Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 09:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 kwietnia 2009, 09:06
Posty: 18
Post Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
dzień dobry. mam prrogram movavi video suite 17. Mój konfig kompa:
- nowe mobo na platforme ryzena
- procesor Ryzen 5 1600 x - 6 rdzeni
- 16 giga ramu na dwóch kosciach
- dysk ssd kingstona 120 giga
- dysk plextora NVMe 256 giga PX 256M8
- karta Gforce 1050 ti - 4 giga ramu

Kiedy próbuje edytować na osi czasu materiał nagrany w 2.7 k kamerą Gopro6 nie mam niestety płynnego podglądu, zarówno w czasie przewijania jak i skakania na różne klatki. Po kliknięciu na inne miejsce osi czasu czekam nieraz kilkanaście sekund aż obraz wskoczy i ruszy. Często zdarza się , ze ruszy i zatrzyma się po chwili. Nie wiem czy problem leży po stronie software czy raczej , tak mysle, po stronie sprzętu. Jeżeli po stronie sprzętu to prosiłbym o podpowiedź co muszę wzmocnić w moim kompie aby działał płynnie.

Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Arek


poniedziałek, 2 lipca 2018, 23:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
Komputer silny. O ile nie robisz jakichś tragicznych błędów, albo nie masz totalnie skaszanionego Windowsa, czy setki wodotrysków w systemie, to powinno działać. Zrób próby: Raz zobacz jak się zachowuje w Movavi film taki sam film z Gopro 6, ale w mniejszej rozdzielczości, a potem przekonwertuj kawałeczek tego 2,7k (też sobie wymyślili rozdzielczość :mrgreen: ) na jakiś strawny dla Movavi kodek https://www.movavi.com/pl/suite/formats.html i zobacz efekt.
Jeżeli mniejszą rozdzielczość da się płynnie montować, to faktycznie coś z przepływnością w komputerze, ale jeżeli poprawę da konwersja, to będzie oznaczało że Movavi "nie lubi" tego akurat HEVC, w jakim zapisuje Gopro.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 lipca 2018, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 711
Post Re: Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
Czy jest szansa byś udostępnił problematyczne nagranie ? Sprawdził bym u siebie.


środa, 4 lipca 2018, 11:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 kwietnia 2009, 09:06
Posty: 18
Post Re: Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
Nieco odświeżam temat. Rozumiem , że w tej konfiguracji komp powinien materialy w tej rozdzielczości obsługiwać bez problemów. Chciałbym pracować na pinnaclu 22. jest po polsku a to dla mnie wielki plus. poza tym kiedyś na tym programie pracowŁEM I BYŁEM ZADOWOLONY. OCZYWIŚCIE SŁOWO " PRACOWAŁEM " JEST TROCHĘ NA wyrost, robiłem filmy ze swoich wakacji.

Prośba do Degenerado

czy mógłbyś coś dorzucić od siebie. Liczę sie z Twoją opinią. czy zmiana procka na Ryzena 1700 lub 1700 x poprawi komfort pracy z programem ? Pozdrawiam


środa, 14 listopada 2018, 00:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5171
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
zusia napisał(a):
Rozumiem że...

Rozumiem że skoro nie odnosisz się do postów fransua i mojego, to te kierunki rozwiązania problemu Ci nie wystarczają :D OK Żyjemy w wolnym kraju, ale z Degenerado jest mały kłopot. Zagląda tu rzadko, więc albo napisz do Niego na priv., albo na Filmuser. Przy okazji go pozdrów od nas.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 17 listopada 2018, 15:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 kwietnia 2009, 09:06
Posty: 18
Post Re: Problem z płynną edycją na osi czasu - proszę o pomoc.
cześć. Absolutnie nie odbierajcie mojego zapytania jako braku mojego zaufania do wasz\ej wiedzy. Tym bardziej , że korzystając z Waszych podpowiedzi upewniłem się , ze konfiguracja jest ok i komp powinien dać radę. do końca nie wiem co zrobiłem a tak prawdę mówiąc to nie wiem co zrobiła moja córka ale po zainstalowaniu pinnacla 22 i odinstalowaniu innych programów do edycji wszystko jakby zaczęło działać. Na razie badam temat i nie chcę zapeszać. jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam


sobota, 17 listopada 2018, 23:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL