Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 21:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Ujęcia filmu, widzę deja vu 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Ujęcia filmu, widzę deja vu
Witam
Mam problem, a mianowicie taki, że przedtem nie pobierałem aktualizacje do win 8, i jakoś chodziło przy 4 GB ram, bo to krótkie ujęcia, 2 min do 10 min. A używałem Premier 2017. I postanowiłem wyczyścić wszystko i jeszcze raz wgrać windowsa tylko tym razem pobrałem wszystkie uaktualnienia, i jest lipa.

I nie wiem czy to ram brakuje, bo jak oglądam w np. MPC to chodzi, a jak przeglądam i manipuluje to widzę deja vu, dwa razy to samo, 3 razy ten sam fragment. I jak daje stop to nawet nie jest ta chwila co w filmie. Tak jak by nie wydalało z pamięcią. Co o tym sądzicie ??


sobota, 26 maja 2018, 16:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
Zjawisko mi nie znane, Premiere nie używam, ale co do RAMu potwierdzam. Mało go. Masz dwie drogi. najprostsza to wgrać czystą wersję Ósemki jak miałeś ale wtedy nie podłączaj komputera do internetu. (Ewentualnie przez Linuksa). Nie instaluj innych programów, powyłączaj usługi. No tak, ale nie wiem jak tam abonament na Premiere, a brak netu... czyli jednak RAM.
Jak dodajesz RAM, to warto wtedy, gdy masz DDR 4. Jeżeli nie, to rozważ zmianę platformy na nowszą. RAM jest drogi. Jeszcze droższe są karty graficzne, ale procesory są tanie. Płytę porządną też już dostaniesz w rozsądnej cenie. Bo kupowanie starej generacji RAMu może być pułapką. Na razie stary zestaw - płyta, procesor, pamięci, sprzedasz. Później nie wiadomo.
Jeszcze dwie uwagi. Jak masz system 32bit, kupno RAMu nic nie da.
Jak masz kości DDR 4 i system 64bit, to dokup RAM, bez kombinowania.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 26 maja 2018, 18:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
Mam win 8 64 bitową. A kartę graficzną to mam laptopa :) , a przy filmikach 2 – 5 min to nie widzę potrzeby, jak na razie.


sobota, 26 maja 2018, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
robi wielki napisał(a):
postanowiłem wyczyścić wszystko i jeszcze raz wgrać windowsa


Instalacja systemu z płyty czy przywracanie z partycji recovery?


sobota, 26 maja 2018, 21:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
Dokładaj RAM i nie kombinuj. :wink: Jeżeli masz nowy system z partycji odzyskiwania, to przejrzyj czy potrzebujesz wszystkich programów, programików od producenta laptopa. Wywal niepotrzebne. Napisz jaki masz dysk twardy i czy tylko jeden. Osobny dysk na surówkę / montaż bardzo "upłynnia" montaż.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 27 maja 2018, 13:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
Już chyba wiem czemu, kodeki :)
Stare projekty chodzą dobrze (MPEG-1), a nowe z jakimiś kodekami (H.264) szwankują.

Możliwe to jest. ???


niedziela, 27 maja 2018, 14:35
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
I po konwertowaniu z kodeka H.264 na MPEG, tylko w formacie *.mp4, a nie na *.avi, ale jest w porządku. Już nie powtarza, nie zapętla się i nie ma „spóźnień”.


niedziela, 27 maja 2018, 15:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5179
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
Kodek mpeg2, nawet w wysokich rozdzielczościach jest dużo mniej wymagający niż H264, fakt. Zajmuje może trochę więcej miejsca, ale też kiedyś na wakacjach tak zrobiłem jak Ty. Miałem tylko laptop, a z sytuacji towarzyskiej wynikło że film muszę dać zaraz. Paręnaście minut filmu zrobiłem dwurdzeniowym procesorem, na jednym dysku SSD, też bez prawdziwej karty graficznej. :wink:
Trochę więcej RAMu jednak Ci nie zaszkodzi. :D

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 27 maja 2018, 17:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 19:35
Posty: 161
Post Re: Ujęcia filmu, widzę deja vu
no wie, ramy by się przydały. :(


niedziela, 27 maja 2018, 20:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL