Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 21:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pamięci - Dual Chanel - o co chodzi? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post Pamięci - Dual Chanel - o co chodzi?
WITAM!

Mam do Was pytanie dotyczące pamięci Dual Chanel. Mozna kupic pamiec Dual Chanel - 2 x 512 . Czyli razem 1 GB. Tak jak tu np. http://www.idealpc.com.pl/index_2.php?p ... tails=2721

Ale czy moge kupic na poczatek jedna kosc 512MB, pozniej kolejna kosc 512MB ( tej samej firmy i o tych samych parametrach) i tez uzyskam Dual Chanel? Czy moze pamieci sprzedawane jako Dual Ch. sa jakos specjalnie parowane? Jak to z tym jest?

Jakie macie zdnaie na temt:

http://www.idealpc.com.pl/index_2.php?p ... tails=2721

i

http://www.proline.com.pl/shop.php?prod ... 5044432d4b


poniedziałek, 8 marca 2004, 13:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
mozesz kupic najpierw 1 a pozniej druga, ale musza to byd dobre pamieci (markowe) o dobrych parametrach. niestety wszelkie noname sa za cienkie zeby dac rade pracowac w tym trybie. te pamieci ktore sa sprzedawane w parach maja po prostu "certyfikat", czyli producent gwarantuje ich poprawna prace w owym trybie. niektorzy dorzucaja do tego specjalne testy i atesty, ale to wg. mnie juz tylko marketingowy szum..


poniedziałek, 8 marca 2004, 14:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
czyli jak rozumiem moge miec 2 pamieci np. 512 MB ktore nie bede poprawnie pracowac w trybie Dual Ch. Czy tryb dual włącza sie gdzies w biosie i czy jest duza roznica w pracy np. 1GB pamieci w tym trybie i bez tego trybu?


poniedziałek, 8 marca 2004, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
jak masz za duzo kasy
i chcesz mieć wydajność
to kup sobie GeIL

1024/433 ULD CL.2 (2x512MB do nForce2) 1190
DDR 512MB PC-3500 (433MHz) ULTRA CL.2 610

i podkrecisz sobie troche(o ile masz athlona na szynie 2*200 lub p4na szynie4*200) bo inne to juz solidnie
i pamięci pracuja synchro bez problemów

a jak nie krecisz prz załozeniu jw.
to
DDR 512MB PC-3200 (400MHz) ULTRA CL.2 550
1024/400 ULD CL.2 (2x512MB do nForce2)1090

a tak poważnie
jak chcesz miec b.d wydajność to kup pamiatki co maja CL2 sa bessser od 2,5 które tam proponują

jak kupisz 1 kostke a potem druga teoretyczniwe nie powinienes miec problemów(jak pisze badyl)

a te podw. sa teoretycznie spr. przez producenta, ze w dual musza chodzić

kiedyś szczególnie na 1-wszych nf2 były problemy z co poniektórymi pamiatkami na szynach szybszych niz 266(2*133) i producenci plyt ogłaszali/ ogłaszaja rekomendowane pamiatki


poniedziałek, 8 marca 2004, 14:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
Pamięci beda pracowaly na płycie Asus P4C800 Deluxe I875P z karta Matrox RT.X100. Chciałbym na niw wydac do 1000 pln. Ale nie wiem, czy nie jest to za mała kwota. Oczywiscie chodzi mi o 2x512MB


poniedziałek, 8 marca 2004, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
sebi napisał(a):
Pamięci beda pracowaly na płycie Asus P4C800 Deluxe I875P z karta Matrox RT.X100. Chciałbym na niw wydac do 1000 pln. Ale nie wiem, czy nie jest to za mała kwota. Oczywiscie chodzi mi o 2x512MB

ihmo

masz tam 4 sloty na pamiatki
tak wiec:
mozesz kupic sobie na razie 2x256 cl.2
2xDDR 256MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 330.00
potem dozbierasz kupisz jeszcze raz to samo i bedziesz miał 1GB na cl.2

a jak na super wydajności nie zalezy ci to
kup pospolite
2xDDR 512MB PC3200 400MHz KINGSTON (2x400pln) i jeszcze ci reszty zostana


poniedziałek, 8 marca 2004, 16:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
jam3 napisał(a):
masz tam 4 sloty na pamiatki
tak wiec:
mozesz kupic sobie na razie 2x256 cl.2
2xDDR 256MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 330.00
potem dozbierasz kupisz jeszcze raz to samo i bedziesz miał 1GB na cl.2



aha, czyli jak rozumiem z czterech kosci po 256MB moge zrobic dwa kanały po 512 i nie bedzie roznicy miedzy dwiema kościami 512MB, a czterema 256MB? I czy 2xDDR 256MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 zmieszcza sie obok siebie na Asusie (maja radiatory)?


poniedziałek, 8 marca 2004, 16:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Jeżeli założysz 2 kości to zmieszczą się na 100%.


poniedziałek, 8 marca 2004, 17:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
gaz napisał(a):
Jeżeli założysz 2 kości to zmieszczą się na 100%.



no tak ale jak bede chcał włożyć 4 kosci po 256 MB? tez sie zmieszcza?


poniedziałek, 8 marca 2004, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sebi napisał(a):
jam3 napisał(a):
masz tam 4 sloty na pamiatki
tak wiec:
mozesz kupic sobie na razie 2x256 cl.2
2xDDR 256MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 330.00
potem dozbierasz kupisz jeszcze raz to samo i bedziesz miał 1GB na cl.2



aha, czyli jak rozumiem z czterech kosci po 256MB moge zrobic dwa kanały po 512 i nie bedzie roznicy miedzy dwiema kościami 512MB, a czterema 256MB? I czy 2xDDR 256MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 zmieszcza sie obok siebie na Asusie (maja radiatory)?
http://pl.asus.com/prog/spec.asp?langs=15&m=P4C800%20Deluxe
wygląda,że bez problemu


poniedziałek, 8 marca 2004, 17:58
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
[/quote]http://pl.asus.com/prog/spec.asp?langs=15&m=P4C800%20Deluxe
wygląda,że bez problemu[/quote]


Wygląda dokładnie jak napisałem wcześniej. 2 następne kości wpakujesz jeżeli pozwolą ci na to radiatory. Na twoim miejscu kupiłbym pamięci TwinMos Dual Channel 1024MB (2x512): 1-brak radiatorów, 2-zalecane przez Asusa, 3-cena 829zł


poniedziałek, 8 marca 2004, 18:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
gaz napisał(a):

Wygląda dokładnie jak napisałem wcześniej. 2 następne kości wpakujesz jeżeli pozwolą ci na to radiatory. Na twoim miejscu kupiłbym pamięci TwinMos Dual Channel 1024MB (2x512): 1-brak radiatorów, 2-zalecane przez Asusa, 3-cena 829zł


gdzie znajde te pamieci w cenie 829?


poniedziałek, 8 marca 2004, 20:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Szukaj na stronie:
http://www.cei.com.pl lub http://www.alsen.pl
Ta cena jest ze sklepów CEI, a CEI należy do grupy aLsen, może znajdziesz blisko siebie jakiś sklepik.


wtorek, 9 marca 2004, 20:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
gaz napisał(a):
Szukaj na stronie:
http://www.cei.com.pl lub http://www.alsen.pl
Ta cena jest ze sklepów CEI, a CEI należy do grupy aLsen, może znajdziesz blisko siebie jakiś sklepik.


a czy wiesz moze jaka to jest dokladnie pamiec i gdzie mozna przeczytac jej specyfikacje techniczna? I czym tak naprawde rozni sie od duzo drozszej 2xDDR 512MB PC3200 400 MHz GeIL ULTRA CL 2 ? Czym w praktyce mozna zauwazyc roznice w predkosci dzialania?


wtorek, 9 marca 2004, 23:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Model pamięci to: M2G9J16AGATT9F081AA4T PC3200 (CL2.5) 512MB (400MHz)
Dopuki nie odpalisz programu testującego to nie sądzę żebyś był w stanie zauważyć różnicę.


środa, 10 marca 2004, 18:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL