Teraz jest sobota, 29 lutego 2020, 15:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Witam serdecznie,
Jestem totalnie zielony w temacie i chciałbym zasięgnąć porady osób, które mają szersze pojęcie ode mnie.
Planuję zakup komputera do edycji zdjęć oraz wideo.
Programy w jakich mam zamiar pracować:
Adobe Photoshop, lightroom, Adobe Premiere, Sony Vegas, plus z doskoku jakieś grafiki 3d
Materiał wideo będzie w fhd (Sony A7II)
Poniżej zestawienie podzespołów
https://www.x-kom.pl/lista/ye0cgloxm
Z góry dziękuję każdemu kto podpowie co ewentualnie zmienić. Pozdrawiam


wtorek, 11 lutego 2020, 13:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4994
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Nie rozstrzygnę Twoich wątpliwości, ale mam dwa spostrzeżenia:
1 Niektóre programy do edycji filmów, potrzebują do efektywnej pracy, zintegrowanej karty graficznej Intela. Nie jest to może sprawiedliwe, ale jest faktem.

2 Masz SSD - domyślam się że na surowe pliki i na dodatki, jakie użyjesz w filmie. Masz też HDD na magazyn, ale brakuje SSD na system, (bo ten HDD jest przeraźliwie wolny do tego celu) i brakuje Ci jakiegoś dysku na eksport.

Jeżeli nie chcesz na razie zbytnio inwestować w dyski, to zamień HDD na dużo szybszy model i wtedy możesz go używać zarazem na eksport materiału (H264 / H 265), jak i na magazyn jednocześnie, a na system daj tani SSD SATA. Dowolny. Ja polecam serię SU 800 ADATA, ale to tylko sugestia.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 11 lutego 2020, 13:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
kotin napisał(a):
Nie rozstrzygnę Twoich wątpliwości, ale mam dwa spostrzeżenia:
1 Niektóre programy do Edycji filmów, potrzebują do efektywnej pracy, zintegrowaną kartę graficzną Intela. Nie jest to może sprawiedliwe, ale jest faktem.

2 Masz SSD - domyślam się że na surowe pliki i na dodatki jakie użyjesz w filmie. Masz też HDD na magazyn, ale brakuje SSD na system, (bo ten HDD jest przeraźliwie wolny do tego celu) i brakuje Ci jakiegoś dysku na eksport.

Jeżeli nie chcesz na razie zbytnio inwestować w dyski, to zamień HDD na dużo szybszy model i wtedy możesz go używać zarazem na eksport materiału (H264 / H 265), jak i na magazyn jednocześnie, a na system daj tani SSD SATA. Dowolny. Ja polecam serię SU 800 ADATA, ale to tylko sugestia.


Dziękuję serdecznie za Twoje spostrzeżenia i propozycję zmiany dysku (czy możesz polecić szybszy HDD?). Chciałbym jeszcze dopytać jak bardzo będzie odczuwalny przy edycji brak zintegrowanej karty Intela? Ogranicza mnie budżet 5tys. ale chciałbym uniknąć wszelkich błędów, które spowodują spadek komfortu pracy.


wtorek, 11 lutego 2020, 14:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4994
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Przykładowo: https://www.x-kom.pl/p/256545-dysk-hdd-toshiba-p300-3tb-7200obr-64mb.html już jest szybszy.

Jakiego używasz / zamierzasz używać, programu do montażu filmów?

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 11 lutego 2020, 16:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
kotin napisał(a):
Przykładowo: https://www.x-kom.pl/p/256545-dysk-hdd-toshiba-p300-3tb-7200obr-64mb.html już jest szybszy.

Jakiego używasz / zamierzasz używać, programu do montażu filmów?

Znalazłem też coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/461759-dysk-hdd- ... 256mb.html
Czy 256mb pamięci podręcznej coś tu zmieni?
Przypomnę że jestem totalnie zielony i zaczynam dopiero przygodę w temacie wideo. Wcześniej pracowałem na plikach Raw w lightroom'ie
Wideo chciałbym w Adobe Premiere składać
Dodam również iż docelowo chcę robić "twardy backup" gotowego materiału na płytach Blu-ray więc ogromny HDD nie jest koniecznością.


wtorek, 11 lutego 2020, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1468
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Montaz video to jednak troche inna bajka niz foto (Raw), ze wzgl. na stały duzy transfer danych, dlatego tak wazne sa szybkie dyski oraz odpowiednia ich konfiguracja, w skrocie:
1 - System (SSD najlepiej m.2 NVME) 2- Surowe pliki do obrobki (SSD, tez dobrze by bylo m.2 NVME) 3 - wszelkiego rodzaju pliki tymaczsowe, cache itd. (SSD) 4 - magazyn danych, eksport video (moze byc dysk HDD)
Odnosnie procesora - jesli bedzie to glownie Premiere to zdecydowanie procesory Intela ze wgl. na wbudowane IGPU.
Proponuje poczytaj ten watek - viewtopic.php?f=32&t=43937&start=0
Moja propozycja tak na szybko
https://proline.pl/procesor-intel-core- ... x-p1296919
https://proline.pl/pamiec-g-skill-aegis ... b-p1337512
https://proline.pl/gigabyte-z390-aorus- ... 1-p1296619
Troche drozej wyjdzie, jednka jest to pewny i sprawdzony zestaw, pamietaj, ze na plycie glownej nie oszczedzamy !!! Aorus to 12 fazowa sekcja zasilania oraz 2 gniazda m.2 NVME (z solidnymi radiatorami, te dyski grzeja sie jak diabli) bardzo dobra plyta za rozsadne pieniadze.


wtorek, 11 lutego 2020, 17:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
jacekxyz napisał(a):
Montaz video to jednak troche inna bajka niz foto (Raw), ze wzgl. na stały duzy transfer danych, dlatego tak wazne sa szybkie dyski oraz odpowiednia ich konfiguracja, w skrocie:
1 - System (SSD najlepiej m.2 NVME) 2- Surowe pliki do obrobki (SSD, tez dobrze by bylo m.2 NVME) 3 - wszelkiego rodzaju pliki tymaczsowe, cache itd. (SSD) 4 - magazyn danych, eksport video (moze byc dysk HDD)
Odnosnie procesora - jesli bedzie to glownie Premiere to zdecydowanie procesory Intela ze wgl. na wbudowane IGPU.
Proponuje poczytaj ten watek - viewtopic.php?f=32&t=43937&start=0
Moja propozycja tak na szybko
https://proline.pl/procesor-intel-core- ... x-p1296919
https://proline.pl/pamiec-g-skill-aegis ... b-p1337512
https://proline.pl/gigabyte-z390-aorus- ... 1-p1296619
Troche drozej wyjdzie, jednka jest to pewny i sprawdzony zestaw, pamietaj, ze na plycie glownej nie oszczedzamy !!! Aorus to 12 fazowa sekcja zasilania oraz 2 gniazda m.2 NVME (z solidnymi radiatorami, te dyski grzeja sie jak diabli) bardzo dobra plyta za rozsadne pieniadze.

jacekxyz dzięki wielkie za pomoc w mojej nierównej walce z podzespołami. Po dłuższej analizie tego co napisałeś oraz informacjach z linku doszedłem do wniosku, że nie jestem na tyle bogaty żeby sobie eksperymentować z Ryzenem. Konfiguracja wygląda następująco:
https://proline.pl/koszyk/fd75fa39
Cenowo jestem w stanie pójść na kompromis żeby tylko spać spokojnie. Brakuje tam jedynie napędu blu-ray ale z tym przecież mogę zaczekać i dokupić później.
Nasuwa się kilka dodatkowych pytań, na które mam nadzieję pomożesz znaleźć odpowiedź.
Na początek uporządkujmy sprawę dysków.

1. SSD 512gb na m.2 - system
2. SSD 512gb na m.2 - surowe pliki do obróbki
3. SSD 256gb na SATA - pliki tymczasowe, cache itd.
przy czym z opinii wynika, że ten dysk jest podobno wolny. Czy mógłby ewentualnie zostać do plików tymczasowych czy lepiej zmienić na inny?
4. HDD 2tb na SATA - magazyn, eksport

Odnośnie płyty głównej wyczytałem "jedyny minus to pomotany bios"
Co to może oznaczać? Czy autorowi chodziło może o mało intuicyjne poruszanie się w menu biosu, a może coś poważniejszego?

Na koniec karta graficzna. Zostawić czy zmienić?

Przypuszczam, że jeszcze nie raz będę się zgłaszał o poradę czy pomoc, za którą już z góry dziękuję :) Teraz przynajmniej widzę jak ogromną wtopę mogłem zaliczyć na mojej konfiguracji...


wtorek, 11 lutego 2020, 21:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4994
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Odpowiem o tym SSD SATA. Zapis dużych plików faktycznie może zwolnić, ale na system czy tempy, to wymarzony tani SSD. Żonglowanie małymi i sredniej wielkości plikami to jego żywioł. Jest chłodny i szybki. Natomiast zapis dużych plików (eksport), lepiej realizować na szybki HDD, (przynajmniej na partycję obejmującą pierwsze 2/3 dysku, bo na końcówce może zwalniać), lub SSD na kościach MLC, (byle nie SU 900, bo to z kolei wtopa Adaty).
PS
Może nie czas jeszcze o tym myśleć, ale napędu bluray nie kupował bym w ogóle. Wygodniej film przenieść i ewentualnie dać komuś skopiować z karty pamięci, pendrive... Ponadto mamy wówczas do wyboru film zapisany progresywnie do 50, czy 60 klatek na sekundę, czyli 1080p a nie z przeplotem, 1080i jak mówi specyfikacja bluray.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 11 lutego 2020, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1468
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Moim zdaniem dyski beda ok, ewentualnie ten 256 mozesz zamienic na taki https://proline.pl/goodram-ssd-irdm-pro ... 6-p1402513 (dobre dyski i 5 lat gwarancji !).
Jedna praktyczna uwaga z wlasnego doswiadczenia, jesli dyski m.2 maja wlasne radiatory, to je zaraz wywal i zaloz te ktore sa na plycie, sa znacznie solidniejsze, na pewno jeden bedzie pasowal (80mm), bo drugi jest troche dluzszy(120mm) i nie pamietam czy da sie to dobrze zamocowac, musisz pokombinowac.
Naped BD tak jak kotin napisal, mozesz sobie darowac (ja nigdy nie mialem, nie bylo potrzeby).
Co do Biosu plyty - ja wiem czy pomotany? wiesz wspolczesne Biosy sa dosc rozbudowane, ten nie jest jakos wyjatkowo skomplikowany (pare kompow w zyciu zlozylem, jakies tam porownanie mam) poprzednio mialem Asusa na Z170 i byl bardziej pogmatwany. Moim zdaniem jesli ktos tak twierdzi to jest szukanie dziury w calym, bo to dobra plyta jest :)
Tak naprawde w Biosie nic nie trzeba zmieniac, tylko wlacz sobie profil XMP dla RAM (procka nie krecimy!!! to potencjalne klopoty)
Generalnie posiadam podobny zestaw tylko na I7 9700k, koledze zlozylem tez na Aorusie (mniej dyskow, inna karta graficzna -dokladnie taka jak twoja)) pod gry. Kolega z watku ktory wczesniej podalem tez zakupil Aorusa (tylko chyba w wersji master) wszyscy jestesmy zadowoleni, zadnych problemow z konfiguracja czy instalacja, dzial bardzo stabilnie.
Co do grafy - wszystko jest kwestia budzetu, jesli cie stac pewnie mozna kupic cos mocniejszego (sam posiadam tylko gtx 1060). Mysle jednak, ze jesli jeszcze cos zmieniac to raczej zostawil bym ta karte a wymienil procek na Np I7 9700k lub 9700 (tylko nie z koncowka F bo te sa bez IGPU)
No chyba , ze cie stac i wymienisz to i to :)
Jak cos pytaj.


środa, 12 lutego 2020, 00:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Panowie kotin oraz jacekxyz kolejny raz bardzo Wam dziękuję za spostrzeżenia.
Myślę, że poniższa konfiguracja pozostanie bez zmian, chyba że któreś z podzespołów nie będą "gadać" z resztą, wtedy proszę o zdecydowaną reakcję.
https://proline.pl/koszyk/5441af6f
Im dalej w las tym więcej drzew ale z pomocą takich "drwali" jak Wy w końcu zbuduję mój "tartak" ;)
Brałem pod uwagę fakt przekroczenia budżetu ale to oczywiście kosztem jakości i kultury pracy, choć przyznam, że więcej już nie chcę go przekraczać.

Płyta główna ma 6xsata ale powiedzcie ile faktycznie portów zostanie przy podpiętych 2 dyskach SSD na m.2?
Muszę podpiąć jeden mniejszy SSD i jeden HDD na SATA.
Mam jeszcze dwa stare HDD które chciałbym wykorzystać na różne pierdołki dla mojej córki, żeby mi nie zaśmiecała moich. Czy dam radę je podpiąć?

Teraz odnośnie napędu blu-ray
Docelowo miałem magazynować zdjęcia na płytach ale jak już wiecie rzuciłem się również na edycję wideo. Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego przy nagraniu filmu na płytę blu-ray zmieni się format zapisu z 1080p na 1080i
Chcę wyeksportować film na hdd, a później wrzucić taki plik/pliki na płytę. Nie chcę tworzyć obrazu płyty. Nie wiem czy mnie rozumiecie ;) (wiem, pewnie jestem trudnym przypadkiem :wink: )


środa, 12 lutego 2020, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1468
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Ja mam, obsadzone tylko jedno gniazdo (to blizej procesora) i wszystkie Sata aktywne, przy obsadzonych 2 m.2, na pewno odejdzie ci jedno Sata. Jak cos zawsze mozna dokupic dodatkowy kontroler Sata.
Jesli chodzi o BD, zrobisz jak zechcesz, ale na przestrzeni tych ladnych paru lat zajmowania sie video, mam raczej zle doswiadczenia jesli chodzi o magazynowanie danych na plytach, moim zdaniem nie jest to dobry pomysl (czas dostepu do danych, ryzyko utraty), nie lepiej magazynowac na zewnetrznych dyskach?
Standard formatu BD tak jak i DVD wymaga 50i, zwsze mozesz nagrac dowolny material jako dane, wtedy nie ogranicza cie 50i, ale jak pisalem to nie jest dobry pomysl w dzisiejszych czasach.


Ostatnio edytowano środa, 12 lutego 2020, 16:18 przez jacekxyz, łącznie edytowano 1 raz

środa, 12 lutego 2020, 14:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4994
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Sushi napisał(a):
Trochę nie bardzo rozumiem dlaczego przy nagraniu filmu na płytę blu-ray zmieni się format zapisu z 1080p na 1080i

Nie zmieni się. Nie nagrasz na płytkę filmu w standardzie bluray 1080p, bo nie ma takiej możliwości w specyfikacji bluray. To raz. Nie każdy ma odtwarzacz, to dwa. Każdy ma natomiast przynajmniej jedną z następujących rzeczy: tablet, telefon, laptopa, stacjonarny PC, TV BOX, kartę pamięci, dysk zewnętrzny, pendrive i w ogóle jakieś urządzenie na systemie Microsoftu, Apple'a, czy na Androidzie, a wszystkie one pozwalają na przechowanie, a większość z nich na odtwarzanie filmu same, lub na ekranie telewizora. Po co więc płytki?
To oczywiście moje zdanie, nie zmuszam do niczego. :wink:

_________________
最诚挚的问候


środa, 12 lutego 2020, 15:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2020, 12:26
Posty: 6
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Dziękuję za rady :)
Chyba jednak zrezygnuję z tego blu-ray'a. Jeszcze niedawno przemawiała do mnie żywotności płyt Blu-ray ponieważ bałem się utraty danych z dysków SSD czy hdd, które uważałem za mniej pewne (ktoś doradził mi takie rozwiązanie).
Teraz produkują dyski z coraz lepszymi parametrami i magazynowanie danych jest wiele wygodniejsze od płyt.

Panowie, jeszcze w weekend usiądę na spokojnie żeby przejrzeć wszystkie za i przeciw, zamówię co trzeba no i będę pewnie Was atakował z prośbą o pomoc w przebrnięciu przez instalację dysków. Skoro jest już ten temat uporządkowany (jaki dysk do czego) to teraz kolej na prawidłowe rozmieszczenie programów, systemów, tempów, cache itp. dziwnie brzmiących pojęć.
Pozdrawiam serdecznie


środa, 12 lutego 2020, 22:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4994
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Czy taka konfiguracja ma sens? Foto/wideo
Do poczytania:
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=30&t=41238
Po sąsiedzku, LINK.
Oraz w ogóle tu, LINK.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 14 lutego 2020, 12:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL