Teraz jest czwartek, 21 listopada 2019, 09:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Pytanie niby proste, ale... chodzi o konfiguracje komputera. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 kwietnia 2004, 07:24
Posty: 1
Post Pytanie niby proste, ale... chodzi o konfiguracje komputera.
Pilnie potrzebuję wiadomośi na temat konfiguracji komputera który ma służyć kompresji plików w formacie avi. Będzie tego dużo, około 100 GB filmów tygodniowo. Konkretnie chodzi o archiwizację operacji chirurgicznych na płytach DVD. Chciałbym wiedzieć jak musi być skonfigurowany komputer do SWOBODNEJ i szybkiej kompresji, do jakiego farmatu najlepiej formatować i gdyby od czasu do czasu zaistniała konieczność obróbki obrazu (chodzi o najprostrzy montaż) to jaka karta graficzna i jaki soft. Muszę też znać cenę takiego zestawu. PS: koszt nie gra roli.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Pjjach
pjachowski@wp.pl


piątek, 23 kwietnia 2004, 07:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Najważniejsza sprawa, jak mi się wydaje, to procesor(-y) oraz dyski.

Procesor P4 HT lub dwa Xeony to chyba minimum. Przy takiej ilości danych musisz mieć odpowiednio pojemne dyski, i to najlepiej kilka. W zakresie dysków to ja bym jeden dysk przeznaczył na system. Ponadto utworzyłbym dwa RAID-0, każdy składający się z dwóch lub trzech, a nawet czterech dysków (zależy ile masz kasy do wydania) - jeden pod zgrany materiał, drugi pod wynikowy. Jeśli masz dużo gotówki i zależy ci na bezpieczeństwie tych danych to powinieneś zamiast RAID-0 utworzyć RAID-0+1, ale wiązać się to będzie z podwójną ilością dysków. A więc o ile w pierwszej konfiguracji byłoby 5 dysków (1+2+2) to w RAID-0+1 byłoby ich 9 (1+4+4). Ha, a teraz jakei dyski - jak cię stać to kup SCSI, jak nie bardzo to przynajmniej S-ATA.

Co do pamięci to przydałoby się z 1GB RAMu, albo 2, najlepiej pracujące w trybie DualDDR.

Co do softu do kompresji to może wystarczyć ci darmowy VirtualDub, do zgrywania na DVD potrzebna będzie nagrywarka DVD, jeśli chciałbyś zrobić (wątpię raczej) menu jak w typowych dyskach DVD to jeszcze jakiś soft do authoringu, ale jest tego tyle, że ciężko konkretnie coś polecić.

Co do prostej obróbki to raczej nie musisz inwestować w drogie oprogramowanie typu Adobe Premiere, a poszukać raczej w tańszych rozwiązaniach Ulead, Pinnacle... A karta graficzna ma w tym momencie znikome znaczenie, więc nie ma co przesadzać. Chyba, że miałeś na myśli kartę wideo - a to wtedy zależy w jakim formacie będziesz miał filmy - jesli cyfrowym to nic nie potrzebujesz (jedynie kontroler FireWire, żeby zgrać do kompa), a jeśli analogowo to przejrzyj Forum bo propozycje są przeróżne (ja sugerowałbym np. Studio10+).

Łączny koszt zapewne przekroczy 10 tys.


piątek, 23 kwietnia 2004, 09:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
koszt nie gra roli?
to biorac pod uwage przeznaczenie tez bym zakupil dwuprocesorowa maszyne jak radzi matrix, duzo ramu i dyski.. z dyskami to przeczytaj http://www.tomshardware.pl/storage/20031128/index.html i pomysl czy czasem nie bedzie to idealne rozwiazanie - zapewnia bezpieczenstwo raida5 i jednoczesnie wieksza pojemnosc. dysk na system operacyjny osobny - np. 74g raptor WD, a jako"storage" pare 250tek. skoro material nie bedzie raczej bardzo montowany, to specjalnej karty edycyjnej nie potrzebujesz, choc jesli bedziesz chcial soft do montazu to moze sie okazac ze taniej bedzie kupic z karta. calosc powinna zmiescic sie w 15tys. - choc i za 10 da rade skompletowac swietny sprzet.


piątek, 23 kwietnia 2004, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post stacja edycyjna
Zajrzyj na stronke http://www.softstudio.z.pl.
Masz gotowe zestawy do pracy . W cenie około 10000 zł masz kompa z RTx100 i nagrywarką DVD. Nic wiecej ci nie trzeba.

pozdrawiam


piątek, 23 kwietnia 2004, 12:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
no wlasnie ja bym zaznaczyl ze matroxa ci wcale nie potrzeba, a do tego za cene jaka proponuje powyzsza firma mozna zakupic spokojnie duzo lepszy zestaw.


piątek, 23 kwietnia 2004, 12:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 16:05
Posty: 47
Lokalizacja: Łódź
Post Matrix
to ma byc komputer (stacja robocza) do zgrywania materialu z lekka pozniejsza obrobka prostym softem , wiec dwa procesory nie beda do tego potrzebne (proste oprogramowanie nie obsluguje dwuprocesorowosci) . Wazny jest tu podsystem dyskowy i jego wydajnosc oraz pojemnosc najbardziej . A AMD 64 3200+ byloby najbardziej sensownym wyborem plus raid 0 z 2x WD 250 GB lub Maxtor 250 GB oczywiscie obydwa 7200 8MB . I dysk systemowy WD Raptor 36 GB 1000 rpm s-ata . A 64 bity athlona mozna bedzie wykorzystac w niedalekiej przyszlosci :)

_________________
P4E 3.0 FREEZER 4 ABIT IC7-G 1.1 HIS EXCALIBUR RADEON 9800 PRO ICE-Q 2 x 512 MB A-DATA VITESTA DDR 600 2 x SAMSUNG SP 80 GB SATA RAID SAMSUNG SP 200 GB AUDIGY 2 ZS PLATINUM PINNACLE STUDIO DELUXE 10 PLUS BENQ DWLS 1655 NEC ADLF 7173A LCD ASUS PW201.


sobota, 24 kwietnia 2004, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
heh - prawda jest taka że jak zaczniesz się sam tym bawić to zaraz zaczną sie pojawiać różne problemy. najlepiej jakbyś dał sprzęt do złożenia jakiejś firmie - zrobią to za Ciebie - jek dobrze trafisz to obejdzie się bez problemów. jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie to napewno na forum kilka osób poda ci namiary na jakieś dobre firmy ... Trzymaj się tylko z daleka od Krakowskiego kleparza (Softstudio, Piotr Stępień itp... ) Powodzenia


środa, 5 maja 2004, 05:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
czesc!!!
no wlasnie gdzie mozna zlozyc/zmodernizowac komp. do edycji wideo?
Znam jednego pana ale on chce 500 zl nie wiem czy to dobra cena?


środa, 16 czerwca 2004, 19:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
500 zł, ale za co?? Jeśli modernizacja objęłaby płytę, procek, grafikę, pamięci, dyski i dodatkowo dostałbyś kontroler FireWire lub kartę wideo to myślę, że cena jest doskonała (o ile te częśći będą nowe). :) A jeśli modernizacja polegałaby na dołożeniu jednej kości pamięci i wymianie procka na egzemplarz szybszy o 33MHz to raczej jest to zdzierstwo :lol:


piątek, 25 czerwca 2004, 13:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL