Teraz jest sobota, 23 lutego 2019, 00:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Przycinanie obrazu w Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 17:12
Posty: 6
Post Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Witam.

Mam dosyć specyficzny problem z montażem filmów w Adobe Premiere CC 2018.
Bardzo ciężko montuje mi sie filmy ze względu na ciągłe przycinanie się (zrywanie) obrazu. W oknie przeglądania materiału, jest w miarę ok, natomiast najgorzej jest już gdy odtwarzam pliki na timelinie, oczywiście im więcej plików na timelinie tym bardziej zrywa. Totalnie najgorzej jest jak montuje dłuższy film (np 1h) i przeskakuję np ze środka na początek wtedy najbardziej przycina. Na tą chwilę pomagam sobie tak że montuję krótkie kilku minutowe urywki w osobnych sekwencjach a na końcu łączę je dopiero w całość. Generalnie pracuję na plikach z lustrzanek canonowskich. Materiał 4k z GH5 to już w ogóle zacina na maxa. Z góry mówię tu o surowym obrazie bez efektów, obróbki kolorów itp. to nie ma znaczenia. Wydaje mi się że puszka którą mam powinna łykać materiał z canonów bez problemu więc nie wiem w czym tkwi problem.

Posiadam:
Płyta: ASUS X99-A
Procek: i7-5820k 3.3MHZ 15MB
Grafika: Gforce GTX970 (Gigabyte)
Dysk system i premiere na nim: SP v70 ssd
Dysk na którym montuję: WD 4005 FZBX 256Mb Cache


wtorek, 8 stycznia 2019, 19:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 884
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Wstępnie wszystko wskazuje na niewystarczającą wydajność systemu dysków.
Wąskim gardłem wydaje się być dysk talerzowy. Ale możemy to trochę potestować, jeśli chcesz.
Powiedz jeszcze ile masz zainstalowane pamięci RAM i który system operacyjny.


wtorek, 8 stycznia 2019, 21:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 17:12
Posty: 6
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Cytuj:
Powiedz jeszcze ile masz zainstalowane pamięci RAM i który system operacyjny


Aaa no przecież zapomniałem o ramie i systemie :D
Mam 16GB DDR4 -3200 G.Skill, System Win7.
Dodam tylko że na takim dysku WD montowałem wcześniej takie same pliki na dużo słabszej puszce marketowej z i5 i 8GB ram, i wiadomo nie było szału ale w miarę płynnie dało się montować w porównaniu z tym co teraz mam.


wtorek, 8 stycznia 2019, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 884
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Może są i inne przyczyny, ale zacznijmy od dysków. Chyba, że jesteś z Warszawy, to mogę Ci polecić dobrego fachowca.

Ściągnij sobie ATTO i przetestuj oba dyski, wklej tu wyeksportowane obrazki wyników.
https://www.atto.com/disk-benchmark/

Ściągnij też miernik opóźnień i powiedz co pokazuje kiedy nic nie robisz na komputerze a co w czasie odtwarzania w Premierze Twojego projektu. Najlepiej zamieść zrzuty ekranu.
https://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml

Następnie obejdźmy dysk talerzowy i sprawdzimy jak działa reszta.
Ściągnij program do zakładania dysku w pamięci RAM
https://www.raymond.cc/blog/download/did/3880/
Prosty program, ogarniesz. Załóż dysk 6 GB, wrzuć na niego 2-3 GB swoich materiałów, załóż nowy projekt w Premierze *, pomontuj coś i zobacz czy przycina.
*Jeśli wiesz jak, przenieś też cache Premiery do RAMdysku.

Po wszystkim zdemontuj RAMdysk, żeby nie przeszkadzał w jakichś dalszych testach.


środa, 9 stycznia 2019, 00:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 17:12
Posty: 6
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Ok zrobiłem wszystkie testy, w załącznikach przesyłam screeney
Jeżeli chodzi o RAMDisk to zrobiłem jak mówiłeś. Dalej gdy przeskakiwałem po timelinie obraz zrywał, ale tylko przy pierwszym odtworzeniu. Pomagało dopiero zatrzymanie odtwarzania na 2-3sec i po ponownym włączeniu jest już ok,
lecz wydaje mi się że 3gb materiał to za mało i przy bardziej rozbudowanym projekcie sytuacja była by taka sama jak wcześniej.


Załączniki:
dyski test.jpg
dyski test.jpg [ 286.84 | Przeglądane 20 razy ]
miernik opóźnień.jpg
miernik opóźnień.jpg [ 167.19 | Przeglądane 16 razy ]
środa, 9 stycznia 2019, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 349
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Zwróć się do Degenerado, on ci na pewno pomoże, także zdalnie.


środa, 9 stycznia 2019, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1267
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Wyłącz high quality playback.

Sposób na skrócenie lagu: po skoku na timeline trzeba poczekać ok. 1 sek i wcisnąć strzałkę w prawo (1 frame forward). To jakby resetuje podgląd.

Sposób na poprawienie płynnego odtwarzania: po zacięciu trzeba poczekać ok 1 sek i wcisnąć "play" (jeśli wciskasz natychmiast to dalej będzie cięło).

U mnie prawdopodobieństwo zacinania podglądu zależy najbardziej od tego czy skacze się po timeline; po dużym skoku na timeline i wciśnięciu "play" podgląd zacina się zawsze, przy mniejszym skoku i wciśnięciu "play" zacina się często, a podczas odtwarzania/pauzowania materiału "ciągiem" (bez skakania po timeline) zacinanie od razu pojawia się rzadko (ale jednak), ale po jakimś czasie lub przy zmianie klipu (czyli głowica zaczyna czytać kolejny klip) pojawia się dość często.

Jest też różnica Win 7 a Win 10. Dopiero co robiłem porównanie (Premiere cc 2018) 1h i 3,5h timeline'ów w 4K XAVC i playback na Win 10 wypada zauważalnie lepiej.

Dla porównania zrobiłem jeszcze identyczne testy w Davinci Resolve 15 free
Zarówno na Win7 jak i Win10. Ten sam materiał, te same sekwencje (długość, ustawienia) i w Davincim nie zacina w ogóle, a lag jest mały (ok. 0,5 sek) niezależnie od długości skoku głowicy na timeline.


czwartek, 10 stycznia 2019, 06:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 17:12
Posty: 6
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
grabos dokładnie mam tak samo jak opisałeś i też dokładnie tak sobie pomagam odczekując chwilkę przed włączeniem play, lecz montując codziennie po 8 godzin jest to dosyć uciążliwe i denerwujące, tym bardziej tak jak pisałem, wcześniej na słabszym sprzęcie lepiej mi się montowało. Może to faktycznie kwestia systemu mam win7 Home Premium 64. Na starym kompie miałem Professional, albo faktycznie na tą 10tkę przejść.


czwartek, 10 stycznia 2019, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 884
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
System zawsze można zmienić, ale śmiem powątpiewać czy to rozwiąże problem.
chrisanger, jeśli dobrze rozumiem, normalnie obraz nie jest płynny przy odtwarzaniu, szarpie, gubi klatki. Natomiast korzystając z ramdysku otrzymałeś płynny podgląd tylko z lagami na startach odtwarzania, tak?

Masz coś do nagrania monitora, kamerkę, telefon? Bo soft do przechwytywania obrazu sfałszuje wyniki.
Włącz sobie DogEars w Premierce i pokaż mi jeszcze jak to wygląda kiedy normalnie montujesz. Staraj się tak nagrać, żebym widział dane z renderera, coś takiego:
https://drive.google.com/file/d/1EDJSvbjDdLotd7SXWUraylZKq3SUsJiS/view?usp=sharing


czwartek, 10 stycznia 2019, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1267
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Można oczywiście zmieniać system na Win10 zmieniać lub modernizowac sprzęt i tracić całe dnie na szukanie przyczyny.
Proponuję jednak znacznie tańsze (0 zł do maks 200 zł) i prostsze rozwiązanie.

Zacznijmy od konkluzji, że silnik renderujący Premiere ma po prostu (od zawsze) problem z szybkim dekodowaniem kodeków takich jak H.264, HEVC czy nawet xvid. Czy edytuje się materiały full res H.264 w HD czy w 4K, czy np. 4K w 1/4 res., to playback w różnych sytuacjach zachowuje się podobnie. Ty masz nowszy komp od mojego - 2 razy szybszy procek, szybszą kartę, szybsze dyski (ja nie mam żadnego SSD) i generalnie mamy te same problemy z playbackiem surówki H.264. Czyli problem nie tkwi w za dużej rozdzielczości, za dużym bitrate, za małym RAM/ V-RAM. Problem tkwi w dekodowaniu przez Premiere kodeków z kompresją międzyklatkową.
Zrób sobie taki test. Wrzuć materiał 4K z GH5 do Media Encodera. Rozdzielczość ustaw na 4K ale konwersja jakimś kodekiem z rodziny intermadiate, np. DNx, Cineform, Prores. Ja polecam Cineform bo ten kodek jest najlepiej zoptymalizowany pod kątem szybkości/jakości i ma większą skalę bitrate od innych. Na dole wklejam skrina z ustawieniami, które dla 4K zapewniają bitrate w okolicach 150-200 mbps czyli tyle co średni 4K XAVC. Przekonwertuj i sprawdź jak chodzi playback, bedziesz zachwycony :) Niezależnie od tego ile godzin materiału wpompujesz na timeline w takim kodeku jak Cineform (pod warunkiem zachowania umiaru w bitrate), to playback i skakanie po timeline będzie śmigać jakbyś edytował jednego jpega o wielkości znaczka pocztowego.

Więc rozwiązanie polega na korzystaniu z opcji Ingest. Jeśli potrzebujesz podglądu wysokiej rozdzielczości/jakości to dokup 2-3 terowy zwykły dysk za 200 zł, bo proxy w 4K może trochę ci zawalić SSD'ka (preset ingest dla rozdzielczości 4k trzeba utworzyć samemu, bo twórcy tego modułu takich dziwactw jak konwersja z cięzkodekodowalnego formatu na format zerogravity w tej samej rozdzielczości nie przewidzieli)
A jeśli nie potrzebujesz 4k i akceptujesz niższe rozdzielczości proxy, to po prostu przewalaj wszystko na mniejszą rozdzielczość za pomocą gotowych presetów. Takie pliki proxy można w dowolnej chwili usunąć.

Co do pomysłu zmiany systemu na Win10. Na pewno troche przyspieszy pracę, ale lagi i zacinanie, choć na pewno w mniejszym stopniu niż na Win7, będą występować nadal na tym samym materiale. Ale są przecież różne formaty/implementacje H.264 więc problem zacinania będzie się zwiększał/ zmniejszał w zależności od formatu. U mnie np. XAVC 250 mbps z Sony FS7 czyta sie bardzo dobrze, XAVC 100mbps z Sony A7 czyta sie juz gorzej, H.264 60mbps z DJI Phantom czyta się fatalnie itd. O ile nie masz maszyny za 3 razy tyle co Twoja obecna, to zawsze trafisz na materiał H.264 który będzie zacinać.

Reasumując, konwerjsa do formatu intermediate to najtańsze i pewne rozwiązanie. Zazwyczaj jedna do dwóch godzin konwersji surówki przez Media Encodera i wolne kilka-kilkadziesiąt giga na dysku rozwiązuje wszelkie problemy z playbackiem. Po skończeniu roboty wywalamy proxy czyli cała zabawa kosztowała tyle co zapalona przez 2h żarówka 100 W.

skrin:
Załącznik:
ustawCineform.cr.jpg
ustawCineform.cr.jpg [ 82.81 | Przeglądane 18 razy ]


Posiwiały,
Mam te same problemy w Premiere z playbackiem co autor wątku, które w Davinci znikają. Czyli problem nie jest hardware'owy tylko softwrare'owy. Co więcej Premiere ma wbudowane narzędzie, żeby bez żadnego wysiłku to obejść... Cała ta gimnastyka, w moim przekonaniu, to niepotrzebna strata czasu.


piątek, 11 stycznia 2019, 03:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 884
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
@chrisanger
Pozwolisz, że sobie z grabosem zamienimy kilka słów na boku Twojego wątku?
Bo chyba nie masz wyjścia. :lol: Wybacz.

@Marcinie, zawsze fajnie mi się z Tobą rozmawia, i mam nadzieję że Ci w niczym nie przeszkadzam i niczego nie narzucam.
Oczywiście masz rację, że po coś są intermediaty i proxy, z ich zaletami i wadami, i że powszechnie się je stosuje w profesjonalnym workflow z powodu konkretnych korzyści.
Z drugiej strony nie tylko Adobe wkłada spory wysiłek w umożliwienie pracy natywnej z kodekami konsumenckimi, na możliwie najniższej mocy sprzęcie. To też się z powietrza nie wzięło.

grabos napisał(a):
Cała ta gimnastyka, w moim przekonaniu, to niepotrzebna strata czasu.


I tu się różnimy. Może tak spróbuję wyjaśnić:
Jak pójdziesz do kiepskiego lekarza z katarem, to przepisze Ci coś na katar i nawet na Ciebie nie spojrzy. Przecież prosta sprawa - katar. Chyba każdy ubezpieczony w jakimś Shit-Medzie zna procedurę 4-ro minutowych wizyt.
Inny lekarz Cię zbada i popyta, bo głupio by mu było gdyby nie zauważył, że oprócz kataru masz żółtaczkę, marskość wątroby, stan przedzawałowy, albo wszystko to na raz.
Kiedy pojawia się ktoś nowy na forum ja nie znam jego wiedzy, doświadczenia, i nic o jego kompie nie wiem. No, tyle że kicha i zatyka mu się nos. :)
Rutynowo robię "przegląd samochodu" pod kątem objawów, zwłaszcza jeśli widzę że pojazd nie zszedł wczoraj z fabryki.
Jestem czynny zawodowo, dla forum mam tyle czasu ile mam, nie trwa to pięć minut -fakt. Ale staram się pomagać rzetelnie i na możliwie wysokim poziomie. I prywatnie mam taką filozofię, że lepiej mieć pięciu troskliwych przyjaciół co poświęcą ci czas niż 5 000 niefrasobliwych znajomych.
Życie daje wybór. Są shit-medy na szybko, czaty, fejsy, fora gazetowe. Są serwisy komputerowe na NFZ - nie wiadomo kiedy i nie wiadomo czy dobrze.

Zakładam, że jeśli ktoś trafia na nasze forum, to szuka czegoś więcej niż znajdzie gdzie indziej. Szuka "prywatnej praktyki" doświadczonych lekarzy, dobrej diagnostyki, udanych operacji, leków skutecznych a nie suplementów z reklam.
Tylko taką ofertą forum się utrzyma w zalewie "social media" z fajerwerkami.

Jest tu ciągle wcale nie taka mała, fachowa i niekłótliwa ekipa, i to w zasadzie za darmo - tylko za cenę poświęconego czasu...


piątek, 11 stycznia 2019, 07:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 884
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
chrisanger, mam nadzieję, że nie potraktowałeś porady zmiany OS jako uniwersalne panaceum które zlikwiduje Twoje problemy.
I mam nadzieję, że to nie koniec rozmowy.

Z tego co na razie widać - responsywność systemu dobra.
Dysk HDD odpowiada prawidłowo, tu jest tylko kwestia na ile on jest zapełniony i czy go defragmentujesz. Opóźnienia wynikające z czasu dostępu dysku są składową końcowych lagów obrazu i wpływają na gubienie klatek.

Dysk SSD jest kapryśny w zapisie. Tu trzeba zapytać - jaka to pojemność, jak długo jest użytkowany, czy obsługuje pliki tymczasowe systemu i Premiery - bo takie ma ona domyślne ustawienia. Może być tak, że ten dysk jest już znacznie zajechany i będzie dożynany wymianą zawartości na nowy system, który bez tweakowania będzie eksploatował dysk systemowy znacznie intensywniej niż win7.

Ponieważ masz procesor bez zintegrowanej grafiki, sprawdź w ustawieniach PP i AME czy nie masz przypadkiem włączonej akceleracji na Intelu. To najczęstsza przyczyna drastycznych spadków płynności odtwarzania.
Załącznik:
intel.jpg
intel.jpg [ 7.3 | Przeglądane 387 razy ]


Więcej na razie nie mogę napisać, musiałbyś pokazać mi jak to dokładnie wygląda, tak jak prosiłem powyżej.


piątek, 11 stycznia 2019, 15:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2019, 17:12
Posty: 6
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Przepraszam że dopiero odpisuję ale przez weekend nie miałem dostępu do komputera. Sprawa rozwiązana! oczywiście wszystko przez moje niedopatrzenie i nieogarnięcie :D Byłem święcie przekonany że montuję na dysku WD 4005 FZBX, a okazuje się ze montowałem na dysku Seagate Ironwolf Pro 4TB który wcześniej używałem tylko jako backup, bo to chyba jest jakiś serwerowy dysk. Jakiś czas temu dokładałem dysk i czyściłem pozostałe i pewnie wtedy mi się wszystko pomieszało. Oczywiście trzeba było zacząć właśnie od sprawdzenia tego, ale tak to jest jak człowiek jest przekonany na 100000%. Ogólnie na WD wszystko działa tak jak dawniej, jest lekki lag przy przeskoku na timelinie ale jest on na tyle krótki że nie wpływa to na dyskomfort pracy. Oczywiście materiał z 4k z Gh5 dalej laguje, no ale tutaj to tylko M2 ratuje, na szczęście bardzo rzadko pracuję z tym materiałem. Przepraszam was za niepotrzebne zajmowanie czasu no i oczywiście dziękuję bardzo za pomoc. Oczywiście zostanę na forum, z chęcią pomogę w kwestiach montażu :) Pozdrawiam.


poniedziałek, 14 stycznia 2019, 13:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4648
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
Jak widać nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 14 stycznia 2019, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1267
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Przycinanie obrazu w Adobe Premiere
" na WD wszystko działa tak jak dawniej, jest lekki lag przy przeskoku na timelinie ale jest on na tyle krótki że nie wpływa to na dyskomfort pracy. Oczywiście materiał z 4k z Gh5 dalej laguje, no ale tutaj to tylko M2 ratuje,"

Mógłbyś sprecyzować jakie konkretnie masz materiały z Canona i GH5? Podaj plis kodek, rozdzielczość, fps i bitrate dla każdego z tych (albo wklej zrzuty z Mediainfo).

Acha i jeszcze bym poprosił o informację co konkretnie przekierowaleś z HDD na SSD.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 stycznia 2019, 18:54 przez grabos, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 14 stycznia 2019, 18:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL