?
-kup właciwa kartę dzwiekową -
_itp

Dalej myslisz, ze to bzdury to: kup jak popadnie, poskladaj do kupy i dzialaj :D

-nie słyszalem tylko o właściwej myszce i klawiaturze :wink: :wink:
To dlatego, ze sadzac z twojego "nika" przyszedles na swiat w 1990roku. Zobacz tutaj:

http://www.bhphotovideo.com/bh3.sph/Fra ... 4C2BAD1100 :D
i tutaj:
http://www.bhphotovideo.com/bh3.sph/Fra ... 4C2BAD1100 8O

-teraz zainstaluj odpowiedni system operacyjny "wlaściwy " -bo niektóre karty nie mają dobrych sterownikow do odpowiednich systemów
poradz sobie z firewire i win np98

-włuż kartę wideo w odpowiednie gniazdo Hi Hi -jest to bardo istotny element,daj jej odpowiedni przeplot
Pewnie im chodzilo o "slot"- ale dla ciebie to widocznie jeszcze pojecie obce. A co do odpowiedniego gniazda to jest istotna sprawa. Gdybys sam skladal swoje komputery a nie znajomi, to bys wiedzial ile moze problemow sprawic karta w niewlasciwym slocie PCI. Czesto cos ci nie dziala w jednym a w drugim bez problemow. Kiedys network karta powodowala, ze moj komp zamiast sie wylaczac robil restart. Zmienilem sloty i OK.

- jeśli nie to życze wytrwałości ,zmieniaj gniazda połączenia ,przeploty ,kolejnośc wgrywania programów instalacji itp
-czy ktoś wie że na wpływ działania systemu miała stacja CD-ROMU,po jej odłączenu zaczelo wszystko dzialać

czyli to co sobie przeczysz
Reasumujac- Na tym forum uzytkownicy wymieniaja sie uwagami, pomagajac bezinteresownie innym. Wykozystujac swoja wiedze, czesto nabyta empirycznie(jakbys nie wiedzial co to znaczy to "z doswiadczenia").
Ale, ze net jest pelen wszystkowiedzacych: wystarczy poczytac np. posty z news-ow na onecie.
I koniecznie wez sie za ortografie bo majac 13 lat powinienes juz umiec pisac (gramatycznie i ortograficznie poprawnie)


poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 07:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post odp dla "Wicio "
Tak prawdę mówiąc to nie wiem co napisać "wicio "nie umie poprostu czytać więc dyskusja z nim jest bezcelowa .

Wszystkie zalecenia co do składania komputera -konfiguracji są autorstwa firm montujących stacje wideo do pracy -z tymi zaleceniami ja sie zgadzam. I wiem dlaczego
w tekscie nie było nic o montażu więc uwagi "wicia " odnośnie renderingu ,nie wiem po co są .
Wicio-ja osobiście żadnych problemów ze zgrywaniem materiału i obróbką nie mam ,powiem więcej ile trzeba do czego Ramu jakie procesory ,jaki slot ,jaki sterownik -to ja wiem.
jeśli nie wiesz że zestaw komp. do montażu zaczyna się od 12000 zl, i jest to dopiero początek to proszę o kontakt z przedstawicielami Pinnaclei matroxa w Polsce .
Moja wypowiedz dotyczyła osób zgrywających właśnie przez FireWire.
jeśli nie są zadowleni z rezultatu ,to ich sprawa bo Firewire służy do zabawy, a bawiąc sie nie oczekujmy na profesjonalne efekty.
Jeśli chodzi o błędy ortograficzne ,to wszystkich przepraszam .

pozdrawiam :P [/list]


poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 08:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wicio napisał :
Ale, ze net jest pelen wszystkowiedzacych: wystarczy poczytac np. posty z news-ow na onecie.
I koniecznie wez sie za ortografie bo majac 13 lat powinienes juz umiec pisac (gramatycznie i ortograficznie poprawnie)[/quote]

Jeśli chcesz kogoś pouczać o pisowni ,to sam najpierw sprawdź jak piszesz .


poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 08:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mialem juz nie kontynuowac tego watku, bo sprawa przechodzi na inny temat.
Tematem watku byl brak plynnosci zgranych klatek.
Kto czul, ze w jakims stopniu jego rada moze byc pomocna- odpowiedzial.
Moja porada bylo- cytuje: "przed kazdym zgrywaniem trzeba defragmentowac dysk. Poza tym to do edycji przydalo by ci sie troche wiecej Ramu."
Czysta porada, znana z doswiadczenia.
Twoja (mam na mysli Pawla) tez cytat: "więc jak ktoś radzi do 265 MB dołuż kolejne a wszystko będzie OK lub zmień procesor na lepszy -to radze natychmiast zmienić doradce"
Napisalem, ze trzeba defragmentowac dysk i ze do EDYCJI przydalo by sie troche wiecej ramu. Ja przez edycje rozumiem ciecie, montaz, dodanie efektow, tytulow i muzyki. Dlaczego doradzalem wiecej ramu?: bo rendering niektorych efktow jest bardzo czasochlonny, poza tym wiekszosc uzytkownikow ma jednego kompa do wszystkiego i naprawde 256MB to niezbedne minimum, i ktore nie zawsze wystarcza.
Co do tych 12000PLN to byla mowa o systemie. Ja przez system rozumiem System Operacyjny- ty Stacje Robocza. Trudno- nie dogadalismy sie.
Co do "zalecen" ktore przypisalem Tobie: wszedzie umieszczales "smieszki" i "hihi", a w srodek listy wstawiles swoja (mysle ze, przynajmniej to dobrze zrozumialem) uwage (cytat) : "nie słyszalem tylko o właściwej myszce i klawiaturze ". Przebijala z tego drwina i ironia. Ja slyszalem i podalem ci linki stron na ktorych mozesz sie dowiedziec, ze takowe klawiatury sa.
Moje odczucie bylo takie, ze przytaczasz zalecenia, nasmiewasz sie z nich i pokazujesz, ze sa pelne idiotyzmow- stad moja replika. Przeczytaj jeszcze raz swoja wypowiedz i naprawde, czytajac ja trudno miec inne odczucia.
Ja to odebralem jako nasmiewanie sie z tych zalecen(moze gdyby nie ta zlosliwa uwaga o myszce i klawiaturze to inaczej bym to odebral).
Tyle tytulem odpowiedzi. Mysle, ze nic sie nie stalo a nastepnym razem kazdy sie bedzie trzymal tematu.
Pozdrowienia


poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 19:08
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Kochani wszyscy macie po trochę racji.
1. Każdy wie, że komp co jakiś czasz musi się wywalić - chyba że oprócz sysopa nie macie zainstalowanych żadnych programów i piszecie listy w Notepadzie. Każdy nowy program (nawet odinstalowany) grzebie w rejestrze, ustawieniach 'otwórz plik z..' itp.
2. Sterowniki gryzą się ze sobą. Np Sblive 5.1 za cholerę nie chciał pracować z AverTV (ale na innym kompie - w pracy - działał)
3. Trzeba zmieniać karty PCI w slotach bo przerwania mogą się gryźć.
Natomiast obecnie nawet słabe zestawy mają wystarczającą moc do obróbki Video. Oczywiści na jednych będzie ok 15kl/sek przy renderingu, ja mam ok 40-50/sek
Podsumowując dyskusję, myślę, że nie ma specjalistów od składania kompów do video. Ja (moje prywatne zdanie) uważam, że dobry zestaw wygląda tak:
Pentium > 2GHz, płyta intel, RAM 512 - 1024MB, 2 dyski, do video oczywiście 7200 najlepiej z 8MB cache i co najmniej 80GB, grafika - bez znaczenia (przy obecnych na rynku ati lub geforce), no i dźwięk - sblive jest super, ale ze wzgędu na błędy sterowników i skłonność do konfliktów proponuję zostać przy tych na płytach głównych (choć ja używam Live)
I najważniejsze jak najmniej programów - a najlepiej zrobić obraz partycji Ghostem lub driveimage po instalacji wszystkich niezbędnych programów i później przy częstym wywalaniu systemu odtworzyć ją.


sobota, 19 kwietnia 2003, 12:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do zestawu to raczej każdy będzie miał swoje zdanie.
Na pewno trzeba posiadać drugi - duży dysk i trochę więcej niż 256 ramu.
Procesor - ? - tu większość uważa Pentiuma za wzór, moje zdanie jest inne.... wole AMD.

Ale nie o tym chciałbym szczególnie pisać.
-------------------------------------------------
W domu mam dysk (40GB) podzielony na 4 partycje.
1 - win98 (gry)
2 - Win xp (praca na zdjęciach, dtp i inne)
3 - Win xp (tylko dla video)

drugi dysk dla materiału z kamery.

Czy taki układ jest dobry dla komputera domowego i wykorzystywanego dla domowych filmów video?
-------------------------------------------------
Małe zdanie na temat specjalizowanych kart video i jakości.
Zanim się kupi coś takiego to należy zwrócić uwagę co taka karta robi i dlaczego ma specjalizowane układy potem można zwrócić uwagę na tak zwaną jakość.
Sporo można się dowiedzieć szukając wiadomości w różnych źródłach a nie tylko wierzyć jednej osobie czy artykułowi.
Polecam internet ze swymi zasobami (raczej j. polski).


środa, 7 maja 2003, 13:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Moja konf Soltek 75drv4, Athlon 2000+, 512ram, 3 hdd 80GB 7200, NEC 1300a DVD+-,
nigy nie defragmentowałem dysków, kasuję zawartość 1 raz wtygodniu,
program montażowy AVID XPRESS dv 3.0, Adobe w porównaniu z nim
to klocki lego, a o wydajności i zarządzaniu plikami nie wspomnę, polecam gorąco bo jest wart zainteresowania !!!


poniedziałek, 27 października 2003, 12:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ech gdzie te DC30
Pan pawel 6690 przypomina mi czasy Dc 30+. Wówczas do zainstalowania karty video wystarczyła zwykła "wiedza " informatyka który miał jakiś tam 20 letni staż pracy i z nudów w czasie jednego popołudnia tworzył stacje do obróbki video. Mi wówczas wystarczała 3 miesięczna znajomość z komputerami PC i komputery poskładane wówczas chodziły kilka lat bez żadnego problemu.
Jakie były tego przyczyny? Po pierwsze bardzo prosta technologia kart video - były to po prostu sprzetowe kodeki nic więcej. Po drugie o wiele mniejszy postęp w rozwoju nowych technologii. Płyty na legendarnym chipsecie BX były dostepne przez 3 - 4 lata ! Przez ten czas dopracowano sterowniki i technologie.
Dzisiejsze karty video to kombajny robiące wiele rzeczy w RT . Co pół roku wchodzi nowa generacja płyt głównych. Nikt nie ma czasu żeby zaprzątać sobie głowe takimi rzeczami jak optymalizacja oprogramowania i sprzętu.
Dziś już nie wystarczy informatyk z 20 letnim stażem. Po prostu trzeba w tym mocno siedzieć i to nie jedno popołudnie. Najgorsi są ludzie którzy lizneli troche informatyki jak Pan Pawel 6690 i myslą że wiedza już wszystko. Życie uczy jednak pokory czego szczerze Panu Pawłowi życze.


poniedziałek, 27 października 2003, 23:13
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL