Teraz jest piątek, 27 listopada 2020, 13:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 dysk SATA 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dysk SATA
dokupiłem do kompa dysk SATA 80GB jest podłaczony do płyty Asus P4PEGOLD która ma RAID. Niestety przy zgrywaniu z kamery cyfrowej gubi bardzo dużo klatek. Mam też drugi dysk -nie SATA- i na nim jest wszystko ok. Co tu może być nie tak?


piątek, 26 grudnia 2003, 23:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Myślę, że to kontroler SATA-RAID Promise'a. Niestety na tej płycie miałem identyczne problemy - teraz mam P4P800 i zero problemów.


sobota, 27 grudnia 2003, 03:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 stycznia 2004, 23:35
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Matrix napisał(a):
Myślę, że to kontroler SATA-RAID Promise'a. Niestety na tej płycie miałem identyczne problemy - teraz mam P4P800 i zero problemów.


...Jak to cudownie tak nie mieć problemów!!!... :D
Co chwila klint jest nabijany w butelkę przez producenta. Warto mieć znajomego - doświadczonego serwisanta. Warto szukać przed zakupem skarg umieszczanych na forach (np. właśnie tu)...
I tak nie będzie 100%-towej pewności, ale dobry wywiad przed zakupem - to bardzo ważne. A kupowanie np. absolutnych nowości - to zawsze duże ryzyko...

_________________
nie warto robić byle co i byle jak...


środa, 7 stycznia 2004, 01:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 stycznia 2004, 15:51
Posty: 33
Lokalizacja: Piotrkow Tryb
Post SATA
wiec tak SATA jest to dopiero starujacy standard i nie jest jeszcze z nim wszystko ok po pierwsze :
dyski SATA nie chodza z szybkoscia 150 Mb a tylko np Seagate 100 Mb
po drugie
wiewkszosc kontrolerow RAID bedzie zle funkcjonowalo z JEDNYM HDD i co do tego nie mozna miec watpliwosci
RAID to nie jest zwykly kontroler a tylko maciez ktora potrafi wycisnac wiecej z dyskow 2 lub 4 i dopiero wtedy jest ok
pozdrawiam
ps proponuje zajzec na strone np http://www.chip.pl i wpisac w wyszukiwarce SATA i poczytac


czwartek, 29 stycznia 2004, 16:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
SATA nie jest już startującym standardem, tylko kontrolery są wykonywane na różnych chipsetach, nie zawsze dobrze dobranych sprzętowo. Poza tym kwestia upgradu biosów i firmwarów - nie wykluczone, że obecnie najnowszy bios do płyty głównej i firmware do kontrolera wyeliminowałyby wspomniane problemy, ja całe szczęście pozbyłem się problemu razem z płytą. Promise to generalnie uznany producent, więc może coś Asus skopał, tym bardziej, że w nowych biosach Asusa jest inny błąd, który utrudnia życie użytkownikom wielu dysków.

Dysk SATA bez problemu chodzi w pojedynkę, wiem bo sam miałem tylko jeden przez dłuższy czas. Kontroler SATA może pracować w trybie RAID lub zwykłym, można to zmienić w biosie.

A w przypadku płyty P4PE to ewidentnie błąd płyty. Miałem dokładnie to samo - gubił dużo, bardzo dużo klatek. Jak wyłaczyłem sieć, zbędne programy to udawało się zgrać film i to jedynie na dysk ATA. Ale mogłem zupełnie zapomnieć o wgraniu go ponownie na kamerę - tworzył jakieś przerwy, wstawiał pauzy - koszmar. Nie pomagała żadna żonglerka kartami, czy przerwaniami - poprostu D*PA. Tak więc ściągnij sobie najnowszy bios, a jak nie pójdzie to albo spróbuj kontrolera FireWire na karcie PCI albo zmieniaj płytę.


czwartek, 29 stycznia 2004, 20:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL