Teraz jest środa, 2 grudnia 2020, 14:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Proszę o rade w sprawie nowego kompa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Proszę o rade w sprawie nowego kompa
Witam

Mam zamiar kupić nowy komputer, lecz potrzebna jest mi Wasza opinia na jego temat i czy spełni on moje wymagania.

Athlon 2600 XP, pł. gł. ABIT NF7-SL n-force2, Radeon 9200 128mb/128 kbit vivo (czy jakoś tak), HDD 120 GB Maxtor 8MB + 40 GB Maxtor, Fire-Wire na płycie gł. 512MB RAM 400MHz.

Komputer będzie służył do montażu 15-20 min. programów rozrywkowych, oraz okazyjnie do wesel i innych rzeczy.
Program do obróbki AP 6.5, WIN XP.

Jeszcze pytanko: czy będę miał możliwość podłączenia do komputera TV w taki sposób żeby na monitorze widzieć Timeline i całą resztę programu a na TV tylko obraz obrabianego materiału?

Dzięki za info.


wtorek, 9 grudnia 2003, 23:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
konfiguracja OK. zmienilbym dyski maxtora na WD Caviar (bo cena taka sama a gwarancja dluzsza - 3 lata) no i zadbal zeby na mniejszym dysku teaz bylo 8MB cache'u - bedzie ciszej i szybciej dzialac (a tam bedzie system operacyjny pewnie).
bedziesz mogl widziec na tv obraz-kwestia ustawien programu/sterownikow


wtorek, 9 grudnia 2003, 23:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na to czy na mniejszym dysku jest też 8MB cache'u. Co do gwarancji na dyski to jest udzielana również na 3 lata (przynajmniej tak mówił sprzedawca). Czy oprócz tego jest jakaś istotna różnica pomiędzy Maxtorem a Caviarem?

Pozdr.


środa, 10 grudnia 2003, 00:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.
Producent dysku jest sprawą drugorzędną.Opinie są podzielone. W przypadku płyty głównej,którą zamierzasz kupić ważniejszym jest aby większy dysk 120GB był dyskiem typu SerialAta.To ważne.Różnica w cenie nie będzie duża.Transfer wbrew pozorom też niewiele wzrośnie w porównaniu do analogicznego dysku IDE. Ale zyskujesz co innego. W poprzednim układzie będziesz musiał podpiąć do 2 kontrolerów IDE przynajmiej 3 urządzenia (bo pewnie jakieś CD lub DVD zagości w kompie).A to będzie oznaczało podpięcie 2 dysków do jednej taśmy czyli do 1 kontrolera czyli asynchroniczną wymianę danych pomiędzy nimi czyli jak jeden wysyła lub przyjmuje dane to drugi czeka w tym czasie. A wiadomo,że na jednej taśmie z CD dysku ATA 100 łączyć się nie powinno bo spowolni się do ATA 33. A jak będzie wisiał na SATA to wymiane danych będzie synchroniczna z innymi dyskami. I kolejna ważna rzecz to taka,że płyta posiada kontroler RAID ale tylko obsługujący SATA. Jak ci będzie brakować miejsca lub uznasz,że dyski pracują ci za wolno to dokładając drugi identyczny skorzystasz z dobrodziejstwa jakim jest RAID.To może być przydatne.Jedna tylko uwaga:dyski SATA są głośniejsze od analogicznych dysków IDE.
Kolejna rzecz to procesor i pamięć.Mam spore doświadczenia z tą płytą i mogę się podzielić informacjami co do procesora i pamięci co warto i co trzeba. Jak jesteś zainteresowany to napisz.W tej chwili kończy mi się czas. Nara.


środa, 10 grudnia 2003, 05:30
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Powyższa odpowiedź jest mojego autorstwa.Nie zalogowałem się.


środa, 10 grudnia 2003, 05:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
no nie powiedzialbym ze producent to sprawa drugorzedna. jesli zwracasz uwage na opoznienia wynikajace z obciazenia kontrolera, to takim samym problemem powinna byc dla ciebie roznica wydajnosci miedzy np. samsungiem/seagate a maxtorem/WD. prawda jest zas ze oczywiscie duzo lepiej kupic dyski Sata niz eide. a czy to bedzie maxtor czy WD to tez wielka roznica nie jest - wydajnosciowo ida leb w leb, wiec jesli okres gwarancji taki sam to mi byloby obojetne ktora z tych firm.


środa, 10 grudnia 2003, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za opinie, napewno wezmę je pod uwagę.

Pozdr.


środa, 10 grudnia 2003, 16:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Kiedyś na Radeonach producenci stosowali szybsze pameci w wersjach 64MB niż w wersjach 128MB. Nie wiem czy tak zostało do dziś - musisz to sprawdzić. Być może nei warto przepłacać, 64MB jest tańsze a jeżeli nie będziesz grał to raczej dodatkowe 64MB mogą okazać się całkowicie zbędne.


czwartek, 11 grudnia 2003, 02:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL