Bushcraftowa kamera 3000 zł
Witajcie.
Jestem tu nowy i proszę o radę.
Prowadzę YT kanał "Jaskiniowiec" o tematyce bushcraftowo-survivalowej
https://www.youtube.com/c/JaskiniowiecNagrywać zaczynałem smartfonem Samsung Note 2, potem był Samsung S7, a teraz kamera sportowa Sony FDR X-3000.
Generalnie, jestem z niej zadowolony, bo pozwala NIE skupiać się na nagrywniu a na otoczeniu. Klikam tylko REC. (też, nie bawię się w zaawansowaną edycję. Tnę, sklejam i renderuję)
Podoba mi się w Sony FDR X-3000:
- dobra stabilizacja optyczna
- deszczoszczelność
- wystarczający? mikrofon wbudowany
- szeroki kąt
- kompaktowość i waga
- nagrywam w FullHD 60 fps
Poszukując nowej/lepszej kamery, do której sportowa nadal będzie uzupełnieniem, potrzebuję:
- lepszej jakości w zmierzchu i nocą
- inteligentnego trybu auto. Nie mam czasu na ręczne ustawienia i też na spec postprodukcje. Tnę, renderuję i na YT.
- kompaktowość. Włócząc się lasami noszę kamerę na lekkim statywie - cały czas.
- dobry mikrofon. Jeżeli nie wbudowany, to możliwość wygodnego zamocowania na stale (wiadomo, że będzie zdejmowany, ale po co go zdejmować?)
- ekran obracany na bok. Jeżeli do góry - będzie go zasłaniać mikrofon. W sportowej nie mam ekranu i sobie radzę, ale mam tu szeroki kąt = wszystko się mieści
- zoom 4+ optyczny. Im więcej tym lepiej
- stabilizacja optyczna
- deszczoszczelność. Nie wiem, czy to war konieczny, ale fajnie by było.
- 4K 30 fps... Ciężko mi z tymi 30 fps. Kiedy FullHD 30 klatek zmieniłem na 60, zobaczyłem znaczącą różnicę. Ta płynność bardzo mi odpowiada. Z drugiej strony, doskonale rozumiem, że przy 30 klatkach, kadr naświetla się dłużej...
Przyglądałem się do Sony ZV1, ale nie wiem, czy poradzi sobie w zmierzchu...
Lumix GHs (nawet GH) podobno dobry jest, ale z obiektywem to overcost.
Nie chciałbym wydać za całość ponad 3-4K (z mikrofonem).
Pomóżcie pliz i zapraszam na kanał.