Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 21:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Chciałbym kupić system do pakietu CS6. Na windows 7 chodzi bez problemów. Jednak cena systemu w wersji OEM kosztuje około 400 zł. Za tą cenę można kupić windows 8.1 w wersji BOX (można systemem przenosić w razie czego na inny komputer). Niestety nie mam pojęcia jak Adobe CS6 radzi sobie z tym systemem który nie ma już dla Adobe CS6 wsparcia. Gdzieś czytałem na zagranicznym forum że komuś strasznie mulił Adobe Premiere na win 8.1 zaś na 7 chodził płynnie. Czy używacie może ten system (win8.1) z tym pakietem ? Proszę o spostrzeżenia i własne przemyślenia. Który kupić ?


czwartek, 9 kwietnia 2015, 09:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1552
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Ja bym bral 7 (jakos mnie 8 nie przekonuje) a co do ceny, da sie taniej, dyskutowalismy na ten temat tu - viewtopic.php?f=47&t=38431&start=120


czwartek, 9 kwietnia 2015, 14:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Nawiązując do tego wątku kolegi powyżej ...
nie do końca jestem przekonany że to jest zgodne z prawem polskim. Dzwoniłem do Microsoft Polska która potwierdziła że klucze są legalne, lecz posiadanie tej licencji programu przez osobą kupującą jest nielegalne 8O . Te programy są tanie bo są "odsprzedawane". Czyli firma ma 100 starych komputerów na których są stare systemy, robi odnowienie licencji a następnie je odsprzedaje. Niby w UE jest to dozwolone po jakimś tam wyroku. Jednak Microsoft Polska ma swoje przepisy "wytyczne" wg. których programów w wersji OEM nie można odsprzedawać. Licencja jest dalej połączona z tym starym komputerem. Twierdzą że to użytkownik ma się znać na przepisach , i że to on odpowiada za zainstalowany system na swoim komputerze a nie sprzedający. Im nie są w stanie nic zrobić. To my instalując ten system łamiemy prawo. Siedziałem nad tym kilkanaście dni czytając różne artykuły i też mam mętlik w głowie. Nie raz kupowałem do pracy (pracuję w szkole) dziesiątki systemów w wersji BOX i OEM. Różnią się one (zawartością) ZNACZĄCO od tego co sprzedają na allegro. Tam w zasadzie dają tylko numer i wydrukowaną nalepkę beż żadnych hologramów czy certyfikatów. Sam nie wiem co robić. Jednak chyba dołożę i kupię system w sklepie, chyba że mnie jakoś przekonacie że to jest zgodne z prawem Microsoft Polska.


piątek, 10 kwietnia 2015, 07:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
No ten co ja kupilem to licencja box, legalna, dzwonilem do microsoftu i sprawdzilem. Kwestia , ze nie ma microsoftowego pudelka.


piątek, 10 kwietnia 2015, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1552
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
simur- w sumie wcale sie nie dziwie z takie podejscia MS, nie pierwsza i za pewne nie ostatnia tak sprawa w naszym kraju, po co respektowac jakis tam unijny wyrok, nie ma zadnej glosnej sprawy medialnej, nie toczy sie zadna glosna sprawa w sadzie to maja to gleboko w d.....
Czytalem tez troche w tej sprawie i coz dla mnie sprawa jest oczywista, tylko jak widac MS PL nie bardzo chce respektowac ten wyrok, mysle natomiast, ze wypadku jakiejs sprawy sadowej z tego tytulu, jako, ze ta dyrektywa mowi wyraznie o terenie calej UE a z tego co mi wiadomo w UE jestesmy, wyrok w takim postepowaniu powinien byc jednoznaczny. Z drugiej jednak strony PL to nadal dziki kraj, roznie moze byc.
Licencje, ktora ja kupilem skladala sie z klucza, naklejki COA (oryginalnej, nie kserowki) oraz FV, zestaw nabyty w dobrej wierze (co z prawnego punktu widzenia jest dosc istotne) tak wiec nabylem licencje legalnie.
Jako, ze u mnie w rodzinie, gdzie kamieniem nie rzucisz to w prawnika trafisz, postaram sie dowiedziec cos wiecej.


piątek, 10 kwietnia 2015, 11:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
ok, dzięki za info, to może i ja kupię ten system, tylko podajcie mi link gdzie kupię wersję BOX bo wszedzie widzę OEM. Napisałem do Microsoftu i kilku jego partnerów i zero odpowiedzi. Jeżeli oni mają mnie w d...e, to ja kupię system na allegro. Chciałem dobrze, gdyby mi napisali że to piraty i są nie legalne to bym nie kupił, a jeżeli nie odpisują to coś w tym jest. Dajcie mi jakiś namiar na pewną osobę która je sprzedaje (BOX) oraz daje rachunek.


piątek, 10 kwietnia 2015, 12:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Ten link co ja podalem to licencja box pro, na fakture.


piątek, 10 kwietnia 2015, 13:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Degenerado - a Ty kupiłem win 8.1 ? Jeżeli tak to jak Ci chodzi Premiere, After Effect , Encore na nim ? nie ma żadnych problemów ?


piątek, 10 kwietnia 2015, 13:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
nie sprawdzałem, kupiłem, żeby mieć podstawe do 10-tki ale na jakims prostym kompie zainstalowałem 8.1 i praktycznie zrobiłem z niego i z wyglądu i z funkcjonalności win 7, nie powinno być klopotow ale najlepiej jakbys sam sprawdzil na trialu


piątek, 10 kwietnia 2015, 13:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
ok, tak zrobię zanim kupię 8.1 . Dziś go zainstaluje (wersje 30 dniową) a jutro powgrywam programy. Zrobiłem kopię (obraz całego systemu z programami). Zastanawiam się tylko nad instalacją Adobe CS6 Premium, gdyż nie dezaktywowałem go w poprzednim systemie. Chyba można go aktywować na dwóch komputerach. Nie pamiętam czy można go zainstalować (Adobe CS6) na 8.1 jako wersje TRIAL bez aktywacji ? (tylko ze wtedy nie sprawdzę Encore bo się chyba w Trial nie uruchamia). Chyba będe musiał go aktywować a po sprawdzenie go zdezaktywuje. Podzielę się przemyśleniami. Pościągałem jakieś programiki które maja zrobić z 8 siódemkę :) bo jak widzę te kafelki to mi się nie dobrze robi.


piątek, 10 kwietnia 2015, 14:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
simur napisał(a):
...Pościągałem jakieś programiki które maja zrobić z 8 siódemkę :) bo jak widzę te kafelki to mi się nie dobrze robi.

8,1 domyślnie uruchamia pulpit. Kafelki (i przycisk wyłącz komputer) przywołujesz klikając na grafikę okienka w miejscu gdzie kiedyś był start, tylko jak wychodzisz z systemu. Jedyne czego mi w ósemce brakowało, to polecenia uruchom, którego skrót umieściłem obok na pasku. Co do reszty przyzwyczaisz się szybko. Nie ma sensu zaśmiecać systemu programikami, w obronie starych przyzwyczajeń. :wink:

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/where-is-run-command
...a potem prawoklik, przypnij do paska zadań.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 10 kwietnia 2015, 14:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
Na szybkiego, system win 8.1 Pro (wersja trial, mam nadzieję że bez pro będzie to samo) zainstalowany. Instalacja około 12 minut. Uruchamia się podobnie jak win7 , czyli kilka sekund po włączeniu. System mam na dysku SSD. Zainstalowałem cały soft Adobe. Bawiłem się około 20 minut. Śmiga szybciej niż na win7. Programy uruchamiają się w 3 sekundy. Naprawdę to jest piękne. Podobnie instalacja wszystkich programów (a było ich naprawdę dużo przebiega szybciej niż na win7). Instalowałem ich po kilka na raz i wszystko jest OK. Linia na Adobe Premiere wczytuje się o wiele szybciej niż to było w win7. Audio w zasadzie mam od razu po wczytaniu projektu, w win7 musiałem czekać dość długo zanim zacząłem słyszeć głos. Jutro sprawdzę Encore a zwłaszcza dynamilkinks, z tym miałem problem na 7. Zainstalowałem ClassicShell i mam prawie 7. Jedynie internet mi padł po krótkim czasie. Dopiero całkowite wyłączenie zapory naprawiło problem. Pzdr
PS. Jak tak dalej pójdzie to w poniedziałek zamawiam Win8 BOX.

No i po przejściu dynamiclinks z Premiere do Encore w 2 sekundy się projekt wczytał. Rewelka, przedtem musiałem czekać nawet kilka minut (jak stanął na 50% tak stał i dopiero po 3 minutach wczytywał się).
Wogóle zauważyłem że jakby kop otrzymał drugie tyle pamięci RAM. Chodzi jak malowany. Z tego co wiem można te kafelki jakoś wyłączyć i będzie po problemie. Ogólnie POLECAM !!!


Ostatnio edytowano piątek, 10 kwietnia 2015, 22:36 przez simur, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 10 kwietnia 2015, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
10-tka już jest lepsza w tym momencie :)


piątek, 10 kwietnia 2015, 22:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2003, 14:06
Posty: 91
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
ok, idę spać bo dziś cały dzień rąbałem drzewo i mnie w krzyżach łamie :) , ale idę spać MEGA zadowolony z tego systemu. Pobawię się nim przez weekend, posprawdzam wszystkie pluginy pod Premiere i Photoshopa czy nie będzie problemów. Jeżeli dalej tak będzie hulać to kupuję za 389 zł w http://sklep.centrumxp.pl/1,1,1,kategor ... ows_8.aspx . To oficjalny Partner firmy Microsoft. Dobrej nocy


piątek, 10 kwietnia 2015, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaki system do pakietu CS6 ? (czy windows 8.1 się nadaje ?)
sprawdz jak będą dzialac dynamic linki, to nie jest wersja pro , zebys potem problemów nie miał


piątek, 10 kwietnia 2015, 22:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL