Teraz jest środa, 20 stycznia 2021, 05:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Panowie i panie od ediusów (mój 6.02) pytanko mam. Zmieniłem ostatnio system z XP na 7 32bit i nie pytajcie mnie dlaczego nie na jeszcze wyższy - nie, bo nie :) i tak nie chciałem z XP rezygnować, ale stało się. Po prostu jeśli coś u mnie działa bezawaryjnie i się przyzwyczaiłem do obsługi to mam zasadę nie ruszać. Konfig kompa mam dość leciwy z prockeim i5-2500 (bez K), płyta P8Z68-V Pro. Postanowiłem przy okazji wykorzystać zmianę przejścia na W7 i załączyć wspomaganie kodowania w Ediusie. Okazało się, że po aktywowaniu opcji wspomagania niby przelicza szybciej (materiał FHD 1 godzinny w pół godziny) tylko, nie nadaje się on do użytku, bo jest po prostu uszkodzony, zaśmiecony absolutnie nieakceptowalny(!) i nie ma tu nawet dyskucji. Gdy tego samego edka odpaliłem na laptopie (Lenovo B5400) - materiał był idealny. Okazuje się, że procek w lapku ma układ graficzny HD4600, a z tego co internet podpowiada o i5-2500 zdania są podzielone - na jednych stronach że ma układ HD2000, na innych że nie ma nic... Jak to jest z tym wspomaganiem sprzętowym. Nie mogę nigdzie znaleźć minimalnej konfiguracji dla prawidłowego działania. Zastanawiam się też czy nie zmienić procka na i7-2700K i czy przy tym układzie (posiada HD3000) będzie wreszcie wspomagał jak należy. Proszę o wypowiedzi posiadaczy podobnych konfigów.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 20:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
SylwekK napisał(a):
Panowie i panie od ediusów (mój 6.02) pytanko mam. Zmieniłem ostatnio system z XP na 7 32bit i nie pytajcie mnie dlaczego nie na jeszcze wyższy - nie, bo nie :) i tak nie chciałem z XP rezygnować, ale stało się. Po prostu jeśli coś u mnie działa bezawaryjnie i się przyzwyczaiłem do obsługi to mam zasadę nie ruszać. Konfig kompa mam dość leciwy z prockeim i5-2500 (bez K), płyta P8Z68-V Pro. Postanowiłem przy okazji wykorzystać zmianę przejścia na W7 i załączyć wspomaganie kodowania w Ediusie. Okazało się, że po aktywowaniu opcji wspomagania niby przelicza szybciej (materiał FHD 1 godzinny w pół godziny) tylko, nie nadaje się on do użytku, bo jest po prostu uszkodzony, zaśmiecony absolutnie nieakceptowalny(!) i nie ma tu nawet dyskucji. Gdy tego samego edka odpaliłem na laptopie (Lenovo B5400) - materiał był idealny. Okazuje się, że procek w lapku ma układ graficzny HD4600, a z tego co internet podpowiada o i5-2500 zdania są podzielone - na jednych stronach że ma układ HD2000, na innych że nie ma nic... Jak to jest z tym wspomaganiem sprzętowym. Nie mogę nigdzie znaleźć minimalnej konfiguracji dla prawidłowego działania. Zastanawiam się też czy nie zmienić procka na i7-2700K i czy przy tym układzie (posiada HD3000) będzie wreszcie wspomagał jak należy. Proszę o wypowiedzi posiadaczy podobnych konfigów.


Mam leciwy i7 2700K i wspomaganie działa idealnie, jakość też super. Właściwie zmiana na nowszy mnie jakoś nie pociąga bo 1h FHD robi 30 minut więc jest OK.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Czyli tak jak myślałem, wina procka. Tylko gdzie teraz kupić i7 2700K :lol: ? Wszędzie brak towaru, a i w używkach za bardzo nie widać... :?

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
A 2600k nie moze byc?
http://olx.pl/oferta/procesor-intel-i7- ... 95a3963c47
http://olx.pl/oferta/core-i7-2600k-3-4g ... 95a3963c47
http://allegro.pl/i7-2600k-box-i6141217136.html


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
O, faktycznie jest coś podobnego :) Dzięki @jacekxyz. Nie przyszło mi do głowy żeby szukać 2600... Myślicie, że nie będzie z nim problemu i da radę jak 2700 ?

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Bedzie ok, ale wiesz co? tak sobie mysle, ze przeciez mogl bys wsadzic tego proca (plyta obsluzy)
http://olx.pl/oferta/procesor-intel-cor ... 1;promoted
http://olx.pl/oferta/procesor-intel-cor ... ba142fe046

Mialem tego proca i bylem bardzo zadowolony, potem zamienilem na 1150 i7 4790 i to byla zamiana typu - zamienil stryjek .... nie zyskalem nic a nawet mam wrazenie, ze 3770 byl nieco wydajniejszy co dziwne.


poniedziałek, 25 kwietnia 2016, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Hmmm, no właśnie na LGA1155 to chyba najszybszy procesor (mowa o 3770) tylko czytałem opinie (i nie wiem ile w nich prawdy), że się skubaniec lubi grzać nadmiernie, a też miałem go na uwadze.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


wtorek, 26 kwietnia 2016, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1557
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Co prawda mam noctue, wiec da rade z wysoka temp, ale nie zauwazylem jakiegos nadmiernego grzania, mialem i bylem zadowolony a to jednak nowsza generacja i integra szybsza.


wtorek, 26 kwietnia 2016, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Za kilka dni będę miał na sprzedaż i72600k+Asus Z68 V Pro. Ale niestety w komplecie. Gdyby jednak mimo wszystko interesowało Cię odezwij się na prv. Skusiłem się na Z87+i74790K i przez chwilę zastanawiałem się czy nie trzymać dwóch stacji montażowych, ale mogę sprzedać. Potrzebuję jedynie kilku dni na ogarnięcie nowego hamaca :)

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


wtorek, 26 kwietnia 2016, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
2600K+gtx780 uciągają w tandemie 90% materiałów, kwestia tylko odpowiednio dysków dobranych, także do adoba konfig super za stosunkowo małe pieniądze


wtorek, 26 kwietnia 2016, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
@Najrad dzięki, ale z kompletu nie skorzystam. W zasadzie nie planowałem tych wydatków i chcę to jak najniższym kosztem załatwić więc sam procek tylko kupię.
@Degenerado, tak przypuszczam biorąc pod uwagę, że mój bidny i5-2500 ciągnie w edku 4 kanały FHD bez czkawki :) Z perspektywy czasu głupio zrobiłem (a rozpatrywałem taką opcję), bo mogłem dołożyć te 5-6 stówek i mieć lepszy procek, ale z drugiej strony to jednak było +25% do ceny kompa za który dałem wtedy około 2100zł (bez monitora oczywiście). Zakręcę się jednak koło tego i7-2600K :)

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


wtorek, 26 kwietnia 2016, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Wymieniłem już procka na i7-2600K i oczywiście testy...
Liczy praktycznie tak samo szybko jak poprzednio - około 30min godzinny materiał przelicza tylko... dzieje się to samo co na i5-2500... zgupiałem 8O
Eksportowany materiał bez wspomagania sprzętowego bez problemu się odtwarza, natomiast po eksporcie z akceleracją są straszne śmieci/piksele/drgania/itp... Teraz najciekawsze - wyeksportowałem 10s aby wrzucić i pokazać wam to na YT i już przy odtwarzaniu na laptopie (montażówka nie jest połączona fizycznie z internetem tylko laptop do tego służy i jak coś przegrywam to tylko pośrednio - pendrive) obraz miał co najmniej 90% mniej zakłóceń(!). Myślę - i tak obraz nieakceptowalny z takimi śmieciami to przynajmniej to wyślę na YT... i co?? Po wysłaniu obraz praktycznie bez skazy 8O :?

https://www.youtube.com/watch?v=oFLe5591bzY

Czy ktoś mi powie co jest grane. W systemie montażowym nie instalowałem żadnych dodatkowych kodeków. Praktycznie goły system. Na lapku to samo przeliczanie daje idealny obraz(!) Czy to jakieś stery do płyty intela muszą być nowsze czy co?

Wrzucam jeszcze ten wyeksportowany felerny plik do wglądu w naturalnej postaci.

http://wyslijto.pl/plik/dxnteso9rj

Rozmycie obrazu to świadome działanie i nie ma nic do rzeczy oprócz tego, że na nie rozmytym jeszcze bardziej śmieci.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


niedziela, 1 maja 2016, 00:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
to może śmieci masz tylko w odtwarzaniu ? sprawdź przez media player home classic i przez bsplayer bo to zupełnie dwa różne sposoby wyświetlania przy defaultowym ustawieniu


niedziela, 1 maja 2016, 01:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
Kurcze, ale widzisz sprawdzam też na VLC player i to samo, wrzucam do ediusa w celu powiedzmy dalszej edycji - też śmieci, a z laptopa jak już mówiłem obraz żyleta. Ściągnąłem przed chwilką MPC i niestety też syf... :(
Porównywałem jeszcze dane kodeka w media info (z vlc) - plik generowany z montażówki jak i laptopa ma identyczne parametry.

Wrzucam jeszcze screena z media player clasic.


Załączniki:
klatka-syf.jpg
klatka-syf.jpg [ 148.79 | Przeglądane 188 razy ]

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru
niedziela, 1 maja 2016, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 6 - sprzętowe wspomaganie przeliczania
sprawdź bs player na defaultowym ustawieniu, powinien dekodować obraz procesorem bez żadnej nakładki, tak na oko to wydaje mi się, że coś przechwytuje kodek przy odtwarzaniu ffmpeg czy coś podobnego

bo zrozumiałem, że jest źle ale jak gdzieś tam wrzucasz to jest dobrze tak ?

aaa podwieś taki kawałek pliku do testu


niedziela, 1 maja 2016, 17:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL