Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 10:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jaki złożyć komputer 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jaki złożyć komputer
Mam (od niedawna ) kamerę cyfrową a stoje przed koniecznością wymiany komputera. Nie znam się na komputerowej obróbce video
dopiero się będę uczył. Pomóżcie, jaki złożyć sprzęt co jest ważne czy lepszy jest procesor Pentium 4 cz AMD słyszałem, że te ostatnie się przegrzewają. O co powinienem przede wszystkim zadbć o jakie podzespoły. Mogę wydać maksimum ok. 3000 - 3500 zł na komputer bez monitora. Chciałbym też aby ten zestaw mógł posłużyć dzieciom
do ciekawszych gier. Bardzo proszę o radę

Zbyszek


poniedziałek, 2 lutego 2004, 15:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: Jaki złożyć komputer


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 18:32 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 2 lutego 2004, 16:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja tam dokładnej konfiguracji ci nie będę podawał, chyba że mocno będziesz tego pragnął. Zapodam jedynie co wg mnie jest istotne. A więc pierwsze primo to do zgrywania kontroler FireWire, często lepsze płyty główne mają go na pokładzie (unikaj Asusa P4PE, bo ja miałem straszne problemy ze zgrywaniem). Po drugie primo przy zgrywaniu i obróbce bardzo ważne są dyski, nie ma co przesadzać, ale dobrze byłoby mieć trzy dyski (jeden na system i programy, drugi na zgrywany materiał, trzeci na materiał wynikowy w renderingu). Trzecie primo - procek - wg mnie P4 z obsługą HT (ostatnio wymieniłem swego wysłużonego 1,5GHz na 3 GHz/800/HT i o ile komp wcześniej mi uniemożliwiał robienie czegokolwiek innego w trakcie renderingu, tak teraz oba procki (w HT jeden widoczny jako dwa) pracują na poziomie ok. 60% pozwalająć na normalną pracę z czymkolwiek innym, nawet film można oglądać :). No i na koniec może mniej istotne, ale ważne również - pamięci - im więcej tym lepiej, ale takie 512 MB przy WinXP to chyba rozsądne minimum. Czy coś jeszcze? Może nagrywareczka DVD, ale to jedynie jak kasy Ci starczy. Jeśli Twoja kamera ma DV-in to możesz na kasetkach przechowywać materiał video.

No i dzieciakom taki sprzęt do gier starczy na jakiś czas (kup wtedy bardzo dobrą grafikę).


poniedziałek, 2 lutego 2004, 21:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
Matrix podał ci w miarę potymalną konfigurację , ale ja mam słabszy
zestaw i jest o.k.
pIV2,4 bez HT , DYSK 160GB MAXTOR ATA 133
512 DDR KINGSTON333 PŁYTA na chipie intela fiwi kupiona odzielnie
Zalety procek-w miarę tani ( w czasie obróbki i wypalania DVD nie otwieram innych aplikacji

-dysk jeden duży ( masz pewność że w czasie obrabiania materiału niezabraknie ci nagle 100 mb na dysku przeznaczonym do plików .tmp)
no i cena
-na pamięci nie oszczędzaj
-karta fiwi na płycie może być( ale z kupioną oddzielnie dają z regułu jakiś fajny soft ja dostałem pinnacle 8

-nagrywarka DVD koniecznie (nic tak nie cieszy jak pięknie wypalona płyta z ruchomym menu i eleganckim podkładem

Za tą kasę spoko


poniedziałek, 2 lutego 2004, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Ja tam dokładnej konfiguracji ci nie będę podawał, chyba że mocno będziesz tego pragnął. Zapodam jedynie co wg mnie jest istotne. A więc pierwsze primo to do zgrywania kontroler FireWire, często lepsze płyty główne mają go na pokładzie (unikaj Asusa P4PE, bo ja miałem straszne problemy ze zgrywaniem). Po drugie primo przy zgrywaniu i obróbce bardzo ważne są dyski, nie ma co przesadzać, ale dobrze byłoby mieć trzy dyski (jeden na system i programy, drugi na zgrywany materiał, trzeci na materiał wynikowy w renderingu). Trzecie primo - procek - wg mnie P4 z obsługą HT (ostatnio wymieniłem swego wysłużonego 1,5GHz na 3 GHz/800/HT i o ile komp wcześniej mi uniemożliwiał robienie czegokolwiek innego w trakcie renderingu, tak teraz oba procki (w HT jeden widoczny jako dwa) pracują na poziomie ok. 60% pozwalająć na normalną pracę z czymkolwiek innym, nawet film można oglądać :). No i na koniec może mniej istotne, ale ważne również - pamięci - im więcej tym lepiej, ale takie 512 MB przy WinXP to chyba rozsądne minimum. Czy coś jeszcze? Może nagrywareczka DVD, ale to jedynie jak kasy Ci starczy. Jeśli Twoja kamera ma DV-in to możesz na kasetkach przechowywać materiał video.

No i dzieciakom taki sprzęt do gier starczy na jakiś czas (kup wtedy bardzo dobrą grafikę).


podaj ten zestawik z p4 w cenie do 3500pln
chętnie zobacze :lol:szczególnie z tymi dodatkami
ciekawe czy się zmieścisz
bo imho w tej cenie na intela nie ma co patrzeć za drogi 8)


wtorek, 3 lutego 2004, 11:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Moja propozycja to:

ASUS P4P800 Delux /LAN + FireWire/ - 675 PLN
Pamięć 2 x 256 MB PC400 - 345 PLN
P4 2,6GHz /800/HT - 885 PLN
Grafika GF FX 5600/128MB - 650 PLN
HD na system, np. 80 GB - 315 PLN
HD Na video 120 GB SATA - 475 PLN
Obudowa z dobrym zasilaczem - 250 PLN
----------------
3.595 PLN

Za rozsądne pieniądze otrzymasz naprawdę szybki komputer.
Jeżeli Cię bedzie stać to dokupisz nagrywarkę DVD.
Pozdrówka.


wtorek, 3 lutego 2004, 12:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
JA bym dał jeden dysk np.maxtor 160 GB( 550) pln i słabszą(tańszą 350 pln) grafikę a za różnicę dokupił nagrywarkę dvd (600) liteon 411s
mam taką i działa bezproblemowo. ZAtą kasę jest wiele możliwości konfiguracji dobrej jakości kompa do obr. video ,ja zaczymałem od celerona 1,7 i też szło ,tyle że dłużej. pozdrawiam


wtorek, 3 lutego 2004, 13:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
JA bym dał jeden dysk np.maxtor 160 GB( 550) pln i słabszą(tańszą 350 pln) grafikę a za różnicę dokupił nagrywarkę dvd (600) liteon 411s
mam taką i działa bezproblemowo. ZAtą kasę jest wiele możliwości konfiguracji dobrej jakości kompa do obr. video ,ja zaczymałem od celerona 1,7 i też szło ,tyle że dłużej. pozdrawiam


wtorek, 3 lutego 2004, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jam3 - odpowiedź już masz - BS dobrał sprzęt tak, jakbym to ja robił :) . Ja jedynie dołożyłbym jakiś napęd CD albo nawet CD-RW, zmieniając GeForce na Radeona 9600 128MB DDR TV-out (nie lubię jakoś kart na chipsetach nVidii) i ewentualnie P4 2,6 na 2,4 (choć różnica niewielka) - i... mieścisz się w cenie 3.590 (z klawiaturą i myszą Logitecha)!!

Olok - ja uważam jednak, że do pracy lepsze są dwa, nawet mniejsze dyski, niż jeden duży, a już na pewno do renderingu!

I ofkorz lepsza nagrywarka DVD niż CD, ale żeby utrzymać się w cenie nie ma co szarżować.


wtorek, 3 lutego 2004, 19:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
MATRIX.Niemiałes nigdy sytuacji gdzie podczas renderowania zabrakło ci nagle 200MB , ja miałem i od tej pory jeden duży dysk.( mówię o standardowych ustawieniach programów ).Ale to fakt , że to kwestia gustu w/g mnie łatwiej "obrać jedną pomarańczę niz 3 kawałki po 1/3) zawsze to trzeba zaczynać 3 razy od początku . Sory to taka mała dygresja.



Przepraszam za błędy -w tym jestem mistrzem


wtorek, 3 lutego 2004, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Nie miałem! :lol: Łatwo jest przewidzieć ile miejsca jest potrzebnego na gotowy film. A jest sto tysięcy powodów, dla których NALEŻY mieć drugi dysk.


wtorek, 3 lutego 2004, 20:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Zgadzam się z MATRIXEM. Też jestem zdania, że każdy nawet największy dysk będzie kiedyś za mały... Lepiej jest użyć kilku dysków. Problem w tym, że kol. Zbyszek ma jak pisze ograniczony budżet i musimy się trzymać podanych przez niego kwot. Ale nawet przy kwocie 3500 PLN można sie pokusić o całkiem fajny komputerek do pracy i zabawy.
Pozdrówka.


wtorek, 3 lutego 2004, 20:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Jam3 - odpowiedź już masz - BS dobrał sprzęt tak, jakbym to ja robił :) . Ja jedynie dołożyłbym jakiś napęd CD albo nawet CD-RW, zmieniając GeForce na Radeona 9600 128MB DDR TV-out (nie lubię jakoś kart na chipsetach nVidii) i ewentualnie P4 2,6 na 2,4 (choć różnica niewielka) - i... mieścisz się w cenie 3.590 (z klawiaturą i myszą Logitecha)!!

Olok - ja uważam jednak, że do pracy lepsze są dwa, nawet mniejsze dyski, niż jeden duży, a już na pewno do renderingu!

I ofkorz lepsza nagrywarka DVD niż CD, ale żeby utrzymać się w cenie nie ma co szarżować.

imho
G* ...... :wink: :twisted: prawda
3590 to jest ponad 3500PLN(a ta cena to max za cały sprzęt) czy nie kolego :lol: czyli z def. odpada
czyli 1 niezgodność
2. pokazany zestaw z p4
nie ma niezbednych dodatków
bo z dodatkami wyszło by nawet grubo ponad 4 tys
tzn.
musi mieć
dwa napedy optyczne
1. to nagrywarka dvd(obowiązkowo)
i drugi obowiazkowy (chyba niedoczytaliścuie ten kop ma być do gier dla dzieciaków) do gier a dzis nie ma sensu kupować cd-to dvd jest ok

karta graficzna powinna miec wyjscie i wejscie czyli vivo pokazana przez BS 9600 nie ma -
być w miare wydajna i zgodna z d9(sprzetowo) tu fx9600 z tv out ok. choc
oczywista 9700 jest wydajniejszy od 9600

musi mieć cos do słuchania czyli sluchawki dla zaniżenia kosztów to niestety min. (tego u was brak) ale mają tez zalete nie przeszkaqzaja innym a w dodatku w tej cenie sa słuchawki z mikrofonem co przy zabawie z filmami (dodanie np. komentarza do filmu)czy grami szczególnie sieciowymi ma znaczenie


czyli krótka
za niecałe 3500 pln na antku ma kompletny zestaw i do gier i do zgrywania, obróbki, edycji etc. i do robienia dvd itd i to imho b.wydajny

natomiast wg was niech kupi niekompletny zestaw za ponad 3500 i jeszcze dolozy jeszcze pare set pln aby dorownał tańszemu sprzetowi na antku


a bierze sie to z tego ,ze procki intela(sredniej klasy) sa prawie dwa razy droższe od odpowiadajacyn im antkom w miare przyzwoite płyty do p4 sa o ok 40-50% drozsze niz b.dobre płytki do antka


itd etc.

dlatego nadal uwazam
, ze w tej cenie
jedynym słusznym i rozsądnym rozwiązaniem
jest zestaw oparty na AMD


bo jakby chcil miec cos na intelu imho musisz być przygotowany na wydatek grubo ponad 4000 pln(a czy warto przepłcać to kazdy moze miec wlasne zdanie) aby dorównąc tanszemu na anmd

EOT

*GUCIO


środa, 4 lutego 2004, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Masz nieco racji, ale tylko nieco. Z wieloma Twoimi tezami sie nie zgodzę, ale nie będę wdawał się w dalszą dyskusję, bo możnaby na nią osobne Forum otworzyć. A 90 zł przy kwocie 3.500 to ok. 2,5%. Jak kupowałem kamerę to chciałem wydać nie więcej niż 2 tys. brutto, a wydałem więcej i to netto :)

Jak chesz mieć konfigurację z P4 (obsługa HT), pamięci 400MHz pracujące w dualu, FW, nagrywarka DVD itp w kwocie do 3.500 to przedstawiam: płyta główna ECS PF1 (865PE, DualDDR400, SATA, FireWire, LAN, ATX), procesor P4 2,4 GHz/800MHz/HT, pamięć 512 MB DDR400, karta graf. Sapphire Radeon 9200 Atlantis 128MB DDR (128bit) TV&DVI, 2xHDD Maxtor 40 GB 7200 ATA-133 (na system i programy) i Maxtor 80 GB SATA (na wideo), nagrywarka DVD LG GSA-4040B, flop, obudowa np. Tracer TRO-585, klawiatura Logitech OEM Value Keyboard, mysz Logitech S90, Value Wheel Mouse, 3 button, PS/2 - koszt 3.495 zł brutto.

A można by jeszcze taniej, tylko po co? Ja bym wolał dołożyć tych 90 zł i posiadać poprzednio zaproponowaną konfigurację.

No, ale abstrahując od konkretnych konfiguracji - ja tego starałem się na początku uniknąć - najważniejszy jest kontroler FW (może być na płycie), procek, dyski i pamięci. Reszta jest dodatkiem, który zwiększa komfort i przyjemność pracy.


środa, 4 lutego 2004, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Masz nieco racji, ale tylko nieco. Z wieloma Twoimi tezami sie nie zgodzę, ale nie będę wdawał się w dalszą dyskusję, bo możnaby na nią osobne Forum otworzyć. A 90 zł przy kwocie 3.500 to ok. 2,5%. Jak kupowałem kamerę to chciałem wydać nie więcej niż 2 tys. brutto, a wydałem więcej i to netto :)

Jak chesz mieć konfigurację z P4 (obsługa HT), pamięci 400MHz pracujące w dualu, FW, nagrywarka DVD itp w kwocie do 3.500 to przedstawiam: płyta główna ECS PF1 (865PE, DualDDR400, SATA, FireWire, LAN, ATX), procesor P4 2,4 GHz/800MHz/HT, pamięć 512 MB DDR400, karta graf. Sapphire Radeon 9200 Atlantis 128MB DDR (128bit) TV&DVI, 2xHDD Maxtor 40 GB 7200 ATA-133 (na system i programy) i Maxtor 80 GB SATA (na wideo), nagrywarka DVD LG GSA-4040B, flop, obudowa np. Tracer TRO-585, klawiatura Logitech OEM Value Keyboard, mysz Logitech S90, Value Wheel Mouse, 3 button, PS/2 - koszt 3.495 zł brutto.

A można by jeszcze taniej, tylko po co? Ja bym wolał dołożyć tych 90 zł i posiadać poprzednio zaproponowaną konfigurację.

No, ale abstrahując od konkretnych konfiguracji - ja tego starałem się na początku uniknąć - najważniejszy jest kontroler FW (może być na płycie), procek, dyski i pamięci. Reszta jest dodatkiem, który zwiększa komfort i przyjemność pracy.



widze ,ze edytowałes posta

-------------------------------------------------------------------------------
zarty czy co :?: płyta ESC-strach
do gier 9200 zarty nieporozuminie :!:
3 dyski bezsens 1 duzy podzielić na partycje i z głowy
bo jest nagrywarka dvd - dobra 8) mam ja

a jesli przyjąc nawet to co napisałes to różnica w wydajności między moim konfigiem a tym co podałes jest imho pare klas w grach
a ceny zblizone i komponenty nie od macachy(ta płyta)

a jak kupi to zaproponowaliscie za 3590
to zobacz o ile ma mniejsze mozliwści i trochę gorszą wydajność w grach
o ile bedzie mozna grać w nowe brak napedów optycznych raczej uniemozliwia gre w nowsze gry(trzeba zainstalować i cd musi być w napedzie)

brak głośników czy sluchawek(gry bez dzwięków)

najwazniejsze w grach jest grafa
zreszta w innym watku pisłem co do gier

widze, że nadal nie zwracacie zbyt wielkiej uwgii(moze słusznie) na to co napisał pytek ale tam ewidentnie wspomniał,że kop
"...........Chciałbym też aby ten zestaw mógł posłużyć dzieciom
do ciekawszych gier........."
a jego zabawa z kamerką i kopem to pewnie okazjonalnie :P :lol: :wink:
jak go dopuszczą


środa, 4 lutego 2004, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL