Teraz jest sobota, 24 sierpnia 2019, 15:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Ocena kompa chyba prze Degenerado:-) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Pytanie dotyczy się Ediusa. Otwierając tylko Chrome z odpowiednią ilością zakładek można skonsumować dowolną wielkość RAM. Czy to znaczy że wszyscy do prawidłowej pracy muszą mieć 256GB ram panie kierowniku, wykładowco matematyki i wiem ale nie powiem?
8GB to wystarczająca ilość na system, Ediusa z wtyczkami(nawet tymi z AE) i zostaje zapas na dodatkowe playery i przeglądarkę z rozsądną ilością zakładek.
Większa jej ilość oczywiście się przydaje, ale akurat nie Ediusowi i z przycinającym się chromakey nie pomoże.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
widzisz, twoja głupota polega na tym, że zakładasz, że chroma key się zacina od ... i tu padają te twoje z czapki argumenty, ja po pierwsze nie zakładam niczego z góry (nie mam szklanej kuli) , tylko krok po kroku każdą możliwość eliminuję i sprawdzam

Edius nie jest zawieszony w powietrzu, instalują się systemowe procesy, sterowniki, karta video, 8gb ram to jest minimum, żeby zacząć pracować, wystarczy sterownik nvidii który ma bug memory leak i po zawodach.

"8GB to wystarczająca ilość na system" - taaaa kiedyś Gates powiedział, zę wystarczy 640kb, było to tak samo prawdziwe jak twoje wypociny


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Takie tam światłości ty nasza.
Degenerado napisał(a):
ja po pierwsze nie zakładam niczego z góry (nie mam szklanej kuli)

Degenerado napisał(a):
konfig jest cały minimalistyczny, mało ramu

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
aha i dlatego wyciąłeś jeden punk ze zdania... jednak co sołtys to sołtys, 8gb wg ciebie to jakaś horrendalna ilość w dzisiejszych czasach ? nie zauważyłem, żeby ludzie do grania brali mniej niż 8gb ram a do grafiki i video od ponad roku nie składa się komputerów z mniejsza ilością ramu niż 16gb, uaktualnij te swoje braki, tylko nie o kolejne braki ale jakieś minimum choćby z pc lola bo co temat to "nie wiem, nie używam ale..."


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Nie kierowniku. Wyraźnie napisałem że dla Ediusa to 2 razy więcej niż potrafi użyć, a nie o twoim lolu, czy twój system, który zjada wiecej niż 4gb w nic nie robieniu... Więcej tolbarów i programów do autostartu. Jak by zaczęło coś ciąć to wystarczy dokupić ramu i już jak ręką odjoł...

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Może jesteś za głupi żeby to zrozumieć (w sumie dla mnie graniczy to z pewnością ale może ktoś się jeszcze zastanawia - jeden proces 32-bitowy adresuje około 4gb ramu, po pierwsze edius już nie jest 32 bitowy a po drugie edius to nie jeden proces zawieszony w próżni.

"•Requirements for RAM and video memory vary depending on the project format. For SD/HD projects: 4 GB or more RAM recommended. For 4K projects: 16 GB or more RAM recommended"

i to ze specyfikacji oficjalnej... chociaż nie wątpię, że to też jesteś po swojemu w stanie podważyć ale jak oni śmiali napisać, że przy dużych projektach potrzeba 16 lub więcej skoro sołtys i tak twierdzi, że edius więcej niż 4 nie wykorzysta, chyba nie wiedzą co piszą i programują , złóż cv do suportu


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Posłuchaj wieśniaczku ty mój ogranicz się z tą głupotą i resztą epitetów bo mnie to już mierźić zaczyna. Panie od kultury z centrum.
Pokaż mi jeden printscreen, gdzie Edius pobiera więcej niż 4GB ram. Tylko jeden. Może być z oficjalnej strony.

Edit
Tylko o wykasowaniu metadanych nie zapomnij, bo Adobe Photoshopem nie trzeba robić printscreenów.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
to co cię zaczyna "mierźić" to twój problem, wypisujesz jak zwykle bzdury , więc polemika jest na poziomie twoich bzdur

"Pokaż mi jeden printscreen, gdzie Edius pobiera więcej niż 4GB ram" - weź się ogarnij i doprecyzuj, chodzi ci o sam główny plik exe ? dalej nie rozumiesz różnicy między procesami/wątkami programem/pakietem ?


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Jeden printscreen skarbnico wiedzy wszelakiej, mądrości i kultury spod pałacu.

_________________
Obrazek


wtorek, 23 czerwca 2015, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:53
Posty: 83
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Degenerado wielki ukłon za nocna pomoc :-) Dla informacji innych problem tkwił w procku , nie był ustawiony na 100 % tylko chodził według własnego uznania od 800 do 3500 i stą brały się przycinki :-) poza tym Degenardo ustawił inne ważne parametry grafiki , zarządzania dyskami i chyba jeszcze 10 funkcji za którymi nie nadążam , ale komp zyskał jakieś 20 % mocy na prędkości po wszystkich zabiegach Degenerado :-)


środa, 24 czerwca 2015, 14:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
crit napisał(a):
W piątek będę w domu to wtedy postaram się sprawdzić co jak.

Ja tylko się przypomną, bo to się wczesna sobota zrobiła.

_________________
Obrazek


sobota, 27 czerwca 2015, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
"Ja tylko się przypomną, bo to się wczesna sobota zrobiła." - napisal obronca polskich znakow, wielkich liter i netykiety...


sobota, 27 czerwca 2015, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 456
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
robertnik napisał(a):
crit napisał(a):
W piątek będę w domu to wtedy postaram się sprawdzić co jak.

Ja tylko się przypomną, bo to się wczesna sobota zrobiła.


Jestem, jestem - więc sprawdzałem - edek faktycznie w procesach standardowo zajmuje 640 Mb w przypływach do 1,6 Gb pluginy ok. 400 Mb. Czyli maksymalnie 2 Gb.
Inne procesy (42) nie przekraczają 2 Gb. Teoretycznie powinien być do dyspozycji duuuuży zapas - a jednak faktem jest że podczas kilkugodzinnej pracy nad projektem sypał błędem - "brak pamięci - zapisz projekt bo utracisz dane". Wymiana RAMu na 16 Gb załatwiła sprawę. Czyżby edek zatem sam się zapychał?

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 1 lipca 2015, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Nie dostaję takich komunikatów, ale pojawiło się magiczne słowo klucz "wymiana".
Jak masz ten stary to zrób jakiś linuxowy memtest.

_________________
Obrazek


środa, 1 lipca 2015, 21:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 456
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Ocena kompa chyba prze Degenerado:-)
Już opchnąłem, ale koledze - wiec zawsze mogę jeszcze pokombinować :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


środa, 1 lipca 2015, 22:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL