Teraz jest wtorek, 26 marca 2019, 22:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dysk SSD, a montaż 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 marca 2014, 08:53
Posty: 6
Post Dysk SSD, a montaż
Cześć,

Mam pytanie o dyski SSD. Przyjmijmy dwie konfiguracje komputera:

1. Jeden dysk SSD + jeden duży dysk "normalny"

2. Dwa dyski SSD + jeden duży dysk "normalny"

Co najlepiej trzymać, na którym dysku? W przypadku jednego SSD lepiej na nim trzymać system, pliki temp z Premiera, czy pliki video, na których się pracuje? Jak to najefektywniej rozłożyć?

Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam.


środa, 30 września 2015, 01:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
zależy w jakim programie i do jakiej roboty, natomiast konfiguracja idealna :

1xssd system
1xssd tempy/cache
1xssd preview/proxy
1xssd export
2x lub 4x ssd w raid lub partycji rozlozonej na materialy video

jak masz dobrze postawiony konfig i pracujesz w rt to odpada dysk na preview/proxy , ewentualnie export można zrobić na dysk z tempami i to tez będzie wtedy jeden dysk mniej

na pewno ani tempy ani video ani preview nie mogą być wsadzone na system, eksport można jeszcze przeboleć ale trzeba pamietac, ze windows jeździ non stop po dysku i z racji dużej fragmentacji jest opcja ze się trafi potem jakiś drop
przy dużej ilości ramu, eksport do ramdysku, najszybciej i najbezpieczniej, potem skopiowanie na dowolny dysk


środa, 30 września 2015, 01:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 marca 2014, 08:53
Posty: 6
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Dzięki! Mam teraz sytuację idealną, do której powinienem dążyć. A co w sytuacji bardzo ekonomicznej jeden SSD + jeden HDD?

System trzymać na SSD, a resztę na HDD, czy na odwrót? System na HDD, a resztę (tempy, video) na SSD?

Dzięki za pomoc!

edit: pracuję na Premiere Pro głównie materiały z lustrzanek + czasami coś z "większych" kamer, jak FS7, C100 itd. (głównie Full HD, rzadko 4K).


środa, 30 września 2015, 12:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
w tej sytuacji ekonomicznej to zależy już jakie dyski, jeśli prosty ssd i wd black na przykład to może być system na ssd a materialy na blacku ale jak dobry ssd a wspoga go wd green to zdecydowanie odwrotnie, system będzie chodzil jak muł ale montaż przyspieszy


środa, 30 września 2015, 12:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 5 marca 2014, 08:53
Posty: 6
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Ostatnie pytanie:

Czy Premiera (sam program) instalować tam gdzie system, czy na osobnym dysku?


środa, 30 września 2015, 20:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
na system


środa, 30 września 2015, 22:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 28
Post Re: Dysk SSD, a montaż
podepnę się w pytaniem.
Czy dysk SSD na temp i SSD na export mogą być nie hi-endowe?
Na system mam Vetrex4 i chce kupić Samsung 650 120GB jako dodatkowo.
Brać czy szarpać się na stówe droższe?

Dodatkowo mam 1TB i 3TB tależe (Black i coś wolniejszego na magazyn)


czwartek, 21 kwietnia 2016, 16:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
jasne, najlepsze dyski na video surowke, na system, temp, cache, eksport najtansze z sensowna gwarancja


czwartek, 21 kwietnia 2016, 17:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 28
Post Re: Dysk SSD, a montaż
po dzisiejszych zakupach będę miał 3x120GB SSD (Vetrex4, 2xAdata srebrna 120 - zamiast Samsunga). Wszystkie SSD są porównywalne bo Vertexa kupiłem 2 lata temu...
Do tego mam 2x1TB 7200 Seagate ST1000DM003 (pojedyńcze, nie w RAID) oraz 3TB WD30EFRX.

Robić RAID0 z tych Seagate? Gdzie wykorzystać HDD? One rozumiem są najwolniejsze, w porównaniu do SSD.


czwartek, 21 kwietnia 2016, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
wszystko zalezy jakie materialy obrabiasz i na jakim sofcie i konfigu


czwartek, 21 kwietnia 2016, 17:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 28
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Obrabiam amatorsko. AVCHD i mam sporo zaległości z DV. Więc jak widzisz nic wysoko bitowego.
RIG: 4770K, 16GB, Windows 10 64bit, Sony Vegas 11 PRO.
Wszystko teraz (bez tych dysków nowych chodzi super) bo wczoraj zamieniłem GTX760 na GTX580 i kop jest niesamowity przy MainConcept AVC.
Renderuje 3,5 raza szybciej. Jednak żeby mieć spokój na dłuższy czas, kupiłem 2 x SSD i chce je dobrze zastosować.

W weekend postawie system od nowa.
1.Windows 10 i Sony Vegas na SSD Vertex4
2. Tempy Windows, przeglądarek, Sony Vegas, pagefile itp na SSD Adata
3. Surówka obecnie obrabianego projektu na SSD Adata.
4. Wynik konćowy (render) na HDD Seagate.
5. Backup wszystkiego na HDD 3TB

Zostaje jeden wolny HDD Seagate, bedzie backup zewnętrzny, zakopany w czarnej folii pod drzewem.

Co sądzisz? Dobrze lekcje odrobiłem z czytania forum?


czwartek, 21 kwietnia 2016, 18:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Spoko, bedzie smigac. Ewentyalnie pagefile sztywny moze byc na systemie. Niektore programy glupieja jak jest poza c.


czwartek, 21 kwietnia 2016, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Testuję od kilku dni nowy dysk SSD M.2 Samsunga. Pojemność 512GB.
Całkiem dobre wyniki:

Obrazek

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 kwietnia 2016, 21:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dysk SSD, a montaż
jak mozesz to wrzuc screenshot z blackmagic disk test... ewentualnie cene


czwartek, 21 kwietnia 2016, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Dysk SSD, a montaż
Zrobione:

Obrazek


a dysk taki:

http://www.bsmultimedia.sklep.pl/pl/p/S ... 512BW/4729

Praca z materiałem 4K zarówno w Adobe CC jak i w Ediusie 8.2 jest bardzo przyjemna.
Super rozwiązanie dla ceniących sobie komfort przy montażu :mrgreen:


----------------------------------------
Facebook
SKLEP

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


piątek, 22 kwietnia 2016, 07:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL