Teraz jest poniedziałek, 21 maja 2018, 16:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kamera DV, jako konwerter obrazu z AUDIO na Digital..?!?! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 października 2005, 18:10
Posty: 3
Lokalizacja: Lodz
Post Kamera DV, jako konwerter obrazu z AUDIO na Digital..?!?!
Witam serdecznie,
mam ogromny klopot. Mianowicie potrzebuje w swojej pracy na bierzaco dokonywac zabiegu zgrywania do laptopa krotkich, okolo 30 sekundowych ujec z VIDEO, tam obrabiac je np. w AVID, pozniej wypuszczac i pokazywac na TV, efekt, jaki udalo mi sie uzyskac. Sa to produkcje nie dluzsze niz kilkadziesiat sekund. Jakosc jest tutaj mocno umowna i nie musi byc absolutnie najlepsza. Potrzebuje to robic poprostu bez szwanku w te i wewte.. Chce do tego wykorzystac kamere, by miec z niej rowniez jakis uzytek, ale na BOGA, jaka, ktora?! Chodze po salonach i tam nikt nie wie NIC! Wiem, narazie ze jedynie Canon i Sony proponuja taka usluge w czasie rzeczywistym. I z moich dedukcji wynika, ze musi miec zarowno wejscie, jak i wyjscie DV i S-Video. Czy macie moze jakas konkretna wiedze na ten temat? Pomocy, jaki model.. ach i tak do 2500.. a czym taniej, tym lepiej!! Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc, bo odchodze juz od zmyslow!!!


poniedziałek, 7 listopada 2005, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Temat powinien chyba brzmieć:
"Kamera DV, jako konwerter obrazu z ANALOG na Digital..?!?! "

Jeżeli tak, to :
- kamera musi mieć wejście analogowe
- musisz wyjąć kasetę z kamery
- podłącz analogowe źródło do wejścia analogowego kamery
- przełącz kamerę na funkcję odtwarzania
Od tego momentu, to co będzie odtwarzać np. zwykły, stary, poczciwy magnetowid, kamera zamieni w locie na postać cyfrową i komputer może to zapisać na HDD. Oczywistą rzeczą jest, że komputer musi być w tym czasie połączony z kamerą za pmocą kabelka FIREWIRE.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 8 listopada 2005, 00:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3226
Post 
zwróć uwagę na to:
Cytuj:
(...) potrzebuje (...) na bierzaco dokonywac zabiegu zgrywania do laptopa (...) ujec z VIDEO, tam obrabiac je np. w AVID, pozniej wypuszczac i pokazywac na TV, efekt, jaki udalo mi sie uzyskac.

oznacza to podpięcie wyjścia analogowego magnetowidu do wejścia analogowego urządzenia A/D i połączenia go z komputerem. następuje wtedy zgranie materiału i obróbka. pomijając to, że przydałby się podgląd już podczas obróbki, to na pewno podczas odtwarzania należałoby zmienić kierunek przetwarzania na D/A oraz podłączyć kabelki z (już teraz) wyjścia urządzenia do monitora. a więc w najgorszym razie przy użyciu kamery po zgraniu materiału na komputer należałoby przełączyć kamerę w menu na D/A oraz przepiąć kabelki (w wersji najlepszej kamera sama się przestawi a na kabelku możemy zamontować przełącznik).
jednak czy nie wydaje się to wam odrobinę niewygodne?
może lepszy byłby konwerter zewnętrzny, który sam się przełączy i ma oddzielne wejście i wyjście?

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 8 listopada 2005, 02:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 października 2005, 18:10
Posty: 3
Lokalizacja: Lodz
Post 
Obu Wam przyznaje racje! hehe, oczywiscie pomylilem sie, co do temau, ale mam nadzieje, nie wprowadzilem w blad. No, oczywiscie tez, ze bylo by prosciej, ale wtedy nie mial bym kamery, wiec mysle ze warto podjac wyzwanie!

Okay, zatem wiem juz ze jest to mozliwe, teraz pytanie, jakie modele mi na to pozwala?! Dobrze by bylo, by posiadala ona funkcje automatycznego przelaczania sie! da rade? Jestescie moze w stanie podsunac mi jakis pomysl na model....?!


wtorek, 8 listopada 2005, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja bym chyba jednak wolał np kupić kartę pinnacle'a (widziałem w benchmark.pl za 444 złote z dobrym softem, aż podejrzane), a za resztę, czyli około 2000 tysięcy kamerę, taką, jaka po prostu będzie mi się podobała. To chyba wyjście jednak optymalne?


wtorek, 8 listopada 2005, 19:41
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3226
Post 
Łopal napisał(a):
Ja bym chyba jednak wolał np kupić kartę pinnacle'a

do lapa??? 8O

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 8 listopada 2005, 19:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL