Teraz jest niedziela, 6 grudnia 2020, 04:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Podkrecanie procka 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 października 2003, 11:14
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Post Podkrecanie procka
Własnie stoje przed dylematem jaki kupić procesor. Nie mam za dużo kasy wiec zastanawiam sie nad kupnem Celerona 2400 /400 lub AMD 2400+(1933)/266 i do tego DDR 400 Mhz i jakąś płyte np EPOX 4PEAD I845PE S478B pod Celerona lub podobnego EPOX pod AMD . I teraz moje pytanie jakie mam szanse i o ile bede mogł przetaktować te procesory. Albo co zmienić w tej konfiguracji aby sie dało łatwo przetaktowac, i czy te procesory maja zablokowany mnożnik ? ( narazie mam tylko doświadczenia w przetaktowaniu starych procesorów - Pentium i K6-2, ale moze od was sie czegoś naucze nowego ) .


czwartek, 13 listopada 2003, 14:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
zapomnij o celku to słaby proc
jak już to kup
AMD Athlon XP 2500+ Barton, 512KB cache420
jakis coler
Epox EP-8RDA3G (nForce2),SND,IEEE1394,LAN,ATX440
2xDDR 256MB PC-3200 (400MHz) KINGMAX200 zł

i spoko przerobisz go na 3200+(czyli z 11*166 na 11*200)


czwartek, 13 listopada 2003, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post AMD
Co do AMD to na http://www.xbitlabs.com był sposób na przekręcenie niektórych Athlonów.
Np. jak uaktywnić fabrycznie zablokowaną pamięć lub jak przerobić Durona na Athlona. W czasach gdy ujednolica sie produkcję aby ciąć koszty, produkuje się zaawansowany produkt i tylko w ostatnim etapie produkcji modyfikuje włączając lub wyłączając niektóre funkcje. Więc wszystko jest możliwe. (zreszta to samo dotyczy kamer gdzie np. DVin jest obecny w tanich modelach lecz po prostu mniej lub bardziej skutecznie zablokowany).

Polecam artykuły:
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/displa ... 71549.html
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/displa ... 04407.html

Co do Intela to nie mam pojęcia, choć na XBIT sa artykuły na ten temat.

emes


czwartek, 13 listopada 2003, 15:01
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 października 2003, 11:14
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Post 
AMD to firma której procka mam juz od lat ale zawsze sadziłem ze celerony sa bardziej odporne na prztaktowania i wytrzymuja wieksze temperatury a wiec trudniej go spalić ( a to by było bardzo żle).
Czy przetaktowanie AMD Athlon XP 2500+ na 3200+(czyli z 11*166 na 11*200) powoduje duze zagrożenie spalenia procka ?


czwartek, 13 listopada 2003, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Mrdread napisał(a):
Czy przetaktowanie AMD Athlon XP 2500+ na 3200+(czyli z 11*166 na 11*200) powoduje duze zagrożenie spalenia procka ?


Raczej nie, przy odpowiednim chłodzeniu, wystarczy wydajny wentylator.
Mam AXP 1700+ (11x133) przetaktowany na 11x200 przy 1.625v, chłodzi go Spire FalconRock2, od około 6 miesięcy pracuje po kilka godzin dziennie... bezawaryjnie...
Oczywiście przetaktowanie procka skraca jego żywotność.

Pozdr.


czwartek, 13 listopada 2003, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
nie powinno być ,żadnych problemów
o ile da się przyzwoite chłodzenie (zapomnij o box-owym- jak chcesz krecić)


piątek, 14 listopada 2003, 10:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
No i na dodatek wszystko zależy od szczęścia - podkręcalność procka jest różna w różnych seriach wypuszczanych przez AMD. Mam Athlona 2000+ i jestem w stanie podkręcić go tylko na 2200, mimo tego, że to seria RIRGA, która ma pozytywną opinię u overclockerów. Niestety napięcie na moim procku wynosi 1,65V, a te które się bardzie podkręcają w tej serii mają napięcie 1,6. Jest jeszcze więcej zależności, ale to nie to forum. Najlepiej mieć znajomego w sklepie komputerowym.

Czy ktoś byłby w stanie załatwić mi wymianę... :lol:


piątek, 14 listopada 2003, 10:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
frux napisał(a):
No i na dodatek wszystko zależy od szczęścia - podkręcalność procka jest różna w różnych seriach wypuszczanych przez AMD. Mam Athlona 2000+ i jestem w stanie podkręcić go tylko na 2200, mimo tego, że to seria RIRGA, która ma pozytywną opinię u overclockerów. Niestety napięcie na moim procku wynosi 1,65V, a te które się bardzie podkręcają w tej serii mają napięcie 1,6. Jest jeszcze więcej zależności, ale to nie to forum. Najlepiej mieć znajomego w sklepie komputerowym.

Czy ktoś byłby w stanie załatwić mi wymianę... :lol:


podkrecanie to nie sam procesor
to
tez płyta, pamiatki, chłodzenie
a naj podkrecającym sie antkiem jest słyny 1,7 w technologi 0,13
a 2500+ barton bez prolemów chodzi na szynie fsb 200


piątek, 14 listopada 2003, 12:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 13:57
Posty: 46
Post 
No jasne, że zanim zabierzesz się za podkręcanie musisz swojemu prockowi zapewnić odpowiedni environment.
Jeśli się zabieracie za kręcenie polecam chłodzenie wodne - sam to mam i jest chłodniutko i cichutko - a jak najmniej wyjący komp to coś, co tygrysy lubią najbardziej :twisted:


sobota, 15 listopada 2003, 10:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL