Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 10:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 After Effects - wydajna konfiguracja 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2016, 15:28
Posty: 2
Post After Effects - wydajna konfiguracja
Cześć :) Chciałbym się dowiedzieć co ogranicza wydajność podglądu w After Effects? Praca bardziej z animacjami graficznymi niż z materiałem wideo.
Obecnie mam np fps: 5/25 (NOT realtime) w paletce Info. W tym czasie monitor systemu pokazuje użyte 10 z 16 GB RAM, procesor 70%.
Używam CC2015. Konfig: i5-4690K@3500GHz, 16 GB RAM 1600 MHz, 2x SSD 250 GB. Asus GTX 960, Płyta Asus z97 pro gamer, Win10 Home. Monitor NecEA275UHD + mniejszy "na paletki" ;)

Czy dołożenie RAMu coś zmieni (jeśli teraz używany/zajęty jest w 2/3)? Maksymalnie mogę dać 32 GB (ze wzgl. na płytę).
Potrzeba więcej RAMu do płynnej pracy z podglądem?

Jak doczytałem, grafika GTX 960 nie pomoże w podglądzie oraz finalnym renderowaniu (nie jest wspierana)?

Lepiej dokładać do obecnego sprzętu czy zmieniać platformę (mam pewne możliwości zakupów do końca roku)?

Przyznaję, że sprzęt nie był składany z myślą o AE, a o ID/AI/PS/, jednak AE wciąga... :)


wtorek, 27 grudnia 2016, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: After Effects - wydajna konfiguracja
after wszystko ramka po ramce czyta z dysku, dekompresuje, buforuje itp wyswietla nakladajac kolejne efekty z uzyciem gpu albo i renderuje tylko gpu


czyli - dyski(ramdisk) -> cpu ->gpu

sprawdz jak działa z ramdysku to zobaczysz czy jest jakas roznica, przy malym projekcie to i dwa giga starczy


wtorek, 27 grudnia 2016, 15:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2016, 15:28
Posty: 2
Post Re: After Effects - wydajna konfiguracja
RamDysk przerabiałem ostatnio na Amidze :) Zgłębię temat i sprawdzę. Dzięki!

edit:
Przy przeniesieniu projektu na ramdysk, fps: 3/25 :(


wtorek, 27 grudnia 2016, 17:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: After Effects - wydajna konfiguracja
jeśli ramdysk chodzi wolniej od dysku to coś w konfiguracji albo systemie jest powalone


środa, 28 grudnia 2016, 01:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL