Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 18:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Tryb DMA 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post Tryb DMA
program nero zauwazyl ze 1 z dyskow twardych nie ma wlaczonego dma.
probowalem wlaczyc te opcje lecz we wlasciwosciach kontrolerow iDE nie ma zakladki zaawansowanych ustawien w ktorych wg. instrukcji mozna wlaczyc dma.
system xp prof,
dysk caviar80 na 1 porcie, slave
loguje sie jako administrator
o co chodzi?


niedziela, 10 października 2004, 17:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
zastos. metode microsofta
odinstalowac kanał ide
restart
win sam zainstaluje od nowa kanał ide
powinno wrócic do normy


niedziela, 10 października 2004, 21:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
W systemie Windows 98 SE :
Menedżer urządzeń -> Stacje dysków -> Ustawienia
włącza się tryb DMA,
może w XP podobnie, jeśli tak jak piszesz w kontrolerach IDE we właściwościach.... to nie wiem.
Pozdrawiam.


niedziela, 10 października 2004, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Maryś napisał(a):
Witam.
W systemie Windows 98 SE :
Menedżer urządzeń -> Stacje dysków -> Ustawienia
włącza się tryb DMA,
może w XP podobnie, jeśli tak jak piszesz w kontrolerach IDE we właściwościach.... to nie wiem.
Pozdrawiam.

xp jest inaczej
tryb dma ustawiany jest w kontolerach

tak jak napisłes jest do me


niedziela, 10 października 2004, 21:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
niestety, nie pomoglo. co dziwne w drugim kompie o podobnej konfiguracji mam te zakladke. moze to wina plyty glownej lub biosu. ale dzieki za zainteresowanie


środa, 13 października 2004, 12:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
A sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 15 listopada 2004, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Rzeczywiście w Windows 2000/XP trzeba wejśc do zakladki system/sprzet/menadzer uzadzen. W opcjach Kontrolery IDE ATAATAPI we WŁASCIWOSCIACH\USTAWIENIA ZAAWANSOWANE widac odpowiednie funkcje Wlaczenia\wylaczenia DMA.
Widze ja u teraz u siebie na kompie.
Dodam, że funkcja ta pozwala na znaczne odciążenie procesora przy kopiowaniu danych z napędu.
Pamietaj, ze trzeba zrestartowc kompa, by DMA zadzialalo.
:lol:


piątek, 19 listopada 2004, 14:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL