Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 01:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ocena kompa chyba prze Degenerado:-) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Edius 7,5 + karta BayHD lecz stary model od wersji 5,51 Winows Home 7 Premium

KOmputer

Intel Xeon (R) CPU E3 -1220 v3@ 3.10 GHZ
Geforce GTX 750 Ti
Dysk KINGSTON 120 gb + 2x 1 TR
Ram 8 GB
Płyta główna Asus
Zasilacz 600 Watt

Czasami komp sie lekko przycina zwłaszcza na kluczowaniu kolorem chromakey , nachodzi mnie myśl czy ta karta nie spowalnia kompa? Praca na trzech monitorach jeden chodzi właśnie z tej kart w Hd na Czinczach.


wtorek, 23 czerwca 2015, 17:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
konfig jest cały minimalistyczny, mało ramu, kiepska konfiguracja dysków i 750ti, żeby Ci odpowiedzieć na 100% to musiałbym mieć kopa przed sobą, przy takim zestawie musi być zainstalowany i wyżyłowany na maxa, żeby to chodziło jako tako

masz 3 monitory, jak każdy z nich jest podpięty


wtorek, 23 czerwca 2015, 19:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Dwa analogi ida przez Kartę graficzną a trzecie przez kartę ediusa wyświetla tylko to obraz z lini czasu .

Jak te dyski powinny być ustawione ?
Ile ramu dołożyć ?

Reszta na razie musi zostać bez zmian .
Bardzo bym cie prosił o nakierowanie mnie jak mam to dobrze wszystko ustawić zeby było prawidłowo .


wtorek, 23 czerwca 2015, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Ramu jest 2 razy tyle co potrafi wziąć Edius. Do Ediusa nie trzeba ramu tylko intelowskiej grafiki, a Ty jej w procesorze nie masz.
Chromakey przytnie zależy co mu tam na ten wykluczowany kolor położyłeś. Jak przegniesz to każdy procesor przytnie.
Nigdy nie pracowałem na żadnej karcie montażowej i nie jestem pewien czy pomaga przy montażu, czy tylko wyświetla podgląd z przeplotem... O to najlepiej spytać supportu.

Edit
Zmniejsz bufor. Niewiele, ale zawsze coś pomoże jak nie będzie sobie składał z dużym wyprzedzeniem.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 19:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
robertnik napisał(a):
Ramu jest 2 razy tyle co potrafi wziąć Edius. Do Ediusa nie trzeba ramu tylko intelowskiej grafiki, a Ty jej w procesorze nie masz.
Chromakey przytnie zależy co mu tam na ten wykluczowany kolor położyłeś. Jak przegniesz to każdy procesor przytnie.
Nigdy nie pracowałem na żadnej karcie montażowej i nie jestem pewien czy pomaga przy montażu, czy tylko wyświetla podgląd z przeplotem... O to najlepiej spytać supportu.

Edit
Zmniejsz bufor. Niewiele, ale zawsze coś pomoże jak nie będzie sobie składał z dużym wyprzedzeniem.



Czyli karta graficzna do wymiany ? Z tym buforem nie wiem o co chodzi , dodam ze komp śmiga na ty chromakeyu lekko przyciął hehe i sie nie potrzebnie zażenowałem , poprzedni komp to był zwykły Athlon 4 rdzeniówka z żenująca kartą grafiki za 160 zł i jakoś poszło więc teraz zwiększając parametry o 300 % liczyłem że będzie lepiej i jest :-) . Postanowiłem zapytać co żeby dodatkowo kasy zbednie nie wydawać :-)


wtorek, 23 czerwca 2015, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Procesor, na taki z grafiką. Z Twojej karty graficznej Edius nie robi użytku. Równie dobrze możesz włożyć tą starą za 160zł i będzie to samo.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
"Nigdy nie pracowałem na żadnej karcie montażowej " ... ale się wypowiem.

"Ramu jest 2 razy tyle co potrafi wziąć Edius" - chyba ci się pomyliło z pojedynczym wątkiem 32-bitowym...

nie widzę sensu ponownie deliberowania z robertnikiem oraz polemizowania z jego twierdzeniami, jakby co to priv bo nie da się z powietrza sprawdzić co jest powodem takiej przycinki, trzeba wszystko krok po kroku sprawdzić i wyeliminować każdą możliwość

p.s. "Z Twojej karty graficznej Edius nie robi użytku" - taaa obraz jest wyświetlany przez kartę muzyczną...


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Kierowniku zamieszania na tym forum. Edius nie potrafi wziąć więcej niż 4GB ramu i to bez względu co Ci się tam wydaje. Z "nowej" karty graficznej korzysta tak samo jak ze starej i również nie ma znaczenia co Ci się wydaje.
...ale Ty wiesz zawsze wszystko, a w dodatku najlepiej. Napisz mu jeszcze kierowniku żeby se "ssdeki" na źródła wsadził i będzie to komplet rzetelnej informacji.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Każdy program w systemie, każdy plugin oraz edius adresują a "nie biorą" dla siebie potrzebną pamięć, odnośnie karty graficznej... hmm ty nie masz w ogóle pojęcia jak działa komputer co ? wsadz sobie S3 virgea na pci a potem przełóż 750ti a potem gtxa 980 , ewentualnie zrób to w odwrotnej kolejności jak ci będzie ciężko różnice dostrzec i przestań te swoje farmazony klepać za każdym razem bo robisz po raz kolejny gówno z tematu o którym jak widać ponownie i znowu i po raz kolejny nie masz pojęcia.

Pomijając całą ideę akceleracji bo tobie to się miesza to karta graficzna musi mieć odpowiednia ilość ramu (zwłaszcza przy pracy na dwóch monitorach) oraz dużą przepustowość magistrali, żeby obdzielić transferami cpu, ram i dodatkowo wyświetlić płynnie strumień video (ZWŁASZCZA PRZY DWÓCH MONITORACH)


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 456
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
robertnik napisał(a):
Ramu jest 2 razy tyle co potrafi wziąć Edius(...)

Że się wtrącę, nie do konca tak jest, ponieważ miałem dość długo 8 GB RAMu i bardzo mnie irytowało jak po pewnym czasie pracy pojawiał się nagle komunikat że brakuje RAMu i żeby zapisać projekt bo go utracę. W tle praktycznie nic poza antywirem i podstawowymi procesami win nie było. Przed odpalaniem edka wykorzystanie ramu na poziomie 1,7 GB. Po wymianie na 16 GB problem ustał :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Kierowniku...
@crit
Poproszę prinstreen menedżera zadać, gdzie Edius zjada więcej niż 4GB ram.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Panowie ale się zagotowało ;-( Pod linkiem jest dokłady opis mojej kart NX http://softstudio.com.pl/EdiusNXPCIX.html

Następca tej karty
http://www.beiks.com.pl/grass-valley-st ... id-88.html

Niczym Benedykt apeluję o spokój i rozwagę :-)


wtorek, 23 czerwca 2015, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Cytuj:
Edycja w czasie rzeczywistym formatów : DV, MPEG-2, nieskompresowanego i bezstratnego SD video z programem EDIUS Pro 3 po dokupieniu modułu Extension Kit karta wspomaga także edycje w formacie HD , HDV .

Obrabiasz materiały SD? Bo jeśli HD i nie masz tego dodatku to ta karta niczego nie robi, żeby nie powiedzieć że dodatkowo obciąża procesor wyświetlanym podglądem, bo kodeka nie ma.
Jak na moje oko to możesz ja wyciągnąć i wsadzić w oszkloną gablotkę, niech przynajmniej dobre wrażenie robi.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 21:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 456
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
robertnik napisał(a):
Kierowniku...
@crit
Poproszę prinstreen menedżera zadać, gdzie Edius zjada więcej niż 4GB ram.


W piątek będę w domu to wtedy postaram się sprawdzić co jak. Faktem jest że gdyby nie te nagłe komuniakty z ich kosekwencjami to nie inwestowałbym w dodatkowy ram bo na to co robię wydawałoby sie 8 gb w zupełności wystarczające. A jednak... :-(

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


wtorek, 23 czerwca 2015, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
on i tak nie rozumie tej prostej zaleznosci, że pozostale programy/taski/procesy tez ram "biorą" i jeśli "wezmą" 6gb to na ediusa zostanie 2, nooooo ale to wyższa matematyka, trzeba dodawać i odejmować w przedziale 0-8


wtorek, 23 czerwca 2015, 21:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL