Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 16:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Ryzen 3900x 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 23
Post Ryzen 3900x
Witam... Zamierzam złożyć nowy komp do adobe premerie 2019 pod ryzenem 3900x i naszły mnie wątpliwości stąd moje pytanie... Czy to prawda że pod Ryzenem 3900x nie można włączyć akceleracji GPU w premierze.. ? i Czy lepszym rozwiązaniem nie będzie 9900k + rtx 2070 super ?? Kusi mnie trochę 12 rdzeni....


piątek, 20 września 2019, 03:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4883
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ryzen 3900x
Coś tam ludzie próbują: test, tłumaczenie.
Powiedz skąd masz taką informację, że Ryzeny blokują GPU?

_________________
最诚挚的问候


sobota, 21 września 2019, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 525
Post Re: Ryzen 3900x
Może chodzi o iGPU, którego w AMD nie ma ? Tak czy siak lepiej jednak w przypadku Adobe iść w Intela. Od siebie dodam, że sam "używam" AMD 7 3700x i daleki jestem od zachwytu. Wydajność jest na wysokim poziomie ale ogólna praca platformy pozostawia wiele do życzenia. Problem z BIOS-em a co za tym idzie płytami. Jest porażka. Niespełna miesiąc od zakupu a już drugi raz zwrot. Może pech a może urok bycia "betatesterem" AMD z rodziny 3000.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


sobota, 21 września 2019, 16:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1144
Post Re: Ryzen 3900x
Załącznik:
HA.jpg
HA.jpg [ 136.44 | Przeglądane 38 razy ]


OLIVIER 32, czy powyższa tabelka jest dla Ciebie zrozumiała, czy trzeba ją jakoś przetłumaczyć?

Źródło:
https://helpx.adobe.com/pl/premiere-pro/system-requirements/2019-1.html#hardware-acceleration-system-requirements


sobota, 21 września 2019, 18:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 23
Post Re: Ryzen 3900x
czyli generalnie lepiej 9900k plus dobra grafika.... a tyle dobrego naczytałem się o nowych Ryzenach...


niedziela, 22 września 2019, 01:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4883
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ryzen 3900x
Dobrze się naczytałeś. Z kilkoma zastrzeżeniami: Nawet w teście który zalinkowałem widać, że praca z najważniejszymi kodekami lepiej wychodzi w asyście integry intela i to integry od wersji 7 procesora w górę. Należy się domyślać że będzie to niedługo od i5 8400 w górę, potem od i5 9600K w górę (dla FullHD), bo świat nie stoi w miejscu.
Druga sprawa to fakt że do montażu nie watro stosować nowinek, bo zanim naprawią bugi, to... w grach jest to do przyjęcia, bo tylko denerwuje, ale w montażu to dyskwalifikacja.

Twórca programu rekomenduje Intela. W dawnych czasach napatrzyłem się na takie rekomendacje. Za niektóre w Europie Intel zapłacił karę, za ich opłacanie na granicy łapówki. Tu jednak rekomendacja ma podstawy.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 22 września 2019, 10:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 9 lutego 2011, 22:28
Posty: 136
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Ryzen 3900x
Mam Threadrippera 1950x pierwszej generacji który zjada i9. Ponad rok temu robiłem testy na APP i w 8k przy 50p dopiero włączałem proxy. Te testy na http://www.pugetsystems.com są przekłamane.

@OLIVIER 32 nie namawiam cię na Ryzeny, ale jak chcesz mieć naprawdę dobrą maszynę do montażu bierz Threadrippera. Druga generacja jest bardziej dopracowana, a zaraz pojawi się trzecia.

Threadrippery mają porządną sekcję zasilania o wiele więcej lini pci express możesz połączyć kilka kart graficznych.

Ryzeny 3 generacji mają problemy z zasilaniem.


niedziela, 22 września 2019, 23:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 23
Post Re: Ryzen 3900x
no więc.. jestem już po zakupie Ryzena 3900x i.... jestem mega zadowolony... praca pod AP jest idealna, wszystko śmiga aż chce się pracować, 12 rdzeni robi świetną robotę, po tygodniu pracy jak na razie nie widzę minusów.


sobota, 9 listopada 2019, 01:48
Zobacz profil
Online
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 70
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Ryzen 3900x
Cześć OLIVER 32
Trafiłem na Ciebie bo sam szukałem pomocy z Ryzenem w APP (mój wątek tutaj : viewtopic.php?f=15&t=43937).

Mam do Ciebie kilka pytań:
- z jakiego konfigu się przesiadłeś że widzisz ogromną zmianę (jaki przysost faktycznej mocy - w czym widoczny? Czy jest to preview, rendering time i wrażenia ogólne bo nowe (ale jak też tak miałem na początku R2700X a teraz kupiłem 3900X).
- jakie pliki obrabiasz i jak duże są to projekty?
- jaka reszta konfiguracji?

Będę wdzięczny za odpowiedź.
Michał

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


piątek, 15 listopada 2019, 09:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 23
Post Re: Ryzen 3900x
Ryzen 3900x, Asus TUF-Gaming x-570 Plus, 64gb RAM, dyski m.2 2TB i 1Tb na montaż filmów, ssd 500gb system i 500gb na pliki z AP i LR, reszta na telerzech ok 10 GB. Przesiadłem się z i7 i 16gb ram ale nie pamietam modelu procka miał z 6 lat ... Montuje filmy do max 2 h ( wesela ), przy okazji przesiadłem się na AP 2019, i trudno mi nazwać to przyspieszeniem bo wczorajszy render filmu 2 h zajął mi ok 40 min... nie wiem na ile jest to spowodowane nowym kompem a na ile nowym AP ale nie żałuję ani złotówki, poza tym przy obróbce nie mam żadnych problemow. AP ani razu nie zawiesił się... wszystko pracuje płynnie.


piątek, 15 listopada 2019, 19:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 23
Post Re: Ryzen 3900x
Jedyny problem to chłodzenie Ryzena... podczas renderu osiągał 90 stopni... ale już czeka na niego chłodzenie wodne


piątek, 15 listopada 2019, 19:28
Zobacz profil
Online
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 70
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Ryzen 3900x
O, fajnie że odpisałeś.
Czy to jest 1080 czy 4k? Czym kręcisz (bitrate itp.) ? Jaka grafika i jak skomplikowane są te projekty? Czy jest stabilizacja, neat video i kolorowanka?
Czy jaki duży projekt pozwala na skakanie myszą po time line w 100% jakości?
Czy używasz proxy?

Faktyczne wszystko działa jak należy?

P.S. sprawdź PM

Mój 2700X podczas renderu osiąga 70st na AC.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


środa, 20 listopada 2019, 14:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL