Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
Cześć,
Jestem amatorem-hobbystą, który chce sobie poskładać parę kilku-min filmów z wakacji, nart etc - kilka razy do roku. Nie gram w gry.
Mój PC stacjonarny to obecnie 6GB RAM, AMD Phenom II X4 840 i GeForce GTD 450 (CUDA jest) z 1GB DDR5. HDD -> 1 x 1tb (system) + 1x2TB (oba jakieś standardowe seagate 7200rpm).

Pobawiłem się Pinnacle Studio 19, o ile render końcowy mnie nie boli (trochę trwa, fakt - przetrzymam) o tyle render w trakcie, przesuwanie, edytowanie klipów na workflow to udręka. Mikro zwiechy, render po zastosowaniu przejść trochę trwa. Jednym słowem uciążliwe. Nie wiem czy jest sens instalować Premiere żeby obczaić jak z stabilise warpem sobie (nie)poradzi...

Pytanie: czy warto zupełnie zmieniać tą konfiguracje (proc+płyta+ram+graf) - mam max 2000 PLN na ten cel. Czy amator taki jak ja mocno odczuje różnicę?
Czy może jednak w mojej konfiguracji zmienić coś (dodać 8gb ram, zmienić grafikę?)?
Zaznaczam, że zastosowanie amatorskie - docelowo 4-5 razy do roku sklejenie 2-3 klipów HD po 5-10min każdy.

Z góry dziękuję za pomoc!


czwartek, 21 lipca 2016, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
masz obok temat o komputerze za 3000, budezet tam przeskoczyl do 3300 ale !...

wyjmujesz jedna kostke ram
zmieniasz grafikę na dużo tansza albo używasz na pinnaclu integry
dyski masz wiec nie liczysz tamtego hdd
obudowa z zasilaczem nie markowa to tez wyjdzie taniej

swojego grata sprzedaj i masz caly nowy komputer, który uciągnie spokojnie pinnaclea, ediusa i directora a jak się wyrobisz z gpu jakims anwet używanym to i premiere będzie smigac

ta karta, jeśli to rzeczywiście ti boost byłaby idealna
http://allegro.pl/evga-geforce-gtx-650- ... 26263.html

tylko musiałbyś kolesia poprosić o jakiś screenshot żeby sprawdzić czy ma magistrale 192 bity (gpu-z)


czwartek, 21 lipca 2016, 21:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
super, dzięki za konkret.

a co byś powiedział:
1. zmieniam procek na Phenom II 1055t / 1075 (używka 350zł)
2. grafika - jak proponujesz (gtx 650 na 192bitach)
3. dorzucam RAMU (4 v 6 GB).

Ad 1 - ten procek w cinebench wypada niezle http://www.benchmark.pl/ranking/porowna ... re-i5-4460
http://www.benchmark.pl/ranking/porowna ... re-i5-4460

Dlaczego? nie chce mi sie babrać w sprzedawanie (i to bez hdd, bez systemu - taki niepełny komp pewnie jest mało łakomym kąskiem).


czwartek, 21 lipca 2016, 22:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
Nawet pełny się do niczego nie nadaje, chipsety pod amd wypadają świetnie w benchmarkach, nieźle w grach ale jedne z najlepszych chipsetów pod procesory amd opteron były UWAGA ! ... nvidii !

Dlatego Ci nie polecam bo uzdatnianie tego konfigu to rzeźbienie, najprostszy chipset intela z i5 haswell bije to na łeb w tym zastosowaniu

poza tym zobacz, że kluczowy jest dysk ssd pod video, system od biedy może być na hdd ale video jak chcesz żeby chodziło responsywnie to na ssd, przy czym, musi być dobry kontroler dysków i chipset a na amd ... to dopiero pod platformy z wyższej półki na opterony da się coś uzbierać


czwartek, 21 lipca 2016, 22:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
No właśnie obecnie mam MB Asusa z chipsetem nvidii...
Chcesz powiedzieć, że nawet dokładając GTX 650/580 (? z 1,5gb i 384bit?), tego Phenoma 1075 i dobić do 16GB RAM - to i tak wąskim gardłem będzie hdd nr 2 (na nim mam cache i źródłowe pliki) ?
I tak nie zyskam w realtimie (w sensie przy samym rzeźbieniu klipów) ? Bo samo skrócenie renderu finalnego mnie jakoś specjalnie nie ciśnie - tak jak mówiłem, obecnie jest to czas akceptowalny.
Tylko właśnie ten komfort pracy, żeby chociaż trochę się podniósł.


czwartek, 21 lipca 2016, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
no ja mówie już o edycji praktycznie w rt po zmianie, daj symbol płyty , ja sobie poczytam co to takiego bo sam nie kupuje poza opteronami i xeonami konfigów


czwartek, 21 lipca 2016, 23:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
płyta ASUS M4N68T-M-LE-V2.
Co do grafiki - co powiesz na GTX 760 ? Nie bierze aż tyle prądu, a widzę że sobie radzi (w teorii).

Zakładam że 500W starczy żeby wykarmić tego Phenoma 1075T + GTX 760 + 2 hdd ?


czwartek, 21 lipca 2016, 23:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
w specyfikacji jest napisane, że ma max 8gb ram, sata 2 (tylko) i brak slotu na kontroler, żeby dyski miały na czym pracować

nic nie polepszysz w tym układzie


piątek, 22 lipca 2016, 00:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
dzięki. po przemyśleniu padło na używaną jednostkę i7 3770 + GTX 680.
Stary grat idzie pod młotek ;)


piątek, 22 lipca 2016, 19:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
pokaż konfig i cene tej jednostki


piątek, 22 lipca 2016, 21:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
- i7 3770K
- ASROCK Z77 Extreme4
- SSD Kingston v300 120GB / HDD 1TB WD Black
- GTX 680 2GB 256bit Gigabyte
- Corsair Vengeance 2 x 4GB
- zasilacz 750W
- chłodzenie wodne Corsair Hydro 80

Jedyne co to karta jest 2GB (mogłaby być 4GB, byłoby zauważalne?), RAM dorzucę chyba 16GB, dokupię też drugi taki sam HDD i wepnę w RAID 0.
Chłodzenie wodne to dla mnie nowosc, ale moze musze sie po prostu przekonac.

Cena ok ok 2900 za to. Zestaw ma ok 2 lata.


sobota, 23 lipca 2016, 18:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
Interes zycia....


sobota, 23 lipca 2016, 19:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
maast13 napisał(a):
- i7 3770K
- ASROCK Z77 Extreme4
- SSD Kingston v300 120GB / HDD 1TB WD Black
- GTX 680 2GB 256bit Gigabyte
- Corsair Vengeance 2 x 4GB
- zasilacz 750W
- chłodzenie wodne Corsair Hydro 80

Jedyne co to karta jest 2GB (mogłaby być 4GB, byłoby zauważalne?), RAM dorzucę chyba 16GB, dokupię też drugi taki sam HDD i wepnę w RAID 0.
Chłodzenie wodne to dla mnie nowosc, ale moze musze sie po prostu przekonac.

Cena ok ok 2900 za to. Zestaw ma ok 2 lata.


W podobnej kwocie to możesz coś lepszego kupić i nowego

Plyty Glowne Asrock Z170 Extreme4 USB3.1 DDR4 (Lga1151) 590.00
Procesory Intel Skylake-S Core i5-6600K QuadCore 64 Bit 3.5GHz Lga1151 BOX 1100.00
Pamiec RAM Corsair Vengeance LPX 16GB Dual 2x8GB 3200MHz CL16 Low Voltage DDR4 430.00
Karty Graficzne Asus GeForce GTX960 OC Turbo 4GB DDR5 HDMI (128-bit) (PCI-E) 880.00
Zasilacze Be Quiet! PURE POWER L8 700W (BN225) 120mm 80+ Bronze 390.00

SUMA 3390

Resztę gratów przeniesz ze starego kompa np. dyski


sobota, 23 lipca 2016, 19:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2016, 21:03
Posty: 9
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
Niestety do tego musiałbym doliczyć 1xSSD (300) + 2xHDD (~500) więc kwota robi się trochę powyżej moich pierwotnych widełek.
Stary komp musi być kompletny (już praktycznie sprzedany - w calości).

Wydajność rozumiem będzie niższa, ale myślę że dla mnie (amatora) akceptowalna:) Dzięki za pomoc (nakierowanie na mocniejszy sprzęt vs inwestowanie w starego grata).


sobota, 23 lipca 2016, 20:22
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Czy warto zmieniac AMD Phenom II X4 i 6gb (amator,gopro)
maast13 napisał(a):
Niestety do tego musiałbym doliczyć 1xSSD (300) + 2xHDD (~500) więc kwota robi się trochę powyżej moich pierwotnych widełek.
Stary komp musi być kompletny (już praktycznie sprzedany - w calości).

Wydajność rozumiem będzie niższa, ale myślę że dla mnie (amatora) akceptowalna:) Dzięki za pomoc (nakierowanie na mocniejszy sprzęt vs inwestowanie w starego grata).


Porównanie http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-3 ... e-i5-6600K

Możesz zrezygnować z kupna karty graficznej i wykorzystać tą która jest w i5-ce, a w późniejszym terminie coś lepszego kupić.


sobota, 23 lipca 2016, 20:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL