Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 10:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Laptop do GoPro 8 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 lutego 2020, 00:32
Posty: 4
Post Laptop do GoPro 8
Witam szukam laptopa do obróbki materiału z GoPro8.
Co do ceny to im tańszy tym lepiej dla mnie aczkolwiek górny pułap to 5-6 tys.
I jeszcze do specyfikacji wiem, że gamingowe są bardzo dobre aczkolwiek strasznie razi mnie ich wygląd wolałbym coś bardziej stonowanego z klasa i najlepiej wielkość matrycy 14 ewentualnie 15,6.


niedziela, 23 lutego 2020, 22:12
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5173
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do GoPro 8
Może jakbyś napisał jakiego programu głównie chcesz używać. Każdy ma inne wymagania sprzętowe. Poza tym cienki i zgrabny laptop to słabsze chłodzenie, bo bardziej upakowany w środku, z mniejszymi otworami wentylacyjnymi. Natomiast zabawa w wideo to praca pd pełnym obciążeniem przez długi czas, co najmniej dwa dyski SSD. Zwracaj uwagę na słowo throttling w opisach laptopów.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 25 lutego 2020, 17:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 lutego 2020, 00:32
Posty: 4
Post Re: Laptop do GoPro 8
GoPro zakupiłem tydzień temu wiec jestem całkiem zielony w tym temacie jak i w montowaniu filmików jak polecisz jakiś dobry i prosty program do obróbki będę wdzięczny.
Co do laptopa rozumiem przekaz w takim razie wezmę pod lupę również te gamingowe :)


wtorek, 25 lutego 2020, 20:26
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5173
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do GoPro 8
DaVinci Resolve w darmowej wersji nie obsługuje wszystkich plików z GoPro, ale - jest darmowy. Można by dobrać jakiś również darmowy, lub tani konwerter, aby za cenę nieznacznej utraty jakości, przełożyć pliki z GoPro na kodek zrozumiały dla DR. Poszukaj tutoriali na Youtubie, zobacz czy dasz radę go ogarnąć w szybkim tempie. Warto. Jak nie, to spróbujemy dobrać coś taniego, prostego, co jednak od razu bez kombinowania obsłuży pliki z GoPro. Ile ewentualnie byś chciał wydać na program?
Co do laptopów to z nowych masz dwie propozycje, dla których wystarczy dokupić SSD SATA na kościach MLC, aby mieć rozsądne minimum do pracy. Acer i Lenovo (tu mam opory, bo serwis Lenovo nie jest chwalony). Poszukaj i poczytaj jakieś review o nich pod kątem throttlingu.
https://www.x-kom.pl/p/540991-notebook-laptop-15-6-acer-nitro-5-i7-9750h-32gb-512-w10x-120hz.html
https://www.x-kom.pl/p/507212-notebook-laptop-15-6-lenovo-legion-y540-15-i7-9750h-16gb-480-win10x-gtx1660ti.html

_________________
最诚挚的问候


środa, 26 lutego 2020, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1549
Post Re: Laptop do GoPro 8
Dlaczego darmowy? skoro kolega chce kupic lapka za 5-6 tys. to chyba bedzie mogl wydac jeszcze te 260zl i kupic np. - https://allegro.pl/oferta/pinnacle-stud ... 8395956360
Polski (w sensie wersja jezykowa:), dosc prosty ale z duzymi mozliwosciami, sporo tutkow na necie jest oraz Polska instrukcja w PDF


środa, 26 lutego 2020, 14:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 lutego 2020, 00:32
Posty: 4
Post Re: Laptop do GoPro 8
Kotin

Wielkie dzięki za pomoc! Jestem w stanie wyłożyć 200-300 na program do obróbki aczkolwiek Pierw pobawię się darmowymi chyba, że lepiej od razu inwestować w jakiś program za kasę?


piątek, 28 lutego 2020, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1549
Post Re: Laptop do GoPro 8
Nie znam DaVinci Resolve, ale skoro kotin twierdzi, ze nie obsluguje wszystkich plikow z twojej kamery to ja bym wolal jednak zainwestowac te 250zl, zrobisz jak zechcesz.
PS Gosc z linku jest sprawdzony, kupilem u niego 3 licencje dla znajomych, wszystko ok.


piątek, 28 lutego 2020, 01:30
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5173
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Laptop do GoPro 8
Jedno nie wyklucza drugiego. Spróbować DaVinci Resolve można zawsze, a Pinnacle Studio to bardzo dobry pomysł. Ton popularny w Polsce program, ma dobre wsparcie społeczności. U nas na forum jest najlepszy w Polsce, (a podejrzewam że nie tylko), specjalista od Pinnacle - jurekwejh. Zadaj mu pytanie już teraz o wersję jaką najlepiej kupić, na co zwrócić uwagę instalując program. Tak, to nie żart. Wiele osób skopało sobie na dzień dobry program, klikając "na przepadło" myszką i w ten sposób ominęli wiele potrzebnych do działania Pinnacle'a elementów. Program jest po polsku. Powinien z tego co z pamięci kojarzę mieć obsługę plików H265, czyli można by ominąć etap konwersji filmu z GoPro do postaci strawnej dla programu, (chyba).

_________________
最诚挚的问候


piątek, 28 lutego 2020, 11:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 711
Post Re: Laptop do GoPro 8
Dla mnie Pinacle ma jeden minus. Potrafi być kapryśny :) Coś gdzieś źle zrobimy i problem. Stanę tu po stronie Magix. On po prostu działa. Jedyny wymóg to CPU Intel z integrą i GPU NVIDIA.


sobota, 29 lutego 2020, 13:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 4 sierpnia 2019, 21:14
Posty: 50
Post Re: Laptop do GoPro 8
Zgadzam się z fransua co do programu Magix. Używam wersji MAGIX Video Pro X. Do tego, intel i5-9600K, Nvidia RTX 2060 i wszystko dobrze działa. Szybki rendering plików 4K z mojej kamery. Na moje amatorskie potrzeby jak znalazł.

_________________
PC-Gigabite Z390; i5-9600K 3,7GHz; RTX 2060; RAM-32 GB (4x8GB) DDR4 3200MHz; M.2 Pcie – 256GB (system); SSD-BX300 - 120GB; HDD – Toshiba - 2TB. HDD 10TB na pliki. Magix Video Pro X. Panasonic HC-VX870.
TV LG OLED 55B9, Samsung 40H6400.


sobota, 29 lutego 2020, 15:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], hippas i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL