Teraz jest niedziela, 6 grudnia 2020, 04:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 2monitory+TVout: radek vs. nVidia? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2003, 21:22
Posty: 36
Post 2monitory+TVout: radek vs. nVidia?
Czesć.

Szukam informacji i opinii na temat jaką kartę wybrać do pracy z dwoma monitorami (rozszerzony pulpit) i telewizorem (obraz z overlaya)?
Najbardziej zależy mi na wyborze marki: ATI vs. nVidia (np. działanie odpowiednich opcji w sterownikach obu firm, że są to wiem, ale jak się sprawdzają w praktyce?). Mile widziane również opinie na temat konkretnych kart, jednak według mnie pomijając super wymagające gry 3D to w domowych zastosowaniach (np video) nie ma raczej różnicy między radeonem 9800XT a geforcem FX5200.

P.S. W matroksy raczej się nie pcham bo podobno z 2 monitorami sobie radzą ale do tego TV to bywają problemy, a poza tym czasem bym sobie jednak w coś zagrał, a do tego są chyba jednak droższe...

_________________
lakusz_mac

P.S. Maki to naprawdę nie najlepsze komputery...


niedziela, 8 sierpnia 2004, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
jesli chcesz pracować jednoczesnie na 3 wyswietlaczach
(2 monitorach i 1 TV) to o ati i gf zapomnij
karty które to potrafią są Matrox - y
Matrox Parhelia-512
Matrox Millenium P750


Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:06 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
jesli chcesz pracować jednoczesnie na 3 wyswietlaczach
(2 monitorach i 1 TV) to o ati i gf zapomnij
karty które to potrafią są Matrox - y
Matrox Parhelia-512
Matrox Millenium P750


Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:06 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post karty
Nie do konca jest to prawda...:)))) wystarczy zerknąc na karty firmy PNY oparte na nvidi....niestety matrox nie wspomaga softu do montażu ( chodzi mi o wyżej wymienione modele) dla np AVIDA karta oparta na NVIDI jest najlep rozwiązaniem.... co do trzech monitorów możesz wpakowac karte na AGP dwu monitorowa a w PCI jedno monitorowa efekt bedzie podobny jak w przypadku karty 3 monitorowej...
aaaa i wywal abdejt do win xp kb 824141....jesli go juz zainstalowales...


wtorek, 17 sierpnia 2004, 02:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post Re: karty
ja napisał(a):
Nie do konca jest to prawda...:)))) wystarczy zerknąc na karty firmy PNY oparte na nvidi....niestety matrox nie wspomaga softu do montażu ( chodzi mi o wyżej wymienione modele) dla np AVIDA karta oparta na NVIDI jest najlep rozwiązaniem.... co do trzech monitorów możesz wpakowac karte na AGP dwu monitorowa a w PCI jedno monitorowa efekt bedzie podobny jak w przypadku karty 3 monitorowej...
aaaa i wywal abdejt do win xp kb 824141....jesli go juz zainstalowales...

no i zerknełem i nie znalazłem,może słabo znam angielski o która wersje lub model Ci chodzi
http://www.pny.com/products/quadro/broc ... cSheet.pdf
http://www.pny.com/products/quadro/


wtorek, 17 sierpnia 2004, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Radeon z wyjściami D-Sub, DV-I i tv-out bezproblemowo obsługują trzy wyświetlacze. Producent jest tu już mniej istotny, bo wszyscy korzystają z chipów ATI, ale ja sugerowałbym Sapphire (pierwszy z rekomendowanych przez ATI). Warto kupić kartę w wersji BOX/retail, gdyż wtedy najczęściej jest dołączona przejściówka DV-I -> D-Sub, w przeciwnym przypadku trzeba będzie taką przejścióweczkę dokupić.


wtorek, 17 sierpnia 2004, 13:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Radeon z wyjściami D-Sub, DV-I i tv-out bezproblemowo obsługują trzy wyświetlacze. Producent jest tu już mniej istotny, bo wszyscy korzystają z chipów ATI, ale ja sugerowałbym Sapphire (pierwszy z rekomendowanych przez ATI). Warto kupić kartę w wersji BOX/retail, gdyż wtedy najczęściej jest dołączona przejściówka DV-I -> D-Sub, w przeciwnym przypadku trzeba będzie taką przejścióweczkę dokupić.


jesteś pewny,że obsługuj trzy wyjścia jednoczesnie podaj model bo mnie to zainteresowało
bo ihmo
to może być układ dwa monitory albo monitor i TV

ale dwa monitory i tV jednoczesnie to by było fajnie na jakims ati9200 se za pare stów

bo z tego co pamiętam Parhelia jako 1 miała takie możliwości pracy na trzech wyświetlaczach


wtorek, 17 sierpnia 2004, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja mam Sapphire Radeon 9600 Atlantis 256MB DDR, TV&DVI, ostatnio sprawdzałem to również na Sapphire Radeon 9200 Atlantis 128MB DDR (128bit) TV&DVI. Dwa monitory i TV - działa!


wtorek, 17 sierpnia 2004, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Ja mam Sapphire Radeon 9600 Atlantis 256MB DDR, TV&DVI, ostatnio sprawdzałem to również na Sapphire Radeon 9200 Atlantis 128MB DDR (128bit) TV&DVI. Dwa monitory i TV - działa!


i na każdym mogłeś robić co chcesz fajnie


wtorek, 17 sierpnia 2004, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Na monitorach tak - jedno okno na jednym, drugie na drugim, na TV miałem podgląd fragmentu pulpitu, ale nic więcej nie było mi potrzebne. Jeśli bardzo Ci na tym zależy to dziś wieczorkiem mogę sprawdzić czy na TV też da się uzyskać trzeci niezależny ekran z np. trzecim okienkiem. Na razie mogę tylko domniemywać, że tak, ale przed zakupem lepiej mieć pewność.


wtorek, 17 sierpnia 2004, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Na monitorach tak - jedno okno na jednym, drugie na drugim, na TV miałem podgląd fragmentu pulpitu, ale nic więcej nie było mi potrzebne. Jeśli bardzo Ci na tym zależy to dziś wieczorkiem mogę sprawdzić czy na TV też da się uzyskać trzeci niezależny ekran z np. trzecim okienkiem. Na razie mogę tylko domniemywać, że tak, ale przed zakupem lepiej mieć pewność.

jakbys mógł szczególnie te 9600 znajmy chce kupić coś dla takich mozliwości (nie wiem po co mu to)sugerowałem mu Matroxy ale przy okazji ,żeby miało jakąs wydajnośc w grach dla dzieciaków
a te 9600 teraz po ok 500pln czyli tanio w miare jakość a wydajność w grach pewnie większa niz tych matroxów


wtorek, 17 sierpnia 2004, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
A więc można podłączyć dwa monitory i odbiornik TV, przy czym dostępne są do wykorzystania dwa pulpity/dwa monitory - jako klony lub jako jeden poszerzony desktop. Na odbiorniku TV wyświetla się to samo co na monitorze 2. Nie da się więc uzyskać trzech niezależnych fragmentów desktopu.

Ja wcześniej jak miałem to podłączone to przy rozdzielczości 1280x1024 na TV miałem powiększony fragment pulpitu z drugiego monitora i to mi było potrzebne :) Jeśli zaś komuś potrzebne są trzy niezależne monitory to chyba nie na Radeonie.


wtorek, 17 sierpnia 2004, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
A więc można podłączyć dwa monitory i odbiornik TV, przy czym dostępne są do wykorzystania dwa pulpity/dwa monitory - jako klony lub jako jeden poszerzony desktop. Na odbiorniku TV wyświetla się to samo co na monitorze 2. Nie da się więc uzyskać trzech niezależnych fragmentów desktopu.

Ja wcześniej jak miałem to podłączone to przy rozdzielczości 1280x1024 na TV miałem powiększony fragment pulpitu z drugiego monitora i to mi było potrzebne :) Jeśli zaś komuś potrzebne są trzy niezależne monitory to chyba nie na Radeonie.


szkoda :cry: :cry: :x bo w sumie za małe many :cry: :x

dzięki za sprawdzenie :lol: :mrgreen:


wtorek, 17 sierpnia 2004, 17:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2003, 21:22
Posty: 36
Post Dziękuję za odpowiedzi...
Do Matrixa:
Właśnie udało mi się pożyczyć kartę Sapphira r9200, DVI, DSub i TVout 128MB i 128 bitów (też Atlantis). I nie udało mi się włączyć 3 wyświetlaczy! Jak włączałem TV to wyłączał mi się drugi monitor!
Czy jest istotne do którego wyjśca podpięty jest który monitor? Czy wyjścia mają jakąś kolejność? Czy oba monitory masz analogowe? (znaczy kożystasz z przejściówki?)
Jakich sterowników używasz?
Jaki system?

Właśnie chodzi mi o rozszeżony pulpit i na TV kawałek np 2 (najlepiej overlay), jak poustawiać stery żeby się dało?


PS. czemu trzeba wywalić kb 824141 ?

_________________
lakusz_mac

P.S. Maki to naprawdę nie najlepsze komputery...


wtorek, 17 sierpnia 2004, 19:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja miałem podłączony LCD (monitor 1) na DV-I, monitor CRT (monitor 2) do D-Sub oraz TV do gniazda TV-out i we Właściwościach ekranu, w opcjach Zaawanoswane, na zakładce Ekrany można do woli włączać lub wyłaczać poszczególne monitory. Jak bym nie szafował to na TV widoczny jest ten sam obraz co na monitorze 2, w zależności od jego rozdzielczości albo cały, albo powiększony fragment. Może spróbuj nowych sterowników ze strony ATI, akurat ostatnio ukazała się nowa wersja. Mi działa tak od dawna, ale ta 9200 może ma jakieś stare stery na CD.


czwartek, 19 sierpnia 2004, 09:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL