Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Montaż 4K, update PC, dyski, GPU 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 lutego 2019, 08:59
Posty: 3
Post Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Witam,

PC:
MSI TOMAHAWK B350 + Ryzen 1700 + GTX 660 + 32GB RAM
dyski: 1x M2 (Samsung 970 Evo Plus 512GB) + 2x SSD (Samsung 860 EVO 500GB // CRUCIAL MX500 250GB) + 1x HDD Toshiba 3TB.

Montaż filmów, Adobe Premiere 2019. Materiał 4K + FULLHD.

Zamówiony GTX 1080TI, będzie update dziś lub jutro.

Myślę w końcu nad poprawną konfiguracją dysków, czy tak jak niżej będzie ok ?

SSD CRUCIAL - OS+Premiere
M2 - Preview
SSD SAMSUNG - tempy/cache/export
HDD - Surówka

Czy przy takim setupie po zmianie GPU i konfiguracji dysków jw. będzie to sprawnie działało? Na ten moment przy GTX660 podgląd na timeline to jakaś tragedia.

Co jeszcze mogę zrobić, żeby usprawnić pracę?

Z góry dziękuje


czwartek, 28 lutego 2019, 09:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Jak ustalimy co to preview, a co to surówka, mamy szanse coś ustalić.
HDD według mojej terminologii to magazyn. Jak dobry i szybki, a docelowe pliki nieduże, na przykład H264 1080p o niezbyt wysilonym bitrate, to pierwsza jedna trzecia powierzchni HDD (najszybsze sektory) jako osobna partycja, nadaje się nawet na odbiór eksportu*. Jeszcze lepiej na miejsce docelowe eksportu nadaje się SSD, ale z tych co nie tracą tempa zapisu, podczas ciągłej pracy. Kłaniają się tu SSD na MLC, odporne na przegrzanie, testowane na zapis bardzo dużych plików. Wracając do HDD, to na surówkę, dźwięki, grafikę... do montażu nadaje się on zdecydowanie gorzej. Tu lepszy jest SSD ze swoim szybkim czasem reakcji przy odczycie i szybkością odczytu.

*eksport to po zmontowaniu filmu do postaci ostatecznie zaakceptowanej, utworzenie fizycznie filmu w takiej postaci jaką damy do oglądania.
Bo projekt, to jest tylko zapis odnośników / adresów, do surówki i dodatków, efektów i filtrów programu, a nie gotowy, zapisany plik z filmem.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 lutego 2019, 11:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 lutego 2019, 08:59
Posty: 3
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Preview czyli mam na myśli materiał na którym aktualnie pracuję, na tym samym dysku sam projekt z premiere.

Surówka czyli kopie zapasowe, pozostałe materiały które leżą i czekają na montaż.

W tym przypadku gdzie lepiej przerzucić EXPORT, bo jak rozumiem nie powinien być na jednym dysku z tempami?


czwartek, 28 lutego 2019, 11:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Na eksport zamienił bym jeden z SSD SATA, na jakiś oparty na kościach MLC z dobrymi wynikami ciągłego zapisu. Na przykład https://www.ceneo.pl/60016028, albo poszukaj na forach / w testach coś tańszego.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 lutego 2019, 12:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 lutego 2019, 08:59
Posty: 3
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Reszta podział ok ?


czwartek, 28 lutego 2019, 12:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Wydaje mi się OK, ale nie wgłębiałem się w temat, bo nie używam Premiere. Podbijam więc, żeby ktoś z praktyki jeszcze rzucił okiem, bo każdy program ma delikatnie, (a czasem konkretnie) inne wymagania. :wink:

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 lutego 2019, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 346
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Wszyscy wszędzie piszą o wpływie dysków na szybkość pracy AP i AE. Zainwestowałem w dysk M.2 i dodatkowy SSD i nie widzę żadnych efektów. Zarówno w czasie edycji jak i eksportu dyski obciążone są na poziomie kilku procent. Grafika, procesor, ram owszem dają zauważalne efekty, ale z dysków nie zauważyłem. Co prawda operuję głównie na plikach fullHD może w 4k byłoby inaczej?

_________________
Nikon Z6, 3x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D750, D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, ZHIYUN Weebill Lab, Mavic Pro, Lumix FZ-2000


piątek, 1 marca 2019, 14:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1104
Post Re: Montaż 4K, update PC, dyski, GPU
Jeśli chodzi o transfer to strumień danych zależy od rozdzielczości. Zależy też czy obraz to jedna warstwa czy więcej, bo wtedy więcej plików naraz ciągniemy z dysku. I im niższy stopień kompresji tym większy transfer potrzebny.

W tym komputerze obraz tnie, bo brakuje mocy obliczeniowej.
Aktualna Premiera jest softem trzeciej generacji wsparcia sprzętowego, z wymagającymi kodekami i wysokimi rozdzielczościami potrzebuje korzystać z obu GPU. I intelowskiej w procesorze i dedykowanej Nvidii.
A w tym konfigu jest tylko jedna architektura graficzna.


piątek, 1 marca 2019, 21:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL