Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 19:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 MPEG w locie na celeronie 2,4 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post MPEG w locie na celeronie 2,4
Posiadam komputer celeron 2,4 , 256 DDR-ram , 30 Gb 7200obr ,
Win XP-Pro i po kupieniu kamery (Canon XM-2) chciałem zgrać materiał (kożystajac z programu Ulead Video Capture 7) na dysk pakując w locie do formatu mpeg . Niestety oglądając materiał zgrany nie jest płynny tylko są szarpnięcia w momencie zapisu na dysk . Podejżewam że gdyby był jakiś inny program zgrywająco-pakujący to może by nie było tego efektu . Proszę o jakąś poradę .


czwartek, 6 maja 2004, 06:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Podałeś za mało danych o swoim PC. Myslę że to wina RAMu, masz go za mało, przynajmniej przy Win XP, równie dobrze może być źle skomfigurowany win, programy pracujące w tle, defragmentacja dysku, ilość partycji........

Pozdr.


czwartek, 6 maja 2004, 06:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Serdeczne dzięki za zainteresowanie się moim problemem . Nie mam partycji , mam tylko dysk "C". Dysk przeszedł defragmętację , składniki windy są standardowe takie jak po zainstalowaniu . Co dalej robić ???
Pod adresem jest wykaz pracujących w tle programów : http://alvid.fm.interia.pl/menedzer%20z ... indows.JPG


piątek, 7 maja 2004, 08:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
1. Napewno niemały wpływ ma praca zbędnych programów w tle.
2. Podziel dysk na 2 partycje, 8 - 10Gb i druga reszta, ma być NTFS.
3. Uruchom komputer, poczekaj minutę (nic nie uruchamiaj) i zrób screen menadżera/ wydajność.
4 Zrób screen ustawień Video Capture Property Settings i MPEG Settings.
4. Jak przechwytujesz do DV to jest OK, czy też gubi klatki?
5. Optymalizacja winXp to podstawa, na standardowych ustawieniach nie da się pracować.

Oczywiście rozumiem, że przechwytujesz przez FireWire.


piątek, 7 maja 2004, 08:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
podepne sie ze swoim problemem tu:
probowałem na swojej "wypasionej" maszynie zrzucac zgrany material po Fire Wire.
Niestety testowa sekwencja o długości 1min zgrana za pomoca Ulead'a lub Pinnacle gubi klatki, i to w dość pokaznej ilosci bo okolo 200 :(
Pierwotnie obarczyłem winą tego stanu rzeczy dysk (jakis samsung 5200obr) wymieniłem go na szybszy , na nowym dysku zainstalowałem goluśkiego win XP i programy do obróbki. Efekt podobny- duza ilość zgubionych klatek.
Co do konfiguracji:
Duron 1.2
ramu 384Mb
dysk 80 giga (7200obr) :podzielony na 3 partycje , wszystkie NTFS - po defragmentaryzacji
Może to wina małej ilości ramu? moze ram jest walnięty? -jakim softem dokladnie przetestowac kosci?
kamerka panasonic GS-10(co tu chyba znaczenia nie bedzie miało)


pozdrówka
bartula
[SDTV team]


sobota, 8 maja 2004, 18:52
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
problem rozwiązałem:))
Może innym się przyda:

Okazalo sie, że nie jest winny słaby procek, mało Ram'u , czy wolny dysk...
Przepiąłem kontroler Fire Wire na inny slot PCI i problem zniknął


pozdrówka
bartula
[SDTV team]


niedziela, 9 maja 2004, 12:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Masz rację, po prostu winne było współdzielone przerwanie, o czym kompletnie zapomniałem, a to przcież podstawy. :oops:


niedziela, 9 maja 2004, 14:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL