Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 17:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Chciałbym nauczyć się obróbki i montażu video vlogów i otworzyć swój kanał na YT. Do tego potrzebuję jakiś komputer stacjonarny. Wiem, że komputer do takich rzeczy jest dość wymagający i że muszę w to trochę zainwestować. Myślałem o takim zestawie: https://www.morele.net/inventory/info/e5Avrx/

Czy można by w nim coś edytować? Z tym że raczej na obniżenie ceny. Nie chce przeinwestować pieniędzy w coś czego jeszcze nie umiem robić i co nie będzie mi pewnie przynosić dochodów przez kilka lat.

Zastanawiam się też nam monitorem. Głównie chciałbym montować materiały w rozdzielczości 4K. I tutaj zastanawiam się nad monitorem lub monitorami. Zastanawiałem się nad 2 monitorami coś ala https://www.morele.net/monitor-benq-pd2700q-1130883/ Co prawda jest to tylko 2x 2K ale łatwiej byłoby mi się uczyć operując na 2 monitorach (1 do pracy a drugi do oglądania tutoriali). A może lepiej zainwestować w 1 monitor 4K? Nie chciałbym przeznaczyć więcej niż 3 tyś zł czy to na 2 monitory czy 1.

Komputera chciałbym też czasami poużywać do grania więc nie będzie tylko pod montowanie video.

Z góry dziękuję za pomoc i jakieś sugestie.


sobota, 21 października 2017, 16:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Potraktuj to jako pierwszy głos, a nie kompletny komentarz.
Na pierwszy rzut oka masz za drogie dyski pod system i pod archiwum, a natomiast nie widzę w ogóle dysku pod montaż.
Nie wiem jak te najnowsze Intele reagują na RAM, zobacz czy nie da się taniej.
Nie znam zasilacza.
Grafika jest jak rozumiem pewnym kompromisem, nie szkodzi. Nie wiemy jeszcze jaki program ma wspomagać, więc byle gry chodziły na razie. (Nie nabijam się, w razie osiągania dochodów, a więc i wymaganej maksymalnej wydajności, wymiana samej grafiki nie będzie problemem.)
Poczytaj sobie tematy z działu konfiguracja komputera.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 21 października 2017, 19:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
dzięki za odpowiedź, faktycznie powinienem napisać coś więcej...

Chce działać z pakietem adobe czyli premiere, lightroom, photoshop, after effects

Karta zgadza się jest to kompromis bo i tak wyjdzie mi około 10 tyś zł za wszystko a dla mnie to dużo pieniędzy jak na coś czego tak naprawdę nie będę potrafił długi czas wykorzystać. Myślę, że jak na początek pod moje potrzeby 1060 powinna wystarczyć, do 1080 musiałbym dołożyć ponad 1000 zł a to dla mnie na tą chwilę za dużo, poza tym grafikę można łatwo zmienić na lepszą gdy zajdzie taka potrzeba

do do dysku roboczego zapomniałem dodać, że mam SSD Samsunga evo 850 500GB 2,5"
dyski też będę miał w innych cenach bo akurat znam kogoś kto zajmuje się odzyskiem danych i też dyski sprzedaje:
samsung evo 850 250gb m2 za 350
wd blue 3TB za 350

co do zasilacza to jest to podobno dobry markowy i polecany zasilacz, także wybór nie był na chybił-trafił

ram chciałem corsaira ale podobno od kilku miesięcy ludzie narzekają na jakieś wadliwe partie i nie chcę ryzykować, ogólnie też te kości były polecane w kilku miejscach...


Najbardziej nie mogę się zdecydować jak to wszystko wyświetlić, czy dwa monitory 2K czy jeden monitor 4K czy może jeszcze coś innego?


PS. Przeglądałem trochę to forum i między innymi wywnioskowałem, że za 4k nic sensownego nie złożę i trzeba zainwestować więcej...


sobota, 21 października 2017, 20:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Pod Adobe nie potrzebujesz QSV możesz iść w rdzenie. Z drugiej strony dopiero zaczynasz nie zamykaj się w najcięższym pakiecie na świecie. Są edytory robiące użytek z QSV. Różnicę zobaczysz jak wrzucisz 4K na timeline i spróbujesz coś z tym zrobić. Mobo na z370 to narazie niewiadoma i haos z biosami. Tak zawsze jest z nowościami, tylko zaznaczam że kupujesz na oko bo ładnie wygląda...

Znajomy pytał mnie w mailu o nowy zestaw, tak mu odpowiedziałem:
Cytuj:
i7 8700K w x-comie za 1750
Płyta nie wiem, to świeża sprawa, tak że nie było testów porównawczych. Przydało by się coś z PCI żeby włożyć firewire, ale nie widzę takiej.
To chyba najtańsza MSI Z370 PC PRO 550zł
Pamiątki DDR4 2666MHZ na początek z jakies 16GB(2 kości po 8GB. Jest ich sporo, może CORSAIR VENGEANCE LED
Zasilacz to zalezy jaką kartę będziesz chciał wrzucić. Edius może pracować tylko na zintegrowanej, ale jakąś tam jeszcze do CUDA można było by mu wsadzić.
To można wyliczyć z kalkulatora, później w googlach wpisać polecane o wyliczonej wydajności.
Do tego jakiś porządny cooler, bo ten 12 wątkowy procesor się grzeje. Tu masz świeży ranking.
Do tego dyski, nie wiem czy potrzebujesz z nimi porady, ale na allegro znalazłem w fajnej cenie z 5letnią gwarancją. Systemowo wiadomo jakiś ssd.
Tu masz jakiś polski ranking na m.2(takie gniazdo masz na płycie, będzie szybciej niż na sata)
Obudowa wedle uznania, byle zmieścił się schładzacz(trzeba uwzględnić jego wysokość.

I tak ogólnikowo to tyle. Tanio jak pewnie sobie policzyłeś nie będzie, ale warto. To 6, a nie 4 rdzenie i 2x tyle wątków.

Bardzo ogólnie, nie miałem czasu siąść i szukać testów w czeluściach for dyskusyjnych...

Co do monitorów to co lubisz. Ja dziś męczę się jak mam tylko jeden, ale nie każdy edytor daje się rozczłonkować na parę okien. No i nie mam 4K, nadal nie dostaję takich zleceń, więc i palącej potrzeby wymiany nie ma. Jak bym jednak dziś składał to bardzo poważnie bym się nad tym zastanawiał. Do gier jednak... zapłacisz wydajnością.
W 4k wszystko jest maluśkie, zwłaszcza detale na które przy edycji powinno się zwracać uwagę. Tu wielkość ma znaczenie, a i tak czasem z wypiętą dupą trzeba będzie się przypatrywać w wybrany detal...

A co masz zamiar składać i jak często. Jeśli będziesz publikował często(np codziennie) to nie ma czasu na poważniejszą edycję, jeśli coś poważniejszego... Mam nadzieje że rozumiesz zależność, nie wszystko jemy dużą łyżką.

_________________
Obrazek


sobota, 21 października 2017, 21:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
robertnik, piszesz mi, że pod adobe nie muszę iść w QSV, mogę iść w rdzenie ale przecież wybrałem ten sam procesor 6 rdzeniowy i 12 wątkowy który Ty wymieniłeś. Co do płyty głównej to taka została mi polecona na innym forum komputerowym ale związanym z grami dlatego założyłem też temat tutaj. Nie wiedziałem nawet, że to nowość a już tym bardziej nie zależy mi na wyglądzie bo nie kręci mnie jak komp wygląda w środku :-)

Co do monitorów to może i faktycznie lepiej będzie wybrać monitor 2K bo na 4K wszystko będzie malutkie. W sumie bardziej mnie przekonuje opcja 2 monitorów bo to chyba większa wygoda jednak jest...
Myślę, że nie będę publikować super profesjonalnych filmów ale raczej jakieś tygodniowe vlogi więc tutaj czas pracy ma przewagę nad jakością.


niedziela, 22 października 2017, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Tyle że ja odpisywałem na prośbę o PC pod Ediusa, a ten potrzebuje QSV. Dla Premiere i gier to zbędny balast przeszkadzający tylko w podkręcaniu.
Tu masz jakieś porównanie w PP z wielordzeniowcami. Znaczącą rolę odgrywa w nim grafika, powinieneś na nią zwrócić uwagę. Adobe samo rekomenduje wybrane.
Co do płyty to nie wiadomo. Każda firma co jakiś czas wypuszcza crap. Wyszedłem z założenia że jak ma być w plecy to żeby było jak najmniej.

_________________
Obrazek


niedziela, 22 października 2017, 22:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
@robertnik w sumie masz racje co do płyty głównej. Przejrzałem to porównanie procesorów. a np wg Ciebie jaka karta byłaby lepsza do tego zestawu?


niedziela, 22 października 2017, 23:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Adobe w własnym spisie szereguje karty na 2 kategorie OpenCL i Cuda. Cuda jest wydajniejsza i powinieneś zwrócić uwagę ile takich jednostek karta ma.
Kupując Quadro stracisz optymalizację do gier, ale zyskasz mocy przy obróbce video(jak już się dorobisz będziesz mógł podłączyć monitor i oglądać 10bitowe video).

EDIT
Jak wspominałem Adobe to najcięższy pakiet na świecie.
Nie pracuję w nim. Pracuję w edytorze, który potrafi sprawnie działać na zintegrowanej grafice + w wybranych operacjach użyć dodatkowej. To Edius i na początek Ci go nie polecam, bo przede wszystkim jest drogi i początkującym nie wybacza błędów.
Ale sprawdź Magixa. To bardzo prosty edytor oczywiście z brakami do takich drogich kobył, ale ma wspaniałe funkcje już na starcie(synchronizacja po audio, cięcie audio do taktu, pozostaje tylko dosunięcie video i klip gotowy, automatyczna korekta koloru itd...). Próżno tego szukać w kobyłach i będzie działał w 4K na zintegrowanej karcie graficznej(zakup drogiej Nvidii będziesz mógł odłożyć w czasie).
Po amatorsku, ale lekko żwawo i przyjemnie, za niewielkie pieniądze.
Sprawdź go na swoim obecnym komputerze. Wbrew panującej opinii video da się skutecznie obrabiać na słabszych jednostkach. Wszystko zależy od narzędzi i stopnia ingerencji w materiał.
Do zdecydowanej większości youtubowych produkcji będzie aż nadto wystarczający.

EDIT2
Tak jeszcze odnośnie tych monitorów. Vlogerzy w zależności od tematyki dość często nagrywają pulpit. Jeśli będziesz się trzymał filmowych standardów rozdzielczości będzie mniejszy kłopot.

_________________
Obrazek


niedziela, 22 października 2017, 23:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
dziękuję bardzo za rady i propozycje, na pewno skorzystam i potestuje :-) co do monitora też wezmę to pod uwagę

a czy takie coś się nada?

https://www.displayspecifications.com/en/model/c50f63a

Nie szukam całkiem profesjonalnego sprzętu ale też nie chce kupić byle czego..


poniedziałek, 23 października 2017, 22:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Do gier nie wiem, w zasadzie nie gram. Do nagrywania pulpitu też nie bardzo bo to nie jest ani FHD, ani 4K i będziesz skalował albo w jedną, albo w drugą stronę.
Może inaczej. Sam pracuję na takim zestawie:

Obrazek

Kiedyś był nowy. Benqu mnie drażni, bo jak stoi kolo IPS to kole w oczy... ale mam go przykręconego do ściany(wymiana=remont). Oba są w FHD i nie ma problemu z skalowaniem pulpitu.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 23 października 2017, 23:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Cenowo 1 monitor FullHD + 4K wyjdą podobnie jak 2x 2K, a nawet jak nieco drożej, to taki zestaw ma o wiele większą funkcjonalność.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 24 października 2017, 14:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
hmmmm a dzisiaj wpadło mi takie coś

http://www.tomshardware.com/reviews/asu ... ,4427.html

ASUS PB 328Q

Może wystarczyłby 1 monitor WQHD 32"? Dość dobrą recenzję dostał w tym teście. 10 bitowy, 75Hz i ciekawa matryca nawet...


środa, 25 października 2017, 14:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Może, ale w kwestii skalowania na potrzeby video absolutnie nic się nie zmienia.

_________________
Obrazek


środa, 25 października 2017, 14:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 21 października 2017, 16:30
Posty: 13
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
zgadza sie ale nie mam zamiaru nic streamowac, bardziej chodzi mi czy np dzielac ekran poziomo na pol bede mial wygodna przestrzen robocza zeby dac na dol program do edycji video a na gorze pregladarke z tutorialem... monitor ma niby 32" ale tylko 92ddi wiec w WQHD wydaje mi sie ze przestrzen robocza nie bedzie jakas strasznie duza.... czy mam racje?


środa, 25 października 2017, 16:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: komputer stacjonarny do montazu wideo - co wybrac?
Zależy od edytora i Twoich upodobań.
U mnie w ediusie na 2 monitorach wygląda to tak:
Praca w oknie, video w nim jest.
Praca gdzie mam pełny podgląd video w FHD pixel jeden do jednego.
Zmiana z widoku jednego na drugi to dwukrotne kliknięcie w oknie playera.

Stosując taką rozdzielczość na jaką się uparłeś zawsze video było by skalowane 1440 nie jest popularnym standardem.

Oczywiście zrobisz jak uważasz ale ja wybrał bym 2 monitory z czego ten do podglądu w natywnej rozdzielczości video jakie przeważnie będziesz obrabiał, a drugi do timeline jakiś panoramiczny(wygodnie jak timeline jest długie).

EDIT
Tutoriale, jak bardzo ich w trakcie potrzebujesz to możesz sobie w komórce oglądać. To nie powinien być czynnik mający wpływ na budowę kompletu pod montaż video.

_________________
Obrazek


środa, 25 października 2017, 17:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL