Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 21:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dwie konfiguracje i zonk 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Dwie konfiguracje i zonk
Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać. Czytam Was od dłuższego czasu, dziś pora na przywitanie się :)

Przejdę do mojego problemu.
Posiadam 2 stacje montażowe.
Oba na win 7 pro.

Pierwsza:
Procesor: intel i5 4460 (3,2Ghz)
Płyta: Gigabyte H97-HD3
Pamięć: 16gb Kingston Fury DDR3, 1600Mhz
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 750Ti Black Edition, 2GB GDDR5 (128-bit)
Dysk główny - SSD
Pamięć podglądu Premiere oraz cache: dysk SSD (2)
Export materiału oraz sam materiał - dysk SSD (3)

Oraz druga:
Procesor: intel i7 5820 (podkręcony na 4,1Ghz)
Płyta: Asus X99 pro
Pamięć: 32gb Kingston Savage DDR4, 2400Mhz
Karta graficzna - Gigabyte GeForce GTX 780, 3GB DDR5 (384 Bit)
Dysk główny - SSD
Pamięć podglądu Premiere: dysk SSD (2)
Export materiału oraz sam materiał - dysk SSD (3)

I teraz pytanie. W testach druga konfiguracja bije o około 30% pierwszą, ale w obróbce video w Premiere Pro (cs6) oraz w After Effects, tej różnicy już nie widać. Oczywiście oba programy są dobrze skonfigurowane pod względem dysków, jak i tego, by czytały dobrze karty graficzne (cuda).
Jedynym wyjątkiem jest to, że w drugiej konfiguracji niektóre projekty w After Effects renderują się te 30-40% szybciej. Premiere Pro, po prostu nie korzysta z mocy procesora, widzę to po obciążeniu. Ma ktoś jakiś pomysł jak ogarnąć/ustawić konfig drugiego zestawu by faktycznie hulał jak powinien ?
Może źle podkręcam drugi zestaw ? Że dopiero załącza się podczas obciążenia a nie hula cały czas podkręcony ?
Dodam że rendering na obu zestawach wynosi około ~ 1h 10min (75min materiał z full hd AVCHD na mp4 h264, bitrate encoding VBR 1 pass)


piątek, 22 kwietnia 2016, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
" Oczywiście oba programy są dobrze skonfigurowane pod względem dysków, jak i tego, by czytały dobrze karty graficzne (cuda)."

oczywiście...


sobota, 23 kwietnia 2016, 00:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Proszę, oto zdjęcie wykonane z Premiere Pro.
Mógłbyś troszkę rozwinąć temat ? Wiem że jesteście sceptyczni do pomocy świeżakom, ale może chociaż mnie nakieruj, pokaż właściwy trop...
Co do ustawień by czytały karty graficzne, to dodałem je w pliku tekstowym "cuda_supported_cards"
Dodam ze sterowniki do kart graficznych są podstawowe (te co producent dołącza na płycie) ponieważ z najnowszymi coś się programy gryza (jakieś błędy wyskakują)


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 134.64 | Przeglądane 177 razy ]
sobota, 23 kwietnia 2016, 08:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Jest jeszcze jedna istotna konfiguracja, jak masz cache ustawiony? preferences - media - media cache files oraz mc databased (sciezka dla cs 5,5) powinno to byc ustawione na fizycznie inny dysk niz systemowy.


sobota, 23 kwietnia 2016, 11:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
W ustawieniach o których piszesz, mam ustawione zapisywanie na dysku ssd na którym ładuje podgląd, temp. I jest to oddzielny dysk. Jeden SSD mam na system (przeniesiony windows temp na dysk z podglądem adobe). Trzeci dysk SSD służy do trzymania materiału jak i do exportu. Chyba że dodatkowo dokupić osobny SSD na export ? Nie wiem czy jest sens :?:

Oraz bardziej mi zależy na tym, dlaczego pomimo innej konfiguracji sprzętowej, mam podobne czasy renderu ? Powinny być lepsze o te 20-30%. Chyba że jest błąd w konfiguracji sprzętowej ? Już zgłupiałem :roll:


sobota, 23 kwietnia 2016, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Na eksport nie potrzeba osobnego dysku, wszystko jest ok, tak to jest niestety z premierka, lepiej mocna karte niz mocny procek, tak wiec wszystko jest dobrze.


sobota, 23 kwietnia 2016, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
System jest źle postawiony... wzmianka o driverach to tłumaczy a reszta wynika po części z niezrozumienia zasad działania mercury engine i jak znam życie ustawienia tego eksportu. Do tego dochodzi o/c, które przy renderingu przy jakimś maxonie, maxie nawet afterze ma sens ale generalnie więcej szkodzi niż przyspiesza. Problem taki, że znowu temat rzeka to raz a dwa... było było było... nawet z wyjaśnieniem tego wątku dla cs6 (wiem bo wyjaśniałem).


sobota, 23 kwietnia 2016, 18:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. @Degenerado: powiedz mi, pod jakimi hasłami szukać tego problemu który wyjaśniłeś ? Może masz linka gdzies pod ręką, to chętnie poczytam. Jak nie masz czasu i chęci znów tego tłumaczyć, to proszę o jakies wskazówki czego szukac, jakich słów kluczowych użyć...

Edit: z tej stronki:
https://www.studio1productions.com/Arti ... ereCS5.htm

Dowiedziałem się kilku ważnych rzeczy, m.in. :
- o aktualnych sterownikach (obiecuje wypróbować)
- o włączeniu Maximum Render Quality w sekwencji (podobno pomaga nie tylko w jakości obrazu, ale optymalizuje użycie procesora względem karty graficznej)
- że przy kompresji kodeka AVCHD lub h.264, liczy się mocny procek, karta graficzna już mniej
- lepiej samemu nie podkręcać karty graficznej bo wystepują problemy z Premiere (zalecają oryginalne OC producenta)
- piszą że ważny jest zasilacz - nie kupować lipy. (ja posiadam BeQuiet Pure Lower L8 700W 80 Bronze plus)

Jeśli coś źle zrozumiałem proszę o poprawkę. I w dalszym stopniu, proszę @Degenerado o pomoc


Ostatnio edytowano niedziela, 24 kwietnia 2016, 14:00 przez krajc, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 24 kwietnia 2016, 13:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Z rzeczy prostych, to sprawdź, czy dałeś sterowniki chipsetu do płyty głównej. Bez nich wiele rzeczy, w tym sterowniki graficzne, system dyskowy, może działać wadliwie.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 24 kwietnia 2016, 13:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
@Kotin, sterowniki do płyty głównej są prawidłowo zainstalowane (sprawdzałem już) :roll:


niedziela, 24 kwietnia 2016, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
ja moge przez telefon wieczorkiem pogadac, latwiej i szybciej niz duzo pisac


niedziela, 24 kwietnia 2016, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Jesli chodzi o to podsumowanie i Maximum Render Quality - nie wiem dokladnie jakie procesy zachodza po wlaczeniu, ale ja roznicy w jakosci nie widze, a czas renderingu znacznie sie wydluza wiec nie bardzo wiem co by tam mialo sie optymalizowac, ja nie uzywam.
Generalnie Premierka liczy h.264 prockiem a mpeg2 gpu, czyli teza o szybkim procku do renderingu tez jest sluszna, choc wydaje mi sie, ze lepiej zainwestowac w szybsza karte, bo to wiekszy komfort pracy (plynnosc) a rendering dla mnie ma drugorzedne znaczenie.


niedziela, 24 kwietnia 2016, 18:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 22 kwietnia 2016, 22:33
Posty: 56
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Co do >Maximum Render Quality< ciężko zauważyć różnicę z zwykłym materiale o średniej jakości. Podejrzewam że widać różnice w pracy na materiale z profesjonalnych kamer gdzie obraz jest żyleta :) Ale mogę sie mylić.
Co do karty graficznej na razie nie planuje wymiany, myślę że jest w miarę dobra. Jeśli chodzi o płynność to wszystko mi płynnie hula, na max podgląd itp.
Gorzej jest z efektami nałożonymi z Magic Bullet Suite ale z tego co wyczytałem na forum to jest bolączka tej firmy, ale i tak z tym sobie daje rade karta przy podglądzie. Render takiego filmu (z tymi filtrami) potrafi nawet zejść do 4h :roll:
No cóż, zostaje mi skontaktować się z Degenerado, może coś pomoże w moim przypadku. Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)


niedziela, 24 kwietnia 2016, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
Przy obrazie zyleta, mysle, ze tym bardziej MRQ nic nie pomoze, MB jest problematyczny dla Premiere, coz moze jakies drobne bledy konfiguracyjne sa, moze Degenerado cos tam znajdzie, ale ogolnie moim zdaniem jest ok.


niedziela, 24 kwietnia 2016, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwie konfiguracje i zonk
max render quality i max depth włącza się tylko dla mercury software, jeśli jest włączona akceleracja kartą graficzną mercury pracuje defaultowo w najlepszej możliwej jakości i głębi kolorów

przy prawidłowo postawionym systemie, tutaj rolę odgrywają drivery od grafiki, render przy użyciu cpu i gpu powinien być tej samej jakości


niedziela, 24 kwietnia 2016, 20:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL