Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 23:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Konfigruracja dla laika. Praca na Edius 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 listopada 2015, 22:17
Posty: 6
Post Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Witam, chciałbym przy okazji tego wątka zapytać o pomoc w doborze sprzętu dla takiego laika jak ja. Prace montarzowe chciałbym zacząć na Edius a swoją przygodę z filmowaniem zaczynam od lustrzanki Canon 550D.

Czy moglibyście polecić konkretne zestawienie które umożliwiło by sprawną pracę. Budżet to 3500zł, monitory już posiadam.

Procek-
Płyta główna-
Dyski- 1xsystem 1xmateriał do montażu
Ram-
Grafika-
Nagrywarka Blu ray-
Obudowa-
Zasilacz-
Cooler-
Klawiatura bezprzewodowa-

Z góry dziękuję za pomoc i cenne wskazówki.

Pozdrawiam


niedziela, 8 listopada 2015, 11:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 listopada 2015, 22:17
Posty: 6
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Może zaproponuje takie rozwiązanie:

Procek - AMD Black Edition - AMD FX 8350 - 4 GHz - 8 kerner - 8 tråde - 8 MB cache - Socket AM3

Płyta główna - w tej kwesti mam dylemat gdyż jest tak dużo produktów
Chciałbym jednak poprosić o propozycję płyty głównej zważywszy na ewentualną rozbudowę komputera jak i montarz dysku z macierzą Raid 0

Ram - Kingston HyperX FURY - DDR4 - 16 GB : 2 x 8 GB - DIMM 288-PIN - 2133 MHz / PC4-17000 - CL14 - 1.2 V

Grafika- kolejny dylemat!. Słyszałem, że GeForce GTX 750 Ti będzie odpowiednia. Czy jesteście wstanie polecić coś lepszego w tej cenie?

Dyski- tutaj chciałbym bazować na sprawdzonych rozwiązaniach

1. dysk na macierzy Raid 0. Co polecicie?
2. dysk na system i część danych 512GB

Posiadam jeden dysk zewnętrzny 1TB

Nagrywaka Blu Ray - Czy ktoś jest w stanie polecić coś konkretnego co śmiga lata bez zarzutu?

Obudowa - ?

Zasilacz- ?

Coolery?

Na koniec chciałbym doradzić się w kwesti doboru klawiatury i myszy bezprzewodowego zestawu. Co ułatwia wam prac?

Zachęcam do dyskusji

Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli


niedziela, 8 listopada 2015, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Zastanowił bym się nad procesorem od intela
https://www.youtube.com/watch?v=Nd5Ighxa1JM


niedziela, 8 listopada 2015, 12:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Ja dam do poczytania: http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=30&t=41319
i http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=37&t=40501
na początek. Wspólnie zastanowimy się co się zmieniło przez te parę tygodni w sprzęcie.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 8 listopada 2015, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Koledze już odpowiadalem na PM zanim zapytał na ogólnym. Jeśli chce kupić AMD to wie ze to niepolecana propozycja, robi to świadomie z jakis powodów może z finansowych, może sentyment...
Tak na AMD też będzie działać Edius.

_________________
Obrazek


niedziela, 8 listopada 2015, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Noooo polecam ostroznosc, mam 3 kompy ma amd i edius nie dziala na zadnym. Co smieszniejsze jakis stary w wersji portable chodzi ale nowe instalatory wypisuja ze nie rozpoznaja procesorow. Generalnie amd pod ediusa to pomylka.


niedziela, 8 listopada 2015, 14:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Będzie, jak najbardziej. Przez wiele lat w moim komputerze gościły same Athlony od AMD, mimo że jak pytałem w firmach składających sprzęt pod NLE, to tylko Intel... Raz jak mnie taki zaczął pouczać przez telefon, to przestałem być kulturalny i jasno gostkowi powiedziałem, że on jest dla mnie, a nie ja dla niego, a pouczać to może babcię. :mrgreen:
Dziś jednak sprawa ma się inaczej o tyle, że Grass Valley ulokował Ediusa jako program na potrzeby reportażu i konsekwentnie wsparł silnik programu głównie o wsparcie grafik Intela, (najliczniej występująca grafika w laptopach). Szkoda tego nie wykorzystać. Tu LINK krótka historia Lucid Virtu, teraz już zdaje się nie wspieranego, (ale wsparcie dla GPGPU Intela pozostało).
Drugą kartę graficzną dokupujemy po zdecydowaniu się jakimi programami / zestawami filtrów, przejść, efektów... zasilimy naszego Ediusa, bo dopiero wtedy dowiemy się czy potrzebujemy więcej Open CL, (raczej Radeony), czy CUDA (GTXy).
Degenerado napisał(a):
...mam 3 kompy ma amd i edius nie dziala na zadnym...
Raczej chodzi o zbiór instrukcji. W AMD kolejne MMX, SSE itp. wychodzą o generację spóźnione do Inteli, (sprawy licencyjne), więc starsze AMD mogą nie spełniać warunków Ediusa.

PS Cotw9 czy dobrze pamiętam - to Ty chciałeś żeby propozycje sprzęty dawać z konkretnego sklepu? Jeżeli tak to go przypomnij proszę.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 8 listopada 2015, 14:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Instrukcje wszystkie sie zgadzaja, wszystkie wymagania producenta sa spelnione, instalator ediusa moze nie miec po prostu mikrokodow wszystkich procesorow. Natomiast z intelami nie ma klopotu.


niedziela, 8 listopada 2015, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Na jakim procesorze z wszystkimi instrukcjami nie chce Ci ruszyć Edius? AMD ma uniwersalne podstawki, a więc i różne płyty(mam na myśli obsługiwane technologie). W najnowszej powinno wszystko działać.

Wymagania 7
Cytuj:
Wszelkie Intel Core 2 lub Core iX CPU. Intel lub AMD pojedynczy rdzeń procesora z szybkością procesora 3 GHz lub szybszy (zalecany jest wiele procesorów i / lub procesory wielordzeniowe). Ssse3 wymagane (zapasowy SSE3) wsparcie zestaw instrukcji.


Specyfikacja AMD FX-8350

_________________
Obrazek


niedziela, 8 listopada 2015, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Edius w wersji portable dziala. Ten sam edius instalowany wypisuje, ze brak sse3, ktore oczywiscie procesory posiadaja (opterony rozne). Wiec ewidentnie instalator jest tak napisany, kwestia czy celowo czy zawiera blad, podejrzewam, ze celowo bo na oficjalne pismo w tej sprawie support nie raczyl odpowiedziec a odnosnie totalnych pierdol odpowiada.


niedziela, 8 listopada 2015, 15:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Ale nie wiesz jaki to model Twojego AMD z wszystkimi instrukcjami, czy jak? Jeśli nie działa to dobrze było by wiedzieć na jakim, czy nie?
EDIT
Aha i jaka płyta, to może też być istotne.

EDIT 2
A jeszcze mi na myśl przyszło żeby instalację przeprowadzić na innym procesorze, np Intelu. Oczywiście są komplikacje z różnymi sterownikami, ale Windows To Go radzi sobie z tym. Trzeba by mieć tylko jakiś dysk na esata, w najgorszym przypadku pojemnego pena z USB 3.0.
Powinno zadziałać.

_________________
Obrazek


niedziela, 8 listopada 2015, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Pisze z telefonu, z drugiego konca kraju, nie pamietam symbolu ale to nie ma znaczenia, mi edius nie jest potrzebny natomiast podaje przyklad, ze nie kocha bezwarunkowo amd. I lepiej miec 100% pewnosci plus akceleracje niz amd, ktory nawet jesli sam z siebie zadziala to i tak w pracy na ediusie bedzie malo komfortowy.


niedziela, 8 listopada 2015, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Ano lepiej, ale to kolega już wiedział zanim napisał ten post.

_________________
Obrazek


niedziela, 8 listopada 2015, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Moze jeszcze sie nawroci :)


niedziela, 8 listopada 2015, 16:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 listopada 2015, 22:17
Posty: 6
Post Re: Konfigruracja dla laika. Praca na Edius
Witam Panowi,

Postaram się nawrócić gdyż mam pętlik sprawdzając mase rozwiązań i chciałem ten temat poddać do ponwnej konsultacji W każdym razie z góry chciałbym podziękować wszystkim którzy podejmują się pomocy w stworzeniu konkretnej bazy roboczej dla mnie gdyż wątek już występował wcześniej.

Faktem jest, że próbowałem pytać o pomoc za pośrednictwem pm i dziękuję wszystkim za wszystkie cenne wskazówki tym którzy udzielili mi odpowiedzi

Wracając do tematu chciałbym poprosić, żebyście opierali swoje propozycje o dostępność w sklepie www.computersalg.dk gdyż posiadam tam rabat który pozwoli mi zaoszczędzić kilka przysłowiowych koron.

Rozumiem, że intel będzie idealnym rozwiązaniem dla Edius po przestudiowaniu kolejnego materiału doszedłem do wniosku, że będe w moim przypadku będzie bardziej wykorzystywany CUDA czyli proszę o polecenie konkretnego GTX'a.

Budżet 3500zł proszę o solidne zestawienia bazy roboczej począwszy od procka skończywszy na zasilaczu.

Pozdrawiam


niedziela, 8 listopada 2015, 21:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL