Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 17:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z dyskiem 160GB 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 00:19
Posty: 2
Post Problem z dyskiem 160GB
:D kupiłem dysk Maxtor 160 GB a system WIN XP z service pack 1widzi tylko 128 GB.Natomiast bios wykrywa 160 GB co począć mam z tym problemem,aby cały dysk był widoczny.


czwartek, 2 września 2004, 00:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Jesteś pewien, że ten SP1 jest zainstalowany?


czwartek, 2 września 2004, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 22:16
Posty: 295
Post 
:!:


Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 września 2008, 01:23 przez zakręcony, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 2 września 2004, 06:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic ... %BFe+dyski


czwartek, 2 września 2004, 07:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co ma wspolnego Service Pack 1 z dyskiem 160 GB ????


czwartek, 2 września 2004, 07:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
>Co ma wspolnego Service Pack 1 z dyskiem 160 GB ????
Bez niego wpisanie w rejestrze wartosci dword "EnableBigLba" nic nie da i system nie bedzie widzial wiecej jak te 130g.


czwartek, 2 września 2004, 08:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
badyl napisał(a):
>Co ma wspolnego Service Pack 1 z dyskiem 160 GB ????
Bez niego wpisanie w rejestrze wartosci dword "EnableBigLba" nic nie da i system nie bedzie widzial wiecej jak te 130g.

Nieprawda. Zainstalowanie SP1 powoduje, że system od razu widzi cały dysk. W przypadku braku SP1 wystarczy dodać odpowiedni wpis do rejestru i po kłopocie.


czwartek, 2 września 2004, 09:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
>Nieprawda. Zainstalowanie SP1 powoduje, że system od razu widzi cały >dysk. W przypadku braku SP1 wystarczy dodać odpowiedni wpis do >rejestru i po kłopocie.

Nie bede obstawal przy tym ze mam na 100% racje, ale na kilku systemach (win XP z SP1) ktore instalowalem dyski powyzej 130g byly zle rozpoznawane. dopiero wpis w rejestrze odblokowywal tego "bug'a"


czwartek, 2 września 2004, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
badyl napisał(a):
>Nieprawda. Zainstalowanie SP1 powoduje, że system od razu widzi cały >dysk. W przypadku braku SP1 wystarczy dodać odpowiedni wpis do >rejestru i po kłopocie.

Nie bede obstawal przy tym ze mam na 100% racje, ale na kilku systemach (win XP z SP1) ktore instalowalem dyski powyzej 130g byly zle rozpoznawane. dopiero wpis w rejestrze odblokowywal tego "bug'a"

Miałem taką sytuację na swoim kompie. Najpierw dodałem odpowiedni wpis do rejestru, dopiero później był SP1. Co ciekawe, po formacie partycji systemowej i ponownym instalowaniu systemu xp widzi cały dysk (żadna partycja nie jest większa od 130 GB).


czwartek, 2 września 2004, 17:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
To powyższe to moje


czwartek, 2 września 2004, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
A ja mam dwa dyski 160 GB Maxtora i są widoczne pod systemem bez i z SP1. Nic nie wpisuję w rejestrach.


czwartek, 2 września 2004, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Matrix napisał(a):
A ja mam dwa dyski 160 GB Maxtora i są widoczne pod systemem bez i z SP1. Nic nie wpisuję w rejestrach.

A partycje stworzyłeś przed instalacją windy, cz poprzez instalatora systemu?


czwartek, 2 września 2004, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Utworzenie partycji i format dysków nastąiły po instalacji systemu, gdyż te dwa dyski służą mi do obróbki wideo, a system (zgodnie z rozsądkiem) mam na innym dysku.


piątek, 3 września 2004, 01:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Nie potwierdziłeś mojego przypuszczenia, że gdy stworzy się partycje przed instalacją windy, np. Partition Magikiem, to później system nie ma problemu z "widzeniem" całego dysku.
Jeszcze jedno, czym tworzyłeś partycje, może wystarczy nie stosować windowsowych narzędzi, by nie było z tym problemu


piątek, 3 września 2004, 09:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL