Teraz jest niedziela, 17 stycznia 2021, 20:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Wymiana podzespolow 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2018, 12:30
Posty: 14
Post Wymiana podzespolow
Witam,

Udalo mi sie dostac w "spadku" dosc solidny komputer. Tak przynamniej mi sie wydawalo. Jednak jest problem przy odtwarzaniu materialow w HD lub 4K z GoPro 5, a o montazu to juz w ogole mozna zapomniec, bo tak zamula. Choc nie jestem ekspertem wydaje mi sie ze najslabsze punkty to brak dysku SSD i slaba karta graficzna (AMD Radeon HD 5450 ). Czy ktos moglyby doradzic na co zmienic? Z gory dziekuje za pomoc!

Plyta glowna to ASUS Z97-P. Ponizaj zamieszczam liste podzespolow z raportu Everesta.

Operating System Windows 7 Professional Media Center Edition 6.1.7601
CPU Properties:
CPU Type 4x , 3400 MHz
Instruction Set x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Original Clock 3400 MHz
L2 Cache 256 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)

Multi CPU:
CPU #0 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #1 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #2 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #3 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #4 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #5 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #6 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz
CPU #7 Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz, 3400 MHz

Physical Memory:
Total 8134 MB
Used 3223 MB
Free 4911 MB
Utilization 40 %

Swap Space:
Total 16267 MB
Used 4109 MB
Free 12157 MB
Utilization 25 %

Virtual Memory:
Total 24402 MB
Used 7333 MB
Free 17069 MB
Utilization 30 %
BIOS Unknown
Motherboard Unknown
PCI/AGP 1002-68F9: AMD Radeon HD 5450 [NoDB]
PCI/AGP 1002-AA68: High Definition Audio Controller [NoDB]
PCI/AGP 10EC-8168: Realtek PCIe GBE Family Controller [NoDB]
PCI/AGP 1B21-1080: PCI standard PCI-to-PCI bridge [NoDB]
PCI/AGP 8086-0C00: Intel(R) Xeon(R) processor E3 - 1200 v3/4th Gen Core processor DRAM Controller - 0C00 [NoDB]
PCI/AGP 8086-0C01: Intel(R) Xeon(R) processor E3 - 1200 v3/4th Gen Core processor PCI Express x16 Controller - 0C01 [NoDB]
PCI/AGP 8086-244E: Intel(R) 82801 PCI Bridge - 244E [NoDB]
PCI/AGP 8086-8C82: Intel(R) 9 Series Chipset Family SATA AHCI Controller [NoDB]
PCI/AGP 8086-8C90: Intel(R) 9 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 - 8C90 [NoDB]
PCI/AGP 8086-8C94: Intel(R) 9 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 - 8C94 [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CA0: High Definition Audio Controller [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CA2: Intel(R) 9 Series Chipset Family SMBus Host Controller - 8CA2 [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CA6: Standard Enhanced PCI to USB Host Controller [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CAD: Standard Enhanced PCI to USB Host Controller [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CB1: Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CBA: Intel(R) Management Engine Interface [NoDB]
PCI/AGP 8086-8CC4: Intel(R) Z97 Chipset LPC Controller - 8CC4 [NoDB]
PnP INT3F0D: Motherboard resources [NoDB]
PnP PNP0A0A: AMDA00 Interface [NoDB]


piątek, 27 kwietnia 2018, 12:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Wymiana podzespolow
Wypróbuj Magixa(na allegro jest skromniejsza wersja, za to w niższej cenie. Mogą być inne edytory wymienione na tej stronie), ale najpierw podłącz monitor pod integrę, zainstaluj najnowsze sterowniki Intela i ważne by w opcjach wybrać Intel Quick Sync Video, albo po prostu wskazać tą zintegrowaną w procesor kartę. Będzie działać płynnie.

_________________
Obrazek


piątek, 27 kwietnia 2018, 15:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2018, 12:30
Posty: 14
Post Re: Wymiana podzespolow
Dzieki za rade. Czy ktorys z tych programow jest darmowy zebym mogl sobie to przetestowac?


piątek, 27 kwietnia 2018, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Wymiana podzespolow
Te które znam nie są darmowe. Wymieniłem moim zdaniem najżwawszy z nich. Jak klikniesz w Magixa, do którego linkowałem wyżej to można pobrać wersję trial i przetestować.

Obrazek

_________________
Obrazek


piątek, 27 kwietnia 2018, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
naitsabes81 napisał(a):
o montazu to juz w ogole mozna zapomniec, bo tak zamula.


Jakiego programu do montażu dotąd używałeś?


sobota, 28 kwietnia 2018, 22:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2018, 12:30
Posty: 14
Post Re: Wymiana podzespolow
Mialem wersje testowa Adobe Premiere Pro 2.0 oraz GoPro Studio


wtorek, 1 maja 2018, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
Ściągnij, proszę, darmową wersję programu Speccy:
https://www.ccleaner.com/speccy

Zainstaluj na tym komputerze, uruchom, pozwól komputerowi "pochodzić"
jakieś 15 minut. Po tym czasie w programie Speccy z menu: Plik => Zapisz Zrzut
Zapisz plik (rozszerzenie .speccy) i udostępnij mi przez jakiś hosting - daj tu link.
To dokładniejszy program od Everesta i pozwoli mi lepiej ocenić podzespoły.

Szczerze pisząc, to jest komputer w technologii sprzed 8-9 lat i potrzebne są
dokładniejsze informacje, by ocenić czy można i warto modernizować go do
montażu na współczesnym oprogramowaniu i w rozdzielczości 4k.

To, co doradza Ci robertnik nie będzie działać, ani Magix ani inny program
korzystający z QSV. Do tego potrzebna jest zintegrowana karta graficzna
Intela - a ani chipset Z97 na płycie głównej, ani serwerowy procesor Xeon E3
jej nie mają.

Z dalszą pomocą wstrzymam się do wyników z programu Speccy.


wtorek, 1 maja 2018, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Wymiana podzespolow
Posiwiały napisał(a):
To, co doradza Ci robertnik nie będzie działać, ani Magix ani inny program
korzystający z QSV. Do tego potrzebna jest zintegrowana karta graficzna
Intela

Klik w i7-4770 pozycja Intel Quick Sync Video. A skąd wziął Ci się xeon... Majówka?
8 razy jest wymieniony w pierwszym poście.

_________________
Obrazek


wtorek, 1 maja 2018, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
Faktycznie. Przepraszam, robertnik, zwracam honor.
Umknęło mi to co jak byk, a zasugerowałem się driverami:

naitsabes81 napisał(a):
PCI/AGP 8086-0C00: Intel(R) Xeon(R) processor E3 - 1200 v3/4th Gen Core processor DRAM Controller - 0C00 [NoDB]
PCI/AGP 8086-0C01: Intel(R) Xeon(R) processor E3 - 1200 v3/4th Gen Core processor PCI Express x16 Controller - 0C01 [NoDB]


wtorek, 1 maja 2018, 23:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2018, 12:30
Posty: 14
Post Re: Wymiana podzespolow
http://speccy.piriform.com/results/1rgc ... venYQyrqT4

Plik
https://megawrzuta.pl/download/82690c14 ... e502e.html


czwartek, 3 maja 2018, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
Na razie WYŁĄCZ !!! ten komputer, bo pierwsze co rzuca się w oczy to
ekstremalnie wysokie temperatury procesora!!!

Załącznik:
warmalarm.jpg
warmalarm.jpg [ 73.18 | Przeglądane 209 razy ]


To już zagraża uszkodzeniem procesora.
W pierwszej kolejności komputer wymaga pewnie czyszczenia z kurzu i wymiany pasty termoprzewodzącej na procesorze.

Reszcie parametrów przyjrzę się na spokojnie.


czwartek, 3 maja 2018, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
Sebastianie, mam nadzieję że nadal jesteśmy w kontakcie i możesz korzystać z forum z innego komputera.

Wymuszony przepływ powietrza w obudowie komputera powoduje zasysanie kurzu z otoczenia. Kurz osiada wewnątrz, a ulubionym miejscem osadzania jest chłodzenie procesora. Jeśli komputer nie był czyszczony długi czas może to wyglądać na przykład tak:

Załącznik:
kurz2.jpg
kurz2.jpg [ 162.6 | Przeglądane 209 razy ]


Tworzy się filc kurzowy hamujący prawidłowy przepływ powietrza, odprowadzanie ciepła jest mocno utrudnione a skutkiem tego rośnie temperatura procesora. Chłodzenie z procesorem połączone jest warstwą pasty termoprzewodzącej, która starzeje się - wysycha - szybciej przy wysokich temperaturach.

Wszystko wskazuje na to, że cooler jest mocno zabrudzony, pasta zużyta i powinieneś oddać komputer do jakiegoś serwisu na czyszczenie i wymianę pasty. Nie jestem na bieżąco, sprawdź serwisy w Twojej okolicy, taka usługa to myślę zakres 35-70 funtów.

Można to robić samemu, ale jeśli nie masz w tym wprawy, to naprawdę łatwiej coś uszkodzić niż się wydaje.

Widzę temperatury bliskie stu stopni a graniczna temperatura spalenia tego procesora to około 104-105*C i te kilka stopni może wzrosnąć w czasie poniżej sekundy.Czyszczenie jest niezbędne.

Procesor jest wyposażony w mechanizm ochrony przed spaleniem, thermal throttling, polegający na obniżeniu taktowania rdzeni i zmniejszeniu wydzielania ciepła. Ale tu widać, że doszedł on do granic swoich możliwości:

Załącznik:
thermal throttling.jpg
thermal throttling.jpg [ 152.67 | Przeglądane 204 razy ]


Taktowanie procesora zostało obniżone z nominalnego 3400 MHz do 800 Mhz, czyli chyba maksymalnie, a i tak temperatura jest skrajnie wysoka.
Przy takim dławieniu zegara procesor pracuje już tak wolno, że praktycznie żadne oprogramowanie nie będzie funkcjonowało normalnie.
To tłumaczy częściowo kłopoty z odtwarzaniem jakiegokolwiek wideo i montażem.

Po wyczyszczeniu ten problem powinien zniknąć, chyba że zastosowano w ogóle zbyt słabe chłodzenie.
Czy możesz otworzyć obudowę i zrobić kilka fotek? Głównie coolera procesora i przy okazji zasilacza tak by dało się odczytać co tam w ogóle zamontowano.

Drugi problem jak dobrze podejrzewasz to obecne dyski talerzowe, oba 5400 rpm - oba nie nadają się do wideo.

Dalsze porady zależą od tego, na jakie oprogramowanie do montaży się zdecydujesz, bo rzeczywiście może być potrzebna też odpowiednia karta graficzna.

Napisz też, jakie masz doświadczenie w montażu i jak bardzo skomplikowane projekty chciałbyś realizować.

Ale w tej chwili priorytetem jest zbicie temperatury.


sobota, 5 maja 2018, 00:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 27 kwietnia 2018, 12:30
Posty: 14
Post Re: Wymiana podzespolow
Witaj,

Dzieki za pomoc. Udalo mi sie troche zbic temerature. Kolo 60-70 stopni obecnie. Wzrasta do 90 stopni jak otwarzam 4k czy HD. Wyczyscilem radiator i wentylator. Poza tym radiator nie byl docisniety to plyty glownej. Jaka paste polecasz?

Ponizej dzisiejsze wyniki ze speccy.

http://speccy.piriform.com/results/ggta ... hbFhF5xhCE

Z 10 lat temu montowalem na premiere pro (Poziom chyba troche wyzszy niz podstawowy, ale chetnie sie ucze i podszkole), wiec chyba najlatwiej bedzie mi wrocic do tego programu.

Ponizej zdjecia. Chyba warto zrobic porzadek z okablowaniem? Jak myslisz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek


poniedziałek, 7 maja 2018, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Wymiana podzespolow
Jeśli ruszałeś radiatorem i nie zmieniłeś pasty - nadal musisz "oszczędzać" ten procesor. Ciągle jest zagrożenie upaleniem procka. Używaj kompa jak najmniej, krótko i bez obciążeń, nawet takich jak odtwarzanie.

Dopiero późno wieczorem będę mógł Ci napisać więcej.


poniedziałek, 7 maja 2018, 17:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Wymiana podzespolow
To boxowy cooler Intela(z pudełka w którym był procesor). Nigdy nie powinien być na niego założony. Musisz zmienić na lepszy, a jak ma działać pod długim obciążeniem to bardziej niż przeciętnym, przykład. Musisz tylko zwrócić uwagę by był pod socket 1150.

Jeśli procesor pracował parę lat pod takim boxowym coolerem to istnieje ryzyko że pasta pod czapką to popękany kamień bez właściwości termoprzewodzących. Będzie to widać po założeniu porządnego cooleta(wszystkie w komplecie mają pastę).
Gdyby tak się stało czeka Cię skalpowanie i wymiana pasty pod IHS.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 7 maja 2018, 22:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL