Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 02:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 marca 2016, 10:32
Posty: 5
Post Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Cześć,

chcę kupić nowy laptop. Jestem muzykiem i planuję w niedalekiej przyszłości samodzielnie nagrywać i publikować filmy z moich koncertów, dlatego ponieważ przyszła pilna potrzeba zakupu nowego laptopa, chciałem najpierw "na wyrost" kupić sprzęt, który umożliwi mi swobodną obróbkę filmów w bardzo dobrej jakości. W ciągu kolejnych miesięcy planuję systematyczne dokupywanie kamer, aparatów itp.
Przeglądając Forum szybko przypadł mi do gustu polecany tu przez wielu laptop Dell Precision M6600. Mam jednak problem ze znalezieniem i wybraniem zaufanego źródła, jako że wszystkie sprzedawane modele są używane, ponadto widzę, że komputer ten występuje w wielu konfiguracjach - procesor i7 lub i5, RAM 4-32GB, dyski SSD,SSHD,HDD itp. - które zapewne znacząco zmieniają jego przydatność do pracy.
Dlatego chciałbym prosić o radę i pomoc we wskazaniu aukcji na Allegro lub sklepu, gdzie model i konfiguracja komputera jest optymalna, a cena proporcjonalna. PS: Chętnie zastanowię się również porównywalnym modelom tego samego producenta.

Na koniec rozległe uzupełnienie - bez znaczenia dla meritum sprawy:
Jako zawodowy muzyk muszę promować się poprzez publikowanie profesjonalnej jakości filmów. Nie mam na razie możliwości zlecania tego komukolwiek. Powinno mnie być natomiast stać na zakup kompletu odpowiedniego sprzętu w tym roku. Zaczynam od laptopa, bo komputer mam tak stary, że muszę już kupić nowy. Pomocy na profesjonalnym forum szukam dlatego, że mam bardzo mało czasu na interesowanie się tym samemu - praca i ćwiczenie gry na instrumencie zajmuje mi większość dnia.
PPS: A czy sprzedawany przez tego Niemca model do czegoś się nadaje?


środa, 23 marca 2016, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
jest pełno tych delli na allegro ze sklepu z gwarnacja roczna della, kwestia o jakim budzecie mówimy i pod jakie oprogramowanie ma być konfig

https://www.youtube.com/watch?v=uKq71hWtVz4

to jest produkcja całkowicie zrobiona na tym laptopie w wersji pod premierea
projekt cały działa w czasie rzeczywistym


środa, 23 marca 2016, 11:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 marca 2016, 10:32
Posty: 5
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Co budżetu - rozumiem, że poniżej pewnej ceny z tym modelem i tak nie da się zejść. Interesuje mnie raczej możliwie niski próg cenowy, czyli za ten model, jak rozumiem, od 2000 do 3000 zł. Nie musi to być top konfiguracja, jeśli nieznacznie gorsza wydajność będzie się równała znacznie niższej cenie, to bardzo chętnie wezmę taki model.
Nie mam na razie ani sprzętu, ani oprogramowania, dlatego też żadnych preferencji. Chcę zacząć kompletować sprzęt, a że potrzebuję teraz w miarę pilnie nowego komputera - zaczynam nietypowo od niego.
Przykład filmu z mojej "branży", celuję w produkcję czegoś w tym stylu: https://www.youtube.com/watch?v=xXi5D366n7o


środa, 23 marca 2016, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
podaj jeszcze soft bo roznice sa diametralne, może być pod Adobe , wtedy najlepsze obliczeniowo quadro, może być pod vegasa - wtedy z fire pro, może być pod ediusa wtedy zorientowany na integre a reszta ma mniejsze znaczenie


http://allegro.pl/dell-m6600-i7-2720qm- ... 19134.html

tu jest wypośrodkowany konfig, będzie działać z każdym softem, musisz tylko dokupić do niego ssd na m-sata(krótki) i wtedy na niego dajesz system, drugi dysk ssd na materiał video, dysk hdd możesz zrobić na cache/temp/conformings z wydzielonym miejscem na dodatki, czy to eksport czy magazyn

żeby nie mieć kłopotów z bootowaniami i windowsem, trzeba wsadzić fizycznie tylko ten dysk m-sata i na nim postawić windows, dopiero gdy wszystko będzie zainstalowane wtedy dołożyć pozostałe dyski


środa, 23 marca 2016, 11:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2016, 15:30
Posty: 11
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
http://goo.gl/5zrIIr - porównanie
głupie gamingowe 960M jest od niego już lepsze

Asus GL552VW (15,6") seria G (ROG GL552 960M)
Acer VN7-592G (15.6″) seria Aspire V15 Nitro Black Edition

A i SSD i HDD nie kupuje się używanych tylko zawsze nowe!


czwartek, 24 marca 2016, 15:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
RRteam napisał(a):
...głupie gamingowe 960M jest od niego już lepsze...

Porównujesz do Quatro? Jakie cechy? W czym 960M jest lepsze?

Podajesz jeszcze dwa laptopy opisane pobieżnie na jakimś forum - jaki ma to związek z tematem?

Nie chcę Cię zniechęcać, ale wydaje mi się że sam nie wiesz, ile nie wiesz. Na przykład tego co potrzebuje program do filmów, a co potrzebuje gra od karty graficznej. To się tylko częściowo pokrywa i ranking który podałeś tego nie pokazuje.

Nie wiesz też o warunkach które powinien spełniać laptop do montażu filmów.
Jego konstrukcja powinna uniemożliwiać throttling, a ułatwiać zamontowanie kilku dysków. Laptopy które podałeś, nie spełniają tych warunków.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 24 marca 2016, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
koleś maxwella mobilnego budżetowego porównuje do quadro pisząc "
...głupie gamingowe 960M jest od niego już lepsze..."

chyba nasz "kolega" próbuje swoich sił z drugiego konta...*



* pudło
pozdrawiam :wink:
kotin


czwartek, 24 marca 2016, 17:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2016, 15:30
Posty: 11
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
NVIDIA Quadro 3000M to układ z 2011 roku, przy renderowaniu wykorzystujesz CUDA a nie specyficzne przetwarzanie trójwymiarowe

Co do prac graficznych poczytaj o matrycy w testach które znajdziesz na tamtym forum


czwartek, 24 marca 2016, 21:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
RRteam napisał(a):
NVIDIA Quadro 3000M to układ z 2011 roku, przy renderowaniu wykorzystujesz CUDA a nie specyficzne przetwarzanie trójwymiarowe

Co do prac graficznych poczytaj o matrycy w testach które znajdziesz na tamtym forum

Daj sobie spokój. Nie wnosisz nic do problemu jaki ma tu kolega @gsnaker. Nie pomagasz mu. Wręcz odwrotnie, a to brzydko. Nawet mi się nie chce kasować Twoich linków do pozycjonowania tego zalążka forum. Egoizm jest cechą ludzką, ale jak wszystko - w nadmiarze razi.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 24 marca 2016, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Ale tez jest niezly...

Dla ciekawosci... Stosunek w fpsach full hd avchd z nalozonym mblooks (open gl) to stare quadro vs. Gtx 780 stacjonarnego wynosi 25 do 3 ramek


czwartek, 24 marca 2016, 22:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2016, 15:30
Posty: 11
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Degenerado napisał(a):
Ale tez jest niezly...

Dla ciekawosci... Stosunek w fpsach full hd avchd z nalozonym mblooks (open gl) to stare quadro vs. Gtx 780 stacjonarnego wynosi 25 do 3 ramek


Google AVCHD encoding enable CUDA
GTX 780 i OpenGL tia..., zrób test po wymuszeniu CUDA

https://youtu.be/3aW12tw1kFM


czwartek, 24 marca 2016, 23:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Temat wielokrotnie walkowany, omowione praktycznie i teoretycznie poszczegolne karty i ich wspolpraca z roznymi programami, wiec nie potrzeba tu kolejnego teoretyka, Degenerado jest mega praktykiem, zycze powodzenia w udowadnianiu swoich teorii.


piątek, 25 marca 2016, 00:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
RRteam napisał(a):
Degenerado napisał(a):
Ale tez jest niezly...

Dla ciekawosci... Stosunek w fpsach full hd avchd z nalozonym mblooks (open gl) to stare quadro vs. Gtx 780 stacjonarnego wynosi 25 do 3 ramek


Google AVCHD encoding enable CUDA
GTX 780 i OpenGL tia..., zrób test po wymuszeniu CUDA

https://youtu.be/3aW12tw1kFM



jeśli chciałeś zrobić reklamę jakiegoś innego portalu to dziękujemy za ostrzeżenie, poziom kwasów, które wypisujesz jest najlepszym wykładnikiem czego należy się wystrzegać... ale wracając do tematu, żeby już uciąć te idiotyzmy

- quadro 3000m i gtx 780 są to karty dedykowane do softu Adobe i nic nie trzeba odblokowywać, żeby akceleracja cuda działała
- odnosisz się do czego czego nie rozumiesz, jesteśmy na forum video więc podałem jako przykład jeden z najpopularniejszych pluginów używanych do "kolorystyki", jego engine wyświetlający został przepisany w open gl, to stare fermi wyświetla wyżej wymieniony materiał z looksem w czasie rzeczywistym przy podglądzie 1:1 natomiast gtx 780 stacjonarny maksymalnie wyciąga 3 ramki na sekundę na dużo szybszym (teoretycznie) stacjonarnym konfigu, dla montażysty praca w czasie rzeczywistym jest najważniejsza, końcowy eksport można przeboleć, zwłaszcza w przypadku laptopa

- tu przechodzimy do punktu gdzie znowu się nie popisałeś podając jako alternatywę dla quadro najgorszy możliwy crap w postaci budżetowego maxwella, wyjaśnienie jest jedno: nie masz pojęcia kompletnie o różnicach w architekturze pomiędzy fermi, kepler i maxwell, która to architektura przekłada się na szybkość open gl i renderowaniem z użyciem cuda, rzucasz tylko jakiś banał typu odblokuj cuda...

pomijając fakt, że nvidia przyznaje się że maxwelle nie nadają się do obliczeń równoległych a dopiero pascale mają przywrócić obliczenia równoległe bez kolejkowania, oraz dp ... to nie tak dawno amd oficjalnie ujawniło, że pojedynczą operację w gpu maxwell liczy blok 128 shaderów, nvidia tego nie sprostowała więc sprawdź ile jedna i druga karta jednostek renderujących i policz

zagadnienie, bezpośredniego adresowania ramu co się przekłada na przepustowość magistrali i podgląd video pomijam, 10-bitów w podglądzie pomijam, sterowniki optymalizowane pod względem stabilności a nie gier pomijam

odblokuj myślenie...


piątek, 25 marca 2016, 01:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2016, 15:30
Posty: 11
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
Masz jakiś pomysł na miarodajny test porównawczy? Mam spore grono osób które mogą na notebookach zrobić test.


piątek, 25 marca 2016, 19:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Prośba o pomoc przy wskazaniu modelu do zakupu
w konfiguracji z 32 gb ram, quadro 3000m i raid 2x ssd sandisk ultra plus

1. to co wyżej czyli materiał full hd avchd z nałożonym dowolnym presetem z looksa chodzi w czasie rzeczywistym, skaczesz dowolnie po timeline bez opóźnień, podgląd fullhd 1:1
2. materiał nieskompresowany avi 8k, chodzi z podglądem RT z podłączonym monitorem 4K czyli jakość maksymalna ale 1/4 wielkości obrazu, to quadro pomimo braku obsługi takiego monitora w specyfikacji, posiada tą obśługę
3. materał 4K strumień do 500 megabitów kompresja 10bit - chodzi rt z podglądem fullhd , jakość max
4. godzina wesela fullhd avchd z pełną korektą kolorów i wyostrzaniem całości na 30 liczy się przez media encoder z premierea 50 minut do presetu bluray cbr najlepsza możliwa jakość
5. godzina wesela ediusa materiał avchd liczy się z quicksynkiem - godzinę czyli czasowo 1:1 , do blue ray opcja standard

poruszanie się po timeline w RT to przy materiale 25fps, w odtwarzaniu ma być 25 fps i bez opóźnień podczas skakania po timeline

p.s. chciałbym zauważyć ze q3000m to najsłabsza(jedna z najsłabszych w każdym razie) z kart, które można wsadzić do tego laptopa a właśnie o niej mówimy


piątek, 25 marca 2016, 20:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL