Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 23:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Dysk twardy Caviar 7200 80GB 8MB 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dysk twardy Caviar 7200 80GB 8MB
Drodzy koledzy. Kupiłem dwa tygodnie temu nowiutki dysk jak w temacie. Niestety nie cieszyłem się nim długo. Właśnie oddałem go do serwisu. Od pół roku bawie się montażem video więc nie mam doświadczenia. Jestem zaszokowany jak szybko defragmentuje sie dysk używany w obróbce video. Muszę go defragmentować niemal codziennie. Żal mi się robi jak słysze odgłosy szalejącej po tależach głowicy. Czy to wina faktu, że posiadam jeden dysk twardy a nie dwa jak się zaleca. Czy dodanie drugiego dysku dla systemu zapobiegnie tak szybkiej defragmentacji. Do defragmentacji dochodzi podczas obróbki zgranego już materiału. A tak w ogóle to czy dobrze zrobiłem wybierając Caviar a nie Seagate?


niedziela, 16 listopada 2003, 20:46
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 lipca 2002, 10:18
Posty: 16
Post 
Witam.

Uważam,że jedynym słusznym rozwiązaniem w przypadku montażu przy użyciu komputera jest stosowanie minimum dwu dysków : Pierwszy, pracujący jako dysk systemowy, drugi jako dysk do gromadzenia materiałów pochodzących z kamery i do umieszczania plików wynikowych.
Oczywiście w drugim przypadku należy stosownie do potrzeb podzielić dysk na partycje.( Osobiście mam trzeci dysk , na którym lokuję pliki po komresji do mpeg'ów i ewentualne obrazy ISO w przypadku konieczności przechowywania materiału , bądź wykonywania większej ilości kopii. ).
Partcja systemowa nie powinna być zbyt wielka aby mogła być szybko defragmentowana oraz archiwizowana np. Ghostem dla szybkiego odtworzenia systemu. Nie zapominajmy,że dysk systemowy jest najbardziej narażony na działanie wirusów i ew. uszkodzenia rejestru.
Osobiście uważam ,że partcja systemowa ok. 15 GB w zupełności wystarczy.Na pozostałych partycjach "fizycznego " , pierwszego dysku
można lokować pliki pomocnicze , a także inne potrzebne informacje. Takie rozwiązanie przyspiesza proces montażowy, zapobiega zbytniej defragmentacji, a także umożliwia współbieżne procesy wymagane podczas obróbki filmu i jego późniejszej kompresji. Pliki systemowe, żródłowe i wynikowe znajdują się bowiem na różnych dyskach fizycznych.
Ze względów bezpieczeństwa pliki Ghosta należy umieścić na drugim lub trzecim dysku fizycznym, co pozwala na przywrócenie sytemu w przypadku awarii dysku systemowego nawet po jego wymianie.Można oczywiście wykonać Ghosta w formie CD Romu - wyższe bezpieczeństwo kopii.
To oczywiście tylko bardzo ogólny zarys zasad konfiguracji.
Pozdrawiam.
Jacek.


niedziela, 16 listopada 2003, 23:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Niw mniej ważne jest ulokowanie pliku wymiany na dysku. Najlepiej jeżeli jest on w całości i nie znajduje się w różnych miejscach dysku, jest umieszczony na krawędzi tależa dysku, a już całkowite szczęście gdy jest stworzona dla niego oddzielna partycja (chyba nawet o tym było napisane w jakimś numerze chipa) stworzona w systemie FAT16. Dzięki takiej lokalizacji pliku wymiany (stronnicowania) proces defragmentacji nie jest aż tak uciążliwy i komputer pracuje nieco szybciej.

_________________
Javo


wtorek, 18 listopada 2003, 20:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja mam dysk Caviar 80gb z 8mb cache i 2x Caviar 120gb 8 mb cache w raidzie plus 40 gb seagate, dyski te dzialaja od ponad roku i jeszcze ani razu nierobilem defragmentacji. Wlasciwie to wcale nierobilem tego jeszcze u siebie odkad mam komputer(a to juz sporo lat). W tym roku moje dyskiodczytaly/zapisaly kilka TB danych, napewno przydala by sie defragmentacja ale w dalszym ciagu nie mam problemow z plynnoscia odtwarzania filmow. Jak mialem 1 dysk 80gb to rowniez nie mialem problemow z defragmentacja dysku. Wystarczy ze na dysku zrobicie sobie 3-4 partycje i juz problem z defragmentacja jest rozwiazany. Obecnie mam na dysku 80gb 5 partycji a na raidzie tylko 1 duza dla danych :)

do avisat: jak masz wirusa to on sie nie pyta ktora partycja jest sytemowa tylko rowno niszczy dane z dyskow, chyba ze jest to wirus ktory niszczy tylko system, a rejestry sa tylko na partycji z windowsem.
Ja montuje na systemie win xp pro gdize jest poinstalowane kilkadziesiat programow, bo komputer jest nie tylko do montazu uzywany i wszystko dziala i niewiesza sie. Trudno jest popsuc win xp czy 2k, jedynie fizyczne uszkodzenie dysku nie do naprawy w warunkach domowych, w reszcie przypadkow mozna prawie wszystko(a czesto wszystko) odzyskac.


środa, 19 listopada 2003, 00:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Myślę że uda mi sie wyciągnąć wnioski. Widzę gdzie zrobiłem błąd. Niestety na razie będę się męczył z jednym dyskiem bo na drugi szkoda mi kasy (bo jej nie mam). Wciąż czekam na zwrot z serwisu.


piątek, 21 listopada 2003, 22:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL