Teraz jest wtorek, 24 listopada 2020, 11:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 RT.X100 - DVD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post RT.X100 - DVD
Witam!

Przy zgrywaniu materiały za pomoca karty RT.X100 bezposrednio do MEPG2 uzyskuje dwa pliki. - m2v i waw. Jakim programem moge połączyc je w jeden wspólny plik? Matrix File Converter nie chce tego zrobic ( przy RT2000 łączył bez problemów). Chodzi o to, ze do wypalania uzywam Movie Factory 3. Jesli uzyje plików zawierajacych obraz i dzwiek jest wszystko OK. Ale jesli połącze m2v z waw'em bezposrenio w Movie Factory to występuje jakis problem z półobrazami. Prosze o rade.


niedziela, 16 maja 2004, 22:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
naprawde, nikt nie wie jak mi pomóc i polaczyc te pliki?


wtorek, 18 maja 2004, 08:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Karta ma mozliwosc robienia odrazu rowniez mpeg2 zmultiplexowanego(audio+video w jednym pliku), a w zasadzie to program Ligos , ktory jest w pakiecie z oprogramowaniem.
w Premierze6.5: File - Export timeline - Matrox mediaexport

trwa to nie na zywca ale ok. 3 razy dluzej niz tak jak Ty to robisz

P.S. sprawdz czy to na pewno Factory jest przyczyna zlych polobrazow.Wydaje mi sie ze to raczej na etapie robienia mpeg2 masz zle ustawienia.
nara


wtorek, 18 maja 2004, 09:59
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
sprawa wyglada tak, ze jak mam m2v zrobionego przez rt.x100 i wypale go za pomoca Movie Factory bez dzwieku to jest OK. Obrazek klarowny i bez zakłucen. Ale jesli w Movie Faktory dodam orginalny dzwiek z waw'a to pojawiaja sie zakłucenia. Jest delikatny stroboskop i na szybkich ruchach widac polpbrazy :-(. Nie wiem dlaczego taki efekt. Podobnie mialem w RT2000 ale tam dzialal FileConv. i po polaczeniu m2v z waw'em wszystko bylo OK.

program Ligos poprawnie kompresuje i po wypaleniu mpeg2 zrobionego Ligos'em za pomoca MovieFactrory jest OK.


wtorek, 18 maja 2004, 11:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po prostu Movie Factory jest niekompatybilny z plikami matroxa rtx100. Lepiej zaopatrz się
w Workshopa i będzie po problemie.

pozdrawiam


środa, 19 maja 2004, 13:31
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
Wiem, testowalem Workshopa i jest OK. Ale mam licencje na MovieFactory. A moze ktos z Was jest w stanie mi powiedziec dlaczego pliki mpeg2 zrobione RT.X100 sa ok. 15-%20% wieksze od plików mpeg2 zrobione RT.2000 przy identycznych parametrach kompresji. Jesli mam ustawione 6MBits/sec to po skompesowaniu RT.X100 na płyte miesci mi sie ok. 1h20m materialu. A identyczna kompresja wykonana RT2000, powoduje, ze na płyte wchodzi ponad 1h30min materialu. Skąd takie róznice?


środa, 19 maja 2004, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ciekawe......


czwartek, 20 maja 2004, 09:59
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
ciekawe to moze i jest :-) ale co jest tego przyczyna?


piątek, 21 maja 2004, 08:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Odpowiedź jest prosta.
RT.X 100 to karta przeznaczona do profesjonalnych zastosowań, więc więc efekt twojej pracy przeznaczony jest dla bardziej profesjonalnego oprogramowania niż MovieFactory, stąd też większa objętość plików wynikowych niestety.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestem z innej bajki. :?


środa, 26 maja 2004, 01:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
buehheheeeh - a to dobre jest :> mamy kolejnego krasnala ;>


środa, 26 maja 2004, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po prostu do wszystkiego trzeba mieć odpowiednie sterowniki. To PROGRAMISCI a nie krasnale decyduja o tym czy dany program jest kompatybilny z kartą video czy też nie.
Jeżeli ktoś kiedyś zajmował się programowaniem to wie iż każdy szczegół w programie musi być zaprogramowany. Nic nie dzieje się przypadkiem. Tak marnym programikiem to naprawde bym się nie przejmował.


środa, 26 maja 2004, 14:57
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 31 stycznia 2004, 16:07
Posty: 110
Post 
nie przejmuje sie tym, ze UMF3 ni dziala poprawnie, wkurza mnie fakt wiekszych plików wynikowych z RT.X100 w stosunku do takich samych plików z RT2000.


środa, 26 maja 2004, 17:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj,

Niech cie nie wkurza bo zwykle większe pliki wynikowe dają lepszą jakość. Zawsze możesz zwiększyc kompresje. Trzeba pamiętać iż kompresja kompresji nie równa , a jakość zależy od użytego kodeka.

pozdrawiam

Piotr


środa, 26 maja 2004, 18:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Takich bzdur juz dawno nie czytalem ! Slyszles kiedys o CINEMACRAFT enkoderze ? 1h 40 min z kompresja 6,5 MB/s zajmuje 4,4 GB na krazku.


sobota, 5 czerwca 2004, 11:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"Takich bzdur juz dawno nie czytalem ! Slyszles kiedys o CINEMACRAFT enkoderze ? 1h 40 min z kompresja 6,5 MB/s zajmuje 4,4 GB na krazku."

Tyle samo można zmieścić stosując kodek Matroxa RTX100 i program DVDiT . Zresztą
czy nie lepiej podzielić materiał na dwie płytki i uzyskać lepszą jakość?


sobota, 5 czerwca 2004, 12:33
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL