Teraz jest piątek, 22 listopada 2019, 19:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Matrox RT.X100 - jaki komputer? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Re: re...
Bogusław Spala napisał(a):
Pytasz jeszcze o grafikę. G550 Matroxa przy karcie RT.X100 w zupełności wystarczy. No chyba, że zechciałbyś pograć na tym komputerku, wtedy musisz rozważyć zakup jakiejś kosztowniejszej grafy.


Grał nie bede :-). Tylko, ze kupno G550 nie jest teraz takie proste. jest w ofercie niewielu firm. Moze wiecie gdzie mozna ja kupic ( tanio ).

To juz wiem, jaka bede miał płyte, grafike i procka. Dyski tez juz sa zaplanowane. Teraz pozostalo wybrac system operacyjny. Czytalem ze pod Windowsem XP PL, matrox nie dziala prawidłowo. Pod XP angielskim dziala OK ale gdzie kupic taki system i czy jest roznica miedzy wersja Home, a Pro? Wiem,tez ze dziala wszystko tez na Win 2000PL. Ale na Win 2000 nie dziala chyba Premier Pro.

I jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc :-)


środa, 4 lutego 2004, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Osobiscie tez polecam zdecydowanie Intel.
RAID, jak najbardziej sie przyda wielostrumieniowe karty RT takie jak Matrox wlasnie czesto wymagaja wieszego strumienia danych niz oferuje dysk ATA. Juz nie wspominajac o wygodzie.

W tego typu systemach nie chodzi o to czy "wystarczy", stabilnej maszynie trzeba zapewnic pewna nadmiarowosc zasobow. A w przypadku dyskow RAID to zapewnia.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


środa, 4 lutego 2004, 11:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Grafika G550 jest dostępna bez problemu.
Zaglądnij do komputronika:
http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=194
Co do macierzy RAID to zgadzam się z Adminem. Używam 2 x 160 GB SATA i działa bez zarzutu. (co prawda z inna kartą video, ale to bez znaczenia) No i oczywiście INTEL !
Pozdrówka.
P.S.
Co do windy to mówienie, że pod XP Home Edition PL karta nie działa jest bzdurą. Co prawda kilka miesięcy temu RT.X100 miał problemy z poprawnym rozpoznawaniem (pod XP ) niektórych kamer DV, np. VX-2000 lecz ten problem Matrox rozwiązał robiąc "patcha" do sterowników.
Możesz śmiało zainstalować dowolną wersję Windows XP.


środa, 4 lutego 2004, 12:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Re: re...
Bogusław Spala napisał(a):
Co do windy to mówienie, że pod XP Home Edition PL karta nie działa jest bzdurą. Co prawda kilka miesięcy temu RT.X100 miał problemy z poprawnym rozpoznawaniem (pod XP ) niektórych kamer DV, np. VX-2000 lecz ten problem Matrox rozwiązał robiąc "patcha" do sterowników.
Możesz śmiało zainstalować dowolną wersję Windows XP.


To mnie cieszy bo mam XP PL i balem sie, ze czekaja mnie kolejne koszta. Dziwi mnie tylko wypowiedz człowieka z Wamm'u ktory stwierdzil, ze instaluja tylko XP angielskie po polskie nie rozpoznaja uzadzen cyfrowych. Ale ufal, ze Pan Bogdan ma racje :-) i 400PLN zostana w kieszeni :-)


środa, 4 lutego 2004, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Trochę więcej o konfiguracji sprzętu pod RT.X100 możesz poczytać tutaj:
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... torage.cfm
zaglądnij też na forum uzytkowników Matroxa (ciekawa lektura):
http://forum.matrox.com/cgi-bin/rtx100/ ... 1;t=001031
Pozdrówka.


środa, 4 lutego 2004, 22:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące kart graficznych dzialajacych z RT.X100. Wiem, juz ze G550 dziala OK. A Czy G450 tez bedzie dzialala poprawnie? I jak jest z kartami innych producentow? Mam starego GeForce2 MX400 i zastanawiam sie, czy ta katra ma szanse poprawnie dzialac z RT.X100.


sobota, 7 lutego 2004, 23:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: co wybrać?
Piotr Stępień napisał(a):
1 Za jednego Intela kupujesz dwa AMDeki - według mnie warto.

2 Dodatkowa premia dla użytkowników AMD to niesamowite możliwości przetaktowywania w zasadzie "przeróbka 1700 XP na 2800 XP to już standard - oczywiście wymaga to odpowiedniej płyty głównej i pewnej wiedzy.

3 Raida ci zdecydowanie nie polecam , natomiast szybkie dyski jak najbardziej.


1 Raczysz żartować ROTFL
AMD Athlon XP 3000+ BOX Barton - 1000 zł
Intel Pentium 4 (S478) 3.00 GHz HT (FSB 800) BOX 1150 zł
Chyba coś Ci się poprzestawiało w cennikach !

2 To chyba już rzeczwyiscie pozostawię bez komentarza ! ROTFL
Odpowiedniej wiedzy - ponownie ROFTL

3 RAID - 0 to podstawa a na szybkich dyskach to se możesz montaż liniowy robić ( nie twierdzę że się nie da pracować ale człowiek kupuje komputer żeby przy nim pracować a nie czekać na zmiłowanie )

Cytuj:
Mam starego GeForce2 MX400 i zastanawiam sie, czy ta katra ma szanse poprawnie dzialac z RT.X100.


Nie powinno być żadnych problemów !


sobota, 7 lutego 2004, 23:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pan wojciech 190 wie ze dzwonią tylko nie wie w którym kościele hehe:

Z dzisiejszego cennika:

AMD 2500 XP Barton - 360 zł
Pentium 2.4 GHz - 730 zł

Procesory te z topu zawsze są droższe.
Jeżeli chcesz być tak naprawde na topie ( a na pewno lubisz być) to tylko ATHLON 64 3000+ to pierwszy 64 bitowy procesor pracujący w środowisku Windows . Wszystko inne to już historia tak jak kiedyś komputerki 16 bitowe

Pewno nigdy ci nikt o tym nie mówił, ale niektóre serie procesorów AMD Athlon 1700 XP fizycznie nie różnia się od 2800 XP oprócz zablokowanego mnożnika. Nawet nie masz pojęcia ile można wycisnąć z AMD. Sprawdzone i przetestowane - jak ktoś chce płacić więcej za Intela to ma takie prawo.

Raid był dobry kilka lat temu gdy królował Windows 98 . Producenci kart video do kontrolerów raidowych odnoszą się do nich co najmniej z rezerwą. Dlaczego tak jest to nie będe ci tutaj wyjaśniał. No chyba że masz na myśli profesjonalne macierze dyskowe Medea od 5000 zł wzwyż.
Poza tym co znaczy "pracować szybciej"? Może odtwarzać 30 albo 40 klatek na sekunde :D

pozdrawiam


niedziela, 8 lutego 2004, 00:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Piotr Stępień napisał(a):

1 AMD 2500 XP Barton - 360 zł
Pentium 2.4 GHz - 730 zł

2 Pewno nigdy ci nikt o tym nie mówił, ale niektóre serie procesorów AMD Athlon 1700 XP fizycznie nie różnia się od 2800 XP oprócz zablokowanego mnożnika. Nawet nie masz pojęcia ile można wycisnąć z AMD. Sprawdzone i przetestowane - jak ktoś chce płacić więcej za Intela to ma takie prawo.

3 Raid był dobry kilka lat temu gdy królował Windows 98 . Producenci kart video do kontrolerów raidowych odnoszą się do nich co najmniej z rezerwą. Dlaczego tak jest to nie będe ci tutaj wyjaśniał. No chyba że masz na myśli profesjonalne macierze dyskowe Medea od 5000 zł wzwyż.
Poza tym co znaczy "pracować szybciej"? Może odtwarzać 30 albo 40 klatek na sekunde :D


1 Cena XP to cena bulka z 12 miesięczną gwarancją więc weź na to porawkę ROTFL

2 Podkręcanie procka to igranie ze stabilnością losem sprzętu.
Możesz sobie sprawdzać do woli i próbować przekonywać kogo chcesz mnie nie przekonasz. Nie jestem w stanie powiedzieć klientowi prosto w oczy że podkręcenie sprzętu to jest DOBRE ROZWIĄZANIE. Być może Ty możesz, ale dla mnie jest to oznaką braku profesjonalizmu !

3 Tą wypowiedzią nie tylko pokazaleś .... wszystko. Ale próbujesz wprowadzać w bład czytelników forum.
Cytacik od jednego z producentów :
As far as processors go the minimum speed is about 1.8 Ghz. Pinnacle products support both Intel® and AMD® processors. If you’re building a new system from scratch then you should probably be thinking about a 2.6GHz or better CPU. Overclocking is not recommended, since many capture cards derive their timing from the CPU and, unlike most software applications, video is not flexible about this. At the time of writing Intel has released its latest CPU - the Intel Pentium® 4 processor running at 3.06 GHz with Hyper-Threading® (HT) Technology.

jak dla mnie są bardziej wiarygodni od Ciebie

A tu masz drugi cytacik :

If you have done all these things and still end up dropping frames then a RAID configuration may be the solution. If you’re serious about video capture and intend to do a lot of it then consider buying a dedicated RAID enclosure. RAID is a way to achieve transfer rates approaching the bus maximums.

Nawet nie napiszę : wnioski sobie sam wyciagnij !
Zdaje się że jesteś jak to mówią niereformowalny, co prawda masz do tego prawo ale postaraj się swoje rewelacja zatrzymać dla siebie !

Pozatym wkleję Ci jeszcze raz linka którego podal Ci kolega z forum ale pewnie nie zajrzaleś :
http://www.matrox.com/video/support/rtx100xtremepro/rec/storage.cfm#ata_raid


niedziela, 8 lutego 2004, 00:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
Dodam jescze jednego linka:
http://www.matrox.com/video/support/rtx ... m/home.cfm
Jak można wyczytać na tej stronce wszystkie przetestowane przez firmę MATROX zestawy komputerowe (kompatybilne z RT.X100) są na bazie ... Intela ! Ciekawe dlaczego firma nawet nie przetestowała zestawów z prockami AMD... (może się im nie chciało ?, może czekają na wyniki testów z Krakowa...)
Pozdrówka.


niedziela, 8 lutego 2004, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Trzeba jednak dodać że nazwa Athlon XP także pojawia się na stronach matroxa dotyczących konfiguracji komputera pod tą kartę.
Ale nikt nie wspomina tam o tym żeby z procka 1700 robić procek 2800 ;))))


niedziela, 8 lutego 2004, 13:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dla świętego spokoju nie należy przetaktowywać procka - zwłaszcza gdy sprzęt jest nowy i na "dotarciu" to rzecz wiadoma.Możliwość przetaktowania o której wspomniałem to swoista premia tylko dla DOSWIADCZONYCH użytkowników . Nowoczesny overclocking polega na stosowaniu odpowiednich płyt głównych z oddzielnym taktowaniem dla CPU , PCI, AGP i pamięci i nie ma wpływu na stabilność pracy innych urządzeń.
ZADNA firma oficjalnie nie przyzna się iż można przetaktować procka czy karte graficzną, bo to oznaczałoby mniejszą sprzedaż droższych podzespołów

Gubienie klatek z powodu braku RAIDu to jedna wielka bzdura i świadczy o złym skonfigurowaniu sprzętu. Ten drugi cytacik to chyba od firmy która sprzedaje kontrolery raidowe :D. W ogóle RAID to "odgrzewana zupa" - owszem sprawdził się kilka lat temu i chwała mu za to, ale dzisiaj może odejść na zasłużoną emeryturke . Wystarczy sprawdzić krytyczne dolne wartości przesyłu danych Raida i zwykłego HDD z 8mb cachu - bedą prawie identyczne ! Górne osiągi będą większe przy Raidzie ale nie mają one żadnego znaczenia przy edycji video.

Odnośnie płyt głównych testowanych przez matroxa to są również pod AMD.
Matrox pozostaje troche w tyle jesli chodzi o testowanie nowych płyt głównych (chociaż rekord należy w tej dziedzinie do Canopusa na liście są jeszcze muzealne płytki z chipsetem BX ! i prawie żadnych nowych).

Jak prześledzimy forum dyskusyjne Matroxa to dowiemy sie iż nawet najbardziej polecana płyta ASUS 800 De Luxe może sprawiać problemy tak więc Intel nie jest jakimś magicznym rozwiązaniem na wszystko.
Wole mieć działający i sprawny sprzęt na płycie bez certyfikatu i tzw. supportu niż sprzęt na płycie zaklepanej i zatwierdzonej z którym są jakieś problemy. No chyba że w cenie certyfikowanego sprzętu będzie "asysta techniczna" , w razie problemów przyjadą, zrobią a ja w tym czasie pójde sobie na piwko :D


niedziela, 8 lutego 2004, 16:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Piotr Stępień napisał(a):
1 Możliwość przetaktowania o której wspomniałem to swoista premia tylko dla DOSWIADCZONYCH użytkowników .

2 Gubienie klatek z powodu braku RAIDu to jedna wielka bzdura i świadczy o złym skonfigurowaniu sprzętu. Ten drugi cytacik to chyba od firmy która sprzedaje kontrolery raidowe :D. W ogóle RAID to "odgrzewana zupa" - owszem sprawdził się kilka lat temu i chwała mu za to, ale dzisiaj może odejść na zasłużoną emeryturke . Wystarczy sprawdzić krytyczne dolne wartości przesyłu danych Raida i zwykłego HDD z 8mb cachu - bedą prawie identyczne ! Górne osiągi będą większe przy Raidzie ale nie mają one żadnego znaczenia przy edycji video.


1 Im bardziej doświadczony użytkownik z tym większym sceptyzmem podchodzi do jakiegokolwiek przetaktowywania!
Juz uznałem że twoje podejście do "owerclokerstwa" jest swoiste i nie zamierzam z tym dyskutować nie dlatego że jestes autorytetem w tej dziedzinie ale dlatego że jak widzę sprawa stabilności i trwałości sprzętu na ktorym pracujesz ma dla Ciebie znaczenie drugorzędne.
Przetaktowywanie sprzetu dobre jest dla małolatów pasjonujących się nowymi grami i wynikami w 3DMarku. A wśród profesjonalistów istnieje nawet pojęcie "underclok" w trosce o sprzęt stabilność i trwałość.

Drogi Piotrze ten cytacik pochodzi ze strony http://www.pinnaclesys.com i nie jest to firma handlująca rajdami. Jesli nie zdajesz sobie co daje wydajny raid w montażu to niestety nie mam zamiaru Cie przekonywac że są nawet firmy które nie polecają RAID`a budowanego na ATA lub SATA
w trosce o komfort pracy i wydajność !
na dole strony poczytaj sobie ;))) http://www.newtek.com/products/vt/info/sys-req.html


niedziela, 8 lutego 2004, 16:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
widze jednak ze kazdy musi swoje z p.Stepniem przejsc ;) zeby zrozumiec co to za gosc ;). swoja droga jak tak czytam kolejne rewelacje to przynajmniej posmiac sie mozna :)
>"W ogóle RAID to "odgrzewana zupa" - owszem sprawdził się kilka lat temu i chwała mu za to, ale dzisiaj może odejść na zasłużoną emeryturke"
Pewnie mial na mysli przede wszystkim raid w nowych kontrolerach SATA :))) prawdopodobnie sam pracuje przy uzyciu SATA2 wiec to zrozumiale :P


niedziela, 8 lutego 2004, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zroumienie przyszło bardzo szybko !
Niestety człowiek zdaje sobie sprawę z tego że Forum czytają inni .. nie zawsze obeznani z tematem tak jak p. Stępień i chciałabym żeby wyboru dokonywali sami a słuchali "autorytetow"


niedziela, 8 lutego 2004, 18:20
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL