Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 08:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 marca 2016, 23:46
Posty: 9
Post Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum :wink: Jestem nowy, dołączyłem do forum ponieważ, potrzebuje aby Ci z Was którzy znają się na tematach komputerowych mi doradzili. Ja z przyjemnością pomogę innym w sprawach bardziej praktycznych związanych z pracą na planie i w studiu. Przejdźmy do rzeczy. Jestem w trakcie składania nowego komputera pod programy adobe z naciskiem na lightroom, ps i pr. Mój budżet wynosi ok. 10000zł. Większość konfiguracji już ustaliłem, nie mam pewności jedynie co do dysków. Przewertowałem cały internet i zdobyłem dużo informacji na ten temat, ale mam nadal mętlik i najlepiej jakbyście mi doradzili tu co by było dobre pode mnie.

To informacje, które zgromadziłem z tego i innych forów, nie do końca to wszystko rozumiem, dlatego proszę, doradźcie moi Drodzy. Kolorami oddzieliłem wątki, żeby wiedzieć gdzie się kończą.

-Jeśli masz kilka dysków w kompie to przenieś folder z "plikami Adobe" na inny dysk np. tam gdzie projekt. Do komfortowej pracy z Premiere potrzebne są 3-4 dyski:
1/ system (np. SSD)
2/ materiał wideo - 2 szt. HDD spięte w RAID 0 lub 1 szybki HDD
3/ dysk na projekty i pliki pomocnicze Adobe itd.
-Jakbym miał jeden tylko dysk ssd to nie przeznaczył bym go na system ,tylko na cache , plik wymiany itd.


zależy w jakim programie i do jakiej roboty, natomiast konfiguracja idealna :

1xssd system
1xssd tempy/cache
1xssd preview/proxy
1xssd export
2x lub 4x ssd w raid lub partycji rozlozonej na materialy video

jak masz dobrze postawiony konfig i pracujesz w rt to odpada dysk na preview/proxy , ewentualnie export można zrobić na dysk z tempami i to tez będzie wtedy jeden dysk mniej

na pewno ani tempy ani video ani preview nie mogą być wsadzone na system, eksport można jeszcze przeboleć ale trzeba pamietac, ze windows jeździ non stop po dysku i z racji dużej fragmentacji jest opcja ze się trafi potem jakiś drop
przy dużej ilości ramu, eksport do ramdysku, najszybciej i najbezpieczniej, potem skopiowanie na dowolny dysk


3x Dysk SSD SanDisk Ultra II Plus 240GB SATA3 (SDSSDHII-240G-G25) - partycja rozlozona pos video
2x Dysk SSD Patriot Blast 120GB SATA3 (PBT120GS25SSDR) - jeden na system drugi na tempy


Także czytając takie rzeczy sam już nie wiem. Na pewno dobrze mieć oddzielny dysk na system i na tempy a co dalej? Co z Cache? Co to preview i proxy? Myślałem jeszcze nad szybkim hdd 2Tb jako archiwum danych. Jak z dyskami żeby na lightroomie i w premierze pracowało się maksymalnie efektywnie?

Co do ssd na SATA3 preferuję samsung 850 evo. Co Wy na to?
Planuje też kupić 950pro na M2 pod system ale nie wiem czy ma to sens? Może lepiej zaoszczędzić i nie ładować się w 950 tylko kilka 850?


środa, 16 marca 2016, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
A na jakich materiałach będziesz pracował? Otwórz parę i podaj bitrate. Ile w multicam takich będzie jednocześnie?

_________________
Obrazek


środa, 16 marca 2016, 01:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 marca 2016, 23:46
Posty: 9
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Drogi robertniku, bitrate'u dokładnego nie mam możliwości teraz podać. Nie mam dostępu do swoich plików w tym momencie, ponieważ jestem na drugim końcu Polski względem swojego miejsca pracy. Też o samym bitrate niewiele powiem, ponieważ do tej pory właściwym montażem zajmował się mój przyjaciel, ja byłem operatorem. Teraz montowaniem chcę zająć się sam. Ale na pewno naświetli nam nieco sprawę jak powiem, że pracuje na materiałach full hd i 4k. Z reguły na kodekach zapewniających najlepszą jakość obrazu. Ostatnio miałem szanse zapisywać materiał na Atomosie Shogunie w Cinema DNG RAW w 4k. Na codzień obrabiam pliki z dslr takich jak Canon 5dmIII, 6D, Sony a7s, blackmagic pocket czy ostatecznie, a rzadziej: Canon c100, c300 i black magic cinema. Na razie jestem na studiach gdzie zgłębiam techniki sztuki operatorskiej, głównie wykonuje krótkie etiudy do 15min, jednak oczywiście starając się przy tym o pełen profesjonalizm. Wykonuję drobne zlecenia, ale chciałbym by komputer starczył mi na parę lat i był już przynajmniej w podstawie skonfigurowany tak aby był pomocny także w przyszłości. Bardzo mi zależy też na komfortowym działaniu lightroomai i ps'a ponieważ fotografia to druga dziedzina którą bardzo intensywnie rozwijam, do tej pory nawet bardziej niż film z racji tego, że jak wspomniałem, postprodukcją zajmował się kolega.
Co do multicam, na razie maksymalnie obraz z dwóch kamer i myślę, że prędko to się nie zmieni. Nie obrabiam materiału reporterskiego, także z planu nie sądzę, żeby była potrzeba na więcej.


czwartek, 17 marca 2016, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Varnhagen napisał(a):
Ostatnio miałem szanse zapisywać materiał na Atomosie Shogunie w Cinema DNG RAW w 4k.

Rozdzielczość dla dysków nie ma znaczenia, ważne jest bitrate, a zabrzmiało groźnie. XAVC potrafi mieć 100Mb/s a ile taki RAW? Jeśli to jest rozkompresowane i ma powiedzmy 10x więcej i jeszcze praca w multicam z 4, 6 kamer... to może Ci budżet nie wystarczyć, bo to będą zewnętrzne rajdy, spięte jakimś światłem i to jakimś konkretniejszym...
To jakieś duże pro w szafie rak... albo proxy. No ale straszyć będziemy jak będą konkrety z bitrate.

Do A7s XAVC 1080 50p(do 4K trzeba podłączyć rejestrator, nie dostałem takich źródeł) Ediusowi na 2 źródła w multicam wystarcza zwykły HDD. 3 już się tną, dysk przestaje wyrabiać i trzeba źródła rozkładać tak by były po 2 na jednym HDD.

Ostatnio oglądałem testy Samsunga i dobrze wypada 950 m.2, ale przy 2 takich i karcie graficznej zaczyna brakować linii pciexpress. Trzeba by poskładać coś na xeonach z skylake(nie wiem czy już są do kupienia) i na jakiejś kosmicznej płycie, najlepiej z dodatkowymi kontrolerami...
A tak przyziemnie to EVO 850 1TB ma kontoler ten sam co w serii pro. O dziwo czasami w testach wypada lepiej od serii 850 pro, a kosztuje połowę... Oczywiście gwarancja jest gorsza ma zapisany limit danych inne, gorsze kości pamięci... niemniej moim zdaniem warto nad tym dyskiem się zastanowić, ale każdemu według potrzeb, czyli bitrate.
Jak z tego rekordera wychodzą kosmiczne to i taki konfig będzie musiał być, więc wartością klucz jest bitrate.
Jeśli sięgasz na wysoką półkę jak rejestratory i wciąż rosnące rozdzielczości(już przecież 8k puka) to o przyszłościowym konfigu raczej możesz zapomnieć ;)

Pozostają stare triki jak montaż na proxy, kolorowanie i eksport dopiero z oryginałów. Do tego jednak wystarczy średniej klasy komputer nawet bez jednego dysku SSD :)

_________________
Obrazek


czwartek, 17 marca 2016, 01:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 marca 2016, 23:46
Posty: 9
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
robertnik napisał(a):
Varnhagen napisał(a):
Ostatnio miałem szanse zapisywać materiał na Atomosie Shogunie w Cinema DNG RAW w 4k.

Rozdzielczość dla dysków nie ma znaczenia, ważne jest bitrate, a zabrzmiało groźnie. XAVC potrafi mieć 100Mb/s a ile taki RAW? Jeśli to jest rozkompresowane i ma powiedzmy 10x więcej i jeszcze praca w multicam z 4, 6 kamer... to może Ci budżet nie wystarczyć, bo to będą zewnętrzne rajdy, spięte jakimś światłem i to jakimś konkretniejszym...
To jakieś duże pro w szafie rak... albo proxy. No ale straszyć będziemy jak będą konkrety z bitrate.

Do A7s XAVC 1080 50p(do 4K trzeba podłączyć rejestrator, nie dostałem takich źródeł) Ediusowi na 2 źródła w multicam wystarcza zwykły HDD. 3 już się tną, dysk przestaje wyrabiać i trzeba źródła rozkładać tak by były po 2 na jednym HDD.

Ostatnio oglądałem testy Samsunga i dobrze wypada 950 m.2, ale przy 2 takich i karcie graficznej zaczyna brakować linii pciexpress. Trzeba by poskładać coś na xeonach z skylake(nie wiem czy już są do kupienia) i na jakiejś kosmicznej płycie, najlepiej z dodatkowymi kontrolerami...
A tak przyziemnie to EVO 850 1TB ma kontoler ten sam co w serii pro. O dziwo czasami w testach wypada lepiej od serii 850 pro, a kosztuje połowę... Oczywiście gwarancja jest gorsza ma zapisany limit danych inne, gorsze kości pamięci... niemniej moim zdaniem warto nad tym dyskiem się zastanowić, ale każdemu według potrzeb, czyli bitrate.
Jak z tego rekordera wychodzą kosmiczne to i taki konfig będzie musiał być, więc wartością klucz jest bitrate.
Jeśli sięgasz na wysoką półkę jak rejestratory i wciąż rosnące rozdzielczości(już przecież 8k puka) to o przyszłościowym konfigu raczej możesz zapomnieć ;)

Pozostają stare triki jak montaż na proxy, kolorowanie i eksport dopiero z oryginałów. Do tego jednak wystarczy średniej klasy komputer nawet bez jednego dysku SSD :)


Hmmm.... zmartwiłeś mnie tą wiadomością. W takim razie zastanówmy się nad konfiguracją pod materiał z 5dmkIII, A7S, Canon C100 i blackmgic, czyli sprzęt z którym mam do czynienia teraz. O pracy na tym rejestratorze jakim jest atomos wspomniałem, bo rzeczywiście miałem ostatnio z tym potworem do czynienia, a jak juz się trafiło, że jest i można korzystać to wycisnałem z tego co się dało, bo trzeba zbierać doświadczenie.... na razie rzadko się to zdarza. Także przyjmijmy, że takie rzeczy będę ostatecznie robił na wypożyczonym komputerze wydziałowym albo będziemy rzeźbić i stosować stare triki :wink: ... Swoją drogą materiał z 4k to bajka... nawet jak coś spie*dziele to zawsze mogę wykadrować, ustabilizować itd,itd...bez starty na jakości w docelowym full hd czy 2k.

Jest tak-podsumuje to, może nam się wyklaruje coś- ten komputer potraktować chcę jako maszynę do wykonywania zleceń+obrabianie etiud i zdjęć i te materiały raczej oparte są na klasie sprzętu o którym wspomniałem. A co do materiału z Reda i Shoguna jak i profesjonalnego montażu np.pełnometrażowych filmów, tj. klasy profesjonalnej, to nadal zostawię to komuś innemu i te raidy spięte światłem umieszczone w szafach to chyba nie moja bajka. Bo cały czas miejmy to na uwadze, że jestem operatorem/fotografem który chce mieć możliwość obróbki swoich materiałów (także komercyjnych dla siebie jako 1 osobowej firmy), a nie profesjonalnym montażystą.

Co do procesora i płyty to wybrałem 5930k z serii Haswell-e a do tego płytę x-99 Deluxe od Asus także problemu raczej nie będzie. Boję się, że 1Tb 850evo pożre cały fundusz na dyski. Bardziej celowałem w kilka 850-tek po 250Gb i do tego 2Tb HDD albo dwa dyski po 1Tb w trybie raid 0 na archiwum/magazyn. Co o tym myślisz? Ewentualnie ten 950 pod system. No ale ponoć pod system się nie opłaca więc nie wiem. :roll:... chyba że jeden terabajtowy evo 850 na wszystko, ale nie wiem czy o to chodziło.


piątek, 18 marca 2016, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
"Boję się, że 1Tb 850evo pożre cały fundusz na dyski"

tylko połowę... druga połowę będziesz musiał wydać na działające dyski


piątek, 18 marca 2016, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Musisz podać bitrate. Dla XAVC 1080 50p podałem jakie może być, a jakie jest dla 4K? I ile takich kamer będziesz wrzucał na timeline jednocześnie.
Dyski EVO 850 mają dobre opinie, ale i zapis w gwarancji limitu danych, co przy naszych plikach video wyczerpie go raczej szybko. Masz też m.2 i możesz zamontować króla wydajności 950...
Inaczej teraz pracuję w Ediusie na plikach:

Cytuj:
Format : XAVC
ID kodeka : XAVC
Rozmiar pliku : 243 MB
Czas trwania : 39s 360ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 51,8 Mb/s
Wideo
ID : 1
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.2
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
Format_Settings_GOP : M=1, N=12
ID kodeka : avc1
ID kodeka/Informacja : Advanced Video Coding
Czas trwania : 39s 360ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 49,9 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 60,0 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 50,000 kl/s
Standard : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.481
Rozmiar strumienia : 234 MB (96%)

To surówka z dwóch a7s + RX 10 też z tym samym bitrate(jako przebitki co jakiś czas) i w multicam mam płynny podgląd, a wszystko leży na jednym HDD.

Obrazek

To oczywiście inny edytor, ale apetyt na odczytywane dane jest ten sam.
Jeśli zdradzisz bitrate plików na jakich pracujesz będzie można wyliczyć co będzie wystarczające, a co będzie z zapasem.

_________________
Obrazek


piątek, 18 marca 2016, 02:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
"Dyski EVO 850 mają dobre opinie, ale i zapis w gwarancji limitu danych, co przy naszych plikach video wyczerpie go raczej szybko."

dlatego składa się komputery do montażu w czasie rzeczywistym, materiał jest nagrany raz a potem tylko odczytywany, za to na tempy i inne pliki pomocnicze bierze się dowolny śmieciowy dysk do zajechania, chociaż wcale to nie takie proste


piątek, 18 marca 2016, 02:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 marca 2016, 23:46
Posty: 9
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Wybaczcie, że nie odpisywałem przez 2 dni, nawał pracy mi nie pozwolił.
Degenerado napisał(a):
"Dyski EVO 850 mają dobre opinie, ale i zapis w gwarancji limitu danych, co przy naszych plikach video wyczerpie go raczej szybko."

dlatego składa się komputery do montażu w czasie rzeczywistym, materiał jest nagrany raz a potem tylko odczytywany, za to na tempy i inne pliki pomocnicze bierze się dowolny śmieciowy dysk do zajechania, chociaż wcale to nie takie proste

Degenerado podaj mi proszę w takim razie przykładową konfigurację dyskową jaka będzie najlepsza Twoim zdaniem.
Co do bitrate'u materiały jakie mam, zajmują od ok.50mb/s do ok.100mb/s. Także chyba nie potrzeba szaf z 60 dyskami połączonymi światłowodem. Proszę Was zaproponujcie mi konfiguracje z modelami konkretnych dysków jak i wielkością oraz ilością, tak żeby komfortowo pracować z montażem i obróbką zdjęć.


poniedziałek, 21 marca 2016, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
A ile w multicam, czy nie pracujesz w multicam? Komfort też będzie miał różne definicje... Do pracy RT z plikami 100Mb/s bez multicam żaden SSD nie będzie potrzebny.
Na zdjęcia żeby szybko się ich chmara importowała możesz sobie kupić SSD(to może być i dysk systemowy, najlepiej większy z partycjami, żeby podczas problemów z systemem nie ucierpiał magazyn).
Natomiast spinanie SSD w raidy, przy nowych dyskach, gdzie odczyt przekracza 500Mb/s w Twoim przypadku generować będzie conajwyżej problemy...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 21 marca 2016, 20:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 15 marca 2016, 23:46
Posty: 9
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
robertnik napisał(a):
A ile w multicam, czy nie pracujesz w multicam? Komfort też będzie miał różne definicje... Do pracy RT z plikami 100Mb/s bez multicam żaden SSD nie będzie potrzebny.
Na zdjęcia żeby szybko się ich chmara importowała możesz sobie kupić SSD(to może być i dysk systemowy, najlepiej większy z partycjami, żeby podczas problemów z systemem nie ucierpiał magazyn).
Natomiast spinanie SSD w raidy, przy nowych dyskach, gdzie odczyt przekracza 500Mb/s w Twoim przypadku generować będzie conajwyżej problemy...


W multicam maks. 2 kamery. Co do reszty rozumiem. Przedstawie w takim razie co wymyśliłem:

1 dysk ssd 256Gb na system, programy. <- Ten nie wiem, czy jakiś na sata czy może tego samsunga 950 na M2
2 dysk ssd 120Gb na tempy
3 dysk ssd preview/proxy- nie wiem do końca co to znaczy, ale rozumiem, że to na wszystkie pliki tymczasowe jakie generują programy na których pracuję w danej chwili, chyba, że pomyliłem to z cache, chciałbym żebyście mi to jedynie wyjaśnili.
4 dysk hdd 2Tb na catalog od lightrooma, a także jednocześnie archiwum na zdjęcia, tj. zdjęcia przed importem w rawach a także już obrobione i wyeksportowane oraz na materiały filmowe.
5 dysk hdd 2Tb "ogólno multimedialny" na muzykę której mam niezliczona ilość we flacach, filmy i inne projekty.

Co o tym sądzicie? Może przydałby się jeszcze jeden dysk na eksporty z kamer/kart z kamer, służący do eksportu do programu i pracy bieżącej na tym materiale? Bo właśnie nie wiem jak to jest, wyjaśnijcie mi proszę czy premiere działa tak jak lightroom, że materiał który chcemy montować w danej chwili on sobie przy imporcie robi kopie do swojej własnej "biblioteki", pracuje się na tej kopii, a po zapisaniu projektu ta kopia znika czy zostaje gdzieś oprócz zapisana w projekcie? Jak to jest dokładnie? Wybaczcie za takie podstawowe pytania, ale do tej pory sam niewiele montowałem, zawsze tylko obserwowałem ten proces.


środa, 23 marca 2016, 01:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1541
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Ok z tym, ze na wszelkie tempy preview wystarczy jeden ssd nie trzeba rozbijac na 2. Premiera to nie lightroom, jak sobie to wyobrazasz, masz kilkadziesat czy kilkaset GB danych i jeszcze jakies kopie ma tworzyc, po co?


środa, 23 marca 2016, 01:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Dla plików 100Mb/s w multicam 2 źródła nie wystarczy jeden HDD(nie mają tyle odczytu, będzie ścinać, doczytywać dane. Takie źródła musisz rozłożyć na 2 HDD(mogą być spięte w raid, ich odczyt się zsumuje). Na SSD 250GB to z kolei takich źródeł wiele Ci się nie zmieści...
Jak Ci budżet pozwoli to proponuję na system EVO 850 500GB. Przy okazji zostanie Ci szybka przestrzeń na niewielkie projekty. Tempy zostawiasz domyślne. Dysk jest dostatecznie szybki by sobie poradzić z sporym naddatkiem.
Na źródła 2 HDD(tu zależnie od budżetu). Tani, który mam i się sprawdza Toshiba DT01ACA300. Jak Cię stać to kup WD Black(nie red). Kosztuje x2, ale ma długą gwarancję, co oczywiście straconych danych i tak nie ocali...
Kolejny HDD już według potrzeb. Dobrze mieć osobny na eksporty, ale przy takim SSD można go użyć i w tym celu.
M.2 dla 950 na razie sobie zostaw na 8K z rejestratora w RAW, no chyba że po prostu chcesz mieć topowe podzespoły.

_________________
Obrazek


środa, 23 marca 2016, 02:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
https://www.youtube.com/watch?v=qy03EDdDsBw

ja nie mogę, koleś nawet z matematyką na poziomie 2 klasy podstawówki przegrywa ze swoimi wywodami...

dwa pliki z strumieniami 100 megabitów nie mogą być odczytane z pojedynczego dysku bo transfer jest za mały... średni transfer dysków sata 3 to 120-160 megabajtów na sekundę, biorąc pod uwagę, że bajt to 8 bitów...

... tempy Adobe domyślnie... w system...
k... może to by było śmieszne gdyby nie było tragiczne


środa, 23 marca 2016, 03:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5166
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaka konfiguracja dysków w nowym komputerze?
Uwaga Nieporozumienie!


Degenerado napisał(a):
...
ja nie mogę, koleś nawet z matematyką na poziomie 2 klasy podstawówki przegrywa ze swoimi wywodami...

dwa pliki z strumieniami 100 megabitów nie mogą być odczytane z pojedynczego dysku bo transfer jest za mały... średni transfer dysków sata 3 to 120-160 megabajtów na sekundę, biorąc pod uwagę, że bajt to 8 bitów...

... tempy Adobe domyślnie... w system...
k... może to by było śmieszne gdyby nie było tragiczne

robertnik napisał(a):
...Do pracy RT z plikami 100Mb/s bez multicam żaden SSD nie będzie potrzebny.
...
Natomiast spinanie SSD w raidy, przy nowych dyskach, gdzie odczyt przekracza 500Mb/s w Twoim przypadku generować będzie conajwyżej problemy...


Degenerado nie doczytałeś robertnik ma rację, co widać.
Dla nowych filmowców to czytających: Ma rację mówiąc o jednym dysku - ale nie jedynym - ma być jeszcze jeden na system, od softu zależy, czy jeszcze jeden na tempy (raczej zawsze SSD), ten jeden o którym mowa wyżej i jeden na eksport. To minimum do komfortowego montażu skompresowanego materiału, z jednej kamery.
Multicam, bardzo duży udział After Effect, niska kompresja - czyli duże bitrate i już ten minimalistyczny układ 4 dysków nie wystarczy.

_________________
最诚挚的问候


środa, 23 marca 2016, 08:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL