Teraz jest niedziela, 27 maja 2018, 10:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Co kupić?? DV czy HDV?? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 02:24
Posty: 92
Lokalizacja: Wielkopolska
Post Co kupić?? DV czy HDV??
Witam!!!
Zastanawiam sie nad kupnem nowej kamerki. I teraz mam dylemat: dv czy hdv?? Najczęściej filmuje wesela ale zdarza sie tez od czasu do czasu jakiś teledysk. Z kamer DV zastanawiam sie nad wyborem VX2100e lub PD-170. A jeżeli HDV to Canon XH-A1.

Doradźcie co zrobić bo dostane na łeb.... :( (bije sie z myślami od dłuższego czasu.

[ Dodano: Wto Wrz 18, 2007 3:32 pm ]
Czy naprawdę nie może mi nikt pomóc??

_________________
Pentium 4 3.20GHz Intel D925XEBC2 2x515 MB DDR2 Kingstone ATI RADEON X-600Pro 256MB 1x250GB Maxtor CANON XL1 SONY VX-2100E ADOBE PRODUCTION STUDIO ;)


poniedziałek, 17 września 2007, 23:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witaj
widze że nie jestem sam z identycznym dylematem ;) !!!
mam nadzieje że ktoś pomoże i odpisze , bo ja też jeszcze nic nie kupiłem
pozdr


wtorek, 18 września 2007, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
NiKON napisał(a):
Z kamer DV zastanawiam sie nad wyborem VX2100e lub PD-170.

Witam, do wesel wystarczy Vx2100e,...

Mam podobny problem, ale chyba podjąłem decyzję, kupię FX1

Pozdro


wtorek, 18 września 2007, 19:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
no i cisza ..
myślałem że ktoś pomoże w podjęciu decyzji ;)


środa, 19 września 2007, 07:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
tomi napisał(a):
no i cisza ..
myślałem że ktoś pomoże w podjęciu decyzji ;)


Spokojnie...

Nikt nie napisze ci tu elaboratu na 2x A4 :)

Zadajcie konkretne pytania, zawiąże się jakaś dyskusja. Od czegoś w końcu trzeba zaczać...

Ja proponuję zacząć od kwestii:

czy naprawdę potrzebujecie kamerę HDV ?

to jest ważne, sama technologia w aktualnej chwili jest jeszcze na etapie mocnorozwojowym. Jest kosztowna, ponieważ trzeba zakupić kamerę, stację i licencje na software do edycji HDV lub HD, magnetowid cyfrowy (niekiedy w podobnej cenie jak kamera HDV).

Nie jest żadną tajemnicą, że kamery SD są znacznie tańsze niż kamery HDV...

Owszem w moim regionie jest spore zapotrzebowanie na obrazek w formacie HDV dlatego postanowiłem zainwestować w kolejną kamerę. Od jakiegoś czasu zgrywam na stację materiał w HDV, w takim samym formacie go montuję po czym zapisuję ponownie na miniDV za pomocą magnetowidu. Klient otrzymuje tasiemkę ze zmontowanym materiałem HDV oraz ten sam materiał w wersji DVD PAL/SD.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 19 września 2007, 09:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
[quote="ao"Owszem w moim regionie jest spore zapotrzebowanie na obrazek w formacie HDV dlatego postanowiłem zainwestować w kolejną kamerę. [/quote]powiedz mi jaki jest przedzial cenowy na hdv w twoim regionie, moze byc priv.


środa, 19 września 2007, 09:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 02:24
Posty: 92
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
OK. Podjąłem decyzje. A wiec w piątek jadę po VXa. A jak sprzedam moją XL-ke to kupie XH-A1.

_________________
Pentium 4 3.20GHz Intel D925XEBC2 2x515 MB DDR2 Kingstone ATI RADEON X-600Pro 256MB 1x250GB Maxtor CANON XL1 SONY VX-2100E ADOBE PRODUCTION STUDIO ;)


środa, 19 września 2007, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
Cytuj:
powiedz mi jaki jest przedzial cenowy na hdv w twoim regionie, moze byc priv.


Witam, jak będziesz mial chwilkę to napisz mi tez na prive ile taka przyjemność,pozdro


środa, 19 września 2007, 12:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 17 sierpnia 2003, 20:36
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witam
sprecyzuję szczegółowiej ;)
Kamera ma służyć do filmowania weselek , ale ostatnio trafia się też i reklama , i film promocyjny oraz prezentacje więc dlatego sie zastanawiam nad HDV. do dyspozycji mam też 8 metrowe ramie kamerowe i wózek filmowy , więc zamierzam to też wykorzystywać przy produkcjach.
akurat na koniec miesiąca będę miał ok 13 tys na Canona , więc dlatego podpytuję osoby które już działają w HDV i dzięki wielkie za pomoc
pozdr


środa, 19 września 2007, 16:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 02:24
Posty: 92
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
Witam!!!
Kilka dni temu kupiłem VX-2100e. Wczoraj zabrałem go na testy weselne. Obraz wszystko ładnie pięknie ale dźwięk niestety jest przesterowany... :( Co robić?? Miał już ktoś z was ten problem??
Dodam tylko że próbowałem nagrywać na automacie i na manuale z różnymi poziomami głośności

Mam problemy z forum. Nie śmiga mi wyszukiwarka :/ Nie może wyszukać ani jednego słowa typu: adobe, przeplot, premiere itd. itd. Nie mogę tez zakładać tematów :/ O co tu chodzi??

[ Dodano: Wto Wrz 25, 2007 9:50 am ]
Znalazłem taki mikrofon na allegro http://www.allegro.pl/item247073932_rode_videomic.html

Jak myślicie?? Zda egzamin??

_________________
Pentium 4 3.20GHz Intel D925XEBC2 2x515 MB DDR2 Kingstone ATI RADEON X-600Pro 256MB 1x250GB Maxtor CANON XL1 SONY VX-2100E ADOBE PRODUCTION STUDIO ;)


niedziela, 23 września 2007, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 22:28
Posty: 298
Post 
Egzamin ci zda ale w kosciele - na sali odpada. Jest to mikrofon o charakterystyce superkierunkowej.. Pieknie bedzie brzmiala przysiega lecz na sali bedziesz mial studnie jak obrocisz sie plecami do kolumn ;(

A co do tych przesterowan - przeciez inni korzystaja z tych kamerek i nie maja zadnych tlumikow i nie maja przesterow.. Sprawdz w TV przester moze masz w kompie ale w tv powinno byc ok..

Daj znac co i jak na priv.

Pzodr.

_________________
--------------------------------
CANON EOS MARK III
EDIUS 7.4
PS & AE & LR
D810 + szkła
CMIII + szkła


wtorek, 25 września 2007, 20:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post 
ja krecac kamera trv 900, trv 950, vx 200 i 2100 zawsze ustawialem w kosciele poziom dzwieku na 35-40%, nigdy mi sie nie robily przestery a dzwiek latwiej podbic jakby co niz likwidowac przestery


wtorek, 25 września 2007, 20:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 17 stycznia 2007, 13:31
Posty: 82
Lokalizacja: podlaskie
Post 
DARIO78 napisał(a):
Jest to mikrofon o charakterystyce superkierunkowej.. Pieknie bedzie brzmiala przysiega lecz na sali bedziesz mial studnie jak obrocisz sie plecami do kolumn ;(

Tak na zdrowy rozum. Jeżeli ktoś inwestuje w kamerę 8 czy 9 tys. to może warto by zainwestować jeszcze kilkaset zł. w dobry mikrofon.


wtorek, 25 września 2007, 20:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 02:24
Posty: 92
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
Nie wiem czy mi chodzi skrzynka pw ale pewnie nie wiec pisze tutaj.

No wiec wszystko oglądałem prosto z kamery na TV i przestery są. Na ustawieniach automatycznych są, na manualnych ustawionych na ok 25% tez.W kompie to samo. Wszystko było nagrywane na sali weselnej średniej wielkości.

Edytuje bo nie mogę wstawić posta :/ (CO jest z tym forum?? :/ )

To co robić?? Kapela przecież nie ustawi sie pod kamere. :/

Może kupić ten mikrofon http://www.allegro.pl/item244100688_rod ... atis_.html
??

Znalazłem na innym forum próbki dźwiękowe nagrane kamerą VX2100 z tym mikrofonem. Myślę że efekt końcowy jest zadowalający.

http://forum.filmowiec.pl/viewtopic.php ... c&start=30

Co o tym myślicie??

_________________
Pentium 4 3.20GHz Intel D925XEBC2 2x515 MB DDR2 Kingstone ATI RADEON X-600Pro 256MB 1x250GB Maxtor CANON XL1 SONY VX-2100E ADOBE PRODUCTION STUDIO ;)


Ostatnio edytowano środa, 26 września 2007, 13:07 przez NiKON, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 25 września 2007, 22:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 12:33
Posty: 15
Post 
Co do przesterów - mam VX2100 i jadę na automacie jeśli chodzi o dźwięk i na mikrofonie z kamery - raczej mi się nie zdarzyło żeby coś było nie tak. Jako wieloletni "grajek weselny" mogę powiedzieć tylko tyle - często to wina ustawień kapeli - mają sprzęt rozkręcony na maksa i powstaje przester który bezpośrednio na sali jest niezauważalny (chyba że ktoś stanie przy głośnikach i się wsłucha) a kamera go rejestruje i tutaj nawet choćbyś miał mikrofon za x tyś zł , poziom dźwięku 1% na manualu to i tak kamera zarejestruje przester.


środa, 26 września 2007, 11:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL