Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 23:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dwa różne dyski, na którym sys. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Dwa różne dyski, na którym sys.
Witam
Mam w swoim kompie WDC WD 10EADS-22 M2B0 (1000 GB) o takich parametrach

Minimum 50.2 MB/s
Max 116 MB/s
Average: 87,9 MB/s
Access Time: 15,8 ms
Burs Rate 123,7 MB/s
CPU Usage : -1,0%

podejrzewam, że jest to przycza moich innych problemów opisanych w innym wątku i między innymi dlatego zmuszony jestem kupić (wymyśliłem)ST1000DM003. Ponieważ komputer to Touch i nie mam możliwości włożenia do środka drugiego dysku, jeden z nich będzie na zewnątrz podłączony przez port SATA. Mam pytanie czy szybszy dać do środka i na nim zainstalować system Win 7 i Pinacla, czy zostawić tak jak jest a nowy podpiąć pod port SATA i na tym nowym trzymać materiały do obróbki, projekty, folder renderowania itd, Nie mam pojęcia jaki mam SATA prawdopodobnie II. Proszę o pomoc.


niedziela, 29 września 2013, 20:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5194
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
Zacznij od najprostszego rozwiązania. Stary, gorszy dysk pozostaw w srodku na system i na magazyn do którego eksportujesz gotowy film. Nowy na zewnątrz przeznacz na program, materiały źródłowe, dodatki, projekty... W ogóle na wszystko, co potrafisz przenieść z C: a dotyczy Pinacle.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 29 września 2013, 22:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
Dzięki za odpowiedź i tak zrobię, ale tzn, że Pinnacla odinstalować i zainstalować na tym drugim - szybkim zewnętrznym dysku?


poniedziałek, 30 września 2013, 07:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5194
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
Tak dokładnie pomyślałem, ale po pierwsze jest wbrew regule że programy lepiej chodzą z C:, a po drugie jest wiele prawidłowych rozwiązań tej sytuacji. Takie doradzanie bez prób to zawsze trochę intuicji, nie tylko jakaś wiedza, ale spróbuj. :wink: Tok myślenia był taki:
Nie system a program i odczyt plików używanych do projektów ma być szybki.
Odczyt jest szybszy, gdy dysk nie jest używany w tym czasie do zapisu. (Zapis projektu to tylko chwila, najczęściej gdy nic innego się nie dzieje).

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 30 września 2013, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
Podaj dokładny symbol tego aio, żeby specyfikacje sprawdzić.


poniedziałek, 30 września 2013, 14:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
acer aspire z5700 tylko 7GB RAM


poniedziałek, 30 września 2013, 15:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
wydaje mi sie ze najsensowniejszym rozwiazaniem bylaby jakas kieszen sieciowana, e-sata daje lipny transfer, usb 2.0 tez , same kiepskie alternatywy

http://allegro.pl/sharkoon-sata-quickpo ... 01019.html

moze cos takiego albo podobne ? w razie co ma esata i lan


poniedziałek, 30 września 2013, 22:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
fajne szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o czymś takim to pewnie bym zamiast tego http://allegro.pl/welland-me-740j-obudo ... 89123.html kupił to, ale to też ma SATA


wtorek, 1 października 2013, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
masz 10 dni na oddanie a kieszenie wellanda sa bardzo ladne i designerskie ale padaja jak muchy, chyba ze podepniesz jeden dysk i będzie lezal


wtorek, 1 października 2013, 09:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
tak wiem, że mogę oddac,
a co miałeś na myśli "podepniesz jeden dysk i będzie leżał"? że niby że go nie będę używał? nie zamierzam zmieniac dysków w kieszeni - włożę jeden i będzie używany non stop czy to właśnie oznacza, że padnie kieszeń daj zna bo czas na oddanie się kończy.
Pozdr


piątek, 4 października 2013, 08:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
miałem na myśli normalne używanie, noszenie, przepinanie do innych komputerow (mechanicznie sa slabe wellandy) , jak go podepniesz i będzie lezal w tym samym miejscu to nic mu się nie stanie


piątek, 4 października 2013, 10:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
A gdyby tak system i programy postawić na RAID 0 a do przechwytu również dyski Na RAID 0 ale programowy


czwartek, 9 stycznia 2014, 21:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5194
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
Ciekawskodociekliwy napisał(a):
A gdyby tak system i programy postawić na RAID 0 a do przechwytu również dyski Na RAID 0 ale programowy

To pytanie miało większy sens dwa / trzy lata temu. Żadem RAID - 0 nie będzie szybszy od SSD pod system. Do przechwytu HDV wystarcza dowolny pojedynczy dysk. Dopiero pomijanie kompresji kamery i przechwyt bezpośrednio, nieskompresowanego materiału wymagało by RAID - 0.
Również podczas montażu tylko bardzo skomplikowane projekty go potrzebują.
Ten tryb pracy dysków, (mimo że polecany oficjalnie przez producentów softu do NLE), ma według mnie jedną wadę. Trudno odzyskać z niego dane w razie awarii. Dla systemu nie ma to znaczenia. Czy z kopii, czy z instalki, mamy go na nowo. Gorzej z materiałem. Jeżeli nie mamy kopii filmu, to klops.
Tak że - kto musi, ten ma.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 9 stycznia 2014, 23:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2080
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
kotin napisał(a):
Żadem RAID - 0 nie będzie szybszy od SSD pod system.

RAID0 na SSD też pewnie nie będzie szybszy od pojedynczego SSD :)


piątek, 10 stycznia 2014, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Dwa różne dyski, na którym sys.
wlasciwie jesli chodzi o system to tylko sie to sprawdza ze raid z 2xhdd jest wolniejszy od pojedynczego ssd, po prostu kontroler jest w stanie pakowac w locie dane i ssd ma rzeczywiscie transfer cos kolo tego co podaje producent, natomiast jesli chodzi o dysk pod montaz to jest zupelnie inaczej bo dysk ssd ma srednio polowe tego co podaje producent czyli majac dysk 500/500 przewaznie przy montazu okazuje sie ze jest to 240/240 (pi razy drzwi) a dwa razy hdd z nowej generacji to 160x2 i tyle jest, osobiscie ssdki uzywam tylko w laptopie ze wzgledu na gabaryty a pod zwykly montaz 4xhdd i wszystko pieknie smiga


piątek, 10 stycznia 2014, 01:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL